6 средства за облекчаване на невралгия

Обновена: 29.03.2024|
Средства за облекчаване на невралгията.

Терминът „невралгия“ се използва за обозначаване на медицински проблем, свързан с нервите в соматосензорната система – част от сензорната нервна система. Невралгията се нарича още „неврогенна болка“.

Днес ще ви разкажем какво представлява състоянието и за няколко изпитани средства за облекчаване на невралгия.

 

Има ли разлика между неврит, невралгия и невропатия?

Термините невралгия, невропатия и неврит често се използват взаимозаменяемо поради общите черти между тях. Тe обаче имат множество разлики.

 

Невритът се отнася до възпаление, което се причинява в един или повече нерви поради нараняване, инфекция или някакво автоимунно заболяване. Невритът се характеризира с чувствителност, болка, нарушени усещания и др. В редки случаи той може да прогресира в невропатия.

Невропатията обикновено се проявява като болка, изтръпване и мускулна слабост, подуване или изтръпване в различни части на тялото и се причинява от дегенерация, дисфункция или друго увреждане на периферните нерви. Това състояние води до загуба на сетивността на нерва и/или грешни сигнали, изпращани от нервите към мозъка.

Пациентите с невралгия могат да изпитат пълна загуба на чувствителност в части на тялото или да получат внезапни пристъпи на парене и пронизваща болка. Най-честите видове невропатия включват периферна, проксимална, фокална и автономна невропатия, всяка от които засяга различен набор от нерви в тялото.

Невралгията, за която ще говорим днес, е вид нервна болка, обикновено причинена от възпаление, нараняване или инфекция (неврит), от увреждане, дегенерация или дисфункция на нервите (невропатия). Тази болка може да се изпита като остър пристъп на усещане за парене, пробождане или изтръпване с различна степен на интензивност през нерв в тялото.

 

Видове невралгия

 

Средства за облекчаване на невралгия.

 

Преди да пристъпим към обещаните средства за облекчаване на невралгия нека разгледаме какви разновидности съществуват на този медицински проблем.

Невралгия на тригеминалния нерв

Този тип нервна болка се причинява в главата, по-специално в областта на лицето, устата, зъбите и носа. Има два подтипа тригеминална невралгия. При едната се изпитват спорадични усещания, които са като електрически удари. Другата е под формата на тъпа и постоянна болка.

Тази форма на невралгия може да се появи при всеки след пубертета, но е по-честа при хората над 50 години. Това е прогресивно състояние, като продължителността между пристъпите става по-кратка с напредването на заболяването. Атаките могат да бъдат предизвикани дори от рутинни дейности като говорене или хранене.

Глософарингеална невралгия

Тази форма на невралгия засяга глософарингеалния черепен нерв. Макар и рядка, тя се характеризира с екстремна и повтаряща се болка в гърлото, задната част на езика, ухото и сливиците.

Това заболяване обикновено се появява след 40-годишна възраст и е по-често срещано при мъжете. Епизодите на болка продължават за кратки периоди от време и също могат да бъдат предизвикани от рутинни дейности като кашляне, говорене или кихане.

Тилна невралгия

Тази нервна болка засяга тилния нерв, произхожда от врата и се излъчва в областта зад очите и задната част на главата. Това състояние се характеризира с пулсираща болка.

Освен типичните причини за невралгия, тилната невралгия може да бъде причинена и от внезапни движения на шията, скованост във врата и др. Тя е често срещана причина за хронично главоболие.

Постхерпетична невралгия

Тази форма на невралгия се проявява като едно от най-честите усложнения, възникващи след херпес зостер или друга вирусна инфекция. Това е изключително болезнено състояние, което засяга нервите в кожата.

Допълнително ще споменем, че невралгията може да се появи и като следоперативна нервна болка или болка в тазовите нерви.

 

6 средства за облекчаване на невралгия

 

Средства за облекчаване на невралгията. Ушна екзема. Невралгия.

