Колко време се вари царевица?
През лятото няма нищо по-добро от пресни царевични класове, намазани с масло и поръсени със сол. Но как и колко време се вари царевица и как да си изберете най-вкусните и млечни кочани, разказваме днес.
Царевицата е зърнена култура, която се отглежда широко по целия свят за консумация и е основна храна в много страни. Тя се използва по различни начини, включително като зеленчук, като зърно за брашно, грис и други хранителни продукти. Богата на въглехидрати, фибри и различни витамини и минерали, важен източник на храна за милиони хора по света, както и ценна суровина за производството но множество продукти.
Хранителни стойности
Въглехидрати
Царевицата е добър източник на въглехидрати, осигурявайки около 21 грама въглехидрати на 100 грама.
Фибри
Тя също е богата на фибри, като в 100 грама съдържа 2,4 г, които са важни за здравето на храносмилането и могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар.
Витамини
Царевицата съдържа набор от важни витамини, включително витамин С, тиамин (витамин В1), фолиева киселина (витамин В9) и витамин А, който се намира предимно в жълтата и оранжевата царевица.
Минерали
Също така е източник на минерали, включително магнезий, калий и фосфор.
Антиоксиданти
В нея се съдържат и антиоксиданти като каротеноиди и фенолни съединения, които могат да помогнат за предпазване от хронични заболявания като рак и сърдечни проблеми.
Как да изберем най-вкусната царевица?
Когато избирате царевица на кочани, потърсете яркозелени листа, плътно увити около царевицата. Листата трябва да са стегнати и леко влажни на допир. Ако са сухи, жълти или кафяви, царевицата може да е стара.
Ако зърната са сухи или чупливи и има празнини между тях, това също показва, че царевицата не е прясна. За да проверите, стиснете кочана царевица, за да усетите дали е твърда, тъй като, ако се чувства по-мека, може да е презряла.
Най-добре е да купувате местна и сезонна царевица, тъй като е по-вероятно да е свежа и ароматна.
Какви методи на приготвяне на царевица има?
Варене
Това е най-често срещаният метод за готвене на царевица. В по-долните редове ще ви разкрием колко време се вари царевица, за постигане на приятния млечен вкус.
Печене на скара
Печенето на скара е също популярен начин за приготвяне на царевица. Оставете листата върху царевицата и ги накиснете във вода за 30 минути преди печене, за да не загорят.
Поставете царевицата върху гореща скара и я обръщайте от време на време, докато листата се овъглят и зърната омекнат, около 10-15 минути.
Печене
Ако не разполагате със скара, може да си опечете царевица и във фурната. Отстранете люспите и косата от царевицата, намажете с олио или масло и печете във фурната на 200 градуса по целзий за 20-25 минути, като обръщате от време на време.
Готвене на пара
Варенето на царевица на пара е бърз и лесен начин за готвене. Просто поставете почистената царевица в кошница за пара и гответе за 5-7 минути, докато омекне.
Как и колко време се вари царевица?
Варенето е един от най-популярните методи за готвене на царевица на кочани.
Ето как и колко време се вари царевица, за да стане вкусна, млечна и сочна:
- Първо почистете царевицата от косата и по-старите листа, като оставите вътрешните.
- Сложете царевицата в тенджера под налягане и я покрийте с вътрешните листа.
- Налейте достатъчно студена вода, за да покрие царевицата.
- Оставете водата да заври на силен огън.
- След като водата да заври, намалете котлона до средна температура и оставете царевицата да къкри за 5-7 минути.
- Използвайте щипки, за да извадите царевицата от тенджерата, и я оставете да изстине за няколко минути преди сервиране.
Ако предпочитате царевицата ви да е по-крехка, можете да я варите още няколко минути, а ако обичате да е леко хрупкава, може да намалите времето за готвене с минута-две.
Най-добре е да избягвате твърде дългото варене на царевица, тъй като това може да доведе до загуба хранителните й вещества.
Като цяло, времето за варене на царевичните кочани обикновено е между 5-7 минути, а когато е по-зряла, са й нужни до 20 минути.
Заключение
Веднъж сготвена, можете да се насладите на царевицата такава, каквато е, или да добавите масло, сол, черен пипер и други подправки и билки по ваш вкус.
Ние ви предлагаме да опитате царевицата с масло от босилек, като комбинирате 100 грама разтопено масло гхи, 20 грама смлян пресен босилек, 1 ч. л. лимонов сок, 1 ч. л. черен пипер, 1/4 ч. л. счукан чесън и 2 ч. л. чили по желание.
Защо царевицата е полезна?
В царевицата се съдържат фибри, минерали, сред които магнезий, калций и фосфор и витамини С, А, В1 и В9.
Как се приготвя царевицата?
Царевицата може да се приготвя чрез варене, печене или на пара.
Колко време се вари царевица?
Времето за варене на царевичните кочани обикновено е между 5-7 минути, а когато е по-зряла са й нужни до 20 минути.
Източници
Свързани публикации
Варене на картофи е метод, който не изисква почти никакви усилия, а използвайки го може да създадем безброй различни и вкусни ястия.
Варенето на яйца изглежда проста задача, но все пак има някои тънкости, които могат да допринесат за постигането
Знаете ли, че тънките златни нишки, познати като царевична коса, които обикновено се изхвърлят, могат да бъдат използвани