Какво е скарлатина?

Обновена: 14.01.2024|

Скарлатината се характеризира с дребнопетнист обрив, висока температура и ангина. Тя е често срещана при децата между 3 и 13-годишна възраст, като най-често се появява през студените месеци от годината. Скарлатината е бактериална инфекция и след оздравяване детето не получава имунитет.

 

Симптоми на скарлатината

Това заболяване има общи симптоми, които може да се объркат и с други болести, които често срещаме при децата. Те могат да бъдат:

 • Повишена температура и треска
 • Отпадналост и умора
 • Повръщане и стомашен дискомфорт
 • Главоболие
 • Увеличени сливици
 • Зачервено гърцо
detski multi 400
detski multi 600

 

detski multi 400
detski multi 600

Хората със заболяването обикновено имат и възпалено гърло. Често езикът е яркочервен. Това е така, защото скарлатината се причинява от бактериите, които предизвикват състояние, наречено „стрептококова инфекция на гърлото“.

Стрептококовото гърло е често срещано при децата. Но не всички деца със стрептокок в гърлото получават скарлатина.

 

Прогрес на заболяването скарлатина

Заболяването започва бързо с висока температура до 38-39 градуса, евентуално гадене и повръщане, главоболие, болки в гърлото и затруднено преглъщане. Може да се появи и болка в корема. Лицето е със зачервени бузи и чело, а гърлото е зачервено.

Налице са също така подути, болезнени шийни лимфни възли. Първоначално езикът е белезникав, а след това зачервен с изпъкнали папили (т.нар. ягодов или малинов език).

Появява се характерен обрив. Обикновено започва по главата и шията и се разпространява по тялото, ръцете и краката. Той причинява червени петна, които стават бели при натискане на кожата, която може да се усеща суха, груба и грапава.

Обривът е най-обилен по сгъвните повърхности, долната част на корема, страничните части на гръдния кош и вътрешните страни на бедрата. Специфично за скарлатината е лющенето на кожата.

Човек със скарлатина може да има и симптоми на стрептококова инфекция на гърлото. Те могат да включват:

 • Възпалено гърло
 • Бели петна в задната част на гърлото
 • Подути жлези в областта на шията
 • Висока температура

Тези симптоми обикновено се подобряват за 2 до 5 дни.

 

Имало ли е епидемии от скарлатина?

През XVII и XVIII в. в цяла Европа и Северна Америка са регистрирани епидемии от скарлатина, някои от които са свързани с висока смъртност.

Едва през 20-те години на ХХ в. бактериолозите Джордж и Гладис Дик доказват, че скарлатината е свързана с възпаление на гърлото, причинено от хемолитични стрептококи, които произвеждат токсин, известен като токсин на скарлатината.

Скарлатината остава важно инфекциозно заболяване до появата на антибиотичната терапия през 40-те години на миналия век, а преди това на вратата на дома на болните се поставя ярко оцветен знак за карантина, за да се изолира пациентът и да се предотврати по-нататъшното разпространение на тази болест.

 

Как се предава заболяването?

 

Скарлатина, деца, заболяване.

 

Източник на инфекцията са болните и заразоносителите. Механизмът на предаване на инфекцията е въздушно-капков, чрез пръските, които се отделят при говор, кихане, кашлица, пеене.

Предаването може да настъпи и по контактно-битов механизъм чрез детски играчки, храни и предмети на бита. Инкубационният период е най-често 2-5 дни.

След започване на антибиотичната терапия пациентите със скарлатина са все още заразни в продължение на около 24 часа.

Къде и кога се среща скарлатината?

Скарлатината е широко разпространена в целия свят. Най-често се среща при деца на възраст между 6 и 12 години. Кърмачета до 1 г. и възрастни почти не боледуват. Многобройни проучвания съобщават, че появата на скарлатина съвпада с началото на учебната година и с по-ниските температури с наближаването на зимата.

Намаляването на честотата на заразяване може да се дължи на времето, когато няма учебни занятия през пролетта, и на затоплянето на температурите. Разликата в честотата при децата и възрастните вероятно се дължи на наличието или, съответно, на липсата на имунитет.

 

Кога трябва да се обърнем към лекар?

 

Скарлатина, деца, заболяване.

 

Винаги проверявайте възпалено гърло с температура и кожен обрив при лекар.

 • Скарлатината обикновено се лекува с антибиотици. Това съкращава периода на инфекция и намалява усложненията. Важно е да се спазва препоръчаната продължителност на лечението, дори ако междувременно симптомите се подобрят. Ако терапията се прекрати преждевременно, могат да се появят рецидиви или късни усложнения.
 • Препоръчително е да се ограничат контактите с други хора, доколкото е възможно.
 • Хубаво е да се пият много течности, особено при висока температура.

 

На деца или юноши, които имат скарлатина или за които има такова съмнение, временно не се разрешава да посещават обществени заведения като училища или детски градини. Родителите трябва да информират институцията за заболяването на детето си.

На болни лица, които работят в общински заведения, например учители или възпитатели в детски градини, също не се разрешава да извършват каквато и да е дейност там, при която имат контакт с хората, за които се грижат, докато са заразни.

Кога дейността може да бъде възобновена или общественото заведение – да бъде посетено отново, решава лекуващият лекар.

 

Има ли тест за скарлатина?

 

Скарлатина, деца, заболяване.

 

Съществува такъв тест – лекарят или медицинската сестра правят преглед и оглеждат обрива.

Те могат също така да проверят за бактерии, които причиняват стрептококова инфекция на гърлото и скарлатина. Диагнозата е сравнително лесна при типичните форми, но при трудни случаи консултацията с инфекционист е наложителна.

За поставяне на окончателна диагноза са необходими натривки от тонзилите на небцето или фаринкса. За тази цел са налични бързи антигенни тестове и директно откриване на стрептококи чрез култивиране. Чувствителността на бързия антигенен тест обаче е по-ниска. В случай на неубедителни признаци може да се наложи директно култивиране на Streptococcus pyogenes.

В серологията (област, която се занимава с изучаването на кръвния серум и реакциите между антитела и антигени) се повишават антителата срещу стрептолизин О и антителата срещу антидезоксирибонуклеаза В. Серологията е полезна най-вече в случаи на съмнение за стрептококови последици.

 

Благоприятно ли протича заболяването?

При подходяща терапия прогнозата е много добра. При антибиотична терапия децата обикновено са напълно здрави след 1 седмица. Фарингитът обикновено преминава няколко дни след началото на терапията и обривът също изчезва в рамките на една седмица.

Тъй като скарлатината се причинява от различни щамове стрептококи, децата могат да се заразят повече от веднъж.

В много редки случаи фарингитът може да прерасне в абсцес на сливиците. Това се забелязва, защото терапията не действа и има силни болки в гърлото и проблеми с отварянето на устата. Ако е необходимо, пациентът ще бъде приет в болница и ще му бъдат приложени антибиотици интравенозно. Може да се наложи абсцесът да бъде отворен по хирургичен път.

Увреждането на бъбреците след стрептококова инфекция е много рядко срещано в днешно време. Други възможни усложнения са отит, артрит, менингит, сърдечни проблеми, но те също се срещат много рядко. 

Болните се наблюдават в продължение на един месец за късни усложнения, като урината се изследва няколко пъти.

 

Как се лекува скарлатината?

Скарлатината се лекува с антибиотици, които намаляват симптомите на инфекцията и предпазват от разпространението й сред други хора. Антибиотиците също така предпазват от развитие на други здравословни проблеми.

При някои хора бактериите, които причиняват скарлатина, могат да предизвикат сериозно заболяване, наречено „остра ревматична треска„. Това заболяване уврежда сърцето и причинява други проблеми. Увреждането на сърцето се влошава с течение на времето.

