Салмонела – причини, симптоми и превенция

Обновена: 21.02.2024|
Салмонела.

В повечето случаи салмонелозата не е опасно заболяване, но се среща често. Провокира се от салмонели – група бактерии, включваща няколко вида, сред които се разграничават множество подтипове и серотипове. Те причиняват различни форми на салмонелоза. Тук ще разгледаме разпространението на инфекцията, нейните прояви и начините за предпазване.

 

Какво представлява салмонелата?

Салмонелозата е бактериално заболяване, което засяга храносмилателната система. То е широко познато под името „салмонела“, както се нарича бактерията. Това е едно от най-често срещаните хранителни натравяния. Смъртните случаи са рядкост и обикновено са свързани с компрометирана имунна система, както и с тежки усложнения.

Бактерията, която причинява заразата, се отделя от тялото и се разпространява чрез изпражненията на хора и животни. Най-често заразяването се случва посредством замърсена храна или вода. Рискът се увеличава при посещаване на страни без достъп до чиста питейна вода. Някои домашни любимци – най-вече птици и влечуги, може да са преносители на бактерията.

Заразяването със салмонела посредством храна най-често се случва при консумиране на недобре приготвени или сурови птичи продукти като яйца и месо. Плодове и зеленчуци, обработени със заразена вода, може да са причина за инфекцията, както и морски дарове, отглеждани във води, съдържащи бактерията.

detski multi 400
detski multi 600
detski multi 400
detski multi 600

Непастьоризираното мляко и продукти, направени от него, също може да са преносители на салмонела.

Животните, които са преносители на бактерията, не изглеждат болни и нямат явни симптоми на заболяването. При недобра лична хигиена можем да се заразим с инфекцията и от контакт с други хора, които носят бактерията. Случаите на заразяване със салмонела са по-често срещани през лятото.

Как да разберем, че сме заразени?

 

салмонела

 

Невинаги салмонелата има изразена симптоматика. При някои хора не се забелязват значителни промени в здравето. Често срещаните симптоми се изявяват от 8 до 72 часа след контакта с бактерията. Те могат да бъдат:

  • Диария и кръв в изпражненията
  • Треска и главоболие
  • Обща стомашна неразположеност
  • Стомашни спазми и болки
  • Гадене и повръщане
  • Невъзможност да задържаме храна и течности

 

Дори симптомите да не са силни и опасни за здравето ни, чревният тракт се нуждае от няколко месеца, за да се върне към нормалната си здравословна функция. Диарията може да причини дехидратация, при която се препоръчва приемане на течности и консултация с лекар.

Тежката дехидратация може да бъде животозастрашаваща. Симптомите включват:

  • Тъмна урина
  • Сухота в устата
  • Загуба на апетит
  • Зачервена кожа
  • Висок пулс
  • Замаяност и обща слабост
  • Объркване
  • Мускулни крампи
  • Втрисане
  • Запек

 

Лечение и потенциални усложнения

 

салмонела

 

Тялото може само да се справи с това бактериално заболяване, но понякога симптомите могат да са по-силно изразени и да изискват лекарска помощ. При зрял човек в добро физическо здраве инфекцията със салмонела отшумява за няколко дни, тъй като стомашната киселина и имунната система успешно успяват да се преборят с тези вредители.

Ако сме в добро здраве и нямаме силни симптоми, трябва да се поддържаме добре хидратирани и да си почиваме. Някои здравословни проблеми предразполагат към по-сериозни симптоми при заразяване със салмонела – диабет, рак, хронични чернодробни и бъбречни заболявания.

Салмонелата би могла да навреди на здравето ни, ако сме с отслабена имунна система или имаме заболявания на чревния тракт. При бебета, малки деца, бременни жени и възрастни хора инфекцията е по-остра и може да бъде опасна. Хората, които работят с животни като пилета, патици, костенурки и гущери, са изложени на по-висок риск от заразяване със салмонела.

