Метеоризъм (газове): причини и решения за облекчаване на симптомите

Метеоризъм (газове) е състояние, което често не предизвиква сериозни проблеми, единствено дискомфорт. Въпреки това има и изключения, на които трябва да обърнем по-сериозно внимание. Всичко за състоянието разглеждаме по-надолу в статията.
Появата на метеоризъм (газове) е напълно естествен процес, свързан с работата на храносмилателната система. Когато ядем или пием, организмът ни разгражда храната и напитките, като при тези реакции в организма се образуват и газове. Понякога дори само при преглъщане се вкарва въздух в стомаха, което също може да доведе до метеоризъм.
Тялото се освобождава от излишните газове най-често чрез оригване или изпускане през ануса. Възможно е това да се случва средно между 20 и 30 пъти на ден, което е съвсем нормално за повечето хора. Въпреки че метеоризмът е обичайно явление, понякога може да бъде неудобно или да предизвика притеснение.
Какви са причините за метеоризъм?
Метеоризъм може да се появи по два основни начина. Първият е, когато поглъщаме въздух, докато ядем, пием или дори говорим – този процес се нарича аерофагия. Така в храносмилателната ни система навлизат газове като кислород и азот.
Вторият начин е свързан с разграждането на храната в червата. Докато тялото преработва това, което сме хапнали, се образуват различни газове – например водород, метан и въглероден диоксид. Когато има недостиг на храносмилателни ензими, част от храната остава неразградена и ферментира в червата, което допълнително увеличава образуването на газове. И двата източника допринасят за усещането за подут корем и дискомфорт.
Състоянието дисбактериоза също се нарежда сред възможните причини. При него нормалният баланс на чревната микрофлора е нарушен. В здравото черво съществува сложна екосистема от полезни бактерии, които подпомагат храносмилането, синтеза на някои витамини (напр. B12 и K), поддържат имунната система и предпазват от навлизането на патогенни (вредни) микроорганизми.
При дисбактериоза полезните бактерии (като Lactobacillus, Bifidobacterium) намаляват, а вредните бактерии или гъбички (като Candida albicans) се размножават прекомерно. Това нарушава храносмилането, имунната защита и води до симптоми.
Храни, причиняващи метеоризъм

Някои храни по-често водят до образуване на газове, особено тези, които съдържат определени видове въглехидрати. Сред тях са така наречените полизахариди, а по-конкретно – олигозахариди, какъвто е инулинът.
Инулинът е тип растителни влакнини (фибри), познати като фруктани, които не се усвояват напълно от организма. Вместо това те достигат до дебелото черво, където се разграждат от бактериите, а в резултат се отделят газове.
Примери за газообразуващи храни включват:
- зеленчуци като зеле, лук и брюкселско зеле
- зърнени храни, например пшеница или овес
- бобови растения, включително боб и леща
- маята в печени изделия, като хляб или козунак
- млечни продукти
Когато става въпрос за плодове и метеоризъм – ябълки, праскови, диня, череши могат да причинят газове и подуване.
Това са едни от най-познатите храни, причиняващи метеоризъм, но има и други. Причините зад това могат да бъдат следните:
| Храни, причиняващи метеоризъм | Защо? |
|---|---|
| Боб и други богати на сложни въглехидрати храни | Бобовите култури съдържат въглехидрати, които храносмилателната система не може напълно да разгради. Когато стигнат до дебелото черво, чревните бактерии започват да ги разграждат, а това води до отделяне на газове. |
| Лактозна непоносимост | Хората, които не произвеждат достатъчно лактаза – ензимът, отговарящ за разграждането на лактозата в млякото и млечните продукти – често получават подуване на стомаха и газове. При тях лактозата ферментира в червата, предизвиквайки дискомфорт. |
| Цьолиакия (непоносимост към глутен) | При цьолиакия организмът реагира остро на глутена – белтък, съдържащ се в пшеницата, ръжта и ечемика. Приемът на такива храни може да предизвика газове, подуване и други храносмилателни проблеми. |
| Изкуствени подсладители | Сладки продукти без захар, като дъвки и бонбони, често съдържат сорбитол или манитол. При някои хора тези вещества водят до газове, диария или и двете, особено при по-големи количества. |
| Фибри (хранителни влакнини) | Добавянето на повече фибри в менюто е полезно, но ако това се случи твърде рязко и много, организмът може да реагира с газове и подуване и хранителна непоносимост. |
| Газирани напитки | Напитките като сода, безалкохолни и бира – съдържат въглероден диоксид, който може да се натрупа в червата и да предизвика усещане за подутост и газове. |
Ако навреме идентифицираме изброените непоносимости, можем да работим за превенция на метеоризъм успешно.
Състояния, които могат да влошат метеоризма

