Кето салата с броколи: изкушение от средиземноморието

Обновена: 15.04.2025|
кето салата с броколи

Ако търсим свежа, вкусна и нисковъглехидратна салата, тази средиземноморска кето салата с броколи е перфектният избор! Комбинира свежестта на броколи с ароматни средиземноморски съставки като маслини, гръцки йогурт и зехтин, създавайки балансирано и питателно ястие. Лека, но засищаща, тази салата е идеална както за гарнитура, така и за основно ястие, което ще ни държи сити, без да нарушава кето режима ни.

 

Рецепта за кето салата с броколи

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности на 1 порция (150 г)
30 минути 7 173 калории
9,6 г нетни въглехидрати
7 г протеин
10 г мазнини

Най-хубавото на тази салата е, че всъщност има по-хубав вкус на следващия ден, което я прави чудесна за хора, които предпочитат да подготвят храненето си за следващия ден от вечерта.

 

Необходими продукти

За салатата:

  • 380 г броколи
  • 80 г маринован артишок
  • 75 г сушени домати
  • 75 г маслини
  • 80 г червен лук
  • 50 г белени слънчогледови семки

 

За дресинга:

  • 500 мл цедено кисело мляко
  • сокът и кората на един лимон
  • 4 ½  ч. л. еритритол (по желание)
  • 2 ч. л. сух риган
  • 1 ½ ч. л. сух босилек
  • 1 ½ суха мащерка
  • 1 ½  ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 2 ч. л. зехтин

 

Начин на приготвяне: 

  1. Преди да започнете да приготвяте тази кето салата с броколи, трябва да подготвите продуктите. Нарежете броколите на четвъртини, всяко листо от артишока на две части, а сушения домат на по-едри парчета. Маслините трябва да се разрежат наполовина, а червения лук трябва да е максимално наситнен. 
  2. В голям дълбок съд смесете всички съставки, нужни за салатата. 
  3. В друга купа смесете и разбъркайте добре всички съставки, нужни за дресинга.
  4. Когато е готово, изсипете дресинга върху салатата и разбъркайте добре. Сложете капак и дръжте в хладилник поне 2 часа преди да консумирате.
  5. Ако желаете максимално чуден вкус, дръжте в хладилника цяла нощ. По този начин броколите ще поемат дресинга и ще подсилят вкуса си.

Вашата кето салата с броколи е готова за консумация! Подходяща е за предястие и за основно, но трябва да имате предвид въглехидратите в нея. С тази доза на продуктите се получава около 1 кг салата, която е изключително питателна. 

 

С какво се характеризира средиземноморската кухня?

 

кето салата с броколи

 

Тази кето салата с броколи е нашата интерпретация на това ястие, част от средиземноморското вкусово богатство. Средиземноморската кухня е една от най-здравословните и вкусни кулинарни традиции в света. Тя включва ястия от страни като Гърция, Италия, Испания, Турция и Франция, както и от Северна Африка. Основава се на пресни, сезонни продукти, зехтин, морски дарове и ароматни подправки, което я прави не само вкусна, но и полезна за здравето.

Средиземноморската кухня се базира на пресни продукти, най-често използваните от които са:

  1. Зехтин – основният източник на мазнини, богат на антиоксиданти и полезни мононенаситени мазнини.
    Пресни зеленчуци и плодове – домати, чушки, патладжани, тиквички, маслини, смокини, грозде и цитруси.
  2. Риба и морски дарове – основен протеинов източник, предпочитан пред червеното месо.
    Бобови култури и пълнозърнести храни – нахут, леща, киноа, булгур, ориз.
  3. Млечни продукти – предимно сирена като фета, халуми и пармезан, както и кисело мляко.
  4. Подправки и билки – риган, розмарин, босилек, мащерка, кориандър, шафран, чесън и лук.
  5. Червено вино – умерена консумация, като част от храненето.

Средиземноморската кухня не е просто начин на хранене – тя е цялостен начин на живот, който включва баланс, наслада от храната и споделяне на моменти с близките. Споделете тази кето салата с броколи с най-близките си хора или се насладете сами. 

 

Още от нашата кето кухня

 

Зелева салата с кето майонеза.

 

Ако ви хареса идеята за кето салата с броколи, може да разгледате и другите ни рецепти за гарнитури, като например зелева салата с кето майонеза.

В нашата секция „Кето рецепти“ ще откриете разнообразие от нисковъглехидратни ястия, които са перфектни за закуска, обяд, междинни похапвания или вечеря.

Присъединете се към нашата здравословна кухня във Facebook, където можете да обменяте идеи и вдъхновение с други любители на готвенето. В нашата безплатна Viber група публикуваме специални седмични менюта и списъци за пазаруване, които ще ви помогнат да следвате лесно нисковъглехидратния режим.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

4843eb912a301c8e98db06e0a713061aaf9b20a7537e4b85a63f882d41614212?s=96&d=mm&r=g

Елица Николова е студент в специалност “Книгоиздаване” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Интересите ѝ са в областта на здравословната кулинария, бялата козметика и пътуването.

Свързани публикации

Оставете коментар