Кето португалска супа с чоризо – калдо верде

Португалска супа с чоризо е също позната под името калдо верде, което означава „зелен бульон“. Комбинацията от леко пикантно чоризо, полезни зеленолистни зеленчуци и вкусна застройка правят супата добър избор за хладните вечери.
Рецепта за португалска супа с чоризо
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 5 |
303 калории |
Нужни продукти:
- 300 г чоризо (ненарязано)
- 200 г кейл
- 250 г лапад
- 1 стрък праз лук
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. риган
- Сол на вкус
За застройката:
- 1 брой яйчен жълтък
- 50 г готварска сметана, 20% масленост, или кисело мляко
- 2 ч. л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
- В подходяща тенджера загрейте краве маслото.
- Нарежете на ситно праз лука и го добавете към маслото.
- Нарежете чоризото на кръгчета и след това ги разполовете.
- Запържете го в маслото заедно с праз лука за 4-5 минути.
- Нарежете на ситно лапада и кейла.
- Добавете ги към останалите съставки в тенджерата и разбъркайте добре.
- Налейте вода в зависимост от количеството супа, което искате да приготвите.
- Добавете подправките.
- Сложете капака на тенджерата и оставете да ври за 10-15 минути.
- През това време може да направите застройката. В купичка или чаша с широко гърло смесете яйчения жълтък, сметаната и лимоновия сок.
- Добавяйте по лъжичка от горещата супа към купичката и след това разбъркайте, докато съдът се напълни.
- Премахнете супата от котлона.
- Бавно добавете застройката, докато бъркате супата.
Поднесете порциите топли с резен кето хляб Forlife, по желание. Между страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ пък ви очакват много разнообразни рецепти за вашия режим.
Хранителна стойност в 1 порция португалска супа с чоризо
Хапването на португалска супа с чоризо може да донесе ползи за здравето ни, тъй като съдържа множество полезни витамини и минерали. В 1 порция калдо верде супа се съдържат:
- 184% витамин К – важен за здравето на кръвта и костите.
- 86% витамин Ц – важен за имунната система и производството на колаген
- 53% витамин Б12 – важен за нервната система и здравето на всички клетки
- 44% витамин А – важен за зрението и имунната система
- 41% манган – важен за синтеза на тъкани и метаболизирането на хранителни вещества
- 40% витамин Б2 – важен за усвояването на хранителни вещества
- 34% омега-3 мастни киселини – важни за здравето на сърцето и мозъка
*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.
Интересно за португалската кухня
Най-известният десерт е португалският пащел де ната – кето вариант ще откриете в нашата кулинатна секция. Традиционната рецепта представлява малък сладкиш, направен от бутер тесто, с апетитен яйчен крем в средата.
Португалия се намира по морския път на подправките и поради това има много чужди екзотични влияния върху културата и кулинарията. През Средновековието се откриват множество начини за съхранение и запазване на риба, които се използват до ден днешен. Португалия консумира най-много риба от цяла Европа на глава на населението.
Рибата в Португалия се яде по всички възможни начини – осолена, сушена, грилована, варена, пържена, печена, на пара и т.н.
В традиционните яхнии и ястия обикновено се използва комбинация от различни риби. Крайбрежните райони на Португалия хапват голямо количество риба и морски дарове. Във вътрешните части на страната се откриват много ястия със свинско месо. Португалската кухня е уникална комбинация от средиземноморски и африкански влияние.
Най-известното ястие в Португалия е осолена риба треска. Друг популярен морски деликатес е октопод със зехтин и картофи.
Иберийското свинско и патешкото месо са също любима част от португалската кулинария. Скариди и миди се хапват самостоятелно, в яхнии и в комбинация с ориз.
Португалските сушени меса са разнообразни и има подходящ избор за всеки вкус. Чоризото е едно от най-популярните, но може също да се насладим на алхейра, фаринхейра, прошуто и други.
Класическата португалска супа с чоризо се прави с картофи, които се пасират, за да бъде супата по-кремообразна. Нашето кето предложение за калдо верде използва сметановата застройка, за да постигне този резултат.
Още от нашата здравословна кухня
Комбинацията от зеленчуци и месо или морски дарове в супите е вкусен начин да си набавим нужните хранителни вещества, да затоплим стомаха и душата, а бързото им приготвяне е още един голям плюс в тяхна полза. Ако сте почитатели на супите, може също да опитате:
Ако ви хареса нашето предложение за португалска супа с чоризо, може да споделите своите впечатления в нашата споделена кухня във Фейсбук, където може да откриете нови идеи и кулинарни съмишленици.
Пожелаваме ви добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Супа с пушено топено сирене и зеленчуци е рецепта, която ни представя един по-различен, но вкусен бульон за супа.
Кето домашен тарама хайвер е една не много популярна, но чудесна алтернатива на разядката.
Супа с миди и тиквички е рецепта, от която може да си набавим хранителни вещества и чудесен вкус.