Кето диета и превенция на рак – нови изследвания

Обновена: 27.02.2024|
Кето диета и превенция на рак.

През последните години кетогенната диета придоби популярност поради потенциалните си ползи за здравето, особено при управление на теглото и метаболизма.

Нови изследвания показват, че кето диетата може да има и допълнителни предимства, включително потенциална роля в превенцията на рака.

Тази статия изследва най-новите научни открития за връзката между нашумялата кето диета и превенция на рак, като хвърля светлина върху някои прозрения от последните проучвания.

 

Разбиране на кето диетата

Ракът продължава да бъде сериозна заплаха за човешкото здраве като една от водещите причини за смърт по света.

Въпреки напредъка в лечението и диагностицирането му, научните изследвания също така се фокусират и върху методите за превенция на развитието му.

Една от най-новите области на изследванията е свързана с кето диетата. Преди да се задълбочим в изследванията обаче, ще представим основните принципи на кетогенната диета.

Това е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, която предизвиква метаболитно състояние, известно като кетоза.

Тази метаболитна адаптация води до производството на кетонови тела (страничен продукт от метаболизма на мазнините), които осигуряват алтернативен източник на енергия.

При консумация на ниско количество въглехидрати, тялото използва запасите си от гликоген (глюкоза, запазена в мускулите и черния дроб) за енергия.

Когато нивата на гликоген намалеят, мазнините започват да се разграждат на малки молекули, наречени кетони, които могат да бъдат използвани за енергия вместо глюкоза.

 

Метаболитната връзка с рака

 

keto diet and cancer

 

За да се разбере потенциалната роля на кето диетата в превенцията на рака, е от решаващо значение да се изследват метаболитните промени, настъпващи в раковите клетки.

Раковите клетки показват променен метаболитен профил, известен като ефекта на Варбург, характеризиращ се с предпочитание към ферментация на глюкоза, дори в присъствието на кислород.

Последните изследвания показват, че кето диетата може да има няколко механизма, които се свързват с превенцията на рака. Един от тях е свързан с намаляването на инсулиновата резистентност и нивата на инсулин в организма.

Високите нива на инсулин могат да стимулират растежа на раковите клетки, а намаляването на тези нива може да има противоракови ефекти.

Друг важен механизъм е свързан със засилване на процеса на автофагия. Това е механизъм на клетъчното разрушаване и рециклиране на дефектни клетки и компоненти.

Този процес има ключова роля в предотвратяването на увреждането на клетките, които могат да прераснат в ракови. Предполага се, че кето диетата може да стимулира автофагията и да предотврати развитието на туморни образувания.

 

Нови изследвания

Експериментални изследвания върху животни показват, че кето диетата може да намали развитието на ракови клетки и да подобри ефективността на конвенционалните методи за лечение на рака. Те подчертават потенциала на кето диетата като стратегия за превенция на рака.

Някои нови изследвания подкрепят положителния ефект във връзката между кето диета и превенция на рак.

Например проучване, публикувано в списание „Nature , открива, че кето диетата показва потенциал да предотвратява риска от колоректален рак чрез кетонното тяло β-хидроксибутират.

Някои други проучвания изследват влиянието на кетогенна диета и във връзка със стандартни лечения за рак на мозъка, като глиобластом.

Обосновката е, че мозъчните туморни клетки разчитат главно на глюкозата за енергия и чрез намаляването на въглехидратите кетогенната диета може потенциално да ограничи растежа на тумора.

Необходими са обаче повече изследвания, за да се установи ефикасността и безопасността на този подход при хора.

 

Кето диета – съотношение на нутриенти

 

кето диета и превенция на рак

 

Традиционното съотношение в кето диетата е около 5% въглехидрати, 20% протеини и 75% мазнини от общата дневна хранителна консумация.

Като се ограничат въглехидратите до около 5% от общите калории, тялото започва да произвежда малко инсулин. Това предизвиква процеса на кетоза, при който започват да се разграждат мазнините за производство на кетони.

