Хранително натравяне или кога храната се превръща в отрова

Обновена: 08.03.2024|
Хранително натравяне, симптоми и лечение.

Мястото на лакомниците е в третия кръг на ада, твърди авторът на „Божествена комедия“ – великият мислител Данте Алигери. Той представя любителите на вкусотии като страдалци, брулени от непрестанен дъжд, потънали в кал, от която не могат да излязат.

Това не е случайно. Днес може да се приеме, че тинята е метафора на вредните навици, а дъждът е символ на болестите, до които води необузданото, безразборно и неправилно хранене.

Нездравословният подход към всичко, което консумираме, затруднява планирането на всекидневното меню, притъпява бдителността ни към белезите (цвят, мирис, консистенция и т.н.), които говорят за качеството на ястията, кулинарната обработката и начина на съхранението им.

 

Кога може да настъпи хранително натравяне?

Ако продуктите са оставени прекалено дълго на стайна температура, особено през летния сезон, те се насищат с бактерии, вируси или токсини, провокиращи хранително натравяне.

Често настъпва т.нар. кръстосано замърсяване – прехвърляне на вредни микроорганизми от една повърхност към друга. Това води до токсикоинфекции, причинени от салмонела, кампилобактер, ешерихия коли, листерия и още много бактерии.

Може да възникнат и небактериални отравяния при консумация на някои видове гъби или продукти, върху които са попаднали животински токсини, както и химически вещества – арсен, олово, кадмий.

Хранително натравяне настъпва също поради инфекции, възбудени от вируси (причинители на хепатит А и хепатит Е, норовирус, ротавирус и др.).

 

Какви са симптомите?

 

Хранително натравяне. Еозинофили. Хроничен панкреатит. Гастрит - симптоми, лечение.

 

Оплакванията при хранително натравяне варират в зависимост от източника и вида на замърсяването. Обикновено настъпват болки и спазми в корема, гадене, повръщане, водниста или кървава диария.

Тези прояви могат да започнат след часове, дни или дори седмици от поемането на замърсената храна.

При съмнение за хранително натравяне е необходима лекарска помощ, особено ако симптомите се задържат повече от три дни или към изброените болестни прояви се добавят:

 • висока телесна температура (над 38,5°C)
 • много силна коремна болка
 • постоянна жажда
 • сухота в устата
 • замаяност и световъртеж
 • замъглено зрение
 • мускулна слабост и изтръпване на ръцете
 • кървави изхождания
 • постоянни позиви за повръщане
 • кръв във върнатите материи
 • невъзможност за поемане и задържане на течности

 

 

Не допускайте дехидратация!

Най-честото сериозно усложнение по време на хранително натравяне е обезводняването на организма (т.нар. дехидратация). Появява се поради отделяне на голямо количество вода и минерални соли.

Това не би трябвало да представлява проблем, ако пострадалият приема достатъчно течности, чрез които може да възстанови загубите от повръщането и диарията.

Но при малките деца, мъжете и жените над 65-годишна възраст и хората с потисната имунна система или с хронични заболявания, такава компенсация не може лесно да се постигне.

Ако настъпи обезводняване, пострадалите трябва много бързо да бъдат приети в болница, където ще им бъдат направени интравенозни вливания на течности.

Не бива да се забравя, че дехидратацията води понякога до фатални последици за бъбреците, мозъка и целия организъм.

 

Диагностика на хранително натравяне

За установяване на хранително натравяне са достатъчни физическият преглед на пациента, оплакванията и неговата история на болестта, особено отговорите му на три въпроса – какво, кога и как е консумирал.

Понякога са необходими и лабораторни изследвания като кръвна картина и фекален тест. Чрез тях се открива точната причина за настъпилото хранително натравяне.

Ако се налага антибиотично лечение, прави се антибиограма (изследване за чувствителността на изолиран бактериален щам към различни антибиотици).

В редки случаи факторът, провокирал хранително натравяне, не може да бъде идентифициран. Тогава усилията се насочват към овладяване на симптомите.

 

Лечението

 

Естествени диуретици. Хранително натравяне.

 

Днес в аптечната мрежа се предлагат без рецепта множество продукти срещу диария и повръщане, но тези медикаменти трябва да се приемат по лекарска препоръка. Част от тях са неефективни и напълно безполезни при висока температура или при кръв в отделянията на пациента.

Не е разумно да се провежда и самолечение с антибиотици, защото те помагат само при бактериално хранително отравяне. Антибиотиците са безрезултатни, ако причина за проблема са вируси или токсини.

Добре е да се наблегне върху консумацията на минерална вода и билков чай. Може да се приложи и следната домашна рецепта: към 8 супени лъжици ситна захар се прибавя 1 супена лъжица трапезна сол. Разбърква се добре и сместа се изсипва в 1 литър вода. Полученият разтвор се изпива постепенно, на бавни глътки.

При отравяне с риба, миди, стриди и други морски дарове, както и след консумация на някои видове гъби, е необходима незабавна намеса на лекар-токсиколог.

Той е компетентен да препоръча най-подходящите медикаменти и процедури за премахване на токсините и пречистване на храносмилателната система.

 

10 профилактични мерки срещу хранителни токсикоинфекции

 1. Пазете храните от попадане на болестни микроорганизми върху тях. За целта преди приготвяне на ястията измивайте ръцете си с топла вода и сапун в продължение на минимум 30 секунди.
 2. Измивайте с гореща сапунена вода прибори, съдове, дъски за рязане и всякакви други повърхности, веднага след ползването им.
 3. Плодовете и зеленчуците обливайте обилно и продължително с течаща вода.
 4. Изпичайте ядките възможно най-скоро след покупката им, за да не се развият в тях вредни микроорганизми.
 5. Ако в процеса на приготвяне ястието трябва да се остави на открито за определени минути, покривайте го с капак, фолио или чиста кърпа.
 6. Не поставяйте едни до други зеленчуци, плодове и месо. Съхранявайте суровите продукти отделно от готовите за консумация ястия, за да избегнете кръстосано замърсяване с вредни микроорганизми.
 7. Бързо развалящите се храни охлаждайте и замразявайте до два часа след покупката или приготвянето им. Не оставяйте нетрайните продукти повече от час на стайна температура, ако тя надхвърля 32,2°C.
 8. Остатъкът от вече сготвено ястие съхранявайте в стъклени съдове, не повече 4 дни.
 9. Когато подлагате храни на термична обработка, старайте се тя да е достатъчна. За целта ползвайте готварски термометър. Ето препоръчителните минимални температури, до които трябва да достигне месото в най-вътрешната си част, за да е безопасно: 62,8°C за телешко и агнешко; 71,1°C за говеждо; 73,9°C за пилешко и пуешко.
 10. Никога не консумирайте ястие, за което не сте сигурни, че е безопасно приготвено, съхранявано и поднесено.

 

Внимавайте с комбинациите

Още в древна Индия лечителите са знаели, че има значение дали продуктите, приети по време на едно хранене, са „приятели“ или „врагове“.

Днес е ясно, че съвместимите комбинации не затрудняват действието на ензимите и храносмилането, а при несъвместимите съчетания процесите се забавят. Тогава в стомаха и червата се задържат неусвоени хранителни остатъци, появяват се токсини и газове. Това води до подуване и тежест в областта на корема, усещане за умора и желание за сън.

Според „Аюрведа“ (на санскрит – учение за живота) изброените неприятности се дължат на неправилни хранителни комбинации, като:

 • риба и млякоХранително натравяне. храни метаболитни бустери
 • мляко и плодове
 • плодове и зеленчуци
 • риба и яйца
 • пилешко месо и мляко
 • мед и растителни масла
 • месо и риба
 • маслини и мляко

И днес диетолозите съветват да се консумират самостоятелно и на гладно плодовете или прясното мляко, да не се смесват различни видове протеини. Твърди се, че вредните съчетания, посочени още в „Аюрведа“ напрягат храносмилателната система и обострят съществуващи алергии и други заболявания.

Но немалко хора могат да консумират безпроблемно например, риба в млечен сос, разнообразни плодово-зеленчукови пюрета или млечни десерти с плодове.

В повечето случаи решаващ фактор за появата на дискомфорт е не само комбинацията, но също количеството на приетите храни и индивидуалната поносимост на конкретния човек.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 06.07.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Ваня Шипочлиева
Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 10:49 | Публикувана: 6 юли 2021 в 10:55 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни