Кето холидейки – бисквити с шоколадово покритие
Приготвихме алтернатива на любимите на няколко поколения бисквитки – кето холидейки. Тези десертчета, продавани в единични опаковки, са един спомен за вкус от детството на стотици хора – хрупкави, с пълнеж от маршмелоу и покрити с шоколад.
Приготвяме техен кето вариант, без захар и не по-малко вкусен от познатите холидейки на пазара, а и по-здравословни. Ето как да си приготвите отделните компоненти.
Кето холидейки без захар
Трите компонента, които са необходими за сглобяването на бисквитките, са бисквитеното тесто, маршмелоу пълнежа и шоколадовата смес за покритието.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 5 | 4,82 г нетни въглехидрати 547 калории 40,6 г мазнини |
Необходими продукти
Тесто за холидейки:
- 200 г бадемово брашно
- 1 ч. л. ленено брашно
- ¼ ч. л. сол
- ½ ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. канела
- 80 г масло Гхи, стайна температура
- 90 г стевиола на прах
- 1 яйце
За маршмелоу пълнеж:
- 100 мл вода, студена
- 3 с. л. желатин
- 150 мл вода, стайна температура
- 200 г стевиола на прах
- ¼ ч. л. сол
- 2 ч. л. стевиола ванилия
- кокосово масло за намазняване
За сглобяване на холидейките:
- 100 г шоколад със стевиола, разтопен
- 2 ч. л. кокосово масло, разтопено
Начин на приготвяне
Бисквитките:
- Смесете в купа бадемовото брашно, лененото, солта, бакпулвера, канелата и разбъркайте.
- Разбийте в отделна купа маслото с миксер за около 2-3 минути, добавете стевиолата на прах и продължете да разбивате, докато се разтвори напълно.
- Добавете яйцето и продължете да разбивате. Трябва да се получи не съвсем гладка смес.
- Намалете скоростта на миксера и добавете половината от сухата смес. Разбийте и прибавете останалата.
- Полученото тесто увийте в стреч фолио и оставете в хладилника за минимум час, най-добре 3.
- Когато измине това време, загрейте фурната на 180 градуса. Разточете тестото между 2 листа хартия за печене до желаната дебелина за бисквитките.
- С формичка изрежете кръгли бисквитки, наредете ги върху хартия за печене и оставете за 10 минути във фризера преди да ги сложите във фурната. (Оформеното тесто може да се замразява до 3 месеца и да се пече направо от фризера, добавяйки още 2-3 минути към времето за печене).
- След това ги изпечете за 8-12 минути, до златист цвят. Ако искате да са хрупкави, удължете времето за печене, като наблюдавате да не изгорят, разбира се.
- Когато са готови, оставете ги да се охладят напълно, за да не се разпаднат при сглобяването на вашите холидейки.
Маршмелоу пълнежа:
- Застелете с фолио за печене тавичката, в която ще изсипете сместа за маршмелоу, намажете фолиото с малко кокосово масло. Оставете настрани.
- Изсипете студената вода в купа и добавете желатина. Разбъркайте с вилица и оставете за 10-ина минути да набъбне.
- В тенджера изсипете 150 мл вода и добавете стевиолата на прах в центъра, без да разбърквате. Оставете сместа да заври и подсладителя да се разтвори напълно. Оставете да кипи около 2 минути, като леко разклащате тенджерата.
- След това ще трябва да работите бързо, за да не губите от топлината на сместа. Включете миксера на ниско ниво, разбийте желатина и налейте бързо горещия сироп. Старайте се да не докосвате стените на купата, за да не се охлади. Увеличете скоростта и разбивайте без прекъсване около 15 минути.
- Около 8-мата минута добавете солта, а към 12-тата: стевиолата с ванилия.
- Когато сместа е готова, трябва да е плътна и да задържа формата си. Ако използвате стъклена купа, ще е леко топла на допир.
- Изсипете сместа в тавичката с фолиото, изравнете с шпатула и оставете да съхне, непокрита, за около 6 часа или една нощ.
- Когато блатът маршмелоу е готов, извадете от тавичката, намазнете един нож с кокосово масло и разрежете на квадратчета или оформете кръгчета за кето холидейките.
Сглобяване на холидейките:
- Сглобете вашите холидейки, като поставите по 1 парче маршмелоу между 2 бисквитки.
- Смесете разтопения шоколад и кокосовото масло. Оставете да се охлади на стайна температура, за да не се разтопят парчетата маршмелоу.
- Потопете бисквитките в сместа от всички страни, оставете да се охладят.
- В херметически затворен съд можете да ги съхранявате до 5 дни.
Сервирайте ги с чай масала или шипков чай.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за кето холидейки ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Бързите десерти са любими на мнозина, особено когато съчетаваме безглутенови и полезни продукти – както в тази рецепта
Пригответе си кето домашни бисквити, за да имате винаги готов десерт и да не прибягвате към нездравословните и
Кето шоколадови бисквити е нисковъглехидратен десерт, който не съдържа захари и все пак е толкова вкусен. Те са