Киш Лорен с бадемово брашно

Обновена: 19.04.2024|
Киш Лорен.

Киш Лорен е класическо френско ястие, произхождащо от региона Лотарингия в североизточна Франция. Но самата дума „quiche“ произлиза от немската дума „kuchen„, което означава торта.

Ние приготвихме популярната рецепта, като използвахме бадемово брашно за блата и се получи една ароматна, хрупкава и с ядков вкус коричка. Тя си пасна чудесно с бекона и кашкавала в пълнежа, и се превърна в един безглутенов киш Лорен, идеален за основно ястие при кето режим.

Да пристъпим към приготвянето му.

 

Рецепта за киш Лорен с бадемово брашно

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
45 минути 10

3,3 нетни въглехидрати
391 калории
13,19 г протеин
36,32 г мазнини

bademovo brashno 400
bademovo brashno 600
bademovo brashno 400
bademovo brashno 600

 

Необходими продукти

За тестото:

  • 225 г бадемово брашно
  • 1 яйце
  • 60 г краве масло Гхи
  • Сол и черен пипер на вкус

 

За пълнежа:

  • 4 слайса бекон (~50 г)
  • 2 стръка зелен лук (~25 г)
  • 150 г кашкавал
  • 3 яйца
  • 300 мл готварска сметана, 30%
  • 1 ч. л. горчица
  • Сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 170 градуса.
  2. Смесете бадемовото брашно, солта, пипера, разтопеното масло и яйцето и разбъркайте добре до получаване на меко тесто.
  3. В кръгла тавичка или форма за пай (с диаметър 25 см) сложете тестото и го разпределете равномерно, притискайски с шпатула или с пръсти, по дъното и страните на съда.
  4. Изпечете основата за около 12 минути. Ако случайно тестото започне да се надига на въздушни балончета, боцнете ги с вилица и притиснете обратно към съда.
  5. Започнете да приготвяте пълнежа, като запържите нарязания бекон и лука до омекване.
  6. Разпръснете бекона и лука на дъното на изпечения блат. Настържете отгоре и кашкавала.
  7. В отделна купа разбийте яйцата, сметаната, горчицата, овкусете със сол и черен пипер.
  8. Изсипете сместа върху настъргания кашкавал.
  9. Върнете киша обратно във фурната за още 25 до 35 минути – ще е готов, когато центърът му не е течен.

Много интересни нисковъглехидратни рецепти, алтернатива на популярни ястия, ви очакват и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ 1 и 2.

 

Подобни рецепти

За феновете на киша имаме още няколко предложения, които ще откриете в нашия кулинарен блог. Това са:

 

Заповядайте и във Вайбър групата ни, където всяка седмица ще получавате безплатно седмично меню със страхотни предложения за всеки вкус.

 

Пътят на киш Лорен из световната кухня

Историята зад киш Лорен датира от векове, като произходът му се корени в селските фермерски общности в региона на Лотарингия. Първоначално ястието представлявало обикновена отворена баница, приготвена с тесто за хляб, пълнено с яйца, сметана и пушен бекон. С течение на времето, когато техниките за приготвяне на сладкиши се развили и съставките станали по-лесно достъпни, ястието се трансформира в киш Лорен, който познаваме днес.

Легендата разказва, че кишът придобил популярност в края на 16 век, когато регионът бил под германско управление. По това време ястието е представено в двора на Станислас Лешчински, херцогът на Лотарингия, който е също и сваленият крал на Полша. Кишът бързо се превръща в любимо ядене в двора и популярността му се разпространява във Франция и извън нея.

През 19-ти и 20-ти век киш Лорен придобива международна известност, отчасти благодарение на усилията на френски готвачи и кулинарни ентусиасти, които популяризират френската кухня по света.

Традиционно в рецептата се използва сиренето грюер (gruyère) – швейцарско сирене, известно със своя орехов вкус и отлично за разтапяне, което го прави идеално за киш.

Въпреки това сиренето ементал, което е подобно на грюер, също често се използва в рецептите за киш Лорен. И двете сирена придават богат и пикантен вкус на ястието, допълвайки прекрасно яйцата, сметаната и бекона (шунката).

Днес се наслаждаваме на киш Лорен не само във Франция, но и в много други страни, където често се сервира като късна закуска или лек обяд.

 

Още от здравословната ни кухня

 

 

В нашия ютуб канал също приготвяме кето алтернативи и интересни рецепти за безглутеново хранене и такова без захар. Посетете канала ни и опитайте някои от предложенията.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 19 април 2024 в 16:19 | Публикувана: 15 април 2024 в 17:12 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф