Скарлатината се характеризира с дребнопетнист обрив, висока температура и ангина.

Хората със заболяването обикновено имат и възпалено гърло. Това е така, защото скарлатината се причинява от бактериите, които предизвикват състояние, наречено “стрептококова инфекция на гърлото”.

Стрептококовото гърло е често срещано при децата. Но не всички деца със стрептокок в гърлото получават скарлатина.

 

Къде и кога се среща скарлатината?

Скарлатината е широко разпространена в целия свят. Най-често се среща при деца на възраст между 6 и 12 години. Кърмачета до 1 г. и възрастни почти не боледуват.

detski multi 400
detski multi 600

Многобройни проучвания съобщават, че появата на скарлатина съвпада с началото на учебната година и с по-ниските температури с наближаването на зимата.

Намаляването на честотата на заразяване може да се дължи на времето, когато няма учебни занятия през пролетта, и на затоплянето на температурите. Разликата в честотата при децата и възрастните вероятно се дължи на наличието или, съответно, на липсата на имунитет.

 

Имало ли е епидемии от скарлатина?

През XVII и XVIII в. в цяла Европа и Северна Америка са регистрирани епидемии от скарлатина, някои от които са свързани с висока смъртност.

Едва през 20-те години на ХХ в. бактериолозите Джордж и Гладис Дик доказват, че скарлатината е свързана с възпаление на гърлото, причинено от хемолитични стрептококи, които произвеждат токсин, известен като токсин на скарлатината.

Скарлатината остава важно инфекциозно заболяване до появата на антибиотичната терапия през 40-те години на миналия век, а преди това на вратата на дома на болните се поставя ярко оцветен знак за карантина, за да се изолира пациентът и да се предотврати по-нататъшното разпространение на тази болест.

 

Как се предава заболяването?

 

Скарлатина, деца, заболяване.

 

Източник на инфекцията са болните и заразоносителите. Механизмът на предаване на инфекцията е въздушно-капков, чрез пръските, които се отделят при говор, кихане, кашлица, пеене.

Предаването може да настъпи и по контактно-битов механизъм чрез детски играчки, храни и предмети на бита. Инкубационният период е най-често 2-5 дни.

След започване на антибиотичната терапия пациентите със скарлатина са все още заразни в продължение на около 24 часа.

 

Какви са симптомите?

Заболяването започва бързо с висока температура до 38-39 градуса, евентуално гадене и повръщане, главоболие, болки в гърлото и затруднено преглъщане. Може да се появи и болка в корема. Лицето е със зачервени бузи и чело, а гърлото е зачервено.

Налице са също така подути, болезнени шийни лимфни възли. Първоначално езикът е белезникав, а след това зачервен с изпъкнали папили (т.нар. ягодов или малинов език).

Симптомите включват:

 • Обрив – обикновено започва по главата и шията и се разпространява по тялото, ръцете и краката. Той причинява червени петна, които стават бели при натискане на кожата, която може да се усеща суха, груба и грапава. Обривът е най-обилен по сгъвните повърхности, долната част на корема, страничните части на гръдния кош и вътрешните страни на бедрата.
 • Яркочервен език с малки подутини по него – лекарите наричат това “ягодов език”.

Човек със скарлатина може да има и симптоми на стрептококова инфекция на гърлото. Те могат да включват:

 • Възпалено гърло – може да започне внезапно
 • Бели петна в задната част на гърлото
 • Подути жлези в областта на шията
 • Висока температура

Тези симптоми обикновено се подобряват за 2 до 5 дни.

 

Кога трябва да се обърнем към лекар?

 

Скарлатина, деца, заболяване.

 

Винаги проверявайте възпалено гърло с температура и кожен обрив при лекар.

 • Скарлатината обикновено се лекува с антибиотици. Това съкращава периода на инфекция и намалява усложненията. Важно е да се спазва препоръчаната продължителност на лечението, дори ако междувременно симптомите се подобрят. Ако терапията се прекрати преждевременно, могат да се появят рецидиви или късни усложнения.
 • Препоръчително е да се ограничат контактите с други хора, доколкото е възможно.
 • Хубаво е да се пият много течности, особено при висока температура.

На деца или юноши, които имат скарлатина или за които има такова съмнение, временно не се разрешава да посещават обществени заведения като училища или детски градини. Родителите трябва да информират институцията за заболяването на детето си.

На болни лица, които работят в общински заведения, например учители или възпитатели в детски градини, също не се разрешава да извършват каквато и да е дейност там, при която имат контакт с хората, за които се грижат, докато са заразни.

Кога дейността може да бъде възобновена или общественото заведение – да бъде посетено отново, решава лекуващият лекар.

 

Има ли тест за скарлатина?

 

Скарлатина, деца, заболяване.

 

Съществува такъв тест – лекарят или медицинската сестра правят преглед и оглеждат обрива.

Те могат също така да проверят за бактерии, които причиняват стрептококова инфекция на гърлото и скарлатина. Диагнозата е сравнително лесна при типичните форми, но при трудни случаи консултацията с инфекционист е наложителна.

За поставяне на окончателна диагноза са необходими натривки от тонзилите на небцето или фаринкса. За тази цел са налични бързи антигенни тестове и директно откриване на стрептококи чрез култивиране. Чувствителността на бързия антигенен тест обаче е по-ниска. В случай на неубедителни признаци може да се наложи директно култивиране на Streptococcus pyogenes.

В серологията (област, която се занимава с изучаването на кръвния серум и реакциите между антитела и антигени) се повишават антителата срещу стрептолизин О и антителата срещу антидезоксирибонуклеаза В. Серологията е полезна най-вече в случаи на съмнение за стрептококови последици.

 

