Кето шоколадови скалички

Обновена: 06.06.2025|
Кето шоколадови скалички

Днешната рецепта за кето шоколадови скалички предлага режимна алтернатива на един от любимите десерти от детството. Вместо традиционната захар използваме еритритол – естествен подсладител, който не влияе на кръвната захар. Пшеничното брашно и натрошените бисквити пък са заменени с кокосово и бадемово брашно.

 

Кето шоколадови скалички

Време е да разберем кои са необходимите продукти и стъпките за приготвяне на нисковъглехидратни скалички.

Време на приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
40 минути + ок. 1 час охлаждане 9 210 калории
5 г нетни въглехидрати
5 г протеин

 

Необходими продукти:

За тестото:

  • 100 г лешници
  • 30 г кокосово брашно
  • 30 г бадемово брашно
  • 1 щипка сол
  • 30 г какао на прах (без захар)
  • 80 г еритритол
  • 100 г лешников тахан
  • 40 г какаово масло
  • 1/4 ч. л. стевиола ванилия

 

За шоколадовия ганаш:

  • 50 г какаова маса
  • 50 г еритритол
  • 50 г лешников тахан

По желание:

  • кокосови стърготини или бадемово брашно за поръсване

 

Начин на приготвяне на кето шоколадови скалички:

    1. Накиснете лешниците за 8 часа и ги смелете.
    2. Пригответе сухите съставки, като смесите кокосово брашно, бадемово брашно, какао на прах и сол.
    3. Добавете смлените лешници към сухата смес и разбъркайте.
    4. В друга купа смесете еритритола (или стевия), тахан, разтопено какаово масло и стевиола ванилия. Разбъркайте добре.
    5. Постепенно добавете мокрите съставки към сухите и разбъркайте с лъжица.
    6. Оформете малки скалички и ги поставете върху пергаментова хартия.
    7. Оставете скаличките в хладилника за 30 минути.
    8. За да приготвите шоколадовия ганаш, разтопете какаовата маса на водна баня и добавете еритритола (или стевия) и тахан. Разбъркайте добре.
    9. Полейте връхчетата на своите кето шоколадови скалички с ганаша. Остатъкът от шоколадовия ганаш може да използвате за бонбони.
    10. Ако желаете, поръсете с кокосови стърготини или бадемово брашно.
    11. Охладете в хладилник за поне 30 минути.

 

Готовите кето скалички могат да се съхряват в добре затворен съд или кутия, поставен в хладилник. По този начин те ще се предпазят от влага и чужди миризми. Така те могат да издържат до 7-10 дни в хладилник, запазвайки своята текстура и вкус.

Други нисковъглехидратни рецепти можете да откриете и в кулинарните ни книги „Кето фантазии“ и в „Кето фантазии 2“.

 

История на десерта скаличка

 

Кето шоколадови скалички, лешници

 

За повечето българи десертът с шоколадов интериор с хрупкави ядки, обвити в гладко шоколадово покритие и поръсени с кокос, е спомен от детството, който буди носталгия. За него не се изискват скъпи продукти, нито специални умения за приготвяне, а съставките лесно могат да бъдат променяни, без да се губи вкуса и текстурата. В Сърбия рецептата често включва сушени плодове, а в Румъния – ром.

Скаличката по същество е традиционен български десерт, наречен така, защото наподобява по форма малка планина. Това лакомството без печене става популярно по време на социализма в Източна Европа, защото недоимъкът кара хората да импровизират с наличните продукти. То е перфектен начин да се оползотворят остатъци от сладкарски продукти като натрошени бисквити и трохи от кексове. Те се комбинират с масло, какао, захар и понякога ситно нарязани ядки.

Една от ключовите съставки, които придават на този десерт неповторим характер в голяма част от рецептите, са лешниците. Тяхната естествена сладост и богата, кремообразна текстура балансират дълбокия вкус на какаото, създавайки истинска хармония. Лешниковият тахан, който сме добавили в нашите кето шоколадови скалички, допълнително засилва ядковия профил и запазва духа на оригиналната рецепта.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето мляко с ориз или още наричан сутляш.

 

Ако тази рецепта за кето шоколадови скалички е грабнала сърцето ви, можем да ви предложим още един десерт от детството в режимен вариант:

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за рецепти и да почерпите вдъхновение от други кето ентусиасти. Абонирайте се и за нашия YouTube канал, в който ще може нагледно да видите как приготвяме някои от любимите ни ястия, както и съвети и насоки за кето диетата.

Най-различни кето предложения може да разгледате и в блога ни.

Сега ви пожелаваме приятен апетит и наслада от апетитните кето шоколадови скалички!

Категории: Десерти при кетогенен режим, Кето рецепти|Публикувана: 06.06.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

da9537c5d4e93219a91ed238a95b46bc668b94178c2b849dcca6bfe62942b10e?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова завършва "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар