Какво представлява йога нидра?

Обновена: 10.05.2024|
Нидра йога.

Практиката йога нидра буди възхищението на практикуващите със способността си да противодейства на стреса и да подобрява цялостното благополучие. Повече за нейните принципи и философия – ще научим в тази статия.

 

Какво е йога нидра?

Йога нидра, известна още като "йогийски сън", е форма на ръководена медитация, целяща да предизвиква дълбока физическа, умствена и емоционална релаксация. Популяризирана е в съвременната епоха от Свами Сатянанда Сарасвати - основателят на Бихарската школа в Индия. Той я систематизира, структурира и въвежда като официална практика през 20 век.

Древните корени на практиката обаче могат да бъдат проследени до тантрическите традиции на Индия.

Една сесия обикновено продължава около 15 до 45 минути. Въпреки че практикуващият може да се чувства така, сякаш е заспал по време на сесията, умът остава буден и възприемчив през цялото време. Това засилва самосъзнанието и интроспекцията.

Думата „нидра“ означава сън на санскрит, но в този контекст се отнася до състояние между будност и сън.

Йога нидра може да се практикува сама по себе си или да се интегрира като част от различни йога практики – например Хатха, Виняса, Ащанга и др.

 

Как действа?

 

Йога нидра.

 

Обикновено йога нидра се изпълнява в удобно легнало положение. Процесът включва систематично отпускане на различни части на тялото, фокусиране върху дишането и изследване на усещания, емоции или образи.

Практиката има за цел да преведе практикуващия стъпка по стъпка към изпадане в пълна релаксация. Същевременно се старае да поддържа психическата бдителност и осъзнатост, които позволяват да се навлезе до по-дълбоки слоеве на съзнанието.

 

Какви са ползите от йога нидра?

Йога нидра предлага набор от физически и психически ползи за здравето, които ще разгледаме.

Физически ползи

Дълбоката релаксация, която се постига с помощта на йога нидра, може да освободи натрупаното в тялото физическото напрежение и да облекчи хроничната болка.

Тя понижава хормоните на стреса и помага за облекчаване на свързаните със стреса симптоми. Освен това йога нидра може да повлияе позитивно на качеството на съня и да подобри състояния като безсъние и други подобни нарушения.

Този метод е доказано средство за намаляване на активността в симпатиковата нервна система, което затруднява заспиването.

Психически ползи

Редовната практика помага за справяне със стреса, безпокойството и депресията, както и за успокояване на ума и балансиране на емоциите. Тя осигурява пространство за емоционална обработка, изцеление и създаване на усещане за вътрешен мир. Друг начин, по който може да е полезна за психичното здраве, е като повдигне настроението и увеличи чувството за благополучие.

Често подобрява концентрацията, умствената яснота и когнитивната функция. Освен това тя ни насърчава да повишим вниманието си и по същия начин помага за изграждане на по-дълбока връзка със себе си.

 

Как се практикува?

 

Йога нидра, поза Шавасана.

 

 

Най-добрата позиция за тялото по време на йога нидра е Шавасана (поза труп). За да се позиционирате в нея, трябва да легнете по гръб с подравнено тяло. Поставете ръцете си на леко разстояние от двете страни на тялото си, обърнати с дланите нагоре и разтворете краката си на удобно разстояние.

Важна стъпка от потъването в позата е омекотяването на лицевите мускули, отпускането на челюстта и поставянето на езика на небцето над предните зъби.

След като се настаните, инструкторът започва да дава поредица от устни инструкции. Той назовава всяка част от тялото в определена последователност и приканва за нейното осъзнаване и отпускане. Това позволява на практикуващите съзнателно да се освободят от напрежението. Може да напътства и чрез визуализации, като ангажира присъстващите да си представят конкретни ситуации или места, които подсъзнателно се свързват с релаксация и вътрешно изцеление.

Вниманието е насочено и към дишането, като се наблюдава неговия естествения ритъм, без опити да се контролира и променя.

В йога нидра понякога се използва задаване на намерения. В началото на сесията практикуващите могат да си определят намерение (санкалпа), което представлява положително утвърждение в съответствие с личните им цели или стремежи. В края на практиката те умствено се връщат към своето намерение и го преосмислят и подсилват. Това може да подпомогне личностното израстване и духовния път.

