Кето португалска супа с чоризо – калдо верде

Обновена: 17.05.2024|
португалска супа с чоризо

Португалска супа с чоризо е също позната под името калдо верде, което означава „зелен бульон“. Комбинацията от леко пикантно чоризо, полезни зеленолистни зеленчуци и вкусна застройка правят супата добър избор за хладните вечери.

 

Рецепта за португалска супа с чоризо

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
40 минути 5

303 калории
5 г нетни въглехидрати
11 г белтъчини
26 г мазнини

 

Нужни продукти:

probiotik 400
keto 01
probiotik 400
keto 01
  • 300 г чоризо (ненарязано)
  • 200 г кейл
  • 250 г лапад
  • 1 стрък праз лук
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. риган
  • Сол на вкус

 

За застройката:

  • 1 брой яйчен жълтък
  • 50 г готварска сметана, 20% масленост, или кисело мляко
  • 2 ч. л. лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

  1. В подходяща тенджера загрейте краве маслото.
  2. Нарежете на ситно праз лука и го добавете към маслото.
  3. Нарежете чоризото на кръгчета и след това ги разполовете.
  4. Запържете го в маслото заедно с праз лука за 4-5 минути.
  5. Нарежете на ситно лапада и кейла.
  6. Добавете ги към останалите съставки в тенджерата и разбъркайте добре.
  7. Налейте вода в зависимост от количеството супа, което искате да приготвите.
  8. Добавете подправките.
  9. Сложете капака на тенджерата и оставете да ври за 10-15 минути.
  10. През това време може да направите застройката. В купичка или чаша с широко гърло смесете яйчения жълтък, сметаната и лимоновия сок.
  11. Добавяйте по лъжичка от горещата супа към купичката и след това разбъркайте, докато съдът се напълни.
  12. Премахнете супата от котлона.
  13. Бавно добавете застройката, докато бъркате супата.

Поднесете порциите топли с резен кето хляб Forlife, по желание. Между страниците на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ пък ви очакват много разнообразни рецепти за вашия режим.

 

 

Хранителна стойност в 1 порция португалска супа с чоризо

Хапването на португалска супа с чоризо може да донесе ползи за здравето ни, тъй като съдържа множество полезни витамини и минерали. В 1 порция калдо верде супа се съдържат:

  • 184% витамин К – важен за здравето на кръвта и костите.
  • 86% витамин Ц – важен за имунната система и производството на колаген
  • 53% витамин Б12 – важен за нервната система и здравето на всички клетки
  • 44% витамин А – важен за зрението и имунната система
  • 41% манган – важен за синтеза на тъкани и метаболизирането на хранителни вещества
  • 40% витамин Б2 – важен за усвояването на хранителни вещества
  • 34% омега-3 мастни киселини – важни за здравето на сърцето и мозъка

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

 

Интересно за португалската кухня

 

португалска супа с чоризо

 

Най-известният десерт е португалският пащел де ната – кето вариант ще откриете в нашата кулинатна секция. Традиционната рецепта представлява малък сладкиш, направен от бутер тесто, с апетитен яйчен крем в средата.

Португалия се намира по морския път на подправките и поради това има много чужди екзотични влияния върху културата и кулинарията. През Средновековието се откриват множество начини за съхранение и запазване на риба, които се използват до ден днешен. Португалия консумира най-много риба от цяла Европа на глава на населението.

Рибата в Португалия се яде по всички възможни начини – осолена, сушена, грилована, варена, пържена, печена, на пара и т.н.

В традиционните яхнии и ястия обикновено се използва комбинация от различни риби. Крайбрежните райони на Португалия хапват голямо количество риба и морски дарове. Във вътрешните части на страната се откриват много ястия със свинско месо. Португалската кухня е уникална комбинация от средиземноморски и африкански влияние.

Най-известното ястие в Португалия е осолена риба треска. Друг популярен морски деликатес е октопод със зехтин и картофи.

Иберийското свинско и патешкото месо са също любима част от португалската кулинария. Скариди и миди се хапват самостоятелно, в яхнии и в комбинация с ориз.

Португалските сушени меса са разнообразни и има подходящ избор за всеки вкус. Чоризото е едно от най-популярните, но може също да се насладим на алхейра, фаринхейра, прошуто и други.

Класическата португалска супа с чоризо се прави с картофи, които се пасират, за да бъде супата по-кремообразна. Нашето кето предложение за калдо верде използва сметановата застройка, за да постигне този резултат.

Още от нашата здравословна кухня

 

португалска супа с чоризо

 

Комбинацията от зеленчуци и месо или морски дарове в супите е вкусен начин да си набавим нужните хранителни вещества, да затоплим стомаха и душата, а бързото им приготвяне е още един голям плюс в тяхна полза. Ако сте почитатели на супите, може също да опитате:

 

Ако ви хареса нашето предложение за португалска супа с чоризо, може да споделите своите впечатления в нашата споделена кухня във Фейсбук, където може да откриете нови идеи и кулинарни съмишленици.

Пожелаваме ви добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф|Публикувана: 24.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 17 май 2024 в 13:38 | Публикувана: 24 април 2024 в 16:36 | Категория: Кето рецепти, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф