Хранително натравяне или кога храната се превръща в отрова
Мястото на лакомниците е в третия кръг на ада, твърди авторът на „Божествена комедия“ – великият мислител Данте Алигери. Той представя любителите на вкусотии като страдалци, брулени от непрестанен дъжд, потънали в кал, от която не могат да излязат.
Това не е случайно. Днес може да се приеме, че тинята е метафора на вредните навици, а дъждът е символ на болестите, до които води необузданото, безразборно и неправилно хранене.
Нездравословният подход към всичко, което консумираме, затруднява планирането на всекидневното меню, притъпява бдителността ни към белезите (цвят, мирис, консистенция и т.н.), които говорят за качеството на ястията, кулинарната обработката и начина на съхранението им.
Кога може да настъпи хранително натравяне?
Ако продуктите са оставени прекалено дълго на стайна температура, особено през летния сезон, те се насищат с бактерии, вируси или токсини, провокиращи хранително натравяне.
Често настъпва т.нар. кръстосано замърсяване – прехвърляне на вредни микроорганизми от една повърхност към друга. Това води до токсикоинфекции, причинени от салмонела, кампилобактер, ешерихия коли, листерия и още много бактерии.
Може да възникнат и небактериални отравяния при консумация на някои видове гъби или продукти, върху които са попаднали животински токсини, както и химически вещества – арсен, олово, кадмий.
Хранително натравяне настъпва също поради инфекции, възбудени от вируси (причинители на хепатит А и хепатит Е, норовирус, ротавирус и др.).
Какви са симптомите?
Оплакванията при хранително натравяне варират в зависимост от източника и вида на замърсяването. Обикновено настъпват болки и спазми в корема, гадене, повръщане, водниста или кървава диария.
Тези прояви могат да започнат след часове, дни или дори седмици от поемането на замърсената храна.
При съмнение за хранително натравяне е необходима лекарска помощ, особено ако симптомите се задържат повече от три дни или към изброените болестни прояви се добавят:
- висока телесна температура (над 38,5°C)
- много силна коремна болка
- постоянна жажда
- сухота в устата
- замаяност и световъртеж
- замъглено зрение
- мускулна слабост и изтръпване на ръцете
- кървави изхождания
- постоянни позиви за повръщане
- кръв във върнатите материи
- невъзможност за поемане и задържане на течности
Не допускайте дехидратация!
Най-честото сериозно усложнение по време на хранително натравяне е обезводняването на организма (т.нар. дехидратация). Появява се поради отделяне на голямо количество вода и минерални соли.
Това не би трябвало да представлява проблем, ако пострадалият приема достатъчно течности, чрез които може да възстанови загубите от повръщането и диарията.
Но при малките деца, мъжете и жените над 65-годишна възраст и хората с потисната имунна система или с хронични заболявания, такава компенсация не може лесно да се постигне.
Ако настъпи обезводняване, пострадалите трябва много бързо да бъдат приети в болница, където ще им бъдат направени интравенозни вливания на течности.
Не бива да се забравя, че дехидратацията води понякога до фатални последици за бъбреците, мозъка и целия организъм.
Диагностика на хранително натравяне
За установяване на хранително натравяне са достатъчни физическият преглед на пациента, оплакванията и неговата история на болестта, особено отговорите му на три въпроса – какво, кога и как е консумирал.
Понякога са необходими и лабораторни изследвания като кръвна картина и фекален тест. Чрез тях се открива точната причина за настъпилото хранително натравяне.
Ако се налага антибиотично лечение, прави се антибиограма (изследване за чувствителността на изолиран бактериален щам към различни антибиотици).
В редки случаи факторът, провокирал хранително натравяне, не може да бъде идентифициран. Тогава усилията се насочват към овладяване на симптомите.
Лечението
Днес в аптечната мрежа се предлагат без рецепта множество продукти срещу диария и повръщане, но тези медикаменти трябва да се приемат по лекарска препоръка. Част от тях са неефективни и напълно безполезни при висока температура или при кръв в отделянията на пациента.
Не е разумно да се провежда и самолечение с антибиотици, защото те помагат само при бактериално хранително отравяне. Антибиотиците са безрезултатни, ако причина за проблема са вируси или токсини.