Въглехидратите се ограничават до около 5% от общите калории, за да се държи тялото в кетоза. Протеините се консумират на около 20% от общите калории и служат за запазване на мускулната маса и поддържане на ситостта.

Мазнините съставляват около 75% от общите калории и се използват като главен източник на енергия. Важно е да се отбележи, че не всички мазнини са еднакви.

Здравословните мазнини включват ненаситени мазнини, като зехтин, авокадо и риба, чиято консумация се насърчава в кето диетата.

Препоръчва се да се ограничи или избегне консумацията на транс и наситени мазнини от източници като червено месо. Изследванията показват, че хората, които редовно консумират значителни количества червено месо, имат по-висок риск от този колоректален рак.

 

Кето диета и превенция на рак – механизми

Скорошните проучвания хвърлиха светлина върху потенциалната роля на кето диетата в превенцията на рака, като се появиха няколко ключови констатации.

Ограничаване на растежа на раковите клетки

Предклиничните проучвания показват, че кетогенните диети могат да ограничат растежа на определени видове ракови клетки.

Като лишава раковите клетки от глюкоза, кето диетата може да възпрепятства способността им да се размножават и да оцеляват.

Противовъзпалителни ефекти

Хроничното възпаление е свързано с повишен риск от развитие на рак. Противовъзпалителните свойства на кето диетата могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, потенциално намалявайки и риска от рак.

Метаболитно здраве и инсулинова чувствителност

Доказано е, че кето диетата подобрява метаболитните здравни маркери и повишава инсулиновата чувствителност.

Тъй като инсулиновата резистентност и високите нива на инсулин са свързани с определени видове рак, положителното въздействие на кето диетата върху тези фактори може да допринесе за превенцията на рака.

 

Бъдещи насоки

Въпреки нововъзникващите изследвания върху кето диетата в превенцията на рака да изглеждат обещаващи, важно е да подхождаме към темата с повишено внимание.

Необходими са по-нататъшни проучвания, включително широкомащабни клинични изпитвания, за да се разберат напълно потенциалните ползи на кето диетата в превенцията на рака.

Освен това този режим може да не е подходящ за всеки и затова е нужна консултация със здравни специалисти, преди да направят значителни промени в диетата.

Кето диетата ограничава много групи храни, богати на основни хранителни вещества, като плодове, пълнозърнести храни и бобови растения, които оказват положително влияние за предотвратяването на рак.

Дългосрочната кето диета може да доведе до дефицит на витамини, минерали и диетични фибри, които са жизненоважни за цялостното здраве и превенцията на рака.

Разнообразният и здрав микробиом на червата е свързан с превенцията на рака. Ограниченият прием на фибри при кето диетата и акцентът върху мазнините и протеините може да наруши чревната флора.

 

 

Заключение

 

кето диета и превенция на рак

 

От решаващо значение е да се признае, че въздействието на кето диетата в превенцията на рака може да варира от човек на човек.

Генетичните фактори, медицинската история и цялостният начин на живот играят важна роля в развитието и превенцията на рака.

Освен това настоящите изследвания за прякото въздействие на кето диетата върху превенцията на рака са ограничени и недостатъчно убедителни.

Ето защо е от съществено значение да се подхожда към кето диетата с повишено внимание и под ръководството на медицински специалист.

Какво представлява кето диетата?

Това е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, която предизвиква метаболитно състояние, известно като кетоза.

Какви са принципите на кето диетата?

Традиционното съотношение в кето диетата е около 5% въглехидрати, 20% протеини и 75% мазнини от общата дневна хранителна консумация.

Какви са заключенията от изследванията във връзка с кето диета и превенция на рак?

Кето диетата показва някои потенциални ползи при превенцията на раковите заболявания, но са нужни повече проучвания.

Категории: Здраве|Публикувана: 17.10.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 10:23 | Публикувана: 17 октомври 2023 в 09:32 | Категория: Здраве