Сланина: влияние върху холестерола и здравето
Любимата на много хора сланина е традиционен хранителен продукт, който от векове заема важно място в българската кухня. Тя може да се включи в рецептите за много ястия, добавка или вкусно мезе.
Въпреки че е обичан продукт за мнозина, тя често е обект на противоречиви мнения, особено по отношение на нейното влияние върху здравето.
Все пак прекомерната консумация на сланина може да доведе до неблагоприятен липиден профил, особено при хора с генетична предразположеност към висок холестерол. Ето защо умереността е ключова. По-долу в статията разглеждаме каква е връзката между сланина и холестерол, кога и как консумацията на й може да бъде в наша полза.
Сланината е позната и ценена храна от векове в много култури, но в съвременността често се разглежда като вредна поради високото съдържание на мазнини.
Въпреки това, според руския диетолог д-р Екатерина Волкова, тя има своите ползи и може да бъде част от здравословната диета, ако се консумира в умерени количества.
Една от основните заблуди относно сланината е, че тя води до повишаване на холестерола. Според д-р Волкова, и други изследвания , само около 20-30% от холестерола в тялото идва от храната. Останалата част от него се произвежда от черния дроб. Затова, ако се консумира умерено (20-30 грама на ден), рискът от повишаване на холестерола е минимален.
Д-р Волкова съветва да се избягват прекомерни количества, тъй като „отровата е в дозата“. Тя също така препоръчва сланината да се консумира без хляб, като най-добре е това да става през първата половина на деня.
Важно е да се отбележи, че пушеният вариант на продукта не е най-добрият избор, тъй като съдържа високи нива на натрий.
Ползи от сланината: какво трябва да знаем?
Сланината съдържа полезни мазнини, които тялото лесно усвоява, без да натоварва черния дроб. Благодарение на съдържанието на мастни киселини, тя подпомага метаболизма и може дори да допринесе за контролиране на теглото, стига да се консумира умерено. Често срещаното мнение е, че от консумацията се дебелее, но, както споменахме, това твърдение е породено от факта, че сланина често се хапва с хляб.
Смята се също, че продуктът може да е и източник на протеини, които играят важна роля в изграждането на мускулите. Съдържащите се в нея мазнини подпомагат и за създаването на сърфактант – защитен слой, който покрива белите дробове и подобрява тяхната еластичност. Това има положителен ефект върху дишането и обмена на кислород в организма.
Сланината е ценен източник на хранителни вещества, като витамин Д, който често липсва през зимните месеци.
Тя подпомага имунитета, нервната система и намалява риска от заболявания като рак и сърдечно-съдови проблеми. Богата е на холин, който изчиства вредния холестерол от черния дроб и намалява риска от сърдечни заболявания и Алцхаймер.
Сланината съдържа три вида мазнини, които доставят енергия и помагат за усвояването на витамини. Арахидоновата киселина в нея подобрява метаболизма, мозъчната дейност и имунитета. Смята се, че сланината е подходяща за жени по време на бременност и кърмене, тъй като подпомага развитието на плода.
Освен това продуктът съдържа селен, който е важен за мъжката репродуктивна функция. В нея се откриват редица важни витамини като А, Б1, Б2, Б3, Б6, Б12, Д, Е, както и минерали като калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор и други. С умерена консумация, тя може да бъде полезна част от здравословното хранене.
Също така, тъй като по-горе изброените витамини са важни, ако не може да си ги набавим чрез храна, се препоръчва да ги приемаме под формата на добавки. Това е така, защото дефицитът на някои от тях често предизвиква неприятни симптоми като умора, замайване и други.
Как да я консумираме?
Важно е да не се прекалява с количествата – оптимално е да се яде не повече от 50 грама на ден. Сланината може да бъде полезна, но ако се приема на празен стомах, тя може да натовари панкреаса и да доведе до проблеми като панкреатит. За да се възползваме от полезните й свойства, най-добре е да я консумирате през първата половина на деня, за да осигурим на организма достатъчно време да я усвои.
Предупреждения относно консумацията на сланина
Въпреки позитивите, които може да извлечем от консумацията на сланина, е важно да се консултираме с лекар и диетолог при наличието на следните здравословни проблеми:
- Висок холестерол (въпреки че умерената консумация на сланина не повишава значително холестерола, при вече високи нива е добре да се внимава с приема на наситени мазнини)
- Сърдечно-съдови заболявания (при хора с установени сърдечни проблеми или риск от атеросклероза, големите количества мазнини могат да бъдат вредни.)
