Йонна детоксикация – какво представлява?

Обновена: 23.02.2024|

Алтернативната уелнес терапия, позната като йонна детоксикация, придобива популярност в края на 20-ти век.  В тази статия ще научим повече за действието й, тълкуването на промените в цвета на водата, потенциалните ползи и свързаните с нея рискове.

 

Какво представлява?

Йонната детоксикация се смята за метод, който помага на тялото да изхвърли токсините и замърсяванията чрез краката. Това става чрез създаване на електрически заряд във вана за крака, пълна със солена вода.

Компаниите произвеждат и продават машини за йонна детоксикация за домашна и професионална употреба. Тези машини обикновено се състоят от леген, пълен с вода, в който индивидът поставя краката си. Във водата се поставят електроди и се прилага електрически ток, което води до промяна на цвета на водата.

zdrav sun 400
zdrav sun 600

Терапията обикновено продължава около 30-40 минути, като водата понякога променя цвета си по време на сесията.

zdrav sun 400
zdrav sun 600

 

Как работи?

 

Йонна детоксикация.

 

Терапията обикновено включва специална машина за вана за крака. Този апарат за йонна детоксикация генерира електрически ток с ниско ниво, който преминава през набор от метални електроди в контейнер със солена вода.

Пациентът поставя краката си във водата, която съдържа солен разтвор. Водата се наелектризира през електродите, създавайки химическа реакция.

По време на процеса се предполага, че машината задейства йонен обмен, при който заредените йони във водата привличат и неутрализират противоположно заредените йони в тялото. Смята се, че този обмен извлича токсините и нечистотиите през краката.

Докато процесът се развива, водата във ваната за крака често променя цвета си, понякога до нюанси на кафяво, оранжево или други цветове. Често се твърди, че тази промяна в цвета на водата е резултат от отделянето на токсини от тялото.

 

Какво показва цветът на водата?

 

Йонна детоксикация.

 

Привържениците на йонна детоксикация твърдят, че промяната на цвета на водата е показателна за специфични токсини или области от тялото, които се детоксикират.

В таблицата по-долу може да научите значението на някои от често срещаните промени в цвета.

 

Цвят на водата Област на тялото Симптоми
Жълто-зелен Бъбреци, пикочен мехур, пикочни пътища Гинекологични проблеми, проблеми с простата
Оранжев Стави, артерии Артрит, ревматизъм, подагра, невропатия, плеврит
Кафяв Черен дроб, бели дробове, тютюн, клетъчни остатъци Пушене, пасивно пушене, замърсяване на въздуха
Тъмнозелен до черен Жлъчен мехур, черен дроб Камъни в жлъчката, киселинен рефлукс, слаба имунна система, гадене
Червен Кръвен съсирек Блокаж на артериите, хипертония, студени ръце/крака
Бяла пяна Лимфна система, лимфни възли Нарушение на менструацията, лимфни нотки нежност, запушена кожна алергия
Черен Тежки метали Фибро мъгла, хронична умора, проблеми с паметта

 

Въпреки това е важно да се отбележи, че промяната на цвета на водата не е научно подкрепена като надежден индикатор за детоксикация.

Промяната в цвета може да се дължи на химическа реакция, включваща металните електроди във ваната за крака, а не на токсини, напускащи тялото.

 

 

Колко често се прави йонна детоксикация?

Честотата на сесиите, разбира се, може да варира в зависимост от индивидуалните предпочитания и нужди. Тя зависи от целта им – някои хора използват този вид терапия за релаксация, а други за справяне със специфични здравословни проблеми.

Ако сте нови в йонната детоксикация, препоръката е да започнете с поредица от сесии в продължение на няколко седмици. Някои хора избират първоначално сесии два до три пъти седмично.

След като изпитате желаните ползи, можете да намалите честотата до веднъж седмично или дори веднъж на всеки няколко седмици за поддръжка.

За хората, които използват йонна детоксикация за релаксация и поддържане на усещане за благополучие, планирането на честотата на сесиите е личен избор, който могат да направят според заетостта и финансовото си състояние.

