Каква е разликата между фъстъчено масло и фъстъчен тахан?

Обновена: 12.04.2024|
Разликата между фъстъчено масло и фъстъчен тахан.

Докато и двете се правят от фъстъци, те притежават различни качества, които ги отличават по вкус, текстура и хранителен състав. За това ще разгледаме каква е разликата между фъстъчено масло и фъстъчен тахан.

 

Какво е фъстъчен тахан?

Фъстъченият тахан е паста, направена от смлени фъстъци, подобно на традиционния тахан, който се прави от сусамови семена. Произхожда от близкоизточната и средиземноморска кухня, където обикновено се използва в ястия като хумус, за приготвяне на сосове, дресинги и други. Днес той е част от разнообразната световна кухня и се използва в различни форми.

Обикновено се приготвя чрез смилане на печени фъстъци, докато образуват гладка кремообразна консистенция, подобна на фъстъчено масло. Може да се маже върху препечени филийки или крекери, като дип за зеленчуци и плодове или като съставка в различни рецепти, добавяйки плътен вкус към ястията.

Освен това може да се използва като основа за десерти като бисквитки, браунита или енергийни блокчета. От хранителна гледна точка фъстъченият тахан предлага редица ползи за здравето. Той е добър източник на протеини, здравословни мастни киселини, незаменими аминокиселини, фибри, витамини и минерали, което го прави питателна добавка към всяка диета.

 

Какво е фъстъчено масло?

Фъстъченото масло е популярен хранителен продукт в много части на света, особено в Съединените щати, където се използва редовно в много домакинства. За приготвяне на фъстъчено масло фъстъците обикновено се пекат, след което се смилат на гладка или хрупкава паста и се добавят други съставки като сол, захар и масло (като хидрогенирано растително масло) за подобряване на вкуса и текстурата.

Съществуват обаче и естествени разновидности, които съдържат само фъстъци и може би малко количество сол. Фъстъченото масло е невероятно универсално и може да се ползва по много начини.

Може да се маже върху хляб, крекери или пръчици целина за бърза закуска. Често се използва като съставка както в сладки, така и в солени рецепти, включително смутита, сосове, бисквити, в различни рецепти, като сандвичи, сладкиши и солени ястия.

 

Каква е разликата между фъстъчено масло и фъстъчен тахан?

 

разликата между фъстъчено масло и фъстъчен тахан

 

Разликата между фъстъчено масло и фъстъчен тахан е най-вече, че второто е с органичен състав, без добавени овкусители и стабилизатори.

Вкус

Фъстъченият тахан се прави единствено от смлени печени фъстъци, докато фъстъченото масло съдържа допълнителни съставки като масло, сол и подсладители. Фъстъченият тахан предлага по-изразена орехова нотка, с фини нюанси, напомнящи сусам, поради традиционния метод на приготвяне. За разлика от него, фъстъченото масло има тенденция да има по-сладък вкус, повлиян от добавените захари или сол.

Текстура

Таханът има по-гладка консистенция, подобна на гъст сос, благодарение на фино смлените фъстъци, докато маслото се характеризира със своята кремообразност, като опциите варират в зависимост от личните предпочитания и производствените процеси.

Цвят

Фъстъченият тахан има по-светъл оттенък и тази разлика в цвета се дължи на липсата на добавени съставки като захар или сол, което позволява на естествения цвят на печените фъстъци да блести, докато фъстъченото масло често изглежда по-тъмно поради включването на добавки и вариации в техниките за печене.

Хранителна стойност

Хранителен състав на 100 г фъстъчен тахан:

  • Калории: 595 kcal
  • Протеин: 17 г
  • Общо мазнини: 53 г
  • Наситени мазнини: 7 г
  • Мононенаситени мазнини: 25 г
  • Полиненаситени мазнини: 16 г
  • Въглехидрати: 20 г
  • Диетични фибри: 9 г
  • Захари: 3 г
  • Калций: 430 мг
  • Желязо: 6,4 мг
  • Магнезий: 170 мг
  • Фосфор: 475 мг
  • Калий: 400 мг
  • Натрий: 35 мг

 

Хранителен състав на 100 г фъстъчено масло:

  • Калории: 588 kcal
  • Протеин: 25 г
  • Обща мазнина: 50 г
  • Наситени мазнини: 8 г
  • Мононенаситени мазнини: 25 г
  • Полиненаситени мазнини: 15 г
  • Въглехидрати: 20 г
  • Диетични фибри: 6 г
  • Захари: 9 грама
  • Калций: 50 мг
  • Желязо: 2 мг
  • Магнезий: 70 мг
  • Фосфор: 400 мг
  • Калий: 650 мг
  • Натрий: 490 мг

 

 

Рецепта за домашен фъстъчен тахан

 

разликата между фъстъчено масло и фъстъчен тахан

 

Приготвянето на собствен фъстъчен тахан у дома е изненадващо лесно и ви позволява да персонализирате вкуса и консистенцията според вашите предпочитания.

Необходими съставки:

  • 250 г неосолени фъстъци
  • 2-3 супени лъжици растително масло по избор
  •  щипка сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната си до 175°C и разпределете фъстъците на един слой върху лист за печене.
  2. Запечете фъстъците в предварително загрятата фурна за 10-15 минути, като разбърквате от време на време, докато станат златистокафяви.
  3. Извадете печените фъстъци от фурната и ги оставете леко да се охладят, преди да продължите.
  4. След като фъстъците се охладят, прехвърлете ги в кухненски робот или мощен блендер.
  5. Започнете да смилате фъстъците, като постепенно пулсирате, за да ги раздробите на по-малки парчета.
  6. Постепенно добавете маслото, като започнете с 2 супени лъжици, като продължавате да обработвате фъстъците. Може да се наложи от време на време да изстържете стените на купата, за да осигурите равномерно смесване.
  7. Продължете да смилате фъстъците, докато образуват гладка и кремообразна паста, като добавите още масло, ако е необходимо, за да постигнете желаната консистенция.
  8. Опитайте фъстъчения тахан, като добавите щипка сол, ако желаете, за допълнителен вкус.
  9. След като фъстъченият тахан достигне желаната консистенция и вкус, прехвърлете го в чист, добре затворен съд за съхранение.

 

Рецепта за домашно фъстъчено масло

Домашното фъстъчено масло е вкусна и полезна алтернатива на купените от магазина разновидности, което ви позволява да контролирате съставките и да персонализирате вкуса. Ето една домашна рецепта за фъстъчено масло, която със сигурност ще ви хареса.

Необходими съставки:

  • 2 чаши печени фъстъци
  • 1-2 супени лъжици масло с неутрален вкус
  • щипка сол на вкус
  • подсладител като мед или кленов сироп на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната си до 175°C и разпределете фъстъците на един слой върху лист за печене.
  2. Запечете фъстъците в предварително загрята фурна за 10-15 минути, като разбърквате от време на време, докато станат златистокафяви.
  3. Извадете печените фъстъци от фурната и ги оставете леко да се охладят, преди да продължите.
  4. След като фъстъците се охладят, прехвърлете ги в кухненски робот или мощен блендер.
  5. Започнете да смилате фъстъците, като първоначално пулсирате, за да ги раздробите на по-малки парчета.
  6. Постепенно добавете маслото, като започнете с 1 супена лъжица, като продължавате да обработвате фъстъците.
  7. Продължете, докато образуват гладка и кремообразна паста, като добавите още масло, ако е необходимо.
  8. Фъстъченото масло трябва да е копринено и да се намазва, без бучки или парчета.
  9. Опитайте фъстъченото масло и коригирайте подправките, като добавите щипка сол, ако желаете за допълнителен вкус. Ако предпочитате по-сладко фъстъчено масло, можете също да добавите още мед или кленов сироп на вкус.
  10. След като фъстъченото масло достигне желаната консистенция и вкус, прехвърлете го в чист, затворен буркан за съхранение.

 

Как да съхранявате фъстъчено масло и фъстъчен тахан?

 

разликата между фъстъчено масло и фъстъчен тахан

 

Правилното съхранение гарантира дълготрайност и качество на фъстъчения тахан и фъстъченото масло. И двете трябва да се съхраняват в добре затворен буркан, за да се предотврати излагането на въздух, влага и светлина, което може да доведе до гранясване и влошаване на вкуса.

Съхранявайте в хладилник до две седмици или го замразете за по-дългосрочно съхранение. Не забравяйте да разбърквате преди всяка употреба, тъй като може леко да се отдели с времето.

Охлаждането се препоръчва за фъстъчен тахан, за да се удължи срокът му на годност и да се запази свежестта му. Фъстъченото масло може да се съхранява на стайна температура или в хладилник според личните предпочитания, въпреки че охлаждането може да доведе до леко втвърдяване.

 

Заключение

В заключение хранителните различия между фъстъчено масло и фъстъчен тахан произтичат от състава на техните съставки. Фъстъченият тахан е с по-високо съдържание на хранителни вещества, докато фъстъченото масло може да съдържа добавени захари и сол, което оказва влияние върху цялостния му хранителен профил.

Каква е разликата между фъстъчено масло и фъстъчен тахан?

Разликата между фъстъчено масло и фъстъчен тахан е в съставките, като таханът се прави само от фъстъци, докато маслото може да има някои овкусители и стабилизатори.

Как може да се консумира фъстъченият тахан?

Фъстъченият тахан може да се маже върху препечени филийки или крекери, като дип за зеленчуци и плодове или като съставка в различни рецепти, добавяйки плътен вкус към ястията.

Как може да се консумира фъстъченото масло?

Фъстъченото масло може да се маже върху хляб, крекери или пръчици целина за бърза закуска. Често се използва като съставка както в сладки, така и в солени рецепти, включително смутита, сосове, бисквити, в различни рецепти, включително сандвичи, сладкиши и солени ястия.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 05.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

c388037f827d63bafd089b4a78f3d5f7?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката, като нейните интереси са насочени главно в холистичните методи на лечение, билколечението и астрологията.

Свързани публикации

Оставете коментар