Сандвич с маслинова паста и фета сирене 

Обновена: 13.08.2025|
3 мин. четене
сандвич с маслинова паста и фета сирене

Сандвич с маслинова паста и фета сирене е страхотен избор за богата и засищаща закуска или хапване, когато нямате време и енергия да приготвите по-сложно ястие. Съдържа 4.25 г нетни въглехидрати на една филийка.

 

Рецепта за сандвич с маслинова паста и фета сирене

Опитайте тази проста, но изключително вкусна рецепта за сандвич с маслинова паста и фета сирене. Той е бърз, засищащ и богат на полезни мазнини и протеин. Сандвич с маслинова паста и фета сирене съчетава наситен средиземноморски вкус с кремообразна текстура и леко солен акцент. Всяка хапка носи усещане за свежест и уют.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
1 час за изпичане на хляба +
5 минути за приготвяне на сандвича
1 548 калории
6.4 г нетни въглехидрати
27.1 г протеини
41.6 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 250 г смес за кето хляб Forlife (ще са необходими 2 филийки)
  • 100 г фета сирене
  • 50 г маслинова паста
  • магданоз за поръсване

 

Начин на приготвяне: 

  1. Пригответе кето хляба, както е показано на опаковката.
  2. Нарежете фета сиренето на дребни кубчета или го наронете, според вашите предпочитания.
  3. Намажете слой маслинова паста върху две филийки и прибавете фета сиренето отгоре.
  4. Измийте добре и накълцайте магданоза.
  5. Поръсете готовия сандвич с маслинова паста и фета сирене с пресния магданоз за допълнителна свежест.

 

Ще откриете повече от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни „Кето фантазии“ 1 и 2, които са подходящи за всички привърженици на нисковъглехидратното хранене. 

Допълнителни съвети:

  • Пресен домат е много подходящ за гарниране на този сандвич с меслинова паста и фета сирене.
  • За почитателите на пикантна храна може да добавите и лют червен пипер.

 

Имайте предвид, че промените в рецептата ще променят и хранителните стойности на сандвича ви.

 

Рецепта за домашна маслинова паста

 

сандвич с маслинова паста, домашна маслинова паста

 

Маслиновата паста е ароматна средиземноморска паста, приготвена основно от маслини и каперси. За класическата версия се използват 200 г обезкостени черни маслини, като може да се предпочете сорт каламата за по-изразен вкус. Към тях се добавят 1-2 скилидки чесън, 1 супена лъжица каперси, 2-3 супени лъжици студено пресован зехтин, 1 чаена лъжичка лимонов сок, половин чаена лъжичка риган или мащерка и черен пипер на вкус. 

Всички съставки се поставят в кухненски робот или блендер и се блендират до желаната консистенция – гладка или по-груба. При нужда се добавя още зехтин или малко вода. 

Готовата маслинова паста се съхранява в буркан в хладилник до седмица, покрита с тънък слой зехтин отгоре. Подходяща е за намазване върху кето палачинки, филийки, салати, месо, риба или като дип със свежи зеленчуци.

Какво е тапенада и откъде произлиза?

 

сандвич с маслинова паста, тапенада

 

Името тапенада произлиза от провансалската дума „tapenas“, която означава каперси. Това е интересен факт, тъй като макар пастата днес да се свързва основно с маслини, оригиналната рецепта от Прованс, Южна Франция, е поставяла каперсите в центъра.

Тапенадата е традиционна за региона около Марсилия, а първата писмена рецепта за нея се появява през 1880 г. от готвача Жан-Батист Ребул. Той създава паста от маслини, каперси, аншоа и зехтин – комбинация, която остава класическа и до днес. Името е запазено, за да подчертае именно каперсите като основен акцент.

С времето рецептата еволюира и днес има безброй вариации – със или без каперси, със зелени или черни маслини, с ядки, лимонов сок, чесън, дори сушени домати. Въпреки това, името „тапенада“ остава като препратка към нейния южнофренски произход и ароматната комбинация на Средиземноморието.

Още от здравословната ни кухня

 

Бяла риба със спанак.

 

Ако идеята ни за сандвич с маслинова паста и фета сирене ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате сандвич с маслинова паста и фета сирене с печена бяла риба със спанак.

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

311829625c9a8348aa5e9f59678ee329351a13e933e510175606bbf6512c3953?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар