Кето пиле Алфредо на фурна + 3 рецепти с марината за пилешко месо

Обновена: 06.03.2024|
Кето пиле Алфредо

Днес приготвяме едно по-нестандартно ястие – кето пиле Алфредо. Сосът Алфредо е популярна съставка в италианската паста, а ние използваме кремообразния пармезанов сос като добавка към вкусно пиле с карфиол на фурна.

Тъй като пилешкото месо е сухо, ще споделим с вас и 3 рецепти за марината, които ще ви помогнат да подготвите пилешкото месо за ястието, като му придадете приятен вкус и сочност.

Нека пристъпим към приготвянето на рецептата.

 

Рецепта за кето пиле Алфредо на фурна

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
1 час 8 11,49 г

Необходими продукти:

За сос „Алфредо“:

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01
  • 3 с. л. краве масло Гхи, разтопено
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 400 мл готварска сметана
  • 150 г настърган пармезан
  • 1/8 ч. л. индийско орехче на прах
  • сол и черен пипер на вкус

За пилешкото:

  • 400 г карфиол
  • 900 г пилешки гърди, мариновани
  • 1 ч. л. лук на прах
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • 350 г сирене моцарела, настъргано
  • 1 ч. л. екстра върджин зехтин за намазняване

Приготвяне:

На сос „Алфредо“:

  1. Разтопете маслото Гхи в тиган на средна температура. Добавете чесъна и гответе около минута. Изсипете сметаната за готвене и оставете да заври, като разбърквате, за да не загори.
  2. Добавете пармезана и индийското орехче и гответе около 8 минути, докато се сгъсти. Можете да проверите това, като потопите лъжица и ако сосът покрие гърба й плътно, е готов.
  3. Овкусете със сол и черен пипер и оставете настрана, но не го местете от съда, в който сте го приготвили.

На кето пиле Алфредо:

  1. Разделете карфиола на цветчета и ги бланширайте до омекването им.
  2. Изцедете ги хубаво и подсушете с кухненска хартия. Оставете ги настрани.
  3. Нарежете пилешките гърди на кубчета и ги поръсете с лука на прах, солта, черния пипер и чесъна на прах.
  4. В тиган на средно силен огън разтопете маслото Гхи и гответе пилешкото за около 10 минути, докато стане готово. Отстранете от котлона.
  5. Загрейте фурната на 180 градуса.
  6. Върнете приготвения сос Алфредо на котлона на средна температура. Оставете да кипне и добавете ¼ от настърганото сирене моцарела. Разбърквайте, докато сосът стане гладък.
  7. Намазнете дъното на тавичка със зехтин. На дъното изсипете малко от соса Алфредо, след това добавете 1/2 от карфиола и след него – ½ от пилешкото. Не оставяйте празни пространства между месото и карфиола.
  8. Изсипете ¾ от соса отгоре, поръсете половината от останалата моцарела и наредете останалите пиле и карфиол, последвани от останалия сос и моцарела.
  9. Сложете във фурната и печете за 30 минути или докато сиренето се разтопи напълно.

При сервиране можете да поднесете към вашето кето пиле Алфредо и стръкове целина с козе сирене за свежест, както и с облачни хлебчета.

Открийте още над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта – в нашите две части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии.

 

3 рецепти за марината за пилешко

Когато приготвяте пилешко на фурна или на тиган, препоръчително е да сте го мариновали преди това, за да придадете вкус и сочност на месото и ястието, към което го добавяте.

Само поръсване на пилешкото с различни подправки не е достатъчно, с него овкусявате само отвън. Маринатата придава вкус на цялото месо, омекотявайки структурата и придавайки му сочност.

Колко дълго трябва да държим пилешкото месо в марината?

 

Кето меню. Кето пиле Алфредо, маприната за пилешко месо.

 

Колкото по-дълго, толкова по-добре. Препоръчително е да се маринова между 12-24 часа. Ако не разполагате с толкова време, един час също е достатъчен, но колкото по-дълго, толкова по-ароматно и сочно ще бъде месото.

Колко марината ще ни е необходима за 500 г пилешко?

Около 100 мл марината е достатъчна за половин килограм пилешко, но не се притеснявайте да удвоите, дори утроите това количество.

Имайте предвид, че всяка част от пилето може да бъде маринована – гърди, бутчета, дори цяло пиле. Вижте и нашите предложения за марината за пилешко месо. Количествата са за 500 г пилешко месо по избор.

1. Мексиканска марината за пилешко месо „Фаджита“

Необходими съставки:

  • 50 мл екстра върджин зехтин
  • 2 с. л. сок от лайм
  • 1 с. л. ябълков оцет
  • 1 ч. л. чили пипер
  • ½ ч. л. кимион
  • ½ ч. л. пушен пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ¼ ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 1 с. л. сушен кориандър

2. Лимонова марината за пилешко месо

Необходими съставки:

  • 50 мл екстра върджин зехтин
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 3 с. л. лимонов сок
  • ½ ч. л. горчица на прах
  • 1 с. л. пресен копър
  • ½ с. л. ябълков оцет
  • 1 ч. л. стевиола сироп
  • ½ ч. л. сол

3. Италианска марината за пилешко месо

Необходими съставки:

  • 50 мл екстра върджин зехтин
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. ябълков оцет
  • 1 с. л. вода
  • 1 ч. л. чили пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 с. л. пресен магданоз
  • 1 с. л. пресен босилек
  • 1 ч. л. риган
  • 1 ч. л. розмарин
  • 1 ч. л. мащерка

Преди да пристъпите към приготвянето на кето пиле Алфредо, мариновайте пилешките гърди с една от гореизброените маринати. Ще сте още по-доволни от финалния вкус.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето шоколадови бисквити. Кето пиле "Алфредо", марината за пилешко.

За десерт се наградете с вкусна кето шоколадова бисквитка с парченца натурален шоколад.

 

Ако тази рецепта за кето пиле Алфредо ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 17:34 | Публикувана: 26 март 2021 в 13:22 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф