Борбата със запушения нос може да се окаже истинско предизвикателство, особено ако този симптом е комбиниран с още няколко, и често прибягваме до употребата на деконгестант. Причината може да бъде инфекция на синусите, алергия, настинка или грип. Решението обикновено се крие именно в лекарствените продукти, наречени деконгестанти, под формата на капки за нос, разтвори и спрейове за локална употреба. Необходими ли са ни обаче наистина и съществува ли натурална алтернатива, която да облекчи неприятните симптоми? На този въпрос ще се опитаме да дадем отговор в днешната статия.

Ако използвате деконгестант за повече от три до пет дни (в зависимост от продукта) може да предизвикате допълнително подуване в носните проходи, което да доведе до порочен кръг. Отокът ще ви кара да приемате повече от лекарството, но повишената доза ще намали ефективността му, което води до още по-голяма употреба, в някои случаи и до привикване. За щастие някои домашни средства могат да предложат по-опростен подход, който е едновременно евтин и по-малко рискован от лекарствата. Продължете да четете, за да разберете кои натурални деконгестанти са най-ефективни при запушен нос.

 

Защо се запушва носът при боледуване?

Носът има обширна мрежа от кръвоносни съдове с клапани, които се отварят и затварят. Когато органът се стимулира от някакъв дразнител, нервната система също се стимулира, което води до по-голямо отваряне на клапаните и до по-голямо навлизане на кръв в носа. Това причинява подуване на носните канали и  затруднява дишането. С други думи – неприятният симптом, известен като запушен нос.

Независимо дали искате да съкратите продължителността на настинката или да намалите тежестта на симптомите, натуралното домашно лекарство винаги е по-добрият вариант, с който да пощадите носа си. Дори пиенето на обикновена топла вода може да помогне да изчистите синусите си. Ето още какво можете да приложите:

 

1. Инхалации с чесън за отпушване на носа

Смята се, че чесънът има както противогъбични, така и антибактериални свойства, които го правят полезен при лечението на множество симптоми, включително запушен нос. Както сме споменавали и друг път, според изследванията хората, които приемат добавки с чесън в продължение на 12 седмици през студения сезон, боледуват значително по-малко. Същото се отнася и за хората, които си хапват от него редовно. За тези, които не обичат острия вкус и мирис на суровия чесън, е полезно да си направят инхалации с него. Ето как да стане това:

 1. Нарежете няколко скилидки чесън и ги сложете в малка тенджера заедно с чаша вода.
 2. Оставете да заври и след това внимателно вдишайте чесновата пара на една ръка разстояние.
 3. Можете да покриете главата си с кърпа за още по-добър ефект.

 

2. “Доматеният чай на Джийн” като натурален деконгестант

Популярен натурален деконгестант в Америка е рецептата, наречена „Известният доматен чай на Джийн“ (Jean’s Famous Tomato Tea). Тя помага за запушен нос, борба с инфекция на синусите и болки в гърлото.

Ето какво ви е необходимо, за да си го приготвите:

Натурален деконгестант - доматен чай.

 • 2 чаши доматен сок
 • 2-3 скилидки чесън (използвайте повече, ако ви е вкусно)
 • няколко капки лимонов сок
 • лют сос (колкото повече, толкова по-добре)

Смесете и загрейте в тенджера или в микровълнова фурна. Пийте бавно и загрейте отново, ако е необходимо. Оставете го в задната част на гърлото, за да го загреете и вдишвайте изпаренията дълбоко, за да отпушите носа. Ако нямате точните съставки, импровизирайте! Приемете го като предизвикателство за измисляне на нов безалкохолен коктейл с лечебни свойства.

 

3. Масло от евкалипт като натурален деконгестант

Евкалиптовото масло облекчава симптомите на запушен нос и болката в синусите. То може също да помогне за убиването на вредните организми в и около носния проход, които допринасят за инфекция на синусите.

Болният може да използва евкалиптово масло като натурален деконгестант, като го напои хартиена кърпичка и я сложи до възглавницата си (за спокойно дишане по време на сън), или за инхалации (чрез добавяне на няколко капки към гореща вода).

Внимание! Сместа от гореща вода и евкалиптово масло не трябва да попада директно върху кожата, защото това може да причини изгаряния!

Маслата на основата на ментол също са популярни, но те само карат човек да се чувства така, сякаш може да диша по-лесно. За съжаление, не помагат за елиминиране на причинителя на симптомите.

 

4. Топъл компрес като естествен деконгестант

Топлият компрес също може да помогне за запушен нос, като намали възпалението и отвори носните проходи отвън.

За да направите топъл компрес, накиснете чиста кърпа в топла, не гореща вода. Изцедете излишната вода, след това я сгънете и я поставете върху горната част на носа и долната част на челото.

Топлината може да помогне за облекчаване на възпалението в ноздрите и синусите, и да улесни дишането. Избягвайте да държите топлия компрес на лицето си твърде дълго, за да намалите риска от изгаряне на кожата. Можете също да прочете статията Топъл и студен компрес в домашни условия при болки в тялото.

 

5. Ролята на овлажнителя за въздух в борбата със запушения нос

 

Витамин D3 при грип. Натурални деконгестанти.

 

Овлажнителят е устройство, което добавя влага във въздуха и макар да не го категоризираме като „домашен лек“, той е много важен за по-бързо облекчаване на симптомите. Тъй като студеният, сух въздух може да усложни ситуацията и да попречи на синусите да се изчистят както трябва, овлажнител може да помогне, като разпръсква влага във въздуха, който дишате. Това, от своя страна, може да увеличи влажността в носа и да улесни дишането.

Можете да пуснете овлажнител през деня, а също и през нощта. Използването на овлажнител, докато спите, може да ви помогне да отворите носните канали и да направите съня по-приятен.

Много хора, които използват такъв уред, съобщават, че овлажненият въздух със сигурност помага за подобряване на симптомите на настинка. Дали ще има ефект при вас, трябва да проверите сами.

Можете спокойно да комбинирате няколко от методите по-горе, докато получите облекчение. Въпреки че обикновено трябва да се справите със запушения нос използвайки домашни средства, понякога могат да възникнат усложнения. В тези случаи е важно да посетите лекар. Веднага направете консултация, ако:

 • имате температура над 38 градуса;
 • вашите симптоми се влошават;
 • симптомите не отминават след 10 дни;
 • имате хронични проблеми със синусите.

Бъдете здрави! И нека ви се налага по-рядко да прибягвате към каквито и да било деконгестанти – лекарствени продукти или натурални средства.