Омега 3 за деца – защо са важни и препоръчителни дози

Обновена: 21.01.2024|
Оптимистично за стреса. Детски мултивитамини. Омега 3 за деца. Мултивитамини за дец

Както неведнъж сме споменавали, мастните киселини са ключов компонент на здравословната диета, включително омега 3 за деца. В детска възраст омега 3 играят ключова роля за растежа и развитието на организма. Но много родители ще се запитат дали добавките с омега 3 са необходими и безопасни за децата? В тази статия ще разгледаме ползите и препоръките за дозировка на омега 3 за деца.

 

Връзката между омега 3 за деца и растежа в детска възраст

Омега-3 са основни мастни киселини, които „хранят“ мозъка и го поддържат здрав. Те са част от процеса на изграждане на нови клетки, както и ключът към развитието на централната нервна и сърдечно-съдовата система. Същевременно помагат на тялото да усвоява хранителните вещества. Да не забравяме и, че имат роля в развитието на очите. Всички тези процеси са основни за нормалния растеж и развитие на децата, ето защо поддържането на добри нива на омега-3 при децата е изключително важно.

Някои изследвания показват, че омега-3 могат да помогнат за овладяване на психологическите и поведенчески състояния поради ролята им във функцията на невротрансмитерите. В тази връзка добавките с омега-3 са от полза при овладяването симптомите на хиперактивност с дефицит на вниманието.

Настоящият препоръчителен прием на омега 3 за деца според Световната здравна организация е:

omega3 400
omega3 600
omega3 400
omega3 600
 • 0 – 12 месеца: 0,5 гр./ден
 • 1 – 3 години: 0,7 гр./ден
 • 4 – 8 години: 0,9 гр./ден
 • 9 – 13 години (момчета): 1,2 гр./ден
 • 9 – 13 години (момичета): 1,0 гр./ден
 • 14 – 18 години (момчета): 1,6 гр./ден
 • 14 – 18 години (момичета): 1,1 гр./ден

Уверете се, че вашето дете се придържа към препоръчителното количество, за да намалите риска от странични ефекти. Можете също така да започнете приема с по-ниска доза, като постепенно я увеличавате, за да оцените поносимостта. Страничните ефекти на омега-3 добавките като цяло са леки и включват: лош дъх, леко главоболие, киселини, гадене, диария. Децата, които са алергични към риба и морски дарове, трябва да избягват подобни добавки.

 

DHA подпомага развитието на бебето и кърмачето

 

Омега 3 за деца.

 

Трите основни вида омега-3 мастни киселини са алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). ALA присъства в различни растителни храни, включително растителни масла, ядки, семена и някои зеленчуци. Но тя не е активна в тялото, а то я преобразува основно в DHA и в много малки количества EPA. Междувременно EPA и DHA се срещат естествено в мазни риби, като сьомга, скумрия и риба тон, и са широко достъпни в добавки.

Преждевременното раждане (бебетата, родени преди 37-ата гестационна седмица) е водеща причина за увреждане или смърт през първите пет години от живота. Рибеното масло със съдържащите се в тях омега-3 DHA и EPA са свързани с по-продължителна бременност. Затова се предполага, че допълнителните омега-3 по време на бременност могат да намалят броя на бебетата, родени недоносени, и могат да подобрят резултатите за децата и майките.

DHA е особено важна при развитието на бебетата. Има изследвания, които показват, че богата на DHA диета през първите месеци от живота подобрява състоянието на бебетата със забавен растеж. Тя е изключително полезна и за деца, родени с по-ниско тегло. Недоносените бебета, които се хранят с формула, съдържаща омега-3 мастни киселини, също имат по-добри показатели на умствено развитие. Същевременно клинични проучвания са доказали, че бебета и деца, които не са приемали достатъчно количество DHA по време на бременността и първите месеци от живота, могат да имат нарушения във функционирането на нервните и очните тъкани.

И още нещо любопитно. Консумацията на храни с повече омега-3 мастни киселини по време на бременност може по-късно да подобри модела на съня при кърмачетата. Така, че бъдещи мами, хапвайте повече риба и морски дарове.

 

Омега 3, 6 и 9 за деца – ползи

Омега-3, омега-6 и омега-9 мастните киселини са всички важни диетични мазнини, от които се нуждае човешкото тяло, като всяка една има специфични ползи за здравето, включително и за децата. Проучване, проведено в Оксфордския университет, наречено DOLAB (DHA Oxford Learning and Behaviour) се провежда, като на деца се дават по 600 мг омега 3 дневно в продължение на 4 месеца. В рамките на първите 3 седмици тези деца значително повишават способността си за четене.

Друго проучване в Брадфорд, по време на което учениците ежедневно приемали омега-3 рибено масло, води до следните резултати: 81% от учениците показват подобрение в четенето, 67% в писмена форма и 74% в математика.

Нека да видим какви други ползи имат есенциалните мастни киселини за децата:

 • Oмега 3 за деца

Омега-3 мастните киселини са полиненаситени мазнини, които тялото не може да произвежда и затова се набавят от външни източници. Най-добрите са мазните риби като херинга, скумрия, сьомга и сардини. Както споменахме, освен контролиране на симптомите на хиперактивност в ранна детска възраст, омега 3 за деца имат и още няколко ползи. Някои изследвания установяват, че добавките с омега-3 мастни киселини помагат за облекчаване на симптомите на астма като:

 • болки в гърдите
 • затруднено дишане
 • кашлица и хрипове.

Същевременно, ако сте пропуснали горния съвет за похапването на повече риба по време на бременността, можете да помогнете на детето с нарушение на съня и впоследствие с подходяща добавка. Омега 3 за деца мастните киселини могат да подобрят значително и когнитивните умения при децата.

 • Oмега 6

Подобно на омега-3, омега-6 мастните киселини са полиненаситени мастни киселини. Единствената разлика е, че последната двойна връзка е шест въглерода от края на молекулата. Следователно всичко казано дотук за омега-3, важи и за омега-6, като ще добавим и още няколко ползи. Сред най-добрите източници на омега-6 са соята, слънчогледа, фъстъците, месото, яйцата и млечните продукти. Омега-6 участват в активирането на имунната функция и доставянето на енергия до клетките. Същевременно могат да помогнат за намаляване на риска от затлъстяване при децата.

 • Oмега 9 

Омега-9 мастните киселини са мононенаситени, което означава, че имат само една двойна връзка. За разлика от омега-3 и омега-6 мастните киселини, омега-9 мастните киселини се произвеждат от организма, но също така са полезни, когато се приемат чрез храната – слънчогледово олио, бадеми. Те помагат да се намали риска от сърдечни заболявания, както при деца, така и при възрастни. Омега-9 участват в контролирането нивата на инсулина в кръвта. Същевременно могат да намалят и нивата на възпаление при инфекция.

 

Не лишавайте себе си и децата си от есенциални мастни киселини

 

Семейство млади хора, щастливи на плажа по време на лятната им почивка. Омега 3 за деца.

 

Като заключение можем да кажем, че макар комбинираните добавки с омега-3-6-9 да са станали много популярни, приемането само на омега-3 ще ви осигури достатъчно ползи за здравето. Това е така, защото предимствата на омега-6 до голяма степен се припокриват с тези на омега-3, а омега-9 в повечето случаи се произвежда в достатъчно количество от тялото самостоятелно. Това важи както за възрастни, така и за деца.

Категории: Здраве, Витамини и минерали|Публикувана: 17.06.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 21 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 17 юни 2020 в 17:26 | Категория: Здраве, Витамини и минерали