Кето шоколадови скалички
Днешната рецепта за кето шоколадови скалички предлага режимна алтернатива на един от любимите десерти от детството. Вместо традиционната захар използваме еритритол – естествен подсладител, който не влияе на кръвната захар. Пшеничното брашно и натрошените бисквити пък са заменени с кокосово и бадемово брашно.
Кето шоколадови скалички
Време на приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
40 минути + ок. 1 час охлаждане | 9 | 210 калории 5 г нетни въглехидрати 5 г протеин |
Необходими продукти:
За тестото:
- 100 г лешници
- 30 г кокосово брашно
- 30 г бадемово брашно
- 1 щипка сол
- 30 г какао на прах (без захар)
- 80 г еритритол
- 100 г лешников тахан
- 40 г какаово масло
- 1/4 ч. л. стевиола ванилия
За шоколадовия ганаш:
- 50 г какаова маса
- 50 г еритритол
- 50 г лешников тахан
По желание:
- кокосови стърготини или бадемово брашно за поръсване
Начин на приготвяне на кето шоколадови скалички:
-
- Накиснете лешниците за 8 часа и ги смелете.
- Пригответе сухите съставки, като смесите кокосово брашно, бадемово брашно, какао на прах и сол.
- Добавете смлените лешници към сухата смес и разбъркайте.
- В друга купа смесете еритритола (или стевия), тахан, разтопено какаово масло и стевиола ванилия. Разбъркайте добре.
- Постепенно добавете мокрите съставки към сухите и разбъркайте с лъжица.
- Оформете малки скалички и ги поставете върху пергаментова хартия.
- Оставете скаличките в хладилника за 30 минути.
- За да приготвите шоколадовия ганаш, разтопете какаовата маса на водна баня и добавете еритритола (или стевия) и тахан. Разбъркайте добре.
- Полейте връхчетата на своите кето шоколадови скалички с ганаша. Остатъкът от шоколадовия ганаш може да използвате за бонбони.
- Ако желаете, поръсете с кокосови стърготини или бадемово брашно.
- Охладете в хладилник за поне 30 минути.
Готовите кето скалички могат да се съхряват в добре затворен съд или кутия, поставен в хладилник. По този начин те ще се предпазят от влага и чужди миризми. Така те могат да издържат до 7-10 дни в хладилник, запазвайки своята текстура и вкус.
Други нисковъглехидратни рецепти можете да откриете и в кулинарните ни книги „Кето фантазии“ и в „Кето фантазии 2“.
История на десерта скаличка
За повечето българи десертът с шоколадов интериор с хрупкави ядки, обвити в гладко шоколадово покритие и поръсени с кокос, е спомен от детството, който буди носталгия. За него не се изискват скъпи продукти, нито специални умения за приготвяне, а съставките лесно могат да бъдат променяни, без да се губи вкуса и текстурата. В Сърбия рецептата често включва сушени плодове, а в Румъния – ром.
Скаличката по същество е традиционен български десерт, наречен така, защото наподобява по форма малка планина. Това лакомството без печене става популярно по време на социализма в Източна Европа, защото недоимъкът кара хората да импровизират с наличните продукти. То е перфектен начин да се оползотворят остатъци от сладкарски продукти като натрошени бисквити и трохи от кексове. Те се комбинират с масло, какао, захар и понякога ситно нарязани ядки.
Една от ключовите съставки, които придават на този десерт неповторим характер в голяма част от рецептите, са лешниците. Тяхната естествена сладост и богата, кремообразна текстура балансират дълбокия вкус на какаото, създавайки истинска хармония. Лешниковият тахан, който сме добавили в нашите кето шоколадови скалички, допълнително засилва ядковия профил и запазва духа на оригиналната рецепта.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за кето шоколадови скалички е грабнала сърцето ви, можем да ви предложим още един десерт от детството в режимен вариант:
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за рецепти и да почерпите вдъхновение от други кето ентусиасти. Абонирайте се и за нашия YouTube канал, в който ще може нагледно да видите как приготвяме някои от любимите ни ястия, както и съвети и насоки за кето диетата.
Най-различни кето предложения може да разгледате и в блога ни.
Сега ви пожелаваме приятен апетит и наслада от апетитните кето шоколадови скалички!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Днешното ни предложение е сочна кето баклава, която е съвместима с нисковъглехидратен режим на хранене.
Лесен и с много малък риск за объркване на рецептата, в приготвянето на кето сладък салам не трябва
През лятото охладените десерти са голямо изкушение – затова споделяме с вас три рецепти за лесен кето пудинг.