Лазаня с патладжан и кайма

Обновена: 04.09.2025|
3 мин. четене
лазаня с патладжан и кайма

Лазаня се хапва от хиляди, дори милиони хора по света. Нашата вариация за лазаня с патладжан и кайма е лесна за приготвяне и предлага страхотна комбинация от вкусен сос, кремообразна плътност и разтопен кашкавал.

 

Рецепта за лазаня с патладжан и кайма

Тази рецепта за лазаня с патладжан и кайма приготвяме в кето вариант, за да избегнем високовъглехидратните кори за лазаня, като ги заместим с питателен и ароматен патладжан.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
60 минути 6 425 калории
8 г нетни въглехидрати
27 г белтъчини
31 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 1 брой патладжан (~600 г)
  • 500 г кайма, смес по избор
  • 300 г доматен сос
  • 100 г рикота
  • 150 г кашкавал
  • 50 г пармезан
  • 1 яйце
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • връзка пресен босилек
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. пушен червен пипер
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. Нарежете патладжана на тънки ленти и го поставете върху хартия за печене.
  3. Намажете парчетата патладжан с 1 с. л. зехтин и поръсете със сол и щипка черен пипер.
  4. Печете за 15-20 минути, за да омекне. През това време може да се заемете със соса за лазанята.
  5. В подходяща тенджера сложете 1 с. л. екстра върджин зехтин и запържете каймата.
  6. Гответе около 10 минути, докато от всички страни изглежда добре сготвена.
  7. Добавете доматения сос и бъркайте добре. Оставете 2-3 с. л. от доматения сос настрана.
  8. Към тази смес добавете пушения червен пипер и черния пипер.
  9. Намалете котлона и оставете да къкри без капак за 10-ина минути.
  10. В отделна купичка смесете рикотата с яйцето и пармезана. Към тях прибавете 2/3 от кашкавала, след като го настържете, и нарязан на ситно пресен босилек.
  11. Разделете парчетата патладжан на 3 части според броя им. Спрямо това изберете подходяща дълбока тава за лазанята.
  12. В нея изсипете заделените супени лъжици доматен сос.
  13. Наредете първия слой патладжани. Върху тях изсипете 1/3 от доматения сос с кайма.
  14. Към него прибавете половината от сместа на рикота и яйце, като го разпределите равномерно с обратната страна на лъжицата.
  15. Добавете следващия слой патладжан.
  16. Разпределете половината от останалия доматен сос и останалата част от яйчената смес.
  17. Добавете следващия (последен) слой патладжан.
  18. Разпределете останалия доматен сос.
  19. Сложете лазанята да се пече за 10 минути на 180 градуса.
  20. Добавете останалия кашкавал към лазанята и печете за още 10 минути, докато се разтопи и стане златист.
  21. Изчакайте лазанята да изстине, за да може да отделите добре парчетата.
  22. Сервирайте готовата лазаня с патладжан и кайма с допълнително пресен босилек и прясно настърган пармезан по желание.

 

Ако искате да опитате и италианска пица без въглехидрати, може да заложите на кето блат, с който приготвянето на тази любима храна става още по-лесно.

 

Хранителни стойности на лазаня с патладжан с кайма

 

 

лазаня с патладжан и кайма

 

Когато приготвяме сами храната си, без да залагаме на полуготови съставки, можем да сме сигурни, че тя ще бъде вкусна, засищаща, но и много полезна. Заменяйки тестените кори за лазаня с патладжан, ние ще вкараме в ястието допълнителни фибри, витамини, минерали и ценни хранителни вещества. Това е една от причините, поради които си заслужава да опитате тази рецепта.

В 1 порция лазаня с патладжан и кайма се откриват:

  • 35% фосфор
  • 31% калций
  • 27% витамин Б2
  • 26% витамин Б12
  • 25% селен
  • 24% витамин А
  • 22% цинк
  • 19% манган
  • 18% калий
  • 17% мед
  • 15% фибри

 

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

Добавяйки от вкусната лазаня с патладжан и кайма към менюто си, може да подобрим приема си на важни хранителни вещества.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Вегетарианска пица с блат от броколи.

 

Италианската кухня съдържа едни от най-вкусните и любими ястия. Много от тях се учим да пригаждаме и към кето режима, за да не ни липсват и да се чувстваме удовлетворени от своето хранене. Не пропускайте да опитате и други наши италиански предложения без излишни въглехидрати.

 

Опитайте апетитната лазаня с патладжан и кайма и споделете своите впечатления в нашата нисковъглехидратна кухня във Фейсбук. Не пропускайте да се присъедините към нея, за да получавате още вдъхновения и интересни кулинарни идеи от хилядите участници.

С помощта на нашата Вайбър група може да улесните живота си, като получавате ежеседмично меню за вашия вкусен и пълноценен кето режим на хранене.

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим|Публикувана: 19.05.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

2 коментара

  1. Милица 08.09.2025 at 23:52 - Отговор

    Здравейте! Как се приготвя доматеният сос?

Оставете коментар