- Заболявания на черния дроб
- Проблеми с жлъчния мехур
- Панкреатит
- Хипертония (важи основно за пушената сланина)
- Затлъстяване
При вече постигнато ниво на затлъстяване се препоръчва ограничаването на всякакви калорични храни.
Защо опушената сланина съдържа повече натрий (сол)?
Ето няколко фактора, поради които се смята, че опушения вариант на продукта е с по-високо съдържание на сол:
- Процес на осоляване – опушването обикновено е предшествано от обилно осоляване, за да се гарантира, че продуктът е добре консервиран. Солта прониква в тъканите, като запазва сланината и предотвратява растежа на бактерии.
- Продължителен контакт със сол – при осоляването сланината абсорбира значително количество натрий, който остава дори след изплакване.
- Ефектът от опушването – по време на опушването влагата в сланината намалява, което концентрира солта и другите съставки в продукта.
Това прави опушената сланина по-солена от прясната. Затова е препоръчително да се консумира умерено, особено при хора с високо кръвно налягане или други състояния, свързани с приема на сол.
Рецепта за домашна сланина
Предлагаме една лесна рецепта за приготвяне на домашна сланина.
Необходими продукти:
- 1 кг прясна сланина
- 2 кг сол
- 2 л вода
- 3 бр дафинов лист
- 6 зърна бахар
- 20 зърна черен пипер
Начин на приготвяне:
- Сварете вода с дафинов лист, бахар и черен пипер. Охладете маринатата.
- Измийте сланината, нарежете на парчета (5×10 см) и накиснете в студената марината за 12 часа.
- Извадете, изплакнете и подсушете с хартия.
- Наредете парчетата в кутия върху слой сол, като всяко парче е добре покрито със сол от всички страни.
- Завършете с 1 см слой сол отгоре, затворете кутията и съхранявайте на хладно.
- След 1 седмица сланината е готова за консумация.
При наличие на определени здравословни състояния, като по-горе изброените, се препоръчва консултация с лекар или диетолог, за да сте сигурни, че е безопасно да консумирате овкусена сланина или продуктът изобщо.
Заключение
В заключение, сланината може да бъде полезна добавка към диетата, ако се консумира умерено. Тя не само че не е толкова вредна, колкото често се твърди, но и предлага редица здравословни ползи, включително подобряване на метаболизма, поддържане на здрави бели дробове и укрепване на имунната система.
Все пак, както при всяка храна, е важно да се спазват препоръчителните количества и да се избягва прекаляването, особено при определени здравословни състояния.
Често задавани въпроси
Увеличава ли сланината нивата на холестерола?
В умерени количества, сланината не повишава значително холестерола, тъй като само 20-30% от него идва от храната.
Полезна ли е сланината за здравето?
В умерени количества и без придружаващи конкретни заболявания, може да се твърди, че сланината е полезна, тъй като съдържа мастни киселини, витамини и холин, които подпомагат метаболизма и имунитета.
Колко сланина е безопасно да се консумира?
Препоръчително е до 30-50 грама дневно, за да се избегне излишно натоварване на организма.
Източници
- www.massgeneralbrigham.org. How Is Cholesterol Produced?, Contributor: Romit Bhattacharya, MD, Cardiologist, published Apr 7, 2023
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Познати като чичарон (Chicharrón), или печени свински кожички, могат да бъдат перфектно мезе за студена напитка или просто
Попадали сме на статистики, които показват, че нивото на висок холестерол е едно от най-разпространените състояния, водещи до
Години наред се отрича ролята на животинските мазнини, когато става въпрос за здравето на сърцето. Според досегашните проучвания
3 Коментара
Как може една мазнина да е източник на протеини!!!???много обичам сланина ,ям повече от 30 г на ден,поне по 100 г.не е вредна,холестеролът ми е нисък въпреки сланината и яйцата ,които ям всеки ден.но в сланината няма протеини,има мазнини
Здравейте. Прав сте, сланината е основно източник на мазнина, но в някои случаи тя съдържа съединителна тъкан, колаген и малки количества остатъци от мускулни влакна, които носят протеини. Тези белтъчини са част от структурата на тъканите в сланината и допринасят за нейния хранителен състав.
Някаде бях прочела че сланината когато се консумира умерено и несолена може бе да бъде подправена с червен пипер лют или сладък чубрица или подправки на вкус е много вкусна и полезна за здравето дори топи кг и изобщо не образува лош холестерол познавам човек който изобщо не яде свинско месо сланина и вече на 52/3 беше с много висок холестерол ! Така че може да се хапва в умерени количества да се готви дори с зеле такава вкуснотия особено зимата тя ни дава енергия и ни топли има хора който си я хапват и лятото !