Карфиолен ориз с бекон и яйца

Обновена: 06.03.2025|
Карфиолен ориз с бекон и яйца.

Карфиолен ориз с бекон и яйца е ароматна и нисковъглехидратна алтернатива на класическа закуска или, както в днешно време често се използва терминът – брънч. Заменяйки традиционния ориз с такъв от карфиол, тази рецепта предлага по-лека и богата на хранителни вещества закуска, без да жертваме текстурата и вкуса.

 

Рецепта за карфиолен ориз с бекон и яйца

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 2 335.5 калории
4.95 г нетни въглехидрати
16.6 г протеин
27 г мазнини

 

Ароматният бекон добавя приятна хрупкавост, докато перфектно сготвените яйца осигуряват богато на протеини допълнение. Без значение дали търсим по-здравословна алтернатива на пържения ориз или просто вкусен и по-различен начин да се насладим на карфиола, тази рецепта за карфиолен ориз с бекон и яйца е засищащо и вкусно ястие – перфектно за всяко хранене през деня.

 

Необходими продукти:

  • 400 г карфиол, розичките
  • 150 г бекон на лентички (слайсове)
  • 50 г зелен лук, пера
  • 2 с. л. зехтин Екстра Върджин
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. куркума на прах
  • 1 ч. л. сол

 

Начин на приготвяне:

  1. За направата на карфиолен ориз с бекон, отстранете розичките карфиол от кочана и ги смелете на ситно в чопър (може да ги нарежете на много ситно и на ръка).
  2. Подсушете карфиоления ориз с помощта на кърпа.
  3. Нарежете бекона на ситно и го запържете (може и без допълнителна мазнина).
  4. Извадете бекона от тигана в купичка или чинийка.
  5. В същия тиган добавете карфиоления ориз и го запържете леко.
  6. Добавете 1 ч. л. червен пипер, ч. л. черен пипер, 1 ч. л. сол и разбъркайте.
  7. Преместете карфиоления ориз в едната част на тигана. В другата добавете 2 с. л. зехтин Екстра Върджин и запържете перата зелен лук.
  8. Разбъркайте ги заедно с ориза.
  9. След това отново преместете карфиоления ориз от едната страна на тигана.
  10. Добавете 2 разбити яйца докато се сготвят и ги смесете с останалите продукти в тигана.
  11. За финал – изсипете бекона в ястието, разбъркайте и сервирайте готовия карфиолен ориз с бекон и яйце.

Между кориците на книгите ни „Кето фантазии 1 и 2“ може да откриете още чудесни и изпитани рецепти.

 

Карфиолен ориз в кулинарията

 

Карфиолен ориз с бекон и зеленчуци.

 

Въпреки че популярността на карфиоления „ориз“ може да се дължи най-вече на възхода на палео диетата, чиято популярност започва с книгата на гастроентеролога Уолтър Фьогтлин от 1975 г. „Диетата от каменната ера“. Алтернативният ориз се издигна до масова известност с публикуването през 2002 г. на „Палео диетата“ на Лорен Кордейн, учен, специализиран в областта на физиологията на храненето и упражненията, както и на книгите и уебсайтове, които препоръчват използването на карфиол вместо ориз.

Оризът от карфиол е универсална и питателна алтернатива на традиционния ориз, което го прави чудесна добавка към различни ястия. Една от най-популярните комбинации е съчетаването на карфиолен ориз с бекон, пиле или риба на скара.

Леката, пухкава текстура на ориз от карфиол работи добре с тези протеини, абсорбирайки вкусовете от маринати или подправки.

Освен това е отлична основа за продукти, приготвени със стир-фрай техника, където може да се смесят със зеленчуци като чушки, броколи, моркови или грах, а след това да се залее със соев сос, джинджифил или чесън, вдъхновени от азиатската кухня.

 

Карфиолен ориз в средиземноморската и мексиканската кухня

 

Карфиолен ориз с бекон в тако.

 

За тези, които обичат средиземноморски вкусове, оризът от карфиол може да се комбинира със съставки като сирене фета, маслини, домати и краставици, за да се създаде освежаваща, нисковъглехидратна версия на “средиземноморска купа“. Добавянето на хумус или струйка сос дзадзики може да подобри вкусовия профил.

Друг вариант е да използваме ориз от карфиол в ястия, вдъхновени от Мексико. Може да се сервира като гарнитура с тако, бурито или смесено с черен боб, авокадо и салса за здравословно бурито на растителна основа. Карфиоленият ориз се връзва добре и в къритата, попивайки прекрасно богатите, подправени сосове.

Независимо дали спазваме диета с ниско съдържание на въглехидрати или просто търсим начин да включим повече зеленчуци в храненето си, оризът от карфиол е адаптивна съставка, която се съчетава с широка гама от вкусове и кухни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето лазаня, сервирана върху дъска. Хуск за готвене.

 

Ако рецептата за карфиолен ориз с бекон и яйца ви е харесала, предлагаме друга нисковъглехидратна рецепта, в която карфиолът е главен герой – кето лазаня с пилешко и карфиол. За феновете на различните комбинации от вкусове, каквото е предложението ни за карфиолен ориз с бекон и яйца, ви каним да разгледате останалите ни идеи в раздела „Кето рецепти“ в нашия блог.

За обмен на опит, може да се присъедините в споделената ни кухня във фейсбук или безплатната ни вайбър група, в която ще откриете ексклузивни седмични менюта и списъци за пазаруване.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар