Олово – застрашени професии и отравяне

Обновена: 29.02.2024|
Олово, натравяне при деца, метал.

Олово е химичен елемент със символ Pb, който е един от най-дълго използваните метали поради ниската си температура на топене. Подобно на много тежки метали също е и токсичен.

Среща се много рядко в чист вид. Икономически използваемите запаси се оценяват на 67 милиона тона в световен мащаб. Най-големите находища се намират в Китай, САЩ, Австралия, Русия и Канада.

Днес най-важният източник е рециклирането на стари оловни продукти.

 

Къде оловото намира приложение?

 • Производство на акумулатори, за облицовка на съдове, тръби, камери, стени на химическа и медицинска апаратура.
 • За получаване на бои – оловна бяла боя, хромово-жълта.
 • В грънчарската промишленост, при производство на пластмаси.
 • Производство на оловно стъкло, за оборудване на рентгенови кабинети – защитни съоръжения.
 • За производство на инсектициди, съдържащи оловен арсенат, производство на тетраетилолово и т.н.
detski multi 400
detski multi 600
detski multi 400
detski multi 600

 

Какво представлява отравянето с олово?

Отравянето с метала е сериозен медицински проблем, който засяга предимно деца. То се случва, когато в организма на човек попадне твърде много олово.

Оловното отравяне може да увреди мозъка, бъбреците и други органи. При децата може да причини проблеми с ученето и паметта, които впоследствие не могат да бъдат отстранени.

 

Как човек може да се натрови с олово?

 

Олово, натравяне при деца.

 

Детето може да получи отравяне по няколко различни начина:

 • Да погълне или да вдиша олово в праха

В миналото боята за къщи се е произвеждала със съдържание на олово. В много стари къщи все още има такава боя. Тъй като тя бавно се отчупва или лющи, металът може да попадне в праха. Малките деца често ядат този прах, тъй като попадат на ръцете си и след това слагат ръцете си в устата.

 • Да погълне олово във водата или храната

В тръбите на някои домове има олово, така че металът може да попадне във водата по този начин. В храните може да попадне, ако се съхраняват в определени видове кутии или ако съдържат определени подправки.

 • Детето може да дъвче или смуче играчки, бижута или други продукти, в които има олово

Това не се случва често. При възрастните отравянето е по-рядко срещано, отколкото при децата.

Това е така, защото с напредването на възрастта организмът развива естествен начин да се предпазва от метала. Въпреки това възрастните могат да се натровят с олово, ако имат работа или хоби, които включват използването на материали, съдържащи метала.

Например, възрастните могат да получат оловно отравяне, ако:

 • Работят с оловна боя (боядисване на мостове или лодки) или са изложени на оловни изпарения (при рециклиране на батерии или в предприятие, което обработва метала)
 • Изработват керамика
 • Ремонтират дома си и в боята, използвана при построяването му, има олово

 

Кои професии могат да бъдат засегнати?

Работните места и условията на труд, които водят до опасна за здравето експозиция на олово, се срещат главно в металообработването, например в оловни топилници или промишлени предприятия.

Особена опасност съществува, когато оловото в метална форма се пили, шлифова или полира директно, например при почистването и изгарянето на оловни бои върху железни греди и други подобни.

Професионалните групи, които се занимават с почистване и поддръжка (олово като материал за запояване на тръби и проводници) също трябва да се съобразяват с експозицията на метала.

Поради излагането на прах на строителните площадки, служителите, които не работят директно с метала, също могат да бъдат засегнати.

 

Какви са симптомите на отравяне?

 

Олово. Разходка след хранене. Хипотония. Хистидин. Ниско кръвно налягане, хипотония.

 

Повечето малки деца с оловно отравяне нямат симптоми. Когато се появят такива, те варират в зависимост от това на какво количество олово е изложено лицето.

Дете със симптоми може да:

 • чувства умора
 • има болки в стомаха
 • има запек
 • повръща

Признаците и симптомите при възрастни могат да включват:

 • Високо кръвно налягане
 • Болки в ставите и мускулите
 • Трудности с паметта или концентрацията
 • Главоболие
 • Болки в корема
 • Спонтанен аборт, мъртво раждане или преждевременно раждане при бременни жени

 

Има ли тест за оловно отравяне?

Да – съществуват кръвни тестове, които измерват количеството на метала в организма на човека.

Изследването се извършва с цел:

 • Диагностика на оловно отравяне.
 • Да се провери доколко добре действа лечението на оловното отравяне.
 • Търсене на оловно отравяне при хора, които работят с метала, с оловни продукти или които живеят на места, където е повишен рискът за отравяне, например в голям град.

 

Как се лекува оловното отравяне?

 

Олово, натравяне при деца.

 

Най-важното „лечение“ е да се отстрани източникът.

Ако детето се е натровило с олово от прах от боя в дома си, специалист трябва да премахне цялата оловна боя от дома. Ако това не е възможно, детето трябва да се премести в ново жилище, което не съдържа метала.

Но единственият начин за пълна защита на детето е да се премахне източникът на метала от заобикалящата го среда.

При хора с много високи нива на олово лекарите понякога предлагат лечение, наречено „хелатотерапия“.

Това включва прием на лекарство, което помага за извличането на метала от организма. Лекарството може да се дава чрез тънка тръбичка, която се вкарва във вена, наречена „интравенозна“, на таблетки или под формата на инжекция.

Но лекарите могат да дадат това лекарство само ако са сигурни, че лицето вече не е изложено на въздействието на метала. Ако все още е, лекарството може действително да влоши  отравянето.

Освен това хелатотерапията не предотвратява и не отменя дългосрочните ефекти на оловото върху обучението и интелигентността.

 

Какво да правя, ако съм бременна?

Ако сте бременна и са ви казали, че нивата на олово в организма ви са твърде високи, може да се наложи лечение. Уверете се, че лекарят на вашето бебе знае нивата на метала в организма ви. Дори малки количества могат да причинят сериозни проблеми.

Ако имате отравяне с олово, кръвта от пъпната връв на бебето ви трябва да бъде изследвана при раждането или бебето трябва да бъде изследвано за метала в рамките на 2 седмици след раждането.

Ако имате отравяне с олово, не кърмете, освен ако вашият лекар не ви каже, че това е безопасно. Ако можете да кърмите, вие и вашето бебе ще трябва да направите кръвни изследвания, за да сте сигурни, че нивото на метала в кръвта на вашето бебе не се повишава.

 

Може ли да се предотврати оловното отравяне?

 

Олово, натравяне при деца, кисело мляко.

 

 

Най-важното нещо, което можете да направите, за да предотвратите оловно отравяне, е да избягвате излагането на метала в боите, почвата и други източници.

Друг начин за предотвратяване или намаляване на последиците от отравяне с олово е да се консумира храна, богата на калций, витамин D, витамин С и желязо. Добрият избор на храни включва мляко, кисело мляко, обогатени зърнени храни, риба, нетлъсто месо, портокали и домати.

Освен това децата трябва да получават мултивитамини с желязо всеки ден.

Подходящият професионален здравен скрининг може да помогне за предотвратяване на хроничната експозиция на метала на ранен етап. Измерването на нивото на метала в кръвта се предлага като част от задължителния скрининг.

Биомониторингът е полезен, тъй като предоставя на лекаря по трудова медицина точна информация за индивидуалната ситуация на експозиция и му позволява да открие вредни вещества в организма. Това му дава възможност да консултира с конкретни мерки и да извършва ценна превантивна дейност.

Какво представлява оловото?

Олово е химичен елемент със символ Pb, който е един от най-дълго използваните метали поради ниската си температура на топене. Подобно на много тежки метали също е и токсичен.

Къде оловото намира приложение?

В производството на акумулатори, за получаване на бои, в грънчарството, за производството на инсектициди и др.

Как човек може да се натрови с олово?

Отравянето с метала е сериозен медицински проблем, който засяга предимно деца. Те могат да вдишат или погълнат прах от мазилка, вода или храна.

Как се лекува оловно натравяне?

При хора с много високи нива на олово лекарите понякога предлагат лечение, наречено „хелатотерапия“. Това включва прием на лекарство, което помага за извличането на метала от организма.

Категории: Здраве|Публикувана: 19.12.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Петя Маркова
Петя Маркова е стажант-лекар, учила в престижния немски университет „Алберт Лудвиг“ в гр. Фрайбург и в Тракийски университет, гр. Стара Загора със специалност „Хуманна медицина“. Трудовият й опит е свързан с медицинска практика по работна медицина и като експерт по медицинска информация. Интересите й са насочени към вътрешните болести и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 12:48 | Публикувана: 19 декември 2022 в 11:17 | Категория: Здраве