 

Защита и профилактика

 • Избягвайте контакт с хора, които все още са заразни.
 • Измивайте ръцете си редовно и старателно със сапун и вода.
 • Обикновено не е необходимо превантивно лечение на контактните лица с антибиотици. Препоръчва се само за хора, които са особено изложени на риск и които страдат от тежки основни заболявания или слаба имунна система.

Не е налична ваксина. Болните се карантинират в дома, а контактните лица се наблюдават.

 

Заключение

 

скарлатина

 

Скарлатината е заразна болест, характеризираща се със симптоми като обрив с малки петна, висока температура и възпалено гърло. Причинява се от същите бактерии, отговорни за стрептокок в гърлото.

Това състояние се среща най-често при деца на възраст между 6 и 12 години, като кърмачетата и възрастните са рядко засегнати. Скарлатината обикновено съвпада с началото на учебната година и по-ниските температури, вероятно поради ефектите от смяната на сезоните.

Заболяването се предава по въздушно-капков път при кашляне и кихане и може също да се разпространи чрез контакт със замърсени предмети. След антибиотична терапия пациентите със скарлатина остават заразни за около 24 часа.

Честите симптоми включват висока температура, болки в гърлото, гадене, повръщане, главоболие и характерен обрив, който започва от главата и шията и се разпространява по тялото. Характерен признак е „ягодовият език“ с червен и неравен вид.

Диагностицирането на скарлатина включва физически преглед и оценка на обрива, заедно с тестване за стрептококови бактерии. В някои случаи може да се наложи консултация със специалист по инфекциозни заболявания.

 

Какво е скарлатина?

Скарлатината е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от β-хемолитични стрептококи от група А (Streptococcus pyogenes).

Какви са симптомите на скарлатина?

Скарлатината се характеризира с дребнопетнист обрив, висока температура и ангина. Хората със заболяването обикновено имат и възпалено гърло.

Кой най-често се разболява от скарлатина?

Скарлатината е широко разпространена в целия свят. Най-често се среща при деца на възраст между 6 и 12 години. Кърмачета до 1 г. и възрастни почти не боледуват.

Как се предава заболяването?

Източник на инфекцията са болните и заразоносителите. Механизмът на предаване на инфекцията е въздушно-капков, чрез пръските, които се отделят при говор, кихане, кашлица, пеене. Предаването може да настъпи и по контактно-битов механизъм.

Как се лекува скарлатина?

При подходяща терапия прогнозата е много добра. Скарлатината се лекува с антибиотици, които намаляват симптомите на инфекцията и предпазват от разпространението й сред други хора.

Категории: Здраве|Публикувана: 01.12.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Д-р Петя Маркова
Петя Маркова е стажант-лекар, учила в престижния немски университет „Алберт Лудвиг“ в гр. Фрайбург и в Тракийски университет, гр. Стара Загора със специалност „Хуманна медицина“. Трудовият й опит е свързан с медицинска практика по работна медицина и като експерт по медицинска информация. Интересите й са насочени към вътрешните болести и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

15 Коментара

 1. Весела 01.02.2024 at 22:31 - Отговор

  Здравейте, дъщеря ми имаше кашлица и висока температура и ни изписаха изипринозин и биозин коластра и ердомед
  Но понеже 3 дни температурата не спадна отидохме на лекар отново и се оказа със скарлатина. Сега 2ри ден е на антибиотик, температурата спадна но кашлицата и храчките си ги има често. Притесняваме да не прави пневмония. Възможно ли е или за скарлатината е нормално да има кашлица и храчки

 2. Нели Колева 21.09.2023 at 9:55 - Отговор

  Здравейте, като малка съм болидувала от скарлатина много тежко, може ли да ми причини увреждания на черния дроб

 3. Миглена 06.04.2023 at 12:25 - Отговор

  Здравейте, направих бърз тест за стрептококова инфекция тип А и се оказа положителен. Според личната лекарка детето ( 9г) е със скарлатина, но освен болки в гърлото няма други симптоми на скарлатина. Възможно ли е да е ангина и кога се проявяват останалите симптоми на скарлатината?

 4. Красимира 28.03.2023 at 22:07 - Отговор

  Здравей контактите на болен от скарлатина подлежат ли на карантина?

 5. Елица 10.03.2023 at 20:18 - Отговор

  Здравейте, детето ми е на на 2г и от днес е с положителен тест за скарлатина. Личният лекар не ни изписа антибиотик защото детето няма нито един симптом на заболяването. Пуснахме секрет заради зелен секрет от носа и кашлица. Въпроса ми е дали е възможно лечение без антибиотик. Слагаме капки в носа Дукреса.

  • Д-р Петя Маркова 12.03.2023 at 20:18 - Отговор

   Здравейте, Елица.
   При скарлатина обикновено се препоръчва антибиотична терапия, за да се съкрати инфекциозността и продължителността на симптомите. Антибиотичната терапия обаче вече не се счита за абсолютно необходима при всеки един случай, т.е. лекарят може да назначи терапия без антибиотик и да проследи пациента по време на заболяването.

 6. Марина Карадачева 21.02.2023 at 21:50 - Отговор

  Здравейте, много изчерпателна статия. Бих искала да знам нормално ли е дете (на 8г) да поддържа 38, 5градуса температура 3, 5 дни след началото на антибиотик на терапия. Назначен е Панцеф в съответната за кг доза. Благодаря!

  • Д-р Петя Маркова 25.02.2023 at 11:03 - Отговор

   Здравейте, Марина. Нормално е организмът да поддържа температура докато инфекцията не е овладяна. Ако детето ви има температура след свършване на антибиотичната терапия се консултирайте с личен лекар.

 7. Ивайло 24.01.2023 at 21:53 - Отговор

  Здравейте,дъщеря ни е в оздравителен процес от скарлатината,на 7 ден от приема на антибиотика и на 9 ден от първите симптоми(температура).Детето няма и една пъпчица.Въпросът ни е до колко време минава ягодовия език и разширените кръвоносни съдчета по сливиците и има ли опасност от влошаване?

  • Д-р Петя Маркова 25.01.2023 at 21:49 - Отговор

   Здравейте, Ивайло, възпаленото гърло често продължава около 3-6 дни и е важно е да се премине целия антибиотичен курс. В много редки случаи фарингитът може да прерасне в абсцес на сливиците. Препоръчваме Ви да отидете на преглед, ако симптомите продължават.

 8. Петя 14.01.2023 at 9:36 - Отговор

  Здравейте имахме скарлатина и пихме анти биотик , вече мина седмица от както приключих ме антибиотика.Въпроса ми е сега сме с отразяваща кашлица и белене на кожата където беше обрива, възможно ли е това да са остатъчни симптоми от скарлатината.

  • Д-р Петя Маркова 17.01.2023 at 9:11 - Отговор

   Здравейте, обикновено симптомите изчезват в рамките на няколко дни. Важно е да се завърши целият курс на лечение, за да се гарантира пълното изчистване на инфекцията. Повечето случаи на скарлатина не предизвикват усложнения, но рядко може да се стигне до усложнения като пневмония или кожно състояние, наречено еритема нодозум. Ако симптомите продължават, препоръчваме да направите консултация с Вашия личен лекар.

  • Яна 04.03.2023 at 21:44 - Отговор

   Здравейте, д-р Маркова! Днес бяхме на преглед със сина ми при педиатър( има лека настинка),след което разбрах, че детето преди нас е било със скарлатина. Възможно ли е да сме се заразили? Все пак чакахме заедно на опашката,аз бях с маска, а детето ми беше отвън с баща си.Много се притеснявам понеже съм бременна в 5 седмица. Хубава вечер!

   • Д-р Петя Маркова 07.03.2023 at 14:35 - Отговор

    Здравейте, Яна, моля при първи симптоми се обърнете към лекар.

 9. Мина Христова 04.12.2022 at 12:47 - Отговор

  Много полезна информация, изчерпателна и точна.Благодаря.

Оставете коментар

Обновена: 14 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 1 декември 2022 в 11:23 | Категория: Здраве