Рабдомиолиза – диагностика и усложнения

Обновена: 28.05.2024|
Рабдомиолиза.

Рабдомиолиза възниква, когато мускулните влакна се разпадат и освобождават протеина миоглобин в кръвта. Причините могат да варират, но често включват травма, продължително обездвижване, усилени упражнения, генетични нарушения, инфекции, лекарствени реакции и определени медицински състояния.

Разбирането на симптомите, усложненията и възможностите за лечение на рабдомиолизата е от решаващо значение.

Какво е рабдомиолиза?

Рабдомиолизата е медицинско състояние, характеризиращо се с разпадане на скелетната мускулна тъкан, което води до освобождаване на съдържанието на мускулните клетки в кръвния поток. Това може да доведе до тежки усложнения, ако не бъде своевременно диагностицирано и лекувано.

gluco sulf 400
stevio 600
gluco sulf 400
stevio 600

 

 

Миоглобинът е протеин, който съхранява кислород в мускулните клетки. Когато се освободи в кръвта, може да причини увреждане на бъбреците и други органи, което води до потенциално животозастрашаващи усложнения. Един от основните механизми, чрез които рабдомиолизата уврежда бъбреците, е чрез блокирането на малките тубули в тях.

Освен това може да доведе и до други проблеми с бъбреците. Например изтичането на миоглобин в кръвта, което да доведе до задържане на течности в тялото, а това, от своя страна, допълнително уврежда бъбреците поради увеличената работа за обработка на тези течности.

Освен бъбреците рабдомиолизата засяга и самите скелетни мускули. При тежък оток се повишава налягането в мускулното пространство, което води до увреждания. Поради разрушаването на мускулните тъкани, пациентите често изпитват болка и слабост в мускулите, което може да ограничи техните движения и мобилност.

Лечението обикновено включва възстановяване на електролитния баланс, хидратация и наблюдение на функцията на бъбреците. В някои случаи може да се наложи хоспитализация и специализирано лечение.

 

Какви са симптомите на рабдомиолиза?

 

Рабдомиолиза

 

Симптомите могат да варират в широки граници в зависимост от тежестта на състоянието и основната причина.

Честите симптоми при рабдомиолиза включват:

 • мускулна болка, чувствителност или слабост
 • тъмно оцветена урина
 • намалено отделяне на урина или липса на урина
 • гадене и повръщане
 • объркване или променено психическо състояние
 • подуване, скованост или синини на засегнатите мускули

 

Важно е да се отбележи, че някои хора могат да получат леки симптоми или да бъдат асимптоматични, особено в случаите на лека рабдомиолиза.

 

Какви са причините?

Причини за рабдомиолиза обикновено включват:

 • Травма. Директната травма на мускулите от инциденти, падания, наранявания или физическо нападение може да доведе до рабдомиолиза. Това включва злополуки с моторни превозни средства, спортни травми или работни инциденти.
 • Прекомерни упражнения. Продължително физическо натоварване, особено при хора, които не са свикнали с интензивни упражнения, може да причини мускулен разпад и рабдомиолиза. Често се наблюдава при спортисти или военен персонал по време на интензивни тренировки или състезания.
 • Медикаментозна токсичност. Някои лекарства или токсини, като статини (лекарства за понижаване на холестерола), антипсихотични лекарства, наркотици (като кокаин или амфетамини), могат да предизвикат рабдомиолиза или чрез директна токсичност към мускулните клетки, или чрез обостряне на други рискови фактори.
 • Високи температури. Излагането на високи температури, особено с дехидратация и физическо усилие, може да доведе до топлинен удар, а това, от своя страна, да причини тежки мускулни увреждания и рабдомиолиза поради повишен мускулен разпад и топлинен стрес.
 • Исхемия или хипоксия. Намаленият приток на кръв към мускулите (исхемия) или неадекватната оксигенация на тъканите (хипоксия) може да доведе до увреждане на мускулните клетки и рабдомиолиза. Причините могат да включват артериална оклузия (напр. компартмент синдром, артериална тромбоза), тежка хипотония или шок, съдови заболявания или състояния, нарушаващи доставянето на кислород до тъканите (напр. отравяне с въглероден окис).
 • Инфекции. Тежките инфекции, особено тези, включващи токсини, произведени от бактерии, вируси или други патогени, могат да предизвикат рабдомиолиза. Примерите включват бактериални инфекции като сепсис, вирусни инфекции като грип или вирус на херпес симплекс и паразитни инфекции като малария.
 • Метаболитни нарушения. Някои метаболитни състояния, като метаболитни миопатии или митохондриални нарушения, могат да предразположат хората към рабдомиолиза. Тези състояния нарушават способността на тялото да произвежда или използва енергия в мускулните клетки, което води до мускулен разпад.
 • Генетична предразположеност. Някои хора имат основно генетично предразположение към рабдомиолиза поради наследствени мускулни нарушения или метаболитни аномалии. Тези генетични състояния могат да направят хората по-податливи на мускулни увреждания при определени условия, като упражнения или прием на лекарства.

 

Възможни усложнения

 

Рабдомиолиза

 

Рабдомиолизата може да доведе до няколко усложнения, някои от които могат да бъдат животозастрашаващи, ако не бъдат своевременно разпознати и лекувани.

Електролитни нарушения

Освобождаването на съдържанието на мускулните клетки в кръвния поток може да наруши електролитния баланс, което води до аномалии като хиперкалиемия (високи нива на калий), хиперфосфатемия (високи нива на фосфат) и хипокалцемия (ниски нива на калций). Тези електролитни дисбаланси могат да причинят сърдечни аритмии, мускулна слабост и други сериозни усложнения.

 

Компартмент синдром

При тежки случаи на рабдомиолиза подуването в засегнатите мускули може да увеличи налягането в мускулните компартменти – затворени пространства в тялото, обгърнати от непропусклива съединителна тъкан, съдържащи мускули, сухожилия, нерви и кръвоносни съдове. Това повишава риска от компартмент синдром – медицинско състояние, при което се натрупва натиск в мускулите, което води до намален кръвен поток, оксигенация и нервна функция в засегнатата област.

Това предизвиква компрометиран кръвен поток към мускулите и нервите, причинявайки увреждане на тъканите и потенциално изискваща хирургична интервенция за облекчаване на налягането.

Остра бъбречна недостатъчност

Миоглобинът, освободен от увредените мускулни клетки, може да се натрупа в бъбреците, което води до остро бъбречно увреждане или бъбречна недостатъчност.

Това състояние, известно като миоглобинурична бъбречна недостатъчност, може да доведе до намалено отделяне на урина, електролитен дисбаланс и потенциално необратимо увреждане на бъбреците, ако не се лекува своевременно.

Други усложнения

В допълнение към горното, рабдомиолизата може също да доведе до следните състояния:

 • Дисеминирана интраваскуларна коагулация (DIC). Това е сериозно състояние, при което кръвоизливи се образуват навсякъде в тялото поради разреждане на кръвта. Рабдомиолизата може да предизвика DIC чрез освобождаване на различни фактори, които активират състоянието на коагулация.
 • Метаболитна ацидоза. Освобождаването на миоглобин в кръвта може да доведе до образуване на много киселини, което може да доведе до метаболитна ацидоза – състояние, което води до понижено pH на кръвта.
 • Белодробни усложнения. Рабдомиолизата може да предизвика синдром на остър респираторен дистрес (ARDS) при някои пациенти. ARDS е сериозно състояние на белите дробове, при което те се запълват с течност и възпаление, което прави дишането трудно.
 • Компартментализация на инфекцията в засегнатите мускулни групи. Развитието на рабдомиолиза може да създаде условия за по-лесно развитие на инфекции в мускулните тъкани, особено при условия на ослабена имунна система или при тежки системни инфекции.

 

Диагностика и лечение

Диагностицирането на рабдомиолизата обикновено включва комбинация от клинична оценка, лабораторни тестове и образни изследвания. Кръвните тестове могат да разкрият повишени нива на някои ензими: креатин киназа (CK), аспартат аминотрансфераза (AST), лактат дехидрогеназа (LDH), които са маркери за мускулно увреждане, както и аномалии в нивата на електролити и нарушения в бъбречната функция.

Тестовете на урината могат да покажат наличието на миоглобин и други маркери за мускулен разпад.

Лечението на рабдомиолиза се фокусира върху справяне с основната причина, овладяване на симптомите, предотвратяването на усложнения и нормализиране на бъбречната функция.

Това може да включва интравенозна хидратация на течности за поддържане на отделянето на урина, електролитна заместителна терапия за коригиране на дисбалансите и поддържащо лечение за овладяване на болката и другите симптоми.

При тежки случаи, особено тези, усложнени от остра бъбречна недостатъчност или компартмент синдром, може да са необходими по-агресивни интервенции като бъбречна заместителна терапия или хирургична декомпресия за облекчаване на налягането в мускулните компартменти.

 

Заключение

 

Рабдомиолиза

 

Рабдомиолизата е сериозно медицинско състояние, характеризиращо се с разпадане на скелетната мускулна тъкан и освобождаване на съдържанието на мускулни клетки в кръвния поток.

Бързата диагностика и лечение са от съществено значение за предотвратяване на усложнения като електролитни нарушения, компартмент синдром, остра бъбречна недостатъчност и други. Ранното разпознаване и намеса могат значително да подобрят резултатите и да намалят риска от дългосрочни усложнения.

 

Често задавани въпроси

Какво е рабдомиолиза?

Рабдомиолизата е медицинско състояние, характеризиращо се с разпадане на скелетната мускулна тъкан, което води до освобождаване на съдържанието на мускулните клетки в кръвния поток.

Какви са симптомите?

Честите симптоми при рабдомиолиза включват мускулна болка, чувствителност или слабост, тъмно оцветена урина, намалено отделяне или липса на урина, гадене и повръщане, объркване или променено психическо състояние, подуване, скованост или синини на засегнатите мускули.

Какви са причините?

Причините могат да варират, но често включват травма, продължително обездвижване, усилени упражнения, генетични нарушения, инфекции, лекарствени реакции и определени медицински състояния.

 

Категории: Здраве|Публикувана: 14.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 май 2024 в 17:05 | Публикувана: 14 май 2024 в 11:53 | Категория: Здраве