Какво представляват ГМО продуктите?

Обновена: 08.04.2024|
ГМО, генно модифицирана храна.

Генетичното модифициране на храните може да звучи като понятие от научнофантастичен филм, но много от тези, които ядем, както и съставките, които консумират животните, са с променена ДНК.

За получаване на ГМО продуктите, учените използват процеса на генно инженерство, който се нарича още съвременна биотехнология, генна технология или рекомбинантна ДНК технология.

 

Какво представляват ГМО продуктите?

Генетично модифицираните храни са с променена ДНК, като са използвани гени от други растения или животни. Учените взимат гена за желаната характеристика на едно растение или животно и го вкарват в клетка на друго.

Процесът на създаване на генетично модифицирани храни се различава от селективното развъждане. То включва подбор на растения или животни с желани характеристики и тяхното размножаване. С течение на времето това води до появата на потомство с тези желани характеристики.

vitc 400 1
probiotik 600
vitc 400 1
probiotik 600

 

Какво е ГМО като понятие?

ГМО, или генетично модифициран организъм, е растение, животно, микроорганизъм или друг организъм, чийто генетичен състав е бил променен в лаборатория с помощта на генно инженерство. По този начин се създават комбинации от растителни, животински, бактериални и вирусни гени, които не се срещат в природата или чрез традиционните методи на кръстосване.

 

Кои храни се модифицират генно и защо?

 

ГМО храни.

 

Любопитен факт е, че първата генетично модифицирана храна е доматът, представен през 1994 г. Но модерната технология не се ограничава само до храните. Генетично модифицираният памук може да се използва в текстила, а учените могат да променят организмите, за да се използват и в лекарства.

Първият такъв продукт е човешки инсулин, произведен през 1982 г. Той се произвежда с генетично модифицирани бактерии.

Иначе, като цяло, памукът, царевицата и соята са основните генетично модифицирани култури, отглеждани в САЩ. ГМО могат да бъдат превърнати в продукти като царевично нишесте, царевичен сироп, соево масло, рапично масло, царевично масло или гранулирана захар.

Други култури, които най-често са резултат от генно модифициране:

 • Картофи
 • Ябълки
 • Захарно цвекло
 • Соя
 • Царевица
 • Рапица
 • Папая
 • Люцерна

 

Около 94% от соята е ГМО, но по-голямата част от културата се използва за храна на животни.

Тя се използва и за производство на соево масло и емулгатори като соев лецитин и може да се намери в много преработени храни, като например:

 • Зърнени храни
 • Вегетариански алтернативи на месото
 • Смеси за печене
 • Тортили
 • Барове с гранола
 • Тофу

 

Основните причини за генно модифициране са да се помогне на културите да устоят на болести и на хербициди, които се използват за борба с плевели или други растения, които могат да окажат отрицателно въздействие върху отглеждането.

Използването на ГМО продукти може да понижи цените на храните, като подобри количеството на реколтата, която може да бъде събрана. А това, от своя страна, повишава надеждността по време на несигурни или неблагоприятни сезони на отглеждане.

Потенциалните предимства на ГМО културите включват известна доза привлекателност за потребителите, като например по-добра устойчивост, по-висока хранителна стойност и по-малко отпадъци.

Възможните ползи от генното инженерство включват още:

 • По-питателна храна
 • Устойчиви на болести и суша растения, които изискват по-малко екологични ресурси (като вода и торове)
 • По-малко използване на пестициди
 • По-голямо предлагане на храни с по-ниска цена и по-дълъг срок на годност
 • По-вкусна храна
 • По-бързо растящи растения и животни
 • Храни с по-желани характеристики, като например картофи, които при пържене произвеждат по-малко вещества, причиняващи рак
 • Лечебни храни, които могат да се използват като ваксини или други лекарства

 

Крие ли рискове за здравето употребата на ГМО продукти?

 

ГМО храни.

 

Критиците на генномодифицираните храни твърдят, че продуктите могат да внесат алергени, да направят бактериите резистентни към съществуващите антибиотици или да бъдат токсични, наред с други опасения. Те също така призовават за по-дългосрочни проучвания, като твърдят, че съществуващите доказателства не проследяват (в повечето случаи) повече от няколко месеца.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата и Световната здравна организация твърдят, че предлаганите на пазара генетично модифицирани храни са толкова безопасни (и здравословни), колкото и храните, които не са били генетично променени.

Все пак някои хора продължават да изразяват загриженост относно ГМО храните, като например:

 • Създаване на храни, които могат да предизвикат алергична или токсична реакция.
 • Неочаквани или вредни генетични промени.
 • Непреднамерено прехвърляне на генетичен материал от едно ГМO растение или животно към друго растение или животно, което не е предназначено за генетична модификация.
 • Култури, които са с по-ниска хранителна стойност.

 

Генетичното инженерство на храните е сравнително нова практика, което означава, че дългосрочните последици за безопасността все още не са ясни. Много от опасенията относно недостатъците са свързани с човешкото здраве. Учените все още не са доказали, че ГМО храните са вредни за здравето, но изследванията продължават.

Алергични реакции

Съществува малък риск ГМО храните да предизвикат алергична реакция, но това ще се случи само ако генетичната промяна предизвика производството на алерген.

Антибактериална резистентност

Някои ГМО съдържат промени, които ги правят устойчиви на определени антибиотици. Теоретично гените от тези растения биха могли да попаднат в хора или животни, когато те ги консумират. В резултат на това човекът или животното също биха могли да развият антибиотична резистентност.

Рак

Съществуват опасения, че консумацията на ГМО храни може да допринесе за развитието на рак чрез повишаване на нивата на потенциално канцерогенни вещества в организма.

Токсичност за органите на тялото

Някои изследователи призовават за допълнителни проучвания, понеже предполагат, че ГМО храните могат да окажат въздействие върху черния дроб, бъбреците, панкреаса и репродуктивната система.

Промени в човешката ДНК

Отново в изследване от 2009 г. някои учени отбелязват, че ДНК на храните може да оцелее в червата, и има опасения, че това може да повлияе на имунната система. Някои хора също изразяват опасения, че консумацията на ГМО храни може да доведе до генетични промени при хората.

 

Заключение

 

ГМО храни.

 

Въпреки че съставките, произведени от генно модифицирани растения и животни, са регулирани, за да се гарантира, че те са безопасни за консумация, някои изследователи твърдят, че въздействието им върху човешкия организъм не е напълно изяснено.

Засега няма научни доказателства, че ГМО са вредни за човешкото здраве, но няма и дългосрочни проучвания, които да потвърждават тяхната безопасност.

Друга причина за безпокойство е, че тъй като тези храни са създадени, за да издържат на хербициди, растенията се пръскат с повече токсични вещества, които остават следи в храните. Две неща са сигурни — храните, съдържащи ГМО, навлизат на пазара с бързи темпове и се съдържат в повечето преработени храни.

Да сте информирани за това какво представляват ГМО, как могат да повлияят на организма ви и кои храни ги съдържат, е част от здравословния и балансиран живот.

Може би е добре да не се фокусираме прекалено много върху избягването на ГМО, защото това е почти невъзможно. Вместо това да се концентрираме върху това да се храним с пълноценна и разнообразна храна, която да е богата на плодове и зеленчуци и е с ниско съдържание на добавена захар и преработени храни.

Производителите на храни не са задължени да обозначават дали храната им е генетично модифицирана, но защитниците на етикетирането на ГМО продължават да изразяват загриженост по този въпрос. Докато законите не се променят, сами трябва да намерим отговор на въпроса как да държим генно модифицираните организми далеч от ежедневието си.

Като за финал, даваме няколко насоки, които ще ви помогнат да сведете до минимум ГМО в диетата си:

 • Купувайте храни, на които е отбелязано, че са 100% органични.
 • Избирайте насипни храни, които можете да приготвите сами, вместо преработени или предварително опаковани — това е и един добър начин да си създадете навици за един по-устойчив начин на живот.
 • Търсете етикети „без ГМО“.

 

Пазарувайте от местни фермерски пазари — на тях е много по-малко вероятно да има генетично променени храни.

 

Какво представляват ГМО храните?

ГМО означава генетично модифицирани организми. Това са растения или животни, чието ДНК е променено чрез техники на генно инженерство, за да се въведат желани черти.

Защо се създават ГМО?

ГМО са създадени, за да подобрят характеристики като устойчивост срещу вредители, болести или хербициди, да увеличат хранителната стойност, да подобрят добивите или да удължат срока на годност.

ГМО храните безопасни ли са за консумация?

Консенсусът сред основните научни организации, включително Световната здравна организация (СЗО) и Националната академия на науките, е, че ГМО храните, които в момента се предлагат на пазара, са безопасни за консумация. Те преминават през обширни тестове, преди да бъдат одобрени за консумация.

Кои са някои често срещани ГМО култури?

Често срещаните ГМО култури включват царевица, соя, памук, рапица, захарно цвекло и някои сортове тиква и папая.

Категории: Любопитно, Хранене и видове храни|Публикувана: 19.02.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

b62de4c4a5eedad27dfe9e55a693b8f3?s=96&d=mm&r=g

Андреа Андреева е автор на десетки статии, свързани със здравословния начин на живот и хранене. Тя разширява своите познания в тази тема през годините, като написва различни материали в сферата на биохакинга и осъзнатото билколечение.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 април 2024 в 09:34 | Публикувана: 19 февруари 2024 в 15:09 | Категория: Любопитно, Хранене и видове храни