Карфиолен ориз с бекон и яйца

Карфиолен ориз с бекон и яйца е ароматна и нисковъглехидратна алтернатива на класическа закуска или, както в днешно време често се използва терминът – брънч. Заменяйки традиционния ориз с такъв от карфиол, тази рецепта предлага по-лека и богата на хранителни вещества закуска, без да жертваме текстурата и вкуса.
Рецепта за карфиолен ориз с бекон и яйца
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 2 | 335.5 калории 4.95 г нетни въглехидрати 16.6 г протеин 27 г мазнини |
Ароматният бекон добавя приятна хрупкавост, докато перфектно сготвените яйца осигуряват богато на протеини допълнение. Без значение дали търсим по-здравословна алтернатива на пържения ориз или просто вкусен и по-различен начин да се насладим на карфиола, тази рецепта за карфиолен ориз с бекон и яйца е засищащо и вкусно ястие – перфектно за всяко хранене през деня.
Необходими продукти:
- 400 г карфиол, розичките
- 150 г бекон на лентички (слайсове)
- 50 г зелен лук, пера
- 2 с. л. зехтин Екстра Върджин
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. черен пипер
- 1 ч. л. куркума на прах
- 1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
- За направата на карфиолен ориз с бекон, отстранете розичките карфиол от кочана и ги смелете на ситно в чопър (може да ги нарежете на много ситно и на ръка).
- Подсушете карфиоления ориз с помощта на кърпа.
- Нарежете бекона на ситно и го запържете (може и без допълнителна мазнина).
- Извадете бекона от тигана в купичка или чинийка.
- В същия тиган добавете карфиоления ориз и го запържете леко.
- Добавете 1 ч. л. червен пипер, ч. л. черен пипер, 1 ч. л. сол и разбъркайте.
- Преместете карфиоления ориз в едната част на тигана. В другата добавете 2 с. л. зехтин Екстра Върджин и запържете перата зелен лук.
- Разбъркайте ги заедно с ориза.
- След това отново преместете карфиоления ориз от едната страна на тигана.
- Добавете 2 разбити яйца докато се сготвят и ги смесете с останалите продукти в тигана.
- За финал – изсипете бекона в ястието, разбъркайте и сервирайте готовия карфиолен ориз с бекон и яйце.
Между кориците на книгите ни „Кето фантазии 1 и 2“ може да откриете още чудесни и изпитани рецепти.
Карфиолен ориз в кулинарията
Въпреки че популярността на карфиоления „ориз“ може да се дължи най-вече на възхода на палео диетата, чиято популярност започва с книгата на гастроентеролога Уолтър Фьогтлин от 1975 г. „Диетата от каменната ера“. Алтернативният ориз се издигна до масова известност с публикуването през 2002 г. на „Палео диетата“ на Лорен Кордейн, учен, специализиран в областта на физиологията на храненето и упражненията, както и на книгите и уебсайтове, които препоръчват използването на карфиол вместо ориз.
Оризът от карфиол е универсална и питателна алтернатива на традиционния ориз, което го прави чудесна добавка към различни ястия. Една от най-популярните комбинации е съчетаването на карфиолен ориз с бекон, пиле или риба на скара.
Леката, пухкава текстура на ориз от карфиол работи добре с тези протеини, абсорбирайки вкусовете от маринати или подправки.
Освен това е отлична основа за продукти, приготвени със стир-фрай техника, където може да се смесят със зеленчуци като чушки, броколи, моркови или грах, а след това да се залее със соев сос, джинджифил или чесън, вдъхновени от азиатската кухня.
Карфиолен ориз в средиземноморската и мексиканската кухня
За тези, които обичат средиземноморски вкусове, оризът от карфиол може да се комбинира със съставки като сирене фета, маслини, домати и краставици, за да се създаде освежаваща, нисковъглехидратна версия на “средиземноморска купа“. Добавянето на хумус или струйка сос дзадзики може да подобри вкусовия профил.
Друг вариант е да използваме ориз от карфиол в ястия, вдъхновени от Мексико. Може да се сервира като гарнитура с тако, бурито или смесено с черен боб, авокадо и салса за здравословно бурито на растителна основа. Карфиоленият ориз се връзва добре и в къритата, попивайки прекрасно богатите, подправени сосове.
Независимо дали спазваме диета с ниско съдържание на въглехидрати или просто търсим начин да включим повече зеленчуци в храненето си, оризът от карфиол е адаптивна съставка, която се съчетава с широка гама от вкусове и кухни.
Още от здравословната ни кухня
Ако рецептата за карфиолен ориз с бекон и яйца ви е харесала, предлагаме друга нисковъглехидратна рецепта, в която карфиолът е главен герой – кето лазаня с пилешко и карфиол. За феновете на различните комбинации от вкусове, каквото е предложението ни за карфиолен ориз с бекон и яйца, ви каним да разгледате останалите ни идеи в раздела „Кето рецепти“ в нашия блог.
За обмен на опит, може да се присъедините в споделената ни кухня във фейсбук или безплатната ни вайбър група, в която ще откриете ексклузивни седмични менюта и списъци за пазаруване.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Миди с карфиолен ориз е кето вариант на едно от най-обичаните морски ястия - миди с ориз.
В статия, публикувана от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC), любимият ни карфиол е поставен на 24-то място в списъка с най-полезни плодове и зеленчуци.
Хапва ви се пица – опитайте се да я приготвите сами! Пицата с блат от карфиол е хранителна,