Карфиолен ориз с лопуш и яйце
Освен че карфиолен ориз с лопуш и яйце е едно нисковъглехидратно и питателно ястие, то е изключително подходящо за вегетарианско меню. Ако се чудите какво да приготвите за любимия си вегетарианец по великденските празници, което да зарадва вкусовите му рецептори, опитайте нашата рецепта.
Рецепта за карфиолен ориз с лопуш и яйце
Карфиолен ориз с лопуш и яйце е ястие, което е подходящо за забързано ежедневие, тъй като се приготвя лесно и бързо.
Време на приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
---|---|---|
25 минути | 6 | 182 калории 6.9 г нетни въглехидрати 11.1 г 11.95 г |
Необходими продукти:
- 700 г карфиол
- 500 г лопуш (лапад)
- 6 яйца
- 1 лайм
- 100 мл кокосово мляко, 17% масленост
- 20 г кокосово масло
- сол
- пипер
Начин на приготвяне:
- Измийте добре карфиола.
- Начупете карфиола на парченца и след това го блендирайте в блендер, до получаване на карфиолен ориз.
- Настържете кората на лайма.
- Измийте и почистете добре лопуша от дръжките му, след което го нарежете на ситно.
- Разтопете кокосовото масло.
- В дълбок тиган изсипете разтопеното кокосово масло, настъргания лопуш, кората от лайма и подправете със сол и черен пипер.
- Гответе докато лопуша започне да омеква.
- Добавете карфиоления ориз и добре го разбъркайте с лопушената смес.
- Прибавете кокосовото мляко и гответе още 5-10 минути.
- След като свалите готовия карфиолен ориз с лопуш от котлона в тиган чукнете яйцата.
- Тях пригответе на очи, като ги овкусите по ваш вкус, може и само със сол. Важно е жълтъкът им да остане течен.
Сервирайте ястието докато вашият карфиолен ориз с лопуш е още топъл и ароматен. След като сипете от него, поставете отгоре му едно от яйцата на очи и спукайте жълтъка. Вкусът на течния жълтък изключително много подхожда на лопуша и придава различна текстура на ястието.
Ще откриете повече от необходимите продукти по-долу, както и книгите ни Кето фантазии 1 и 2, които са подходящи за всеки почитател на нисковъглехидратното хранене.
Допълнителни съвети:
- Може да гарнирате карфиолен ориз с лопуш и яйце с пресни зелени подправки, които да му придадат свежест и да го направят още по апетитен.
- Киселото мляко също е подходящо допълнение към това ястие.
Имайте предвид, че прибавянето на тези допълнителни съставки хранителните стойности на ястието ще се променят.
Подходящи сосове за гарниране
За почитателите на сосовете, може да опитате да направите ястието си карфиолен ориз с лапад още по-примамливо и богато на вкусове с един добър сос.
Ето и нашите предложения:
- Чесново-лимонов сос с кисело мляко – 200 г кисело мляко, 1 смачкана скилидка чесън, 1 с. л. лимонов сок, 1 с. л. екстра върджин зехтин, сол и черен пипер на вкус. Смесете всички съставки и оставете в хладилника за 10 минути.
- Авокадо сос с лайм и кориандър – 1 узряло авокадо, 2 с. л. екстра върджин зехтин, сокът от 1 лайм, 1 с. л. нарязан пресен кориандър, щипка сол и черен пипер. Пасирайте всичко до гладка смес.
- Кокосов къри сос – 200 мл кокосово мляко, 1 ч. л. къри на прах, 1 ч. л. куркума на прах, 1 смачкана скилидка чесън, сол и черен пипер. Загрейте кокосовото мляко с подправките и разбъркайте добре.
- Пикантен доматен сос с пушен пипер – 200 г доматено пюре, 1 ч. л. пушен червен пипер, 1 с. л. екстра върджин зехтин, ½ ч. л. чили на прах (по избор), сол и риган на вкус. Загрей зехтина, добави подправките и доматеното пюре, вари се за 5 минути.
Едни от най-добрите вкусови комбинации се получават, когато експериментираме в кухнята!
Още от здравословната ни кухня
Ако идеята ни за карфиолен ориз с лопуш и яйца ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да добавите един вкусен десерт към кариоления ориз с лопуш – десерт с горски плодове без печене.
За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Карфиолен ориз с бекон и яйца е хранителна, но лека, бърза рецепта, подходяща за всеки момент от деня.
Крем супа от лапад и киселец е свежо ястие, което ще ни зареди с енергия, витамини и минерали.
Миди с карфиолен ориз е кето вариант на едно от най-обичаните морски ястия - миди с ориз.