Милиуми по лицето – как да се справим?

Обновена: 08.05.2024|
Милиуми по лицето.

Забелязвали ли сте някога малки бели подутини по кожата си? Това може да са милиуми. Те обикновено се появяват по лицето, особено около очите, носа и бузите. Въпреки че милиумите обикновено са безобидни, те могат да бъдат досадни и да повлияят на самочувствието.

Разбирането какво представляват, защо се появяват и как да се справяте ефективно с тях, е от решаващо значение за поддържането на здрава и чиста кожа.

 

Какво представляват милиумите?

Милиумите са бели или жълтеникави подутини, които обикновено се появяват по лицето, особено около очите, бузите, носа и челото. По размер от няколко милиметра, те се състоят от кератин – протеин, който се намира в кожата, косъма и ноктите.

Обикновено са безболезнени и не представляват медицинска заплаха, но могат да бъдат козметично раздразнителни. Те се образуват, когато кератинът, които е част от обикновените епидермални клетки, се задържа под повърхността на кожата, вместо да се изхвърля от порите.

biotin 02 400
stev tabletki 600
biotin 02 400
stev tabletki 600

Често се срещат при хора с мазна кожа или при тези, които използват тежки кремове. Те могат да бъдат премахнати чрез козметични процедури като екстракция или микродермабразио, но е важно да се консултирате с дерматолог, преди да опитате да ги премахнете.

 

Защо се появяват?

Няколко фактора допринасят за появата на милиуми, сред които:

 • Прекомерно количество мъртви кожни клетки. Когато мъртвите кожни клетки не се ексфолират ефективно, те могат да се хванат в порите и да образуват милиуми по лицето.
 • Продукти за грижа за кожата. Използването на някои тежки или комедогенни (запушващи порите) продукти за грижа за кожата могат да допринесат за образуването на милиуми, особено ако съдържат съставки като вазелин или минерално масло.
 • Увреждане от слънцето. Прекомерното излагане на слънце може да удебели кожата, което затруднява естественото отделяне на мъртвите кожни клетки.
 • Генетика. Някои хора може да са по-податливи на развитие на милиуми поради генетични фактори.

 

Как да се справим с тях?

Милиумите често не изискват лечение и могат да изчезнат сами с течение на времето.

Въпреки това, ако се притеснявате от появата им, има няколко налични възможности за лечение:

 • Ексфолиране. Нежното ексфолиране с мек скраб или химически ексфолиант може да помогне за премахване на мъртвите кожни клетки и отпушване на порите.
 • Локални ретиноиди. Локалните ретиноидни кремове, съдържащи съставки като третиноин или адапален, могат да насърчат клетъчния обмен и да помогнат за предотвратяване на натрупването на кератин под кожата.
 • Професионална екстракция. Дерматолозите могат да извършат процедура за отстраняване на милиуми с помощта на стерилна игла или острие. Това трябва да се прави само от обучен специалист, за да се избегнат белези или инфекция.
 • Криотерапия с течен азот. Криотерапията в дерматологията включва замразяване с течен азот, което ги кара да образуват мехури и в крайна сметка да паднат. Това лечение обикновено е запазено за упорити или устойчиви милиуми.

 

Естествени средства

 

милиуми

 

Има някои естествени средства, които могат да бъдат използвани за подпомагане на справянето с милиумите поради техните успокояващи, антибактериални и ексфолиращи свойства.

Гел от алое вера

Гелът от алое вера е известен със своите успокояващи и овлажняващи ефекти върху кожата. Нанесете прясно извлечения гел от алое вера директно върху милиумите и го оставете да действа 15-20 минути, преди да изплакнете с вода. Алоето може да помогне за омекотяване на кожата и да насърчи естественото отделяне на мъртвите кожни клетки.

Скраб с мед и овесени ядки

Медът е известен със своите антибактериални и овлажняващи свойства, докато овесените ядки действат като нежен ексфолиант. За да създадете естествен скраб, смесете равни части мед и фино смлени овесени ядки, за да образувате паста.

Внимателно масажирайте със скраба върху засегнатата зона, след което изплакнете с топла вода. Редовното ексфолиране с тази смес може да помогне за намаляване на появата на милиуми с течение на времето.

Масло от чаено дърво

Маслото от чаено дърво е известно със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, което го прави популярно естествено средство за различни кожни заболявания.

