Лазаня с патладжан и кайма

Лазаня се хапва от хиляди, дори милиони хора по света. Нашата вариация за лазаня с патладжан и кайма е лесна за приготвяне и предлага страхотна комбинация от вкусен сос, кремообразна плътност и разтопен кашкавал.
Рецепта за лазаня с патладжан и кайма
Тази рецепта за лазаня с патладжан и кайма приготвяме в кето вариант, за да избегнем високовъглехидратните кори за лазаня, като ги заместим с питателен и ароматен патладжан.
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 6 | 425 калории 8 г нетни въглехидрати 27 г белтъчини 31 г мазнини |
Необходими продукти:
- 1 брой патладжан (~600 г)
- 500 г кайма, смес по избор
- 300 г доматен сос
- 100 г рикота
- 150 г кашкавал
- 50 г пармезан
- 1 яйце
- 2 с. л. екстра върджин зехтин
- връзка пресен босилек
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. пушен червен пипер
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Нарежете патладжана на тънки ленти и го поставете върху хартия за печене.
- Намажете парчетата патладжан с 1 с. л. зехтин и поръсете със сол и щипка черен пипер.
- Печете за 15-20 минути, за да омекне. През това време може да се заемете със соса за лазанята.
- В подходяща тенджера сложете 1 с. л. екстра върджин зехтин и запържете каймата.
- Гответе около 10 минути, докато от всички страни изглежда добре сготвена.
- Добавете доматения сос и бъркайте добре. Оставете 2-3 с. л. от доматения сос настрана.
- Към тази смес добавете пушения червен пипер и черния пипер.
- Намалете котлона и оставете да къкри без капак за 10-ина минути.
- В отделна купичка смесете рикотата с яйцето и пармезана. Към тях прибавете 2/3 от кашкавала, след като го настържете, и нарязан на ситно пресен босилек.
- Разделете парчетата патладжан на 3 части според броя им. Спрямо това изберете подходяща дълбока тава за лазанята.
- В нея изсипете заделените супени лъжици доматен сос.
- Наредете първия слой патладжани. Върху тях изсипете 1/3 от доматения сос с кайма.
- Към него прибавете половината от сместа на рикота и яйце, като го разпределите равномерно с обратната страна на лъжицата.
- Добавете следващия слой патладжан.
- Разпределете половината от останалия доматен сос и останалата част от яйчената смес.
- Добавете следващия (последен) слой патладжан.
- Разпределете останалия доматен сос.
- Сложете лазанята да се пече за 10 минути на 180 градуса.
- Добавете останалия кашкавал към лазанята и печете за още 10 минути, докато се разтопи и стане златист.
- Изчакайте лазанята да изстине, за да може да отделите добре парчетата.
- Сервирайте готовата лазаня с патладжан и кайма с допълнително пресен босилек и прясно настърган пармезан по желание.
Ако искате да опитате и италианска пица без въглехидрати, може да заложите на кето блат, с който приготвянето на тази любима храна става още по-лесно.
Хранителни стойности на лазаня с патладжан с кайма
Когато приготвяме сами храната си, без да залагаме на полуготови съставки, можем да сме сигурни, че тя ще бъде вкусна, засищаща, но и много полезна. Заменяйки тестените кори за лазаня с патладжан, ние ще вкараме в ястието допълнителни фибри, витамини, минерали и ценни хранителни вещества. Това е една от причините, поради които си заслужава да опитате тази рецепта.
В 1 порция лазаня с патладжан и кайма се откриват:
- 35% фосфор
- 31% калций
- 27% витамин Б2
- 26% витамин Б12
- 25% селен
- 24% витамин А
- 22% цинк
- 19% манган
- 18% калий
- 17% мед
- 15% фибри
*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.
Добавяйки от вкусната лазаня с патладжан и кайма към менюто си, може да подобрим приема си на важни хранителни вещества.
Още от нашата здравословна кухня
Италианската кухня съдържа едни от най-вкусните и любими ястия. Много от тях се учим да пригаждаме и към кето режима, за да не ни липсват и да се чувстваме удовлетворени от своето хранене. Не пропускайте да опитате и други наши италиански предложения без излишни въглехидрати.
- Вегетарианска пица с блат от броколи
- Италианска паста в кето стил
- Спагети Карбонара – 2 вкусни кето предложения
Опитайте апетитната лазаня с патладжан и кайма и споделете своите впечатления в нашата нисковъглехидратна кухня във Фейсбук. Не пропускайте да се присъедините към нея, за да получавате още вдъхновения и интересни кулинарни идеи от хилядите участници.
С помощта на нашата Вайбър група може да улесните живота си, като получавате ежеседмично меню за вашия вкусен и пълноценен кето режим на хранене.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Топло парче ароматна кето лазаня с пилешко и карфиол е идеалното ястие за обяд, с малко над 5
Днес решихме да ви издадем няколко тайни как да си приготвите малко по-различни, нетрадиционни, но пък и зашеметяващо
Всеки кулинар, който е фен на италианската кухня, обича да приготвя лазаня с домашни кори. Това ястие е
2 коментара
Здравейте! Как се приготвя доматеният сос?
Здравейте, рецепти за доматен сос ще откриете в този материал: https://www.forlife.bg/klasicheski-domateni-sosove-keto