Добре е да се наблегне върху консумацията на минерална вода и билков чай. Може да се приложи и следната домашна рецепта: към 8 супени лъжици ситна захар се прибавя 1 супена лъжица трапезна сол. Разбърква се добре и сместа се изсипва в 1 литър вода. Полученият разтвор се изпива постепенно, на бавни глътки.
При отравяне с риба, миди, стриди и други морски дарове, както и след консумация на някои видове гъби, е необходима незабавна намеса на лекар-токсиколог.
Той е компетентен да препоръча най-подходящите медикаменти и процедури за премахване на токсините и пречистване на храносмилателната система.
10 профилактични мерки срещу хранителни токсикоинфекции
- Пазете храните от попадане на болестни микроорганизми върху тях. За целта преди приготвяне на ястията измивайте ръцете си с топла вода и сапун в продължение на минимум 30 секунди.
- Измивайте с гореща сапунена вода прибори, съдове, дъски за рязане и всякакви други повърхности, веднага след ползването им.
- Плодовете и зеленчуците обливайте обилно и продължително с течаща вода.
- Изпичайте ядките възможно най-скоро след покупката им, за да не се развият в тях вредни микроорганизми.
- Ако в процеса на приготвяне ястието трябва да се остави на открито за определени минути, покривайте го с капак, фолио или чиста кърпа.
- Не поставяйте едни до други зеленчуци, плодове и месо. Съхранявайте суровите продукти отделно от готовите за консумация ястия, за да избегнете кръстосано замърсяване с вредни микроорганизми.
- Бързо развалящите се храни охлаждайте и замразявайте до два часа след покупката или приготвянето им. Не оставяйте нетрайните продукти повече от час на стайна температура, ако тя надхвърля 32,2°C.
- Остатъкът от вече сготвено ястие съхранявайте в стъклени съдове, не повече 4 дни.
- Когато подлагате храни на термична обработка, старайте се тя да е достатъчна. За целта ползвайте готварски термометър. Ето препоръчителните минимални температури, до които трябва да достигне месото в най-вътрешната си част, за да е безопасно: 62,8°C за телешко и агнешко; 71,1°C за говеждо; 73,9°C за пилешко и пуешко.
- Никога не консумирайте ястие, за което не сте сигурни, че е безопасно приготвено, съхранявано и поднесено.
Внимавайте с комбинациите
Още в древна Индия лечителите са знаели, че има значение дали продуктите, приети по време на едно хранене, са „приятели“ или „врагове“.
Днес е ясно, че съвместимите комбинации не затрудняват действието на ензимите и храносмилането, а при несъвместимите съчетания процесите се забавят. Тогава в стомаха и червата се задържат неусвоени хранителни остатъци, появяват се токсини и газове. Това води до подуване и тежест в областта на корема, усещане за умора и желание за сън.
Според „Аюрведа“ (на санскрит – учение за живота) изброените неприятности се дължат на неправилни хранителни комбинации, като:
- риба и мляко
- мляко и плодове
- плодове и зеленчуци
- риба и яйца
- пилешко месо и мляко
- мед и растителни масла
- месо и риба
- маслини и мляко
И днес диетолозите съветват да се консумират самостоятелно и на гладно плодовете или прясното мляко, да не се смесват различни видове протеини. Твърди се, че вредните съчетания, посочени още в „Аюрведа“ напрягат храносмилателната система и обострят съществуващи алергии и други заболявания.
Но немалко хора могат да консумират безпроблемно например, риба в млечен сос, разнообразни плодово-зеленчукови пюрета или млечни десерти с плодове.
В повечето случаи решаващ фактор за появата на дискомфорт е не само комбинацията, но също количеството на приетите храни и индивидуалната поносимост на конкретния човек.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Знаете ли, че детокс с куркума може да пречисти вашия организъм от отрови и излишни вещества? Това растение
През пролетта сме по-активни, по-мотивирани и с по-голямо желание за промяна. Времето не е нито студено, нито толкова
Обичате ли вкуса на освежаващ джинджифилов чай? Днес ще си поговорим за чудесните ползи за здравето от тази