Нанесете директно върху милиумите с помощта на памучен тампон преди лягане. Оставете да действа цяла нощ и на сутринта изплакнете с хладка вода. Повтаряйте този процес всеки ден, докато постигнете видими резултати.

Парна терапия

Парната терапия може да помогне за отваряне на порите и омекотяване на кожата, което улеснява премахването на милиумите. Сварете вода в тенджера, след което я прехвърлете в подходящ съд. Поставете лицето си над купата и покрийте главата си с кърпа, за да улови парата.

Напарете лицето си за 5-10 минути, след което внимателно ексфолирайте с мека кърпа или памучен тампон. Нанесете нежен овлажнител, за да поддържате кожата хидратирана.

Розова вода

Розовата вода е известна със своите успокояващи и хидратиращи свойства, което я прави популярна съставка в процедурите за грижа за кожата. Нанесете розова вода директно върху засегнатата област с помощта на памучен тампон или спрей бутилка и я оставете да изсъхне на въздух.

Тя може да помогне за успокояване на раздразнената кожа и може да допринесе за нежното отстраняване на милиумите с течение на времето.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет съдържа оцетна киселина, която има ексфолиращи свойства и може да е от полза за премахване на мъртвите кожни клетки и отпушване на порите. Смесете равни части ябълков оцет и вода, след което нанесете разтвора върху милиумите с помощта на памучен тампон.

Оставете да действа 10-15 минути, преди да изплакнете с вода. Използвайте го внимателно, тъй като ябълковият оцет може да предизвика дразнене при някои хора.

Направете тест преди да използвате каквото и да е естествено лекарство, за да се уверите, че нямате алергична реакция или чувствителност на кожата.

Ако получите някакви нежелани реакции – сърбеж, зачервяване, подуване или обрив, или ако милиумите продължават въпреки домашните средства, консултирайте се с дерматолог за професионална оценка и лечение.

 

Можем ли да предотвратим появата на милиуми?

 

милиуми

 

Въпреки че шансът напълно да се предотвратят милиумите е малък, определени стратегии помогат за минимизиране на появата им:

 • Изберете некомедогенни продукти. Изберете продукти за грижа за кожата и грим, обозначени като некомедогенни, за да намалите риска от запушване на порите и образуване на милиуми.
 • Защита от слънце. Нанасяйте широкоспектърен слънцезащитен крем, за да защитите кожата си от увреждане от слънцето, което може да допринесе за образуването на милиуми.
 • Нежна рутинна грижа за кожата. Избягвайте грубо почистване или абразивни продукти за грижа за кожата, тъй като те могат да увредят кожната бариера и да изострят милиумите.
 • Избягвайте силен грим. Тежкият грим може да влоши състоянието на кожата, като запуши порите. Изберете леки формули и не забравяйте да премахнете грима старателно преди лягане.

 

Заключение

В заключение, естествените лекарства могат да бъдат ценни опции за премахване на милиумите у дома, осигурявайки нежни и ефективни решения за справяне с този често срещан кожен проблем. С търпение и постоянна грижа можете да поддържате здрава, чиста кожа.

Важно е обаче да подхождате внимателно към тези средства и да дадете приоритет на безопасността. Ако не сте сигурни относно използването на естествени средства и ако милиумите продължават или се влошават, потърсете насоки от дерматолог за персонализиран съвет и възможности за лечение.

Какво представляват милиумите?

Милиумите са малки бели или жълтеникави подутини, които обикновено се появяват по лицето, особено около очите, бузите, носа и челото. По размер са от няколко милиметра и се състоят от кератин – протеин, който се намира в кожата, косъма и ноктите.

Защо се появяват?

Те се образуват, когато кератинът, който е част от обикновените епидермални клетки, се задържа под повърхността на кожата, вместо да се изхвърля от порите. Често се срещат при хора с мазна кожа или при тези, които използват тежки кремове.

Как да се справим с тях?

Сред някои от натуралните начини за справянето с този проблем са гел от алое вера, масло от чаено дърво, парна терапия, розова вода, ябълков оцет и други.

Категории: Kрасота|Публикувана: 17.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 май 2024 в 13:14 | Публикувана: 17 април 2024 в 18:08 | Категория: Kрасота