Кето пица с блат от карфиол

Обновена: 28.05.2024|
кето пица с блат от карфиол

Приготвяме поредната нисковъглехидратна алтернатива – кето пица с блат от карфиол. Пицата е едно от най-популярните и обичани ястия по целия свят. Тя има интересна история, която се простира хилядолетия назад, а днес е едно от най-обичаните и универсални ястия в света, ценено заради превъзходния си вкус, културно значение и изключителната си гъвкавост и простота.

 

Рецепта за кето пица с блат от карфиол

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
30 минути 1 12.3 нетни въглехидрати
955 калории

 

Необходими продукти

За блата:

  • половин глава карфиол (~300 г)
  • 2 яйца
vitbcompl 400
kolagen 02 600
vitbcompl 400
kolagen 02 600

 

За пицата:

  • ½ чаша доматен пюре (~60 г)
  • 200 г моцарела, прясна
  • 50 г прясна рукола, за гарниране
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч. л. сушен риган, за поръсване

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо измийте карфиола и го разделете на малки цветчета, блендирайте ги.
  2. В голяма купа комбинирайте яйцата, карфиола, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна.
  3. Разпределете сместа в тава върху хартия за печене и оформете пицата.
  4. Печете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато стегне. След като го извадите от фурната, разпределете равномерно доматения сос върху него.
  5. Наредете нарязаната моцарела върху соса за пица, посолете и поръсете с черен пипер според вкуса.
  6. Върнете пицата във фурната и печете още 5-10 минути, докато сиренето се разтопи и пицата започне да става златиста. Извадете пицата от фурната, поръсете с риган и оставете да изстине за няколко минути.

 

Гарнирайте с прясна рукола преди сервиране и се насладете на вашата кето пица с блат от карфиол. Бон апети!

Още здравословни кето ястия може да откриете в нашата поредица „Кето Фантазии“ и „Режимът 2: Еволюция“.

 

Историята на пицата – от бедните квартали до кралския двор

 

кето пица с блат от карфиол

По оживените улици на Неапол, Италия

 

Историята на пицата започва още в Древна Гърция, Египет и Рим, където плоските хлябове, покрити с билки, масла и други прости съставки, са били обичайна храна. През 7 век с. н. е. ястие „bizzo“, понякога изричано „pizzo„, което означава хапка, започва да се появява в Лангобардското кралство, днешна Италия.

Първите версии на пицата се появяват около 1500 и 1600 година. Това са la mastunicola, която е била приготвена със съставки като свинска мас, сирене, листа от босилек и черен пипер, и ai cecinielli, поръсвана с рибни остатъци.

Това са улични рецепти, които са служили като удобно и достъпно ястие за лазароните, както са били презрително наричани обикновените работници, предлагайки бърза и евтина закуска по време на дългите дни на тежка работа.

Въпреки това някъде през 17 век доматите най-накрая навлизат в Европа от Америка и, тъй като се разпространяват из целия континент, в крайна сметка стават лесно достъпни.

Най-ранната пица с домати е наречена Маринара и е създадена през 1734 г. Тази пица включва доматено пюре, риган, зехтин и чесън и е била любима на моряците.

Едва през 18-ти век се създава емблематичната пица Маргарита (на италиански „Margherita“), каквато я познаваме днес. Тя е кръстена в чест на първата италианска кралица Маргарита Савойска, която се влюбва в ястието по време на посещение в Неапол през 1889 г.

Италианският готвач Рафаеле Еспозито приготвя пица, включваща тънка, хрупкава коричка, покрита с домати, моцарела и босилек – цветовете на италианското знаме, за да впечатли кралското семейство.

Подкрепата на кралица Маргарита издига пицата от скромна улична храна до кулинарна сензация, подходяща и за кралските особи. Постепенно популярността на пицата се разпространява отвъд Неапол, проправяйки си път до кралските дворци на Италия и извън нея.

Скоро пицата се превръща в символ на италианската култура и кулинарно превъзходство, харесвана както от обикновените хора, така и от аристократите. През 1807 г. в града има 54 пицарии, като до края на 19 век тази цифра се е удвоила до 120.

В края на 19-ти и началото на 20-ти век вълни от италиански имигранти носят със себе си любимите си рецепти за пица до Съединените щати и други части на света в търсене на нови възможности.

Пицата намира нов дом в оживените квартали на Ню Йорк, където италиански имигранти отварят първата пицария в САЩ – Lombardi’s, представяйки кулинарното творение на нова публика.

В отговор на американските вкусове и съставки, пицата претърпява трансформация, което води до появата на нови стилове и вкусове. Появява се пица в американски стил,  характеризираща се с щедри топинги.

Нетрадиционни съставки като пеперони, бекон, ананас и сос за барбекю се превръщат в основни продукти, добавяйки нотка американски привкус към тази италианска класика.

Пицата става любима на малки и големи, завладявайки целия свят. Тя дори намира своето място във всяка диета, както показваме с рецептата за кето пица с блат от карфиол. Така че да живее Нейно Величество пицата – кралицата на удобната и вкусна храна!

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето пица. Кето пица с бадемово брашно.

Опитайте и нашето предложение за кето пица с бадемово брашно.

 

Ако нашето предложение за кето пица с блат от карфиол ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук. Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 май 2024 в 10:26 | Публикувана: 2 май 2024 в 15:21 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф