Серамиди – какво влияние оказват?

Обновена: 08.05.2024|
Серамиди.

Една козметична съставка, която привлече внимание през последните години, са серамидите. Известни със способността си да подобряват функцията на кожната бариера и нивата на хидратация, те са се превърнали в основен елемент във формулите за грижа за кожата. Нека навлезем в света на серамидите, за да разберем техните ефекти и как те могат да влязат в нашата рутина.

 

Какво представляват серамидите?

Това са липиди, които се намират естествено във външния слой на кожата, като допринасят за укрепването на нейната защитна бариера и поддържането на оптимално ниво на влага. В структурно отношение се състоят от мастни киселини и сфингозин (вид аминоалкохол).

Тези липидни съединения са жизненоважни за хидратацията на кожата, като допринасят за нейния здрав и еластичен вид.

Те играят решаваща роля в поддържането на бариерната функция на кожата, която действа като щит срещу вредното въздействие на околната среда и външни агресори като замърсяване, UV радиация и патогени и предпазват от изсушаване.

vitc 400 1
kurk 600
vitc 400 1
kurk 600

Помагат и за възстановяване и поддържане на здравословния хидролипиден слой на кожата, като така укрепват нейната бариера и подпомагат за поддържане на нейната хидратация и еластичност.

Когато нивата на серамиди в кожата са намалени, кожата може да стане суха, склонна към раздразнения, както и да загуби еластичността си. В козметичната и дерматологичната индустрия серамидите се използват като ключови съставки в различни продукти за грижа за кожата, като кремове, лосиони и средства за почистване.

 

Как работят?

 

серамиди

 

Най-външният слой на кожата, известен като stratum corneum, действа като бариера, която предотвратява загубата на вода и предпазва от външни дразнители. Серамидите са неин основен компонент, заедно с други липиди като холестерол и свободни мастни киселини.

Те играят структурна роля в кожата, като поддържат целостта на липидните слоеве, които обграждат кожните клетки, които са от решаващо значение за запазване на еластичността, стегнатостта и цялостния вид на кожата.

Серамидите участват в процесите на клетъчно сигнализиране в кожата. Те помагат за регулиране на различни клетъчни функции, включително клетъчна пролиферация, диференциация и апоптоза (клетъчна смърт). Спомагат стимулирането на процесите на регенерация и възстановяване на кожата, когато тя е увредена.

 

Потенциални ползи от серамидите

Някои от техните ползи са следните: 

  • Възстановяване на кожната бариера. Серамидите помагат за попълването на нивата на липидите в роговия слой, като възстановяват неговата цялост и устойчивост. Това може да бъде особено полезно за хора с компрометирана кожна бариера, като тези с екзема или чувствителна кожа.
  • Защита от стресови фактори на околната среда. Като поддържат здрава бариера, серамидите могат също така да предпазят кожата от стресовите фактори на околната среда като замърсяване, UV радиация и сурови климатични условия. Това може да помогне за предотвратяване признаците на стареене и увреждането на кожата.
  • Противовъзпалителни свойства. Доказано е, че притежават противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за успокояване на възпалена кожа. Това ги прави полезни за хора със заболявания като екзема, псориазис или розацея.
  • Поддържат еластичността на кожата. Те играят роля в поддържането на структурната цялост на кожата, което е от съществено значение за запазване на нейната еластичност и стегнатост. С напредването на възрастта естественото производство на серамиди в кожата намалява, което допринася за образуването на бръчки. Използването на продукти за грижа за кожата, съдържащи серамиди, може да помогне за попълване на тези загубени липиди.
  • Подпомагане на клетъчното възстановяване. Серамидите също така могат да подпомогнат клетъчното възстановяване и регенерацията на кожата.
  • Съвместимост с чувствителна кожа. Те присъстват естествено в кожата, което ги прави добре поносими от повечето хора, включително тези с чувствителна или реактивна такава. Те обикновено не дразнят и са подходящи за употреба върху всички типове кожа.
  • Подобрено проникване на активни съставки. Могат да подобрят доставката и проникването на други полезни съставки. Като укрепват кожната бариера, те създават по-оптимална среда за абсорбция и гарантират, че активните вещества могат да достигнат по-ефективно до целевите клетки.

 

 

Как да включите серамидите в ежедневния си ритуал за блестяща кожа?

 

серамиди

 

Включването на серамиди в ежедневната рутинна грижа може да помогне за блестяща, здрава кожа. Ето как да ги включите в ритуала си.

Почистване

Започнете своята рутинна грижа за кожата с нежен, хидратиращ почистващ препарат със серамиди. Потърсете препарати, специално формулирани за суха или чувствителна кожа, тъй като е по-вероятно да съдържат серамиди, за да поддържат баланса на влагата в нея.

Тоник

След почистване нанесете хидратиращ тоник със серамиди, за да възстановите допълнително влагата и да подготвите кожата си за следващите продукти за грижа за кожата. Тониците със серамиди могат да помогнат за успокояване и хидратиране на кожата, като същевременно балансират нейните нива на pH.

Крем

Веднъж или два пъти седмично поглезете кожата си с хидратираща маска със серамиди. Това може да осигури допълнителен тласък на влага и подхранване, помагайки за съживяване на уморената кожа и засилване на нейното естествено излъчване.

Серум

Серамидните серуми обикновено имат лека текстура, която им позволява да проникнат дълбоко в кожата, доставяйки влага там, където е най-необходима. Нанесете серума и го оставете да попие напълно, преди да преминете към следващата стъпка.

Овлажнител

Изберете овлажнител, който съдържа серамиди като ключова съставка за задържане на влагата и укрепване на кожната бариера. Серамидните овлажнители са особено полезни за хора със суха или чувствителна кожа, тъй като помагат за предотвратяване на загубата на влага и предпазват от външни дразнители. Нанесете овлажнителя равномерно върху лицето и шията, като се фокусирате върху зоните, склонни към изсушаване.

Защита от слънце

Потърсете слънцезащитен крем с широк спектър, който предлага защита срещу UVA и UVB лъчи и за предпочитане такъв, който също съдържа серамиди за допълнителна хидратация и поддържаща бариера.

Нощно лечение

Помислете за включване на богат на серамиди нощен крем или маска за сън във вашата вечерна грижа за кожата. Тези продукти действат цяла нощ, за да възстановят влагата, кожната бариера и да насърчат обновяването на клетките, оставяйки ни с блестяща, подмладена кожа до сутринта.

Не забравяйте да тествате всички нови продукти за грижа за кожата, за да сте сигурни, че са подходящи за вашия тип и няма да причинят нежелани реакции.

 

Заключение

 

серамиди

 

Серамидите са от съществено значение за поддържането на здравето, хидратацията и еластичността на кожата, като играят ключова роля в опазването на бариерната функция и подпомагането на клетъчното възстановяване. Независимо дали се борите със сухотата, чувствителността или признаците на стареене, те предлагат универсално решение за грижата за кожата и поддържането на нейната еластичност и красота.

Какво представляват серамидите?

Серамидите са липиди, които се намират естествено във външния слой на кожата, като допринасят за укрепването на нейната защитна бариера и поддържането на оптимално ниво на влага. В структурно отношение се състоят от мастни киселини и сфингозин – вид аминоалкохол.

Как работят?

Серамидите играят структурна роля в кожата, като поддържат целостта на липидните слоеве, които обграждат кожните клетки. Този слой е от решаващо значение за запазване на еластичността, стегнатостта и цялостния вид на кожата. Те участват в процесите на клетъчно сигнализиране в кожата и помагат за регулиране на различни клетъчни функции.

Какви са потенциалните ползи от тях?

Серамидите поддържат еластичността на кожата и допринасят за възстановяване на кожната бариера, защита от стресови фактори на околната среда и подобрено проникване на активни съставки.

Категории: Kрасота|Публикувана: 17.04.2024|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

2b052a39eddde1485e717e788333ecf6?s=96&d=mm&r=g

Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 май 2024 в 13:05 | Публикувана: 17 април 2024 в 11:03 | Категория: Kрасота