Ако целта на терапията е свързана със здравословен проблеми, е препоръчителна консултацията със здравен специалист за конкретни насоки. Трябва да се има предвид, че йонната терапия не може да бъде самостоятелно лечение и научните доказателства за ефективността й са ограничени.

 

Какви могат да бъдат ползите?

 

Йонна детоксикация.

 

Привържениците на йонна детоксикация на организма твърдят, че има редица потенциални ползи, които не се изчерпват само с изчистването на токсините и тежките метали.

Някои хора съобщават, че се чувстват по-енергични и по-малко уморени, след като са преминали сесии за йонна детоксикация. Релаксирането в топла вода може да има успокояващ ефект и да противодейства на стреса, като така индиректно да подобри и качеството на съня.

Смята се, че помага и за временно облекчаване на болката, особено при хора с хронични болкови състояния, като артрит или фибромиалгия. Това облекчение често се дължи на отпускането на тялото и повишената циркулация.

Други потенциални ползи от терапията са свързани балансиране на нивата на pH на тялото и укрепване на имунната система. По-силната имунна система, от своя страна, може потенциално да помогне на тялото да реагира по-ефективно на алергени, намалявайки алергичните реакции.

В някои случаи може да съдейства за изчиства на акне и обриви.

Важно е да се подчертае, че няма научни доказателства, които да подкрепят тези ползи.

 

Има ли рискове?

Разчитането на тази алтернативна практика като основен метод за детоксикация може да даде на хората фалшиво чувство за сигурност, особено предвид факта, че ползите от нея още са обект на дебат.

Човешкото тяло има свои естествени механизми за детоксикация, включващи черния дроб, бъбреците и други органи.

Въпреки че йонната детоксикация не е вредна в същността си, тя може да не е подходяща за всеки. Хората с определени заболявания, като епилепсия, не трябва да използват този метод. Освен това съществува опасност от инфекции при ранички по краката, също – риск от изгаряния, дразнене на кожата или алергични реакции към материалите на електродите или физиологичния разтвор.

Прекаленото разчитане на йонна детоксикация може да навреди, ако човек не поддържа здравословен начин на живот, който включва балансирана диета, редовна физическа активност, адекватна хидратация и добър сън. Това са най-важните фактори за подпомагане на естествените процеси на детоксикация на организма.

Преди да опитате каквато и да е алтернативна уелнес практика, включително йонна детоксикация, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист. Това е задължително при здравословни  проблеми и бременност.

 

Заключение

Йонна детоксикация е алтернативна уелнес терапия, която придобива популярност в края на 20 век. Включва използването на специална машина за създаване на слаб електрически ток, който преминава през физиологичен разтвор, в който са потопени краката на пациента.

Смята се, че процесът задейства йонен обмен, което води до отстраняване на токсините и замърсяванията от тялото през краката.

Честотата на сесиите за йонна детоксикация може да варира в зависимост от индивидуалните предпочитания и нужди, като някои хора я използват за релаксация, а други за справяне със специфични здравословни проблеми. Въпреки нова няма научни доказателства в подкрепа на нейната ефективност и не трябва да се разчита на нея като на самостоятелен метод.

Преди да опитате която й да е алтернативна уелнес практика, препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, особено ако имате здравословни проблеми.

 

Какво е йонна детоксикация?

Това е метод, който помага на тялото да изхвърли токсините и замърсяванията чрез краката. Това става чрез създаване на електрически заряд във вана за крака, пълна със солена вода.

Как работи?

По време на процеса се предполага, че машината задейства йонен обмен, при който заредените йони във водата привличат и неутрализират противоположно заредените йони в тялото. Този обмен извлича токсините и нечистотиите от тялото през краката.

За какво може да помогне?

Някои от потенциалните ползи от терапията включват намаляване на стреса, повишаване на енергийните нива, облекчаване на болката, подсилване на имунната система, изчистване на акне и др.

Категории: Здраве, Любопитно|Публикувана: 13.12.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Йоана Иванова
Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 23 февруари 2024 в 09:59 | Публикувана: 13 декември 2023 в 14:29 | Категория: Здраве, Любопитно