Инфекция с тази бактерия се открива посредством кръвни тестове и проби на изпражненията. Урината не се използва като основен диагностичен източник, но също може да има показатели за салмонела. Например, ако се приложат методи за откриване на ДНК на бактерията.

Лечението при тежки случаи включва антибиотици, докато при по-леките се използват медикаменти за облекчаване на симптомите. Въпреки че салмонелозата се самоограничава и обикновено не изисква специфично лечение, винаги е добре да се има предвид рискът от усложнения.

Разновидности на тази бактерия причиняват коремен тиф, който може да бъде животозастрашаващ.

Опасни усложнения могат да настъпят при разпространяване на инфекцията в други части от тялото. Възможно е бактерията да навлезе в кръвния поток и да зарази различни системи. Поради това се препоръчва да се консултираме с лекар при съмнения за салмонела дори ако се чувстваме добре или симптомите са слаби.

 

Превенция

 

салмонела

 

Различни организации и институции се занимават с лабораторни тестове на различни храни, за да намалят шанса от заразяване. Най-важната част от предотвратяването на инфекция със салмонела е и наша отговорност, която се крие в поддържането на добра лична хигиена.

Измиване на ръцете:

  • след посещаване на тоалетната
  • преди да приготвяме или докосваме храна
  • след смяна на памперси
  • след работа със сурови животински продукти
  • след докосване на домашни любимци, игра с тях или с други животни
  • след докосване на животински клетки, постелки, тоалетни и други подобни предмети.

 

Безопасно приготвяне на сурово месо: 

  • Суровото месо не бива да е в директен контакт с прясна храна.
  • Не бива да мием суровото месо, тъй като водните пръски могат да разпространят бактериите в цялата ни кухня.
  • Не използваме едни и същи съдове и прибори за сурово месо и прясна храна.
  • Препоръчително е да използваме две различни дъски за рязане – една за месо и друга за плодове, зеленчуци и други храни, които са готови за консумиране.
  • Измиваме добре повърхностите, върху които работим със сурово месо.
  • Не се препоръчва консумирането на непастьоризирани сурови яйца.

 

Други препоръки:

  • Ако имаме съмнения за хранително натравяне като салмонела, препоръчително е да не приготвяме храна за други хора и по възможност да ограничим контактите си за няколко дни.
  • Хубаво е добре да измиваме плодовете и зеленчуците с чиста питейна вода и по възможност да ги белим преди консумация.
  • При съмнения за нечиста питейна вода е по-добре да консумираме бутилирана, докато не се уверим в безопасността си.
  • Укрепването на имунната система също може да помогне да се предпазим от заразяване със салмонела. Това включва балансирано хранене, здравословен начин на живот и редовно движение. 

 

Заключение

Салмонелата е заразна инфекция, която най-често протича леко и без опасност за здравето и живота. В някои случаи симптомите може да са по-силни и да попречат на нормалното функциониране на организма. 

 

Какво е салмонела (салмонелоза)?

Салмонелозата е бактериално заболяване, което засяга храносмилателната система. То е широко познато под името „салмонела“, както се нарича бактерията. Това е едно от най-често срещаните хранителни натравяния.

От какво се причинява инфекцията?

Бактерията салмонела се открива в чревния тракт на различни животни – най-често при птици и влечуги. Отделя се чрез изпражненията и може да попадне във водата и храната ни.

Как да разберем, че сме заразени със салмонела?

При някои хора не се наблюдава значителна симптоматика. Често срещаните симптоми се изявяват от 8 до 72 часа след контакта с бактерията – диария, повръщане, коремни болки, главоболие, треска.

Как да се предпазим от заразяване със салмонела?

Най-важната част от предотвратяване на инфекция със салмонела е и наша отговорност, която се крие в поддържането на добра лична хигиена. Трябва добре да мием ръцете си и да сме внимателни при съхраняването и приготвянето на сурово месо.

Категории: Здраве|Публикувана: 10.01.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 февруари 2024 в 17:42 | Публикувана: 10 януари 2024 в 10:08 | Категория: Здраве