Екскурзиите през лятото са начин за отдалечаване от всекидневните грижи и неприятности чрез движение и промяна. И макар да са идеално средство за ободряване и релаксация, пътуванията носят множество рискове.

Сред тези опасности сега доминира заплахата от коварния коронавирус, който все още броди почти по цялото земно кълбо. Нека разгледаме какви са възможностите за пътуване без риск за здравето в следващите редове.

 

Да пътешествам или не?

Това е въпросът, вълнуващ мнозина. Позитивен отговор може да му се даде само ако се познават предпазните правила в условията на ковид пандемия.

Първото от тях повелява: преди да тръгнем към дадена дестинация, трябва да сме наясно с актуалните правила за достъп до нея, да знаем възможните допълнителни препоръки към туристите и евентуалните изисквания за ограничаване на социалните контакти след пристигане.

vitc 400 1
vitc 600 1

Задължително е да си подсигурим достатъчно дезинфектанти с концентрация на етилов алкохол, която да е най-малко 60%, за да ни пази от коронавируса.

Няма как да сме 100% сигурни в безупречната чистота на мястото, където отсядаме. Независимо дали сме в хотел или къща за гости, следва да дезинфекцираме крановете, дръжките на вратите, ключовете, бутона за измиване на тоалетната, а при къпане да използваме душ кабина, не вана.

Също – често да проветряваме стаята и да не забравяме, че до 80% от инфекциите се пренасят чрез ръцете, което налага редовното им измиване и дезинфекциране.

 

Полът определя склонността към заболявания

 

Пътуване без риск. Портрет на жена, която е замислена за посволени храни при спазването на кето диета. Горещи вълни при менопауза. Телесните мазнини.

 

Мъжете и жените са податливи на различни видове инфекции по време на пътуване, твърдят швейцарски изследователи.

Д-р Патриша Шлагенхауф и ръководения от нея екип от Центъра за туристическа медицина към университета в Цюрих са проучили медицинските досиета на близо 60 000 пациенти, пътешествали в периода 1997 – 2007 година.

Анализът показва, че по време на летните почивки жените, в сравнение с мъжете, са по-често засегнати от:

 • диария
 • синдром на раздразнените черва
 • заболявания на горните дихателни пътища
 • устната кухина и зъбите

Освен това нежният пол е по податлив към влиянието на психотропни вещества.

От своя страна, мъжете се засягат по-често от инфекции, пренасяни от насекоми, от хепатит А и венерически зарази. Силният пол е склонен в по-голяма степен към сърдечно-съдови усложнения.

В бъдеще тези данни могат да се окажат от изключителна полза за превантивната медицина, подчертават швейцарски научни издания.

 

Що е кинетоза?

Името на това състояние идва от гръцката дума κίνηση (движение). Нарича се още: морска болест, самолетна болест, болест на пътуването.

Представлява защитно-приспособителна реакция на организма, която настъпва при някои хора след рязка промяна в позицията на тялото спрямо околната среда, в резултат от движение и ускорение.

Състоянието се проявява с дискомфорт от страна на различни телесни органи.

Например, при силна дразнимост на стомаха и червата се явяват гадене, повръщане и повишена чувствителност към миризми.

Реакциите от страна на нервната система са: световъртеж, замаяност, слабост, сънливост, склонност към депресия.

При мъже и жени, засегнати от сърдечно-съдови заболявания, кинетозата води до повишено кръвно налягане и аритмия.

 

Как се ограничават симптомите за пътуване без риск

 

Пътуване без риск. Мигрена. Главоболието. Греяна ракия. Мъж с настинка, който си докосва лицето.

 

Когато избирате начин за придвижване, имайте предвид, че на борда на големи кораби и самолети проявите на кинетоза са по-слабо изразени, отколкото в малки превозни средства.

Купувайте си билети за места, на които разтърсването и вибрациите се усещат най-слабо:

 • в самолета това са седалките в централната му част, между крилата
 • в автобуса или автомобила – предните седалки
 • на кораба – горната и средна палуба, по-близо до кърмата
 • във влака – централните купета в първите и средните вагони

 

Не пътувайте гладни, но никога не преяждайте, особено с мазни или пържени ястия, които натоварват храносмилателната система. Газираните напитки, алкохолът и кафето са също противопоказни, защото дразнят стомаха.

Подходящи са плодовите и зеленчукови салати, но в малки количества. Добре действат: таблетка витамин С, лимонов сок, чай от мента или  медовина (приготвя се като 50 г мед се разтворят в литър вода).

Ако въпреки тези мерки ви порази кинетоза, заемете удобна позиция като се облегнете максимално на седалката, осигурете си чист въздух и приемайте по няколко глътки топла течност, на всеки 5-7 минути.

В случай, че дискомфортът се засили, избършете лицето и шията си със студена кърпа, като поемете няколко пъти дълбоко въздух.

Може да ви помогне вдишването на някои етерични масла. Капка от мента, лимон или джинджифил върху кърпичка има силата да ви отдалечат от неприятното състояние.

Ако разчитате на медикаменти срещу кинетоза, трябва да ги поемате 30 до 60 минути преди пътуването. Имайте предвид, че лекарствата не са бонбони –­ трябва да сте запознати с техните противопоказания и възможни странични ефекти.

Значително облекчение ще ви донесат следните акупресурни терапии:

 • с палеца на едната ръка масажирайте ритмично точката в средата на дланта на другата ръка
 • разтрийте китките си
 • масажирайте с лек натиск областта зад ушите си

За окончателно преодоляване на кинетозата се налага да тренирате вестибуларния си апарат. Добре е за целта да се консултирате с лекар–физиотерапевт, който ще ви препоръча подходящи процедури и упражнения.

 

Психични промени по време на пътуване

 

Пътуване без риск. Анемии. Дефицит на желязо. Диабетна нефропатия. жена, изпаднала в безизходица. Натъжена и отчаяна мисли как да реши проблемите си. Менопауза. Кървене след менопауза.

 

Има места, които провокират психични разстройства сред туристите. Това са необичайни прояви, които възникват неочаквано и най-често изчезват в рамките на седмица след завръщане у дома или започване на лечение с медикаменти, предписани от психотерапевт.

Ето няколко от тези нарушения.

 

 • Флорентински синдром

Описан е от италианския психиатър проф. Грациела Магерини, която открива нов вид психосоматично разстройство. Тя го нарича “Синдром на Стендал”, повлияна от пътеписа “Неапол и Флоренция: пътешествие от Рим до Реджио” на прочутия френски писател Анри Мари Бел (Стендал).

Авторът на тази книга представя собственото си умопомрачително възхищение пред възвишената красота на изкуството.

Според д-р Магерини синдромът засяга свръхчувствителни хора, които изпитват необичайни чувства, попадайки сред голям брой шедьоври. При такива хора емоциите се изострят до краен предел и сякаш се взривяват.

Тогава пострадалите губят ориентация за пространство и време. Оплакват се от учестено сърцебиене, световъртеж, ускорен пулс. Понякога ги обземат пристъпи на паника, халюцинации, изблик на агресия. За тези реакции допринасят стресът от пътуването, часовата разлика, шокът от осезателното присъствие на миналото.

Нерядко потърпевшите са обхванати от мисли за някакъв вид унищожение. Изследователи от Флоренция отбелязват тежки прояви на болестта.

Например, турист от Прага в състояние на дезориентация се опитал да унищожи стенописите в параклиса Бранкачи. Млад пътешественик започнал да халюцинира след посещение на галерия Уфици. Момиче, посетило Флоренция, чуло пеенето на ангели и приело, че е въплъщение на монахиня.

Според проф. Магерини най-честите жертви на синдрома са самотни европейци на възраст между 26 и 40 години, с класическо университетско или духовно образование.

 

 • Йерусалимски синдром

Това е психоза, която засяга туристи в Израел, след обиколка из Йерусалим. Някои от тях внезапно провъзгласяват себе си за Йоан Кръстител, Апостол Павел, Дева Мария или други библейски личности.

Според д-р Грегъри Кац, по няколко такива случаи се регистрират всяка година в Центъра за психично здраве “Кфар Шаул”. Експертът ги свързва с психична нестабилност и общ спад на религиозността в Европа.

 

 • Индийски синдром

Той се наблюдава сред хора, посетили духовни центрове в Делхи, Пушкар, Непал и други места в Индия. Част от туристите развиват психоза, описана от д-р Каля Сахдев.

Пациентите са обхванати от натрапчиво желание за денонощно практикуване на медитация и йога. Някои виждат себе си като духовни водачи и свръхчовеци, други правят опити да овладеят левитацията (способност за преодоляване на земното притегляне със силата на мисълта).

Д-р Сахдев твърди, че повечето пациенти се възстановяват напълно, когато се върнат към обичайния си начин на живот.

 

Както се вижда, и при пътешествие трябва да се спазват определени изисквания, свързани с дезинфекция, движение, хранене, новости, впечатления, емоции, за да се осигури пътуване без риск.

Правилното им дозиране може да ни гарантира приятна и здравословна ваканция.