Предлагаме ви едно бързо, нисковъглехидратно ястие – севиче, приготвено по два начина.

В класическата рецепта се използва сурова риба, без никаква термична обработка, маринована в сок от лимон, лайм или грейпфрут.

Това решение е индивидуално при готвене, а ние споделяме с вас вариант със сварени скариди и такъв – със сурови филета лаврак.

Вижте как да си ги приготвите.

 

  1. Севиче с авокадо

Рецептата е за 4 порции, всяка от които съдържа около 2.5 г въглехидрати, 71 калории и 5.6 г протеини.

Време за приготвяне: 30 минути (+ 30 минути за мариноване)

Необходими продукти:

  • 450 г скариди, почистени, сварени и нарязани
  • 1 авокадо
  • 2-3 стръкчета пресен кориандър
  • 1 краставица
  • Прясно изстискан сок от 1 лимон
  • 1 стрък зелен лук
  • 1 домат
  • Сол и пипер на вкус
  • МСТ масло или екстра върджин зехтин за овкусяване

MCT маслото ще увеличи количеството на полезните мазнини и ще подпомогне кето диетата ви.

Приготвяне:

  1. Нарежете на кубчета домата, краставицата и авокадото. Наситнете зеления лук и кориандъра. Заедно с подготвените скариди смесете всичко в купа и овкусете.
  2. Препоръчително е да оставите вашето севиче в хладилника да се маринова около 15 до 20 минути преди сервиране.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

  1. Севиче с лаврак и кокосово мляко

Рецептата е за 4 порции, всяка от които съдържа около 1 г въглехидрати.

Време за приготвяне: 30 минути (+ 30 минути за мариноване)

Необходими продукти:

  • 400 г филе от лаврак
  • 1 стрък зелен лук
  • Прясно изстискан сок от лимон + настъргана кора
  • 100 мл кокосово мляко
  • 2-3 стръкчета пресен кориандър
  • Чили пипер за пикантност (по желание)

Приготвяне:

  1. Почистете филетата от лаврак, като отстраните кожата и костите. Нарежете ги на малки кубчета.
  2. Смесете ги в купа заедно със ситно нарязания зелен лук, настъргана кора и сокът от един лимон, кокосовото мляко и пипера. Овкусете със сол и черен пипер, оставете в хладилник да се маринова за около 20 минути.
  3. Преди сервиране добавете ситно нарязания кориандър.

Използвайте севиче като плънка в кето тортили с бадемово и кокосово брашно.

 

Полезни качества на ястието

  1. Подпомага имунитета – авокадото, лимоните, лайма са богати на витамин С – мощен антиоксидант, който предпазва организма от свободните радикали. Краставиците, макар да съдържат почти 90% вода, също съдържат важни витамини, като А, С, фолиева киселина. Кверцетинът в кориандъра също намалява възпалението, причинено от  свободните радикали, които увреждат клетките, ДНК и протеиновите молекули.
  2. Като богато на антиоксиданти ястие, севичето може да повиши настроението. Възпаленията и слабия имунитет често са свързани с депресивни състояния. Авокадото е богато на мононенаситени мастни киселини, свързани с намаляването на нивата на възпаление, депресия и сърдечни заболявания.

 

 

Как се появява идеята за севиче?

Това е най-известното перуанско ястие. Твърди се, че произхожда от Лима, столицата на Перу, но се среща и в много крайбрежни райони в цяла Латинска Америка, като Еквадор, Чили, Мексико, Колумбия.

Севиче се среща и под името cebiche. Най-семплата рецепта за него е сурова риба и пресен сок от лайм с малко чили или лют чушки.

Вече се срещат много по-богати рецепти, като тези, които споделихме с вас по-горе.

Интересна теория е, че севичето е възникнало в Моче, Перу, преди около 2000 години по време на съществуващата тогава цивилизация Моче. Те използвали ферментирал сок от бананова маракуя, за да мариноват морските дарове.

Според готвачът Дъглас Родригес, автор на „The great ceviche book“, за създател на рецептата трябва да се смята обикновеният рибар, „който има само лайм на лодката си и може бързо да приготви суровата риба, за да е подходяща за консумация“.

Затова често севиче се среща и като специалитетът на рибаря.

Терминът ceviche може да произлиза от няколко източника:

  • Латинският термин cibus, означаващ храна за хора и животни.
  • Арабската дума за оцет или супа.
  • Испанската дума escabeche, което означава туршия.

В някои барове се предлага и известният севиче коктейл със скариди, за който се използва база за блъди мери коктейл (доматен сок, водка и табаско).

 

Още от здравословната ни кухня

 

Севиче с морски дарове, кето рецепта.

Ако сте почитатели на по-класическата морска кухня, вижте предложенията за пъстърва на фурна.

 

Ако тези предложения за кето севиче са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!