Шоколадов крем без захар

Обновена: 05.06.2025|
шоколадов крем без захар

За тази рецепта за шоколадов крем са ви необходими само 4 съставки. Не ви е необходимо нито мляко, нито масло. Приготвя се изключително бързо и съдържа много ниско количество нетни въглехидрати, което го прави един перфектен десерт, който да добавим към менюто си. Този шоколадов крем не съдържа глутен и е подходящ и за хора с глутенова непоносимост. 

 

Рецепта за шоколадов крем без захар

Шоколадовият крем е класически десерт, който е обичан от малки и големи. Представяме ви една лесна рецепта, съобразена с кето режима, която да ви позволи да се насладите на любим десерт, без да изпитвате угризения!

 

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност на 1 порция
5 минути 8 122,7 калории
1,9 г нетни въглехидрати
12,5 г мазнини
1,1 г протеин

Необходими съставки:

  • 250 мл готварска сметана, 35% масленост
  • 2 ч. л. стевиола ванилия
  • 2 с. л. неподсладено какао 
  • 30 г шоколад със стевия

 

Начин на приготвяне:

  1. В суха купа изсипете готварската сметана, стевиолата и неподсладеното какао.
  2. Разбъркайте с миксер до получаване на гладка кремообразна смес.
  3. Ако забележите бучки от какаото, продължете да разбърквате.
  4. Когато кремът придобие желаната текстура го разделете на 8 равни порции в купички или чашки, подходящи за десерта.
  5. Настържете твърдия шоколад.
  6. Поръсете с настъргания шоколад вече готовия шоколадов крем. 

 

След това е време да му се насладите! Този десерт няма нужда да се стяга допълнително в хладилник, но ако предпочитате крема да е охладен, хладилникът няма да промени вкусовите му качества и може да го оставите за известно време.

Ще отриете повече от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни Кето фантазии 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето ентусиаст или за лично кулинарно вдъхновение.

 

 

Допълнителни съвети:

Ако желаете може да гарнирате този шоколадов крем с плодове. Ягодите са много подходящ избор. Те ще придадат свежест на това шоколадово изкушение и ще добавят вкусове и текстура на десерта. Имайте предвид, че хранителните стойности по този начин ще се променят.

Твърдият шоколад може да се използва и като се разтопи предварително и се прибави към крема по време на разбиването му, ако предпочитате само кремавата текстура и не искате да има поръска. 

Този шоколадов крем е подходящ за приготвянето на торти. 

 

Шоколадовият крем от 17 век до днес

 

шоколадов крем, история

 

Шоколадовият крем има дълга и изтънчена история, която започва с въвеждането на какаото в Европа през 16 век. След като какаовите зърна, открити от маите и ацтеките, били пренесени в Европа от испанските конкистадори, шоколадът бързо се превърнал в луксозна съставка.

През 17 и 18 век шоколадът започнал да се използва не само за напитки, но и като основа за различни десерти.

Първоначалният шоколадов крем, известен като „пот де крем“ във Франция, представлявал плътен и кадифен десерт, съставен от шоколад, яйца, захар и мляко. Този крем бързо се наложил като фаворит в европейските кухни заради своя изтънчен вкус и текстура. С развитието на кулинарните изкуства през 19 век шоколадовият крем започнал да се използва не само като самостоятелен десерт, но и като съставка за торти.

Първите шоколадови торти с крем включвали този богат крем като слой между блатовете, добавяйки пухкавост и наситеност на вкуса. Впоследствие кремът станал популярен и като глазура или декорация, подчертаваща не само вкусово, но и визуално сладкишите. Днес шоколадовият крем остава ключов елемент в сладкарството и е класически десерт сам по себе си. 

Той претърпява промени през годините и започва да променя текстурата, както и основните си съставки, достигайки и до кето вариантите, в които захарта и млякото отсъстват. 

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кюнефе. Таханови бисквити с орехи и канела. 

 

Ако идеята ни за шоколадов крем без захар ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за кето режима, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате този шоколадов крем с таханови бисквити с орехи и канела. Какво по-подходящо от комбинацията – хрупкава бисквитка и крем с пухкава текстура?!

За още интересни и разнообразни идеи може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!

Категории: Десерти при кетогенен режим, Кето рецепти|Публикувана: 14.05.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

311829625c9a8348aa5e9f59678ee329351a13e933e510175606bbf6512c3953?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

  • Сурови кето брауни бонбони

    Рецептата за сурови кето брауни бонбони е перфектна за всеки любител на сладкото, който спазва кето диета. С

  • кето фъдж маслени бомби

    Кето фъдж маслени бомби са лесен десерт, който бързо можем да приготвим у дома. Това сладко изкушение е

  • кето брауни с малини

    Опитайте нашето предложение за кето брауни с малини, като използвате готовата смес на Forlife.

Оставете коментар