Газовете и подуването невинаги са свързани само с храната – понякога могат да са знак за по-сериозен здравословен проблем. Ето някои състояния, при които често се наблюдава натрупване на газове:
- Хронични заболявания на червата: болести като болестта на Крон, улцерозен колит, дивертикулит или бактериален свръхрастеж в тънките черва (SIBO) могат да нарушат нормалната работа на храносмилателната система и да предизвикат често образуване на газове. В някои случаи дори определени видове рак могат да причинят запушване на червата, което води до сериозен дискомфорт и подуване.
- Инфекции на храносмилателната система: вируси, бактерии или паразити също могат да нарушат баланса в червата. Това може да стане след хранително отравяне или инфекция – например с E. coli, ламблии или амеби – и да доведе до образуване на газове, болки и диария.
- Запек: когато червата не се изпразват редовно, се натрупват изпражнения, които пречат на нормалното изкарване на газовете. Това може да засили усещането за подуване и напрежение.
- Прием на антибиотици: антибиотиците убиват не само вредните бактерии, но и полезните, които живеят в червата ни. Това може да доведе до дисбаланс в чревната флора и поява на газове.
- Лаксативи (слабителни средства): прекалената или редовна употреба на лаксативи може да раздразни червата и да причини газове и други храносмилателни проблеми като синдром на раздразнените черва (IBS), който обикновено идва с психосоматични симптоми (стрес, тревожност).
- Стрес и метеоризъм: също може да засегне оста мозък-черва. Храносмилането може да се забави, което може да причини повече газове и подуване на корема. Психологическият стрес може също да промени нашия чревен микробиом или да влоши симптомите на газове от други храносмилателни разстройства.
Други възможни причини за метеоризъм: газовете може да се появят и при някои други състояния като бременност, херния, възпаление на панкреаса (панкреатит), болест на Хиршпрунг, предменструален синдром (ПМС) или ендометриоза.
Ако забележим кръв в изпражненията, признаци на отравяне, силна болка или запушване на червата, не трябва да отлагаме, а да потърсим незабавна медицинска помощ.
Какви са симптомите?
Всеки човек се оригва или изпуска газове от време на време, особено по време на хранене или веднага след това. Това е нормална част от храносмилателния процес. Когато в червата се натрупат газове, може да се появят усещане за подут корем, тежест, болки или спазми. Коремът може дори да изглежда доста подут.
Газовете могат да излизат безшумно и без мирис, но понякога са силни или неприятно миришещи. Макар и неудобни, тези симптоми са обичайни и рядко сигнализират за сериозен проблем. Въпросът е, че когато започнем да изпитваме затруднения с изпускането на газовете или да усещаме болка, това може да е сигнал за наличието на друг проблем.
Как да облекчим симптомите у дома?

В повечето случаи проявата на метеоризъм е напълно нормална, въпреки това често може да е неприятно и това да предизвика дискомфорт. Има няколко неща, с които да облекчим симптомите на метеоризъм и да работим в посока стимулиране на храносмилането.
Част от храните, които могат да задвижат правилната функция на червата са грозде, маруля, домати и яйца. Също така може да се опитаме:
- Да ядем по-малки порции храна
- Да хапваме по-бавно
- Да избягваме дъвки и газирани напитки
- Да пушим по-малко
- Да правим по-често упражнения
- Да използваме пробиотик
Това са основни неща, които може да се опитаме да подобрим или променим, когато изпитваме дискомфорт поради метеоризъм.
Връзката между въглехидрати и метеоризъм може също да се прекъсне чрез консумация на по-малко въглехидратни храни.
Подправки, намаляващи метеоризъм могат да бъдат джинджифил, копър и мента например. Някои проучвания показват, че активен въглен може да помогне при газове и лошо храносмилане. Но той може също да причини повръщане, така че за някои хора може да влоши разстроения стомах.
Диагноза и лечение

Метеоризмът обикновено се разпознава лесно – усеща се подуване, тежест в корема или често изпускане на газове. В повечето случаи това не е повод за тревога и не налага посещение при лекар.
Ако обаче симптомите се появяват често, придружени са от болка или дискомфорт, е добре да се направи преглед.
Обикновено лекарят започва с разговор за нашите хранителни навици и начина ни на живот. Той може да ни помоли да си водим хранителен дневник какво хапваме или временно да изключим определени храни от диетата си, за да се види дали има промяна, подобно на елиминационна диета.
Понякога се правят допълнителни изследвания – като кръвни тестове, изследване на изпражнения или образна диагностика – за да се изключат други проблеми, например непоносимост към храни или чревни инфекции. Лечението зависи от причината, но често се препоръчват промени в храненето, прием на пробиотици или ензими, а при нужда – и медикаменти за метеоризъм от групата на пеногасителите, пробиотични или ензимни препарати.
Заключение
Метеоризъм е често срещано състояние, свързано с натрупване на газове в червата. Обикновено е резултат от нормални процеси като хранене и преглъщане на въздух, но може да се засили при определени храни, непоносимости или заболявания. Въпреки че често не изисква лечение, постоянният дискомфорт може да е знак за по-сериозен проблем.
С малки промени в храненето, по-бавен начин на хранене и включване на физическа активност, повечето хора успяват да облекчат симптомите. При по-тежки случаи е важно да се потърси консултация с лекар за точна диагноза и подходящо лечение.
Често задавани въпроси
Какво причинява метеоризъм?
Метеоризъм се причинява от натрупване на газове в червата, обикновено вследствие на поглъщане на въздух или разграждане на определени храни.
Кои храни най-често предизвикват газове?
Храните, които най-често предизвикват метеоризъм са бобови растения, зеле, лук, млечни продукти и газирани напитки често водят до подуване и газове.
Кога трябва да се потърси лекарска помощ?
Ако газовете са придружени от болка, силно подуване, кръв в изпражненията или симптоми на чревно запушване, е необходима консултация с лекар.
Източници
- Hungin A P S et al. Systematic review: probiotics in the management of lower gastrointestinal symptoms – an updated evidence‐based international consensus, 2018 Feb 20
- L Hasler W. Gas and Bloating, 2006 Sep
- www.nhs.uk. Farting (flatulence), Page last reviewed: 07 June 2022 Next review due: 07 June 2025
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
В статията засягаме темата за това какво да ядем при подут корем и газове. Това са доста често
Пробиотик е дума, която много често навлиза в речника ни около заболявания, свързани с антибиотици, но взимането на
Подут корем и газове, запек и лошо храносмилане сред най-често срещаните оплаквания свързани с храносмилателната система. Всъщност една







