Кои са най-вкусните сортове картофи?

Обновена: 16.05.2024|
Най вкусните сортове картофи.

Картофите са подземни грудки, които растат върху корените на картофеното растение. Родом са от Южна Америка. Пренесени са в Европа през 16 век и сега се отглеждат в безброй разновидности по целия свят.

Вариациите на приготвяне и имплементиране на картофите в различни ястия са многобройни. А въпросът „кои са най-вкусните сортове картофи?“ има много отговори. В тази статия ще споделим някои от тях, както и ползите от кореноплодните.

Съдържание

Кои са най-вкусните сортове картофи?

Няма как на 100% да се определи кои са най-вкусните сортове картофи, защото, първо – личните вкусови предпочитания на хората, второ – различните сортове картофи не са подходящи за всички методи на приготвяне. Все пак не е невъзможно да се определят някои от приетите за най-вкусни сортове картофи.

Да разгледаме и кои сортове за какъв начин на приготвяне са най-подходящи.

gluco sulf 400
stevio 600
gluco sulf 400
stevio 600

Санте

Картофите Санте варират по размер от малки до големи, в зависимост от условията на отглеждане. Вътрешността е златистожълта и плътна, с ниско съдържание на нишесте и с високо съдържание на сухо вещество.

Този сорт се счита за универсален, включващ текстурни качества както на брашнените, така и на нишестените картофи.

Когато са сготвени, грудките имат леко сладък, землист и мек вкус с пухкава консистенция.

Картофите Санте са многофункционален холандски сорт. Жълтите грудки са средно ранен сорт, създаден, за да демонстрира подобрена устойчивост на болести, разширени възможности за съхранение и високи добиви.

В Европа сортът е предпочитан картоф за преработка и се използва широко в ресторантите. Санте също се засаждат в домашни градини, особено в Русия. Ценени са заради лесния си за отглеждане и издръжлив характер.

Картофите Санте се считат за универсален сорт, използван за варене и печене. Вътрешността му не се окислява бързо, което позволява картофите да бъдат обработени за търговска цел, без да се притесняваме, че ще потъмнеят.

Картофите Санте обикновено се варят и сервират с подправки, наредени на слоеве в гювечета, овчарски пай и огретени, пълнени или нарязани изпечени.

В Европа сортът Санте е популярен за приготвяне на пържени картофи. Комбинират се добре с билки като:

 • Магданоз
 • Кориандър
 • Копър
 • Розмарин
 • Мащерка
 • Див лук
 • Праз
 • Чесън
 • Джинджифил

 

Освен с подправки, те се връзват и добре с меса и зеленчуци, включително говеждо, свинско, птиче и риба, гъби, патладжан, тиква, зелен фасул, чушки, и сирена като чедър, пармезан, синьо, грюер и моцарела.

Цели, неизмити картофи Санте могат да се съхраняват от 3 до 5 седмици, на хладно, сухо и тъмно място, далеч от пряка слънчева светлина.

Ред Скарлет

 

Най-вкусни сортове картофи - Ред Скарлет.

 

Картофите от сорта Ред Скарлет са известни със своята червена обвивка и бяла вътрешност. Имат гладка текстура и деликатен сладък вкус.

Тези картофи могат да добавят цвят и вкус към различни ястия. Твърдата им текстура издържа добре при обработка, което ги прави подходящи за различни методи на готвене.

Един от най-добрите е печенето. Когато се изпекат, се образува хрупкава коричка. От това се получава текстурен контраст, заедно с нежната им вътрешност. Например Ред Скарлет картофи със зехтин, чесън и билки, след това изпичаме до златисто кафяво. Подходящи са за хрупкава гарнитура или добавка към салати.

Освен това картофите Ред Скарлет са едни от най-вкусните сортове картофи, тъй като са отлични и за варене поради това, че запазват формата си при тази топлинна обработка. Чудесни са за салати, супи и яхнии.

Адрета

 

Най-вкусни сортове картофи - Адрета.

 

Този сорт обикновено се засажда в края на април или началото на май. Храстите на кореноплодното са високи и силно развити. Узрява рано и ражда плодове цяла година. Устойчив е на различни болести и температурни промени.

След като няма толкова големи проблеми със замръзването, сортът Адрета може да се отглежда в по-студени територии.

Туберизацията (процесът на образуване на клубените) на тези картофи също е ранна. Не е претенциозен откъм почви, единствено е желателно да не бъде толкова суха. Кореноплодното е жълто на цвят както отвън, така и отвътре.

Сортът картофи Адрета могат да се съхраняват дълго време, без да губят свойствата и вкусовите си качества. Използват се в различни ястия, но са най-подходящи за варене и правене на пюрета, тъй като този процес при тях се случва бързо.

Други от най-вкусните сортове картофи биват:

 • Темпо
 • Метеор
 • Ривиера
 • Невски
 • Любава
 • Гала
 • Златка и други.

 

Какви ползи има консумацията на картофи?

 

Най-вкусни сортове картофи - ползи.

 

Любимите на много хора картофи са известни с въглехидратното си съдържание, като преобладаващата форма на този въглехидрат е нишестето.

Хранителното съдържание на картофите може да варира в зависимост от сорта и начина на приготвяне. Например пържените картофи са по-калорични и мазнинни.

Също така кожата на картофите съдържа голямо количество витамини и минерали. Беленето може значително да намали хранително съдържание на кореноплодните.

Налични на антиоксиданти

Картофите са богати на съединения като флавоноиди, каротеноиди и фенолни киселини. Тези съединения действат като антиоксиданти в тялото, неутрализирайки потенциално вредни молекули, известни като свободни радикали.

Когато те се натрупват в тялото, могат да увеличат риска от хронични заболявания като сърдечни такива, диабет и рак. Например проучване в епруветка установява, че антиоксидантите, присъстващи в картофите, могат да потиснат растежа на раковите клетки на черния дроб и дебелото черво.

Проучванията също така са установили, че цветните картофи, като лилавите например, могат да имат три до четири пъти повече антиоксиданти от белите. Това ги прави потенциално по-ефективни при неутрализиране на свободните радикали.

Повечето от тези изследвания са проведени при експерименти в епруветка и все още са нужни допълнителни такива, със затвърдени резултати върху хора.

Може да подобри нивата на кръвната захар

 

Най-вкусни сортове картофи - без глутен.

 

Картофите съдържат специален вид нишесте, известно като устойчиво нишесте. То не се разгражда и не се усвоява напълно от тялото.

Вместо това нишестето от картофите достига до дебелото черво, където се превръща в източник на хранителни вещества за полезните бактерии в червата.

Изследванията свързват устойчивото нишесте с много ползи за здравето, включително намаляване на инсулиновата резистентност, което, от своя страна, подобрява контрола на кръвната захар.

В проучване при животни – мишки, хранени с устойчиво нишесте, резултатите са намалена инсулинова резистентност. Това означава, че телата им са били по-ефективни при премахването на излишната захар от кръвта. При изследвания на хора с диабет тип 2 се установило, че консумацията на храна с устойчиво нишесте помага за по-добро премахване на излишната кръвна захар след хранене.

В друг експеримент десет души били хранени с 30 грама устойчиво нишесте дневно за период от четири седмици.

Учените откриват, че устойчивото нишесте намалява инсулиновата резистентност с 33%.

Интересното е, че сами можем да увеличим съдържанието на устойчиво нишесте в картофите. За целта трябва да съхраним варени картофи в хладилник за една нощ и да ги консумираме студени.

Допринасят за храносмилането

Както споменахме, когато устойчивото нишесте достигне дебелото черво, то става храна за полезните чревни бактерии. Те го усвояват и го превръщат в късоверижни мастни киселини. Устойчивото нишесте от картофи се превръща най-вече в късоверижна мастна киселина бутират – предпочитаният хранителен източник за чревните бактерии.

Проучванията показват, че бутиратът може да намали възпалението в дебелото черво, да повиши защитните му сили и да намали риска от колоректален рак.

Освен това той може да помогне на хора с възпалителни заболявания на червата, като болест на Крон, улцерозен колит и дивертикулит. Въпреки това повечето от доказателствата около бутирата са от проучвания и все още не са базирани на хора.

Не съдържат глутен

 

Най-вкусни сортове картофи - при висока кръвна захар

 

Диетата без глутен е една от най-популярните диети в света. Той е протеин, намиращ се в зърнени култури като лимец, пшеница, ечемик и ръж.

Повечето хора не изпитват неблагоприятни симптоми от консумацията на глутен. Въпреки това тези с целиакия или чувствителност към глутен без целиакия могат да изпитат сериозен дискомфорт, когато консумират храни, които съдържат глутен.

Симптомите включват:

 • Остра болка в стомаха
 • Диария
 • Запек
 • Подуване на корема
 • Кожни обриви

 

Ако спазваме диета без глутен, тогава може да помислим за добавяне на картофите към диетата си. Въпреки че картофите са без глутен, много често срещани рецепти, включващи кореноплодните не са. Например огретен и картофен хляб.

Картофите са засищащи

Освен че са питателни, картофите са и доста засищащи. В едно проучване 11 души били хранени с 38 обичайни храни и са били помолени да ги оценят въз основа на това колко засищат.

Картофите получили най-високата оценка за ситост от всички тях.

Храните, които засищат, могат да ни помогнат да регулираме теглото си, тъй като ограничават силния глад.

 

Заключение

Не е лесно да се отговори на въпроса „кои са най-вкусните сортове картофи“, тъй като всеки човек има различен вкус. Все пак съществуват сортове, които са определени като най-добри.

Не всеки сорт е подходящ за всеки начин на приготвяне. Някои са по-подходящи за пържене, други за варене, трети за печене. Това не изключва факта, че картофите за пържене не могат да се варят, а просто, че по определения за тях начин стават по-вкусни.

Освен с вкус, картофите могат да допринесат и с някои ползи за организма ни.

Кои са най-вкусните сортове картофи?

Няма как да се определи на 100%, но в графата на най-вкусни сортове картофи влизат – Адрета, Ред Скарлет, Санте, Темпо, Метеор, Ривиера, Невски и други.

Какви ползи имат картофите за организма?

Те са без глутен, засищащи, съдържат антиоксиданти и допринасят за храносмилането.

Кой е най-добрият сорт картофи за печене?

Един от най-добрите сортове картофи за печене е Ред Скарлет. Когато се изпекат, се образува хрупкава коричка. От това се получава текстурен контраст, заедно с нежната им вътрешност.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 16.05.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Публикувана: 16 май 2024 в 10:50 | Категория: Хранене и видове храни