Към края на сесията, участниците внимателно и бавно се връщат към състояние на будност чрез осъзнаване на околната среда и събуждане на тялото с нежни движения или звуци.

 

Кога е най-доброто време за практикуване на йога нидра?

 

Йога нидра.

 

Можете да практикувате по всяко време йога нидра, но има моменти, в които е по-лесно да потънете в практиката и характерното за нея полубудно състояние. В някои часове на деня може да сте по-бдителни, а в други – по-склонни към сънливост.

Причината за това е вашия биологичен ритъм. Като му обърнете специално внимание и проследите личните си реакции, можете да определите най-доброто време за вас.

Йога нидра действа като естествено хапче за сън, ако я практикувате легнали в леглото. Ако имате периоди на тревога късно вечер и проблеми със съня, то това може да е идеалният момент за практикуване. Някои хора дори използват йога нидра, за да заспят отново, когато се събудят посред нощ.

Твърди се, че времевият прозорец между 03:40 и 04:28 е особено благоприятен за такъв вид медитативни практики, но нуждите и усещанията на всеки са индивидуални.

Препоръчително е да се подготвите за йога нидра с пози (асани), дихателни упражнения (пранаяма) и/ли медитация. Следването на различни последователности и натрупването и надграждането на методи за релаксация може да позволи по-дълбоко отпускане и по-лесно предаване на контрола над тялото и ума.

Важна препоръка е да практикувате едва 2-3 часа след хранене, за да предотвратите тежест и неудобство.

 

Какво ви е необходимо, за да практикувате йога нидра?

 

Йога нидра.

 

Йога нидра е достъпна за хора от всички възрасти и нива на физическа подготовка, така че не ви е нужен опит в йога или други холистични занимания и практики.

За да практикувате, ви трябва тихо, усамотено пространство. Добре е да намалите осветлението или да използвате маска за очи, за да улесните унасянето в тази практика.

За да ви е удобно, трябва да легнете върху постелка за йога или друга удобна повърхност като например подплатен килим. Използването на въглавнички и одеяла или поддържащ йога реквизит като болстери и тухлички, които да поддържат главата, шията, коленете или други области, може допълнително да подпомогне комфорта.

Препоръчва се носенето на широки, удобни дрехи, които да не ограничават движенията и да позволяват пълно отпускане. Някои практикуващи смятат, че използването на маска за очи и тапи за уши подобрява сензорното отдръпване.

Практиката трябва да бъде водена от опитен инструктор, но е въпрос на личен избор дали да се проведе на живо в йога студио или у дома с помощта на аудио запис. Важно е да намерите удобна позиция, която да ви позволи да останете неподвижни и спокойни.

 

Заключение

Йога нидра е нежна, но мощна форма на медитация. Често наричана „йогийски сън“, тя въвежда практикуващите в състояние на дълбока релаксация, насочена към физическо, умствено и емоционално благополучие.

Практиката основно включва удобно лежане в Шавасана, систематично отпускане на различни части на тялото, фокусиране върху дишането и изследване на усещания, емоции или образи. Въпреки че може да изглежда като потъване в дрямка, умът остава ясен и възприемчив, навлизайки в по-дълбоките слоеве на съзнанието.

Нидра йога изисква минимално оборудване – тиха, спокойна среда, удобна повърхност за лягане и свободно облекло. Насоките могат да идват на живо от инструктор в йога студио или от аудиозапис на водена медитация.

 

Често задавани въпроси

Какво е Нидра йога?

Нидра йога, известна още като йогийски сън, е форма на ръководена медитация. Тя цели да предизвиква дълбока физическа, умствена и емоционална релаксация.

Коя личност популяризира практиката?

Нидра йога е популяризирана в съвременната епоха от Свами Сатянанда Сарасвати - основателят на Бихарската школа по йога в Индия. Той я систематизира, структурира и въвежда като официална практика през 20 век.

Какви са ползите от Нидра йога?

Тя може да подобри качеството на съня, да помогне за освобождаване на физическото и психическото напрежение и да облекчи хроничната болка.

Категории: Здраве|Публикувана: 27.11.2023|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 10 май 2024 в 10:14 | Публикувана: 27 ноември 2023 в 17:38 | Категория: Здраве