Супа с броколи и кашкавал
Супата с броколи и кашкавал е чудесно кремообразно ястие, което съчетава страхотния вкус на броколи с този на кашкавала. Тя е пълна с хранителни вещества като витамини C и K, фибри и протеини, което я прави едновременно вкусна и питателна.
Тази обилна супа с броколи и кашкавал е идеална за студени дни или бърз, задоволителен обяд. Може да се насладим на нея с хрупкав хляб за допълнителна нотка на удоволствие.
Рецепта за супа с броколи и кашкавал
Време за приготвяне | Порции | Хранителна информация в 1 порция: |
---|---|---|
35 минути | 3 | 368.7 калории 9.9 г нетни въглехидрати 22.54 г протеин 26.5 г мазнини |
Броколите са чудесен зеленчук, който може да приготвим по много начини, както и да ги комбинираме с различни продукти.
Необходими продукти:
- 500 г броколи (~1 цяло броколи)
- 200 г кашкавал
- 60 г зелен лук, пера
- 100 мл готварска сметана, 20% масленост
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте и нарежете броколите на едри парчета.
- Сложете ги в тенджерка и сипете толкова вода, колкото да ги покрие.
- Нарежете зеления лук и го прибавете към сварените броколи.
- Пасирате ги, добавете сметаната, подправките и разбъркайте.
- Разделете готовата супа с броколи и кашкавал на три порции и във всяка сложете от кашкавала (~65 г).
Допълнителна информация:
- Хапвайте докато е още топла.
- Може да сервирате готовата супа с броколи и кашкавал с една филийка кето хляб.
В книгите ни Кето фантазии 1 и 2 също ще откриете подбрани от нас нисковъглехидратни рецепти, с които безпроблемно ще може да разнообразите храненето си.
Откъде идва идеята за крем супа
Покрай рецептата ни за супа с броколи и кашкавал, ще споделим малко от историята за създаването на крем супите. Идеята за нея може да бъде проследена назад във Франция през 17-ти век, където кулинарната традиция за рафиниране и подобряване на супите набира популярност.
Френски готвачи, известни със своя опит в създаването на богати и луксозни ястия, започнали да смесват варени зеленчуци, меса или риба с мляко или сметана, за да създадат гладка, кадифена текстура.
Един от най-ранните и най-известни примери е Potage Parmentier, кремообразна картофена супа, кръстена на Антоан-Огюстин Парментие, който популяризира използването на картофи във френската кухня. Концепцията за крем супи се ражда от желанието за по-богати, по-приятни ястия, които могат да служат както за предястие, така и за засищащо ястие.
Как крем супите придобиват популярност?
Крем супите станали популярни, защото комбинирали простота с елегантност, правейки ги универсални за различни поводи. Във френската кухня терминът „potage“ често се използва за описване на гъсти, обилни супи, докато „velouté“ се отнася до категория супи, които се сгъстяват със сметана или яйчен жълтък, което им придава характерната кремообразна консистенция.
Популярността на крем супите се разпространява в цяла Европа и в крайна сметка в Северна Америка, където вариации като крем от гъби, крем от пиле и супа с броколи и кашкавал, или друг вид сирене, станали основни в много домакинства. Днес крем супите са обичани заради богати вкусове и способността да подчертават простите съставки.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за супа с броколи и кашкавал ви е харесала, предлагаме да я комбинираме с вкусен кето хляб. Също така може да разгледате още много такива в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Каним ви и да се присъедините към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите режимни рецепти както с нас, така и с другите участници. Също така ще откриете седмични кето менюта във Вайбър групата ни. Надяваме се нашата супра с броколи и кашкавал да Ви хареса.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кашкавал е млечен продукт, вкусен и, при нормален прием, предоставящ някои важни ползи за цялостното здраве на организма.
Много лесна за приготвяне крем супа от печени чушки, с ниско съдържание на въглехидрати и опции за обогатяване […]
Разнообразие от рецепти за супа от карфиол могат да се приготвят с този невероятен зеленчук. Ароматен, богат на […]