Вече сме в месеца на празнично настроение, топли напитки, коледни украси, затова решихме да приготвим алтернативен, кето вариант на любимите на няколко поколения холидейки. Тези бисквити, продавани в единични опаковки, са един спомен за вкус от детството на стотици хора – хрупкави, с пълнеж от маршмелоу и покрити с шоколад.

Приготвяме техен кето вариант, без захар и не по-малко вкусен от познатите холидейки на пазара, а и по-здравословни. Ето как да си приготвите отделните компоненти.

 

Кето холидейки без захар

Трите компонента, които са необходими за сглобяването на бисквитките, са бисквитеното тесто, маршмелоу пълнежа и шоколадовата смес за покритието.

За приготвяне на маршмелоу пълнеж:

  • 100 мл вода, студена
  • 3 с. л. желатин
  • 150 мл вода, стайна температура
  • 200 г стевиола на прах
  • ¼ ч. л. сол
  • 2 ч. л. стевиола ванилия
  • кокосово масло за намазняване

 

Приготвяне:

  1. Застелете с фолио за печене тавичката, в която ще изсипете сместа за маршмелоу, намажете фолиото с малко кокосово масло. Оставете настрани.
  2. Изсипете студената вода в купа и добавете желатина. Разбъркайте с вилица и оставете за 10-ина минути да набъбне.
  3. В тенджера изсипете 150 мл вода и добавете стевиолата на прах в центъра, без да разбърквате. Оставете сместа да заври и подсладителя да се разтвори напълно. Оставете да кипи около 2 минути, като леко разклащате тенджерата.
  4. След това ще трябва да работите бързо, за да не губите от топлината на сместа. Включете миксера на ниско ниво, разбийте желатина и налейте бързо горещия сироп. Старайте се да не докосвате стените на купата, за да не се охлади. Увеличете скоростта и разбивайте без прекъсване около 15 минути.
  5. Около 8-мата минута добавете солта, а към 12-тата: стевиолата с ванилия.
  6. Когато сместа е готова, трябва да е плътна и да задържа формата си. Ако използвате стъклена купа, ще е леко топла на допир.
  7. Изсипете сместа в тавичката с фолиото, изравнете с шпатула и оставете да съхне, непокрита, за около 6 часа или една нощ.
  8. Когато блатът маршмелоу е готов, извадете от тавичката, намазнете един нож с кокосово масло и разрежете на квадратчета или оформете кръгчета за кето холидейките.

 

Тесто за холидейки – необходими продукти:

  • 200 г бадемово брашно
  • 1 ч. л. ленено брашно
  • ¼ ч. л. сол
  • ½ ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. канела
  • 80 г масло Гхи, стайна температура
  • 90 г стевиола на прах
  • 1 яйце

Приготвяне:

  1. Смесете в купа бадемовото брашно, лененото, солта, бакпулвера, канелата и разбъркайте.
  2. Разбийте в отделна купа маслото с миксер за около 2-3 минути, добавете стевиолата на прах и продължете да разбивате, докато се разтвори напълно.
  3. Добавете яйцето и продължете да разбивате. Трябва да се получи не съвсем гладка смес.
  4. Намалете скоростта на миксера и добавете половината от сухата смес. Разбийте и прибавете останалата.
  5. Полученото тесто увийте в стреч фолио и оставете в хладилника за минимум час, най-добре 3.
  6. Когато измине това време, загрейте фурната на 180 градуса. Разточете тестото между 2 листа хартия за печене до желаната дебелина за бисквитките.
  7. С формичка изрежете кръгли бисквитки, наредете ги върху хартия за печене и оставете за 10 минути във фризера преди да ги сложите във фурната. (Оформеното тесто може да се замразява до 3 месеца и да се пече направо от фризера, добавяйки още 2-3 минути към времето за печене).
  8. След това ги изпечете за 8-12 минути, до златист цвят. Ако искате да са хрупкави, удължете времето за печене, като наблюдавате да не изгорят, разбира се.
  9. Когато са готови, оставете ги да се охладят напълно, за да не се разпаднат при сглобяването на вашите холидейки.

Сглобяване на кето холидейки:

  • 100 г шоколад със стевиола, разтопен
  • 2 ч. л. кокосово масло, разтопено
  1. Сглобете вашите холидейки, като поставите по 1 парче маршмелоу между 2 бисквитки.
  2. Смесете разтопения шоколад и кокосовото масло. Оставете да се охлади на стайна температура, за да не се разтопят парчетата маршмелоу.
  3. Потопете бисквитките в сместа от всички страни, оставете да се охладят.
  4. В херметически затворен съд можете да ги съхранявате до 5 дни.

Сервирайте ги с чай масала или шипков чай.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Енергийни кокосови хапки без захар със Стевиола. Холидейки.

Ако си падате по мини изкушенията, вижте и рецептата за енергийни кокосови хапки в нашия блог.

 

Ако тази рецепта за кето холидейки ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!