Комунига – полезни свойства и употреба на билката

Обновена: 12.03.2024|
Комунига - полезни свойства на билката.

Билката комунига е едно изключително интересно растение. Въпреки многото си полезни свойства, тя не е много известна – най-вече заради това, че не всички нейни разновидности се отличават с лечебни възможности.

Ще ви разкажем как да ги различавате и кои от тях на кои наши системи действат.

 

Видове комунига

Започваме с това, че най-популярните два вида комунига, които се използват за лечение, са жълтата и бялата комунига. Освен тях обаче в България са познати още два вида: индийска и неаполска.

От тях единствено бялата комунига има отличителен бял цвят на цветовете. Останалите три вида притежават жълта окраска и се различават значително по-трудно от неопитното око. Индийската и неаполската комунига можем да различим по това, че са по-дребни, отколкото лечебната жълта. Те достигат височина най-много до 30-40 см и цветовете им са по-къси – до 1,5 см.

За сравнение, лечебната комунига достига до 50-60 см и има по-дълги стебълца с цветове.

Комунигата има интересен жизнен цикъл. Тя цъфти през лятото, от юни нататък, като прецъфтява в средата на август. Към края на септември е готова да пусне семе. За лечебни средства се събират и използват стръковете на растението, върху които има цветове. След това те се изсушават и се използват за извличане на полезните вещества или приложение в различни отвари, кремове и други.

 

Полезни свойства на жълтата комунига за сърдечно-съдовата система

Наричат същинската жълта комунига още лечебна. Това е така, тъй като в наглед крехките си стръкчета тя крие много лечебни свойства. Освен това можете да я срещнете още с имената жълто биле, трилистник, церителна детелина и едър звездел.

От десетилетия едно от добре познатите свойства на комунигата е в помощ на кръвоносната система. В себе си тя съдържа две вещества, които са полезни на тези части от тялото ни, отговорни за преноса на кръв и кислород – кумарин и троксерутин. Двете съставки, които се извличат от билката, влияят добре върху здравината и еластичността на кръвоносните съдове.

Нещо повече – те ги пазят от наранявания, запушвания и уплътняват капилярите. Затова и билката е много полезна при хора, които страдат от т.нар. слаби капиляри. Освен това те още подобряват движението на кръвта през кръвоносните съдове и повишават пластичността на еритроцитите в нея. Помагат и при заплаха от възникването на тромби – имат антитромботично действие. Намаляват и вътрешното артериално налягане.

Полезните вещества на комунигата са добре известни на лекарите със свойството си да помагат при възстановяване на стените на кръвоносните съдове. Затова и при различни състояния тя се използва като средство, което предотвратява уврежданията им и изтичането на течности извън съдовите стени.

Така се намалява и опасността от възникване на отоци, свързани с това.

Комунигата може да ви бъде полезна и при венозна недостатъчност – дори когато тя е хронична. Гореспоменатите вещества влияят много добре на плътността на стените на кръвоносните съдове като прекъсват увреждащите ги процеси и предотвратяват възпаленията по тях.

В този смисъл кумаринът още почиства кръвопреносните съдове от свободните кислородни радикали – елементите, много често отговорни за тяхното увреждане. В същото време, за разлика от много други вещества, той не влияе на съсирването на кръвта. Това го прави много различен от познатите ни антикоагуланти.

Затова и едно лечение на кръвоносната система или свързани с нея болести без проблем може да съчетава лекарствени средства с комунига и разреждащи кръвта вещества.

 

За какво още е полезна комунигата

 

Комунига. Млада красива жена, която е заспала в легло с бели чаршафи.

 

Освен за сърдечно-съдовата система и лечението й при различни проблеми, комунигата крие още способности, на които си заслужава да обърнем внимание.

Не е за подценяване влиянието на билката и върху нервната система. Във времена, в които нервната ни система страда от множество вътрешни и външни фактори, които й влияят силно, можем да потърсим възможност в комунигата за успокояване на нервите, редуциране на стреса и подобряване на качеството на живот.

Растението има и сънотворно действие без пристрастяващ фактор. Благодарение на употребата му можем да имаме здрав и пълноценен сън, който да повлияе благоприятно върху всички системи от организма ни.

Билката не е непозната и за хората, които тренират интензивно или имат проблеми с мускулите, ставите и сухожилията. Това е така, тъй като тя още има болкоуспокоително действие, но и противовъзпалителен и спазмолитичен ефект върху мускулните влакна.

Често можем да я срещнем и като средство за борба с мигрени и главоболия.

 

Как да използваме комунига?

Още от народната медицина са известни няколко основни начина за използване и приложение на билката:

  • воден извлек
  • запарка
  • компрес / промивка
  • чай

Начинът да приложим комунигата за лечение зависи от проблема, който целим да изцерим или облекчим.

Когато говорим за воден извлек, можете да използвате този метод за лечение при прединфарктни или слединфарктни състояния и дори при исхемична болест на сърцето. Този начин се използва и при други заболявания, свързани с кръвоносната система, като тромби.

Запарките от комунига, наред с компресите и промивките, са изключително полезни за външно приложение. Народната медицина ги препоръчва при борба с циреи и гнойни рани, както и възпаления на средното ухо, но и още при отоци и подкожни кръвоизливи.

Чаят от комунига успешно се прилага при възпаления, свързани с устната кухина и храносмилателната система, както и при борба с безсънието и главоболието.

 

За какво да внимаваме

Наред с полезните си действия, както и много други билки, комунигата може да бъде едновременно лечебна, но и опасна. В големи количества тя придобива токсични свойства и може да предизвика отравяне. То се характеризира с гадене, повръщане, главоболие. В много тежки случай може да се стигне дори до чернодробно натравяне и кръвоизливи.

Билката не бива да се използва от бременни. В миналото се е считало, че кърмачки може да я използват за увеличаване на количеството кърма, но днес и това не се препоръчва поради опасността от натрупване на вещества в системата и предаването им на бебето чрез кърмата.

И не забравяйте: преди да прибегнете до употреба на комунига, се консултирайте с лекар!

Категории: Билки, Здраве|Публикувана: 25.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Васи Дюлгерова
Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 март 2024 в 15:33 | Публикувана: 25 март 2021 в 10:00 | Категория: Билки, Здраве