Шоколадов крем без захар
За тази рецепта за шоколадов крем са ви необходими само 4 съставки. Не ви е необходимо нито мляко, нито масло. Приготвя се изключително бързо и съдържа много ниско количество нетни въглехидрати, което го прави един перфектен десерт, който да добавим към менюто си. Този шоколадов крем не съдържа глутен и е подходящ и за хора с глутенова непоносимост.
Рецепта за шоколадов крем без захар
Шоколадовият крем е класически десерт, който е обичан от малки и големи. Представяме ви една лесна рецепта, съобразена с кето режима, която да ви позволи да се насладите на любим десерт, без да изпитвате угризения!
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност на 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 8 | 122,7 калории 1,9 г нетни въглехидрати 12,5 г мазнини 1,1 г протеин |
Необходими съставки:
- 250 мл готварска сметана, 35% масленост
- 2 ч. л. стевиола ванилия
- 2 с. л. неподсладено какао
- 30 г шоколад със стевия
Начин на приготвяне:
- В суха купа изсипете готварската сметана, стевиолата и неподсладеното какао.
- Разбъркайте с миксер до получаване на гладка кремообразна смес.
- Ако забележите бучки от какаото, продължете да разбърквате.
- Когато кремът придобие желаната текстура го разделете на 8 равни порции в купички или чашки, подходящи за десерта.
- Настържете твърдия шоколад.
- Поръсете с настъргания шоколад вече готовия шоколадов крем.
След това е време да му се насладите! Този десерт няма нужда да се стяга допълнително в хладилник, но ако предпочитате крема да е охладен, хладилникът няма да промени вкусовите му качества и може да го оставите за известно време.
Ще отриете повече от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни Кето фантазии 1 и 2, които са подходящи за подарък за някой кето ентусиаст или за лично кулинарно вдъхновение.
Допълнителни съвети:
Ако желаете може да гарнирате този шоколадов крем с плодове. Ягодите са много подходящ избор. Те ще придадат свежест на това шоколадово изкушение и ще добавят вкусове и текстура на десерта. Имайте предвид, че хранителните стойности по този начин ще се променят.
Твърдият шоколад може да се използва и като се разтопи предварително и се прибави към крема по време на разбиването му, ако предпочитате само кремавата текстура и не искате да има поръска.
Този шоколадов крем е подходящ за приготвянето на торти.
Шоколадовият крем от 17 век до днес
Шоколадовият крем има дълга и изтънчена история, която започва с въвеждането на какаото в Европа през 16 век. След като какаовите зърна, открити от маите и ацтеките, били пренесени в Европа от испанските конкистадори, шоколадът бързо се превърнал в луксозна съставка.
През 17 и 18 век шоколадът започнал да се използва не само за напитки, но и като основа за различни десерти.
Първоначалният шоколадов крем, известен като „пот де крем“ във Франция, представлявал плътен и кадифен десерт, съставен от шоколад, яйца, захар и мляко. Този крем бързо се наложил като фаворит в европейските кухни заради своя изтънчен вкус и текстура. С развитието на кулинарните изкуства през 19 век шоколадовият крем започнал да се използва не само като самостоятелен десерт, но и като съставка за торти.
Първите шоколадови торти с крем включвали този богат крем като слой между блатовете, добавяйки пухкавост и наситеност на вкуса. Впоследствие кремът станал популярен и като глазура или декорация, подчертаваща не само вкусово, но и визуално сладкишите. Днес шоколадовият крем остава ключов елемент в сладкарството и е класически десерт сам по себе си.
Той претърпява промени през годините и започва да променя текстурата, както и основните си съставки, достигайки и до кето вариантите, в които захарта и млякото отсъстват.
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за шоколадов крем без захар ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за кето режима, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате този шоколадов крем с таханови бисквити с орехи и канела. Какво по-подходящо от комбинацията – хрупкава бисквитка и крем с пухкава текстура?!
За още интересни и разнообразни идеи може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Рецептата за сурови кето брауни бонбони е перфектна за всеки любител на сладкото, който спазва кето диета. С
Кето фъдж маслени бомби са лесен десерт, който бързо можем да приготвим у дома. Това сладко изкушение е
Опитайте нашето предложение за кето брауни с малини, като използвате готовата смес на Forlife.