Левзея – 7 популярни ползи от растението

Обновена: 12.03.2024|
Левзея.

Лавзея е растение, което произхожда от изключително древния род на Rhaponticum carthamoides, който, според специалистите, се е зародил преди около 3 милиони години и издържал изпитанието на времето. Растението може да срещнете и под наименованието маралов корен.

Тя е и този дар от природата, за който ще си говорим по-подробно днес и който е по-известен като верен помощник на всички, които се занимават с интензивни тренировки – но и не само.

 

Популярни ползи от употребата на левзея

Заради дългата си история, левзея е изключително добре позната на народите, развили добре своята класическа медицина в древността. Местообитанието й е относително ограничено – на висока надморска височина в специфични части на Азия. Затова, логично, първи са открили свойствата й монголите, тибетците и китайците. Сред тях билката е по-позната с имената Лоу Лу и Лоу Као.

 

1. За нервната система

Едни от основните й свойства оттогава си остават за стимулиране и възбуждане на нервната система. Именно заради това левзеята е популярна основно сред спортистите и днес.

Стимулирайки нервната си система, те имат повече енергия и издръжливост за упражнения, тренировки и състезания. Ако погледнем по-внимателно състава й обаче, бързо ще установим, че това далеч не е единствената причина.

 

2. За мозъчната дейност

Днес левзеята е известна и като добър стимулатор за ума и мозъчната дейност. Освен това са открити и силни имуностимулиращи способности. Това я прави особено полезна добавка при понижен имунитет. Тя кара системите в тялото ни да си комуникират по-добре.

Нещо повече – дава им възможността да работят правилно в тандем, така че за тялото ни резултатите да бъдат оптимални. Причината се крие в това, че левзеята съдържа множество вещества, които силно стимулират обмяната и отделянето на енергия от клетките.

 

3. Срещу пролетна умора

За разлика от много синтетични и натурални вещества, тя не дебалансира организма по никакъв начин. Въпреки че действието на левзеята е силно, тя внася хармония в тялото и успява да подейства така добре на много нива. Добавки и лекарства с нея се изписват много често дори при пролетна умора.

 

4. Синхронизира системите в тялото ни

Сред системите, на които тя действа добре, са и хормоналната, сьрдечно-съдовата, нервната и храносмилателната. Левзеята ги кара да работят в синхрон и така ни помага да поддържаме по-висок тонус, по-добро настроение, по-качествен живот.

 

5. Срещу стрес

 

Левзея. Дискомфорт в очите. Очни проблеми.

 

През последните години във връзка с билката са направени още повече проучвания. Част от най-интересните от тях водят до извода, че левзеята влияе изключително успокояващо и при стрес. Основна заслуга за това имат специални вещества в корените на растението, които ни помагат да се борим с този „тих убиец“ на съвремието.

 

6. Облекчаване при алергични състояния

Билката обаче влиза в списъка с чудеса на природата с още един свой ефект: антиалергична е. Благодарение на съставките си тя блокира хормоните, виновни за голяма част от алергиите, и така носи облекчение на засегнатите от тях.

 

7. Подпомага физическата тренировка

Резултатът при тренировки от приема на хранителни добавки с левзея е по-интензивен мускулен растеж и натрупване на мускулна маса. И освен това – по-кратко време за възстановяване. Затова и името на билката често може да се чуе в средите на бодибилдинга.

Левзея се използва и за облекчаване на:

 • грип и настинка
 • депресия
 • диабет
 • импотентност
 • умора
 • метаболитен синдром

 

Как да употребяваме левзея за оптимален ефект

Има пет основни начина, по които можем да приемаме левзея и тя да влезе в нашето меню:

 • чай
 • капки (тинктура)
 • етерично масло за външно приложение
 • на прах / цял корен
 • хранителна добавка

Истината е, че това как приемаме левзея зависи от две неща: възможностите в ежедневните ни навици и целта, заради която я приемаме.

Под формата на хранителна добавка (като таблетки) левзеята се приема много често във фитнес средите. Там тя се радва и на най-голяма популярност. И това не е учудващо, тъй като тя не е пристрастяваща, не е токсична, а едновременно с това стимулира и тонизира мускулите ни.

Коренът на растението е богат на екдистерон – вид растителен стероид, който помага за регулирането на протеновия синтез.

В дните за тренировки е препоръчително да се приема с протеинов шейк, а в дните за почивка: в комбинация с богата на протеини храна.

Тук е моментът да споменем, че левзеята влияе положително при полова слабост, подобрявайки функцията на половата система. Ако сте решили да я използвате за тази цел, хранителните добавки също са най-подходящият вариант.

Чаят и тинктурата от левзея, от друга страна, са изключително подходящ начин да облекчите ефекта от стреса и натовареното ежедневие. В зависимост от състава и примесите, чаят се запарва според указаното време. Препоръчително е да се консумира вечер.

Етеричното масло пък е лесен начин за употреба на веществото в комбинация с удоволствието от разтриването на кожата и мускулите. Така веществата проникват през кожата и директно влияят на мускулните влакна и на сухожилията. Прекрасен начин да се отпуснете след тренировка и да предотвратите тежка мускулна треска!

Препоръчва се и след дълъг преход или други видове физическо натоварване.

 

За какво да внимаваме при употребата на левзея

 

Левзея. Натурални средства срещу грипни симптоми.

 

Многобройни проучвания през годините не наблюдават странични ефекти от растението и приема му под каквато и да е форма от човека. Трябва да се приемат огромни количества от него, за да се стигне до евентуален дискомфорт. Въпреки това помнете, че е хубаво да направите консултация с лекар преди да започнете приема му.

 • За трениращите е важно да знаят, че не е добре да се съчетава със съставки и добавки на стероидна основа.
 • При някои хора се наблюдава намаляване на съсирването на кръвта след прием на левзея. Затова и при хора с чести кръвоизливи или които приемат лекарствени продукти със същия ефект, не се препоръчва прием.

Левзеята не се препоръчва и на бременни и кърмещи жени, тъй като има недоказани твърдения, че би могла да подейства токсично на плода / бебето. По същата причина не е добре да я давате и на деца, макар че изследванията към момента са непълни и се базират единствено на исторически сведения.

Препоръчва се левзеята да не се приема повече от 2-3 последователни месеца поради опасност от натрупване и влияние върху хормоните.

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 09.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 15:27 | Публикувана: 9 март 2021 в 11:00 | Категория: Билки, Здраве