Колко време се вари царевица?

Обновена: 28.08.2024|
Колко време се вари царевица?

През лятото няма нищо по-добро от пресни царевични класове, намазани с масло и поръсени със сол. Но как и колко време се вари царевица и как да си изберете най-вкусните и млечни кочани, разказваме днес.

Съдържание

Какво представлява царевицата?

Царевицата е високо едногодишно растение, което може да нарасне до 3-4 метра височина, с дълги зелени листа и клас или кочан, който съдържа редове семена или ядки, които обикновено са жълти или бели на цвят.

Царевицата е зърнена култура, която се отглежда широко по целия свят за консумация и е основна храна в много страни. Тя се използва по различни начини, включително като зеленчук, като зърно за брашно, грис и други хранителни продукти. Богата на въглехидрати, фибри и различни витамини и минерали, важен източник на храна за милиони хора по света, както и ценна суровина за производството но множество продукти.

 

Хранителни стойности

 

колко време се вари царевица

 

Въглехидрати 

Царевицата е добър източник на въглехидрати, осигурявайки около 21 грама въглехидрати на 100 грама.

Фибри

Тя също е богата на фибри, като в 100 грама съдържа 2,4 г, които са важни за здравето на храносмилането и могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар.

Витамини

Царевицата съдържа набор от важни витамини, включително витамин С, тиамин (витамин В1), фолиева киселина (витамин В9) и витамин А, който се намира предимно в жълтата и оранжевата царевица.

Минерали

Също така е източник на минерали, включително магнезий, калий и фосфор.

Антиоксиданти

В нея се съдържат и антиоксиданти като каротеноиди и фенолни съединения, които могат да помогнат за предпазване от хронични заболявания като рак и сърдечни проблеми.

 

Как да изберем най-вкусната царевица?

Когато избирате царевица на кочани, потърсете яркозелени листа, плътно увити около царевицата. Листата трябва да са стегнати и леко влажни на допир. Ако са сухи, жълти или кафяви, царевицата може да е стара.

Ако зърната са сухи или чупливи и има празнини между тях, това също показва, че царевицата не е прясна. За да проверите, стиснете кочана царевица, за да усетите дали е твърда, тъй като, ако се чувства по-мека, може да е презряла.

Най-добре е да купувате местна и сезонна царевица, тъй като е по-вероятно да е свежа и ароматна.

 

Какви методи на приготвяне на царевица има?

 

колко време се вари царевица

 

Варене

Това е най-често срещаният метод за готвене на царевица. В по-долните редове ще ви разкрием колко време се вари царевица, за постигане на приятния млечен вкус.

Печене на скара

Печенето на скара е също популярен начин за приготвяне на царевица. Оставете листата върху царевицата и ги накиснете във вода за 30 минути преди печене, за да не загорят.

Поставете царевицата върху гореща скара и я обръщайте от време на време, докато листата се овъглят и зърната омекнат, около 10-15 минути.

Печене

Ако не разполагате със скара, може да си опечете царевица и във фурната. Отстранете люспите и косата от царевицата, намажете с олио или масло и печете във фурната на 200 градуса по целзий за 20-25 минути, като обръщате от време на време.

Готвене на пара

Варенето на царевица на пара е бърз и лесен начин за готвене. Просто поставете почистената царевица в кошница за пара и гответе за 5-7 минути, докато омекне.

 

Как и колко време се вари царевица?

Варенето е един от най-популярните методи за готвене на царевица на кочани.

Ето как и колко време се вари царевица, за да стане вкусна, млечна и сочна:

  1. Първо почистете царевицата от косата и по-старите листа, като оставите вътрешните.
  2. Сложете царевицата в тенджера под налягане и я покрийте с вътрешните листа.
  3. Налейте достатъчно студена вода, за да покрие царевицата.
  4. Оставете водата да заври на силен огън.
  5. След като водата да заври, намалете котлона до средна температура и оставете царевицата да къкри за 5-7 минути.
  6. Използвайте щипки, за да извадите царевицата от тенджерата, и я оставете да изстине за няколко минути преди сервиране.

 

Ако предпочитате царевицата ви да е по-крехка, можете да я варите още няколко минути, а ако обичате да е леко хрупкава, може да намалите времето за готвене с минута-две.

Най-добре е да избягвате твърде дългото варене на царевица, тъй като това може да доведе до загуба хранителните й вещества.

Като цяло, времето за варене на царевичните кочани обикновено е между 5-7 минути, а когато е по-зряла, са й нужни до 20 минути.

 

Заключение

 

колко време се вари царевица

 

Веднъж сготвена, можете да се насладите на царевицата такава, каквато е, или да добавите масло, сол, черен пипер и други подправки и билки по ваш вкус.

Ние ви предлагаме да опитате царевицата с масло от босилек, като комбинирате 100 грама разтопено масло гхи, 20 грама смлян пресен босилек, 1 ч. л. лимонов сок, 1 ч. л. черен пипер, 1/4 ч. л. счукан чесън и 2 ч. л. чили по желание.

 

Защо царевицата е полезна?

В царевицата се съдържат фибри, минерали, сред които магнезий, калций и фосфор и витамини С, А, В1 и В9.

Как се приготвя царевицата?

Царевицата може да се приготвя чрез варене, печене или на пара.

Колко време се вари царевица?

Времето за варене на царевичните кочани обикновено е между 5-7 минути, а когато е по-зряла са й нужни до 20 минути.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 03.05.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

7d2ec359d2302ea5ef2e3d9afb925967e1de9eb2ebc15ebd3c8ff2f85a8b148c?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката, като нейните интереси са насочени главно в холистичните методи на лечение, билколечението и астрологията.

Свързани публикации

Оставете коментар