Кето пица с блат от карфиол
Приготвяме поредната нисковъглехидратна алтернатива – кето пица с блат от карфиол. Пицата е едно от най-популярните и обичани ястия по целия свят. Тя има интересна история, която се простира хилядолетия назад, а днес е едно от най-обичаните и универсални ястия в света, ценено заради превъзходния си вкус, културно значение и изключителната си гъвкавост и простота.
Рецепта за кето пица с блат от карфиол
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 1 | 12.3 нетни въглехидрати 955 калории |
Необходими продукти
За блата:
- половин глава карфиол (~300 г)
- 2 яйца
За пицата:
- ½ чаша доматен пюре (~60 г)
- 200 г моцарела, прясна
- 50 г прясна рукола, за гарниране
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч. л. сушен риган, за поръсване
Начин на приготвяне:
- Първо измийте карфиола и го разделете на малки цветчета, блендирайте ги.
- В голяма купа комбинирайте яйцата, карфиола, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, докато сместа стане хомогенна.
- Разпределете сместа в тава върху хартия за печене и оформете пицата.
- Печете блата в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато стегне. След като го извадите от фурната, разпределете равномерно доматения сос върху него.
- Наредете нарязаната моцарела върху соса за пица, посолете и поръсете с черен пипер според вкуса.
- Върнете пицата във фурната и печете още 5-10 минути, докато сиренето се разтопи и пицата започне да става златиста. Извадете пицата от фурната, поръсете с риган и оставете да изстине за няколко минути.
Гарнирайте с прясна рукола преди сервиране и се насладете на вашата кето пица с блат от карфиол. Бон апети!
Още здравословни кето ястия може да откриете в нашата поредица „Кето Фантазии“ и „Режимът 2: Еволюция“.
Историята на пицата – от бедните квартали до кралския двор
Историята на пицата започва още в Древна Гърция, Египет и Рим, където плоските хлябове, покрити с билки, масла и други прости съставки, са били обичайна храна. През 7 век с. н. е. ястие „bizzo“, понякога изричано „pizzo„, което означава хапка, започва да се появява в Лангобардското кралство, днешна Италия.
Първите версии на пицата се появяват около 1500 и 1600 година. Това са la mastunicola, която е била приготвена със съставки като свинска мас, сирене, листа от босилек и черен пипер, и ai cecinielli, поръсвана с рибни остатъци.
Те са улични рецепти, които са служили като удобно и достъпно ястие за лазароните, както са били презрително наричани обикновените работници, предлагайки бърза и евтина закуска по време на дългите дни на тежка работа.
Въпреки това някъде през 17 век доматите най-накрая навлизат в Европа от Америка и, тъй като се разпространяват из целия континент, в крайна сметка стават лесно достъпни.
Най-ранната пица с домати е наречена Маринара и е създадена през 1734 г. Тази пица включва доматено пюре, риган, зехтин и чесън и е била любима на моряците.
Едва през 18-ти век се създава емблематичната пица Маргарита (на италиански „Margherita“), каквато я познаваме днес. Тя е кръстена в чест на първата италианска кралица Маргарита Савойска, която се влюбва в ястието по време на посещение в Неапол през 1889 г.
Италианският готвач Рафаеле Еспозито приготвя пица, включваща тънка, хрупкава коричка, покрита с домати, моцарела и босилек – цветовете на италианското знаме, за да впечатли кралското семейство.
Подкрепата на кралица Маргарита издига пицата от скромна улична храна до кулинарна сензация, подходяща и за кралските особи. Постепенно популярността на пицата се разпространява отвъд Неапол, проправяйки си път до кралските дворци на Италия и извън нея.
Скоро пицата се превръща в символ на италианската култура и кулинарно превъзходство, харесвана както от обикновените хора, така и от аристократите. През 1807 г. в града има 54 пицарии, като до края на 19 век тази цифра се е удвоила до 120.
В края на 19-ти и началото на 20-ти век вълни от италиански имигранти носят със себе си любимите си рецепти за пица до Съединените щати и други части на света в търсене на нови възможности.
Пицата намира нов дом в оживените квартали на Ню Йорк, където италиански имигранти отварят първата пицария в САЩ – Lombardi’s, представяйки кулинарното творение на нова публика.
В отговор на американските вкусове и съставки, пицата претърпява трансформация, което води до появата на нови стилове и вкусове. Появява се пица в американски стил, характеризираща се с щедри топинги.
Нетрадиционни съставки като пеперони, бекон, ананас и сос за барбекю се превръщат в основни продукти, добавяйки нотка американски привкус към тази италианска класика.
Пицата става любима на малки и големи, завладявайки целия свят. Тя дори намира своето място във всяка диета, както показваме с рецептата за кето пица с блат от карфиол. Така че да живее Нейно Величество пицата – кралицата на удобната и вкусна храна!
Още от здравословната ни кухня
Ако нашето предложение за кето пица с блат от карфиол ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук. Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес приготвяме две вкусни рецепти за кето пица с блат от моцарела, които по никакъв начин не отстъпват […]
Отдавна ви показахме, че има и алтернативни варианти на традиционната пица – днес продължаваме с кето пица с […]
Кето пица в гондола от тиквички е днешното ни предложение за нестандартна рецепта, която може да приготвите лесно […]