 

Първо нека ви обърнем внимание, че следващите предложения не изключват медицинското лечение. Домашни средства за облекчаване на невралгия обикновено се прилагат, когато назначените лекарства не помагат. Можете, разбира се, да ги използвате и като придружаващо лечение след консултация със специалист.

 1. Упражняване на натиск върху засегнатото място

Прилагането на натиск с цялата ръка върху засегнатата област може да помогне да облекчите неприятните симптоми на тригеминалната невралгия. Поставете ръката си върху горната и долната челюст от страната на лицето, която боли, и натиснете. Може да се наложи голям натиск и само частично да облекчи болката, но работи безотказно при някои пациенти.

 1. Средства за облекчаване на невралгия: Студен или топъл компрес

Първият вариант е да нанесете топлина върху засегнатата област, като натиснете бутилка с гореща вода или друг подходящ горещ компрес към болезненото място. Важно е той да бъде достатъчно топъл, но не и непоносимо горещ. Вземането на горещ душ или вана също може да облекчи от симптомите.

Ако топлината не работи, студен компрес върху засегнатата област за 10 до 15 минути също помага при някои пациенти. За други обаче той може да влоши болката. Така че бъдете внимателни, докато научите какво работи във вашия случай.

 1. Свещен босилек

Този вид босилек, известен още като „еликсир на живота“ действа като регулатор на стреса и инхибира нервната болка в случаите на невралгия. Това е ефективна билка, която се използва от хиляди години поради невероятните си лечебни сили. Растението е заредено с минерали и витамини, като натрий, манган, витамин А и К, които също имат положително действие.

 1. Средства за облекчаване на невралгия: Джинджифил

Маслото от джинджифил съдържа съединение, известно като зингибаин, за което е известно, че има мощни противовъзпалителни свойства. Използването на масло от джинджифил върху засегнатата област може да помогне за облекчаване на болката при възпалителни състояния като невралгия.

Можете да използвате джинджифил и под всякаква друга форма за по-голям ефект.

 1. Медитация

Медитацията не намалява болката мигновено, но помага да доведе ума до състояние отвъд болката. Тя може да ви помогне да откъснете ума си от фокуса върху болката и по този начин да получите облекчение. Това доказано може да помогне при лечението на невралгия на тригеминалния нерв, стига добре да овладеете изкуството на медитацията.

 1. Средства за облекчаване на невралгия: Йога

Според йога болката е проява на прекомерна скорост на жизнената енергия, която се нарича още прана. По време на стрес, цялата прана се изтегля в мозъка. Излишната прана води до изграждане и блокиране на прана нади (канали). По-просто казано болката се усеща, когато се задействат твърде много сетивни нерви.

Така че опитайте да практикувате йога редовно, може тя да се окаже вашият лек.

 

За съжаление, в някои случаи не действат нито лекарства, нито домашни средства за облекчаване на невралгия. Тогава може да се препоръча хирургическа интервенция. Тя има висок процент на успех при облекчаване на болката в продължение на няколко години, но се препоръчва само в краен случай.

Сега, когато знаете тези лесни, но ефективни домашни средства за облекчаване на невралгия, може да ги опитате, ако случайно страдате от дискомфорта на това неврологично състояние. Но ви напомняме преди това да се консултирате с лекар.

Категории: Здраве|Публикувана: 21.12.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

3 Коментара

 1. Георги 14.12.2023 at 8:56 - Отговор

  Включете и магнезий, вит.В6 те са основни при невралгия и неврит, те ме спасиха

 2. Росен 31.01.2023 at 15:20 - Отговор

  Хубаво е че споменавате билки, но защо не уточните как се прилагат. Така все едно нищо не сте написали….

  • Верджиния 01.02.2023 at 9:14 - Отговор

   Здравейте, добавили сме свещен босилек и джинджифил – второто може да се приема под формата на чай, а джинджифилът – в статията сме упоменали, че е ефективно маслото от него, но дори консумиран суров, пак има полезно действие. :)

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 15:58 | Публикувана: 21 декември 2021 в 09:49 | Категория: Здраве