Планински лимон – безценен дар от природата

Обновена: 20.03.2024|
Планински лимон.

Растението хеномелес, известно още като планински лимон или японска дюля, е очарователен храст, който принадлежи към семейство Rosaceae (Розоцветни). Произхождащо от далечните Китай и Япония, то е получило признание и у нас не само заради декоративната си стойност, но и поради множеството си полезни свойства.

 

Планински лимон – какво представлява?

Планинският лимон (Chaenomeles maulei) обикновено расте като гъст храст, достигащ височина до 1 метър. Клоните му са заплетени, с остри бодли и яйцевидни листа с назъбени ръбове.

През пролетта растението избуява в грандиозен пейзаж от наситено червени цветове, а след сезона на цъфтеж се развиват малки, подобни на дюля плодове, които узряват в златисто-жълт оттенък до есента.

В България въвеждането на планински лимон се дължи на агронома Веселин Орешков, който разпознава потенциала му и го донася в страната ни през 60-те години на миналия век. Известен с експертните си познания за растителните видове, той подчертава неговите уникални характеристики и потенциални ползи.

Хеномелесът е известен като mugua на китайски и е документиран в класически текстове, датиращи от около 500 г. сл.Хр. като Mingyi Bielu от Тао Хундзинг (китайски лекар, фармаколог и алхимик).

В традиционната китайска медицина (ТКМ) това растение заема видно място поради неговия кисел вкус, за който се вярва, че хармонизира функцията на черния дроб – жизненоважен орган, свързан с елемента дърво.

То навлиза в чернодробния меридиан, облекчава напрежението в тялото и отпуска сухожилията и мускулите, които са под негово управление според ТКМ. Също така въздейства благоприятно на далака и стомаха, и подобрява храносмилането.

 

Химичен състав

 

Планински лимон

 

Сред забележителните съставки на планинския лимон са:

 • Витамин С. Планинският лимон може да се похвали с пет пъти по-високо съдържание на витамин С от цитрусовите лимони. Това прави този екзотичен плод особено привлекателен за стимулиране на имунната система и стабилна подкрепа срещу инфекциозни заболявания през зимните месеци.
 • Витамин Р. Съдържащият се в изобилие в планинския лимон витамин Р играе ключова роля в стабилизирането на кръвоносните съдове и помага при лечението на състояния като ревматизъм, хипертония и атеросклероза.
 • Витамин В1. Известен още като тиамин, е необходим за метаболизма на въглехидратите и производството на енергия. Той играе важна роля във функционирането на нервната система, поддържането на здравето на сърцето и мускулите, както и в подпомагането на нормалната функция на мозъка.
 • Витамин В2. Известен и като рибофлавин, също е важен за производството на енергия от храната, както и за здравето на кожата, зрението и нервната система. Той също има антиоксидантни свойства и помага за защитата на клетките от увреждания.
 • Каротин. Прекурсор на витамин A, който е от съществено значение за здравето на кожата, зрението и имунната функция. Той е силен антиоксидант, който помага да се защитят клетките от увреждания, причинени от свободните радикали.
 • Пектин. С високото си съдържание на пектин, планинският лимон подпомага функцията на черния дроб и бъбреците, като същевременно оказва антивирусно действие.
 • Органични киселини. Наличието на лимонена, ябълчена, янтарна, винена и аскорбинова киселини, осигуряват антиоксидантна защита, засилват усвояването на кислород от червените кръвни клетки, стимулират производството на колаген и подобряват храносмилателната функция.
 • Аминокиселини. Десет аминокиселини, сред които важните треонин, фенилаланин, лизин, глутаминова и аспарагинова киселина, обогатяват планинския лимон, играейки решаваща роля в невротрансмисията и мускулната функция.

 

Полезни свойства

Сред познатите действия на хеномелеса се нареждат:

 • Имунна подкрепа. С рекордно високото си съдържание на витамин С, хеномелесът стимулира имунната система и помага на организма да се бори по-ефективно с инфекции и заболявания.
 • Антимикробно действие. Наличието на фенолни киселини в планинския лимон му придава антимикробни свойства, което го прави ефективен срещу редица патогени, включително бактерии и гъбички.
 • Антиоксидантна активност. Също така е мощен антиоксидант. Чрез пречистване на свободните радикали, той намалява оксидативния стрес в тялото, като по този начин понижава и риска от хронични заболявания като сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак.
 • Противовъзпалителни ефекти. Фенолните съединения, присъстващи в планинския лимон, проявяват противовъзпалителни свойства, които допринасят за облекчаването на симптомите, свързани с възпалителни състояния като артрит и ревматизъм.
 • Стомашно-чревно здраве. Китайската традиционната медицина използва хеномелеса за тонизиране и успокояване на стомашно-чревния тракт. В ТКМ от векове то се прилага при гастро-интестинални проблеми, холера, ентерит и други.
 • Антихиперлипидемични и антихипергликемични свойства. Някои изследвания показват, че консумацията на хеномелес може да помогне за намаляване на нивата на липиди и за регулиране на нивата на глюкоза в кръвта, което е полезно за хора със захарен диабет или висок холестерол.
 • Невропротективни свойства. В планинския лимон се съдържат биоактивни съставки, които имат способност да защитават нервната тъкан от увреждания и да подпомагат възстановяването на невроналните връзки.
 • Антидепресантни свойства. Проучвания върху мишки показват, че растението има ефекти, които подобряват настроението и понижават симптомите на депресия. Плодовият сок от хеномелеса има успокояващ ефект върху нервната система и помага при тревожността, която е често съпътстваща депресията.

 

Засаждане и отглеждане

 

Планински лимон

 

Растението е лесно за отглеждане, тъй като е изключително непретенциозно, много устойчиво на болести и паразити и издържа на застудяване. То вирее на слънчеви места, но понася и частична сянка. Можете да го засадите близо до огради и стени, за да създадете ефект на жив плет.

Засаждане и избор на почва

Пригответе добре дренираща почвена смес, включваща градинска почва, оборски тор, пясък и листни отпадъци, за да осигурите оптимален растеж. Растението показва устойчивост на различни видове почви, но изисква добър дренаж, за да се предотврати прекомерното овлажняване.

Поливайте обилно след засаждане и поддържайте умерено напояване през активния сезон, като избягвате постоянна влажност, за да предотвратите гниене на корените. Подхранвайте с органични торове, като оборски тор.

Зимна грижа и поддръжка

С настъпването на есента и падането на листата прекратете напояването, мулчирайте около основата, за да го предпазите от замръзване. Естествената влага от сняг и дъжд е достатъчна по време на зимния период.

Подрязването трябва да е минимално, като се фокусирате върху премахването на повреден или прекалено гъст растеж. Не забравяйте, че цветните пъпки се образуват върху стария растеж, което изисква повишено внимание по време на подрязването, за да се запази цъфтежът през следващата година.

Техники за размножаване

За вкореняване на резници изберете 10 см сегменти от по-ниските стъбла, като ги засадите директно в почвата с обилно поливане и защитно покритие за поддържане на влажността. Или размножете издънки, излизащи от основата на зрели растения, като внимателно ги отделите и трансплантирате в плодородна почва.

 

Кулинарни приложения

Освен лечебните си свойства, хеномелеса се цени и заради кулинарните си приложения. Въпреки че суровите му плодове са тръпчиви и стипчиви на вкус, от тях могат да се приготвят конфитюри или желета, в които естественото им съдържание на пектин допринася за гелообразна консистенция.

Също така планинският лимон може да се консумира и изсушен и да се добавя към сладка и печива, да се свари на чай или да се приготвят нектари, сокове или лимонади. А прясно изцеденият му сок е подходящ за овкусяването на салати поради киселия си вкус.

 

Заключение

 

Планински лимон

 

Планинският лимон се откроява като забележителен растителен вид с множество полезни свойства, като все повече навлиза в нашата страна. От поразителния си външен вид до богатия си химичен състав, това растение предлага разнообразни медицински и кулинарни приложения.

Какво представлява планинският лимон?

Растението планински лимон с научното наименувание Chaenomeles maulei е храст, който принадлежи към семейство Rosaceae (Розоцветни). През пролетта се характеризира с червени цветове, а след сезона на цъфтеж се развиват малки, подобни на дюля плодове.

Какви вещества съдържа?

В планинския лимон се откриват витамини С, Р, В1, В2, каротин, пектин, органични киселини и аминокиселини.

Какви полезни действия има?

Притежава антимикробни, антиоксидантни, имуностимулиращи, противовъзпалителни и невропротективни свойства.

Категории: Здраве, Хранене и видове храни|Публикувана: 16.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 20 март 2024 в 12:45 | Публикувана: 16 февруари 2024 в 11:05 | Категория: Здраве, Хранене и видове храни