Печен карфиол със сметана

Обновена: 17.06.2025|
печен карфиол

Тази рецепта за печен карфиол със сметана може да наречем и запеканка – едно от най-гъвкавите и разнообразни ястия в нашата кухня. Към него може да се добавят и други съставки и дори допълнителни зеленчуци, но ние го предпочитаме с фокус върху вкусния нисковъглехидратен карфиол.

 

Рецепта за печен карфиол със сметана

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
40 минути 3

508 калории
12 г нетни въглехидрати
10 г белтъчини
47 г мазнини

Опитайте тази лесна рецепта за печен карфиол и сме сигурни, че ще сте си оближете пръстите.

 

Необходими продукти:

  • 600 г карфиол, на розички
  • 200 мл течна сметана
  • 50 г краве масло Гхи
  • 30 г пармезан, настърган
  • 30 г бадемово брашно
  • 1 щипка индийско орехче, на прах
  • 2-3 дафинови листа
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Във вряща вода потопете карфиолените розички.
  2. Гответе ги за 4-5 минути, докато леко омекнат.
  3. Извадете ги от топлата вода и ги оставете да се отцеждат в гевгир.
  4. В подходящ дълбок тиган разтопете краве маслото. Добавете към него пармезана и бадемовото брашно и бъркайте добре, за да се смесят.
  5. Добавете и течната сметана.
  6. Бъркайте добре. Сложете дафиновите листа в сместа и щипката индийско орехче.
  7. Оставете да къкри за 2-3 минути.
  8. В подходяща тава изсипете карфиола и залейте със соса (може да извадите дафиновите листа от сместа).
  9. Посолете по свой вкус и разбъркайте.
  10. Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 20-30 минути.
  11. Сервирайте готовия печен карфиол с подходящ хляб или друго вкусно печиво.

 

Съвет: Ако фурната ви е силна и забележите твърде бързо загаряне по карфиола, може да покриете за първата половина от печенето с алуминиево фолио или капак.

Разгледайте още вкусни рецепти без излишни въглехидрати в нашите кулинарни книги “Кето фантазии” 1 и 2.

 

Хранителни стойности за 1 порция печен карфиол

 

печен карфиол

 

Това ястие с печен карфиол, сметана и сирена е не само вкусно – но и много полезно. В 1 порция от нашия печен карфиол се съдържат:

  • 128% витамин Ц
  • 54% витамин А
  • 38% витамин К
  • 35% витамин Б5
  • 30% омега-3 мастни киселини
  • 27% фосфор
  • 26% калий
  • 20% фибри

 

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

 

Вариации на запеканка с карфиол

Както вече споменахме, карфиолената запеканка може да се комбинира с още различни съставки, за да стане още по-вкусна. Може да прибавяте и премахвате продукти според собствения ви вкус и дори спрямо това какво имате в хладилника.

Предлагаме ви да опитате вариации със:

  • Сирена: Може да добавите синьо сирене, саламурено сирене, кашкавал, гауда, бри или други любимо сирене. В комбинация със сметаната и маслото ястието ще стане незабравимо. Натрошете ги и ги добавете към тавата преди печенето.
  • Късчета месо: Малки парченца пилешко месо страхотно допълват това ястие. Кубчета бекон също може да донесат невероятен вкус в допълнение. Филе от бяла риба е по-рядко срещана съставка в ястие с печен карфиол, но е вкусна и полезна. Добавете и тях в тавата преди печене.
  • Други зеленчуци: Относно зеленчуците – може да изберем много различни. Броколите например са класическа добавка към всяка запеканка. Освен тях може да заложим на тиквички на кубчета, спанак и шепа грах за цвят, тънко нарязана чушка, брюкселско зеле. Брюкселското зеле може да сварите задно с карфиола, а останалите зеленчуци – директно в тавата преди печене.
  • Подправки: Не се колебайте да експериментирате и с любимите си подправки. Щипка кимион може да донесе дълбочина на ястието. Риган или босилек страхотно върви със сметаната, ако го поръсите върху ястието преди печене. Към сметаната може да добавите малко канела и черен пипер за интересен вкус.

 

Имайте предвид, че добавянето на нови съставки ще промени въглехидратната стойност на ястието.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

карфиолен ориз с лопуш и яйце

 

В кето режима често си хапваме карфиол – той е изключително гъвкав зеленчук без излишни въглехидрати, който може лесно да се превърне в супа, основно или предястие. Ако харесвате вкуса на този интересен зеленчук, ви каним да опитате също:

 

Не пропускайте да споделите резултатите за своя печен карфиол със сметана в нашата нисковъглехидратна кухня във Фейсбук.Присъединете се  към Вайбър групата ни, за да получавате безплатно ежесемично меню, пригодено за кето режима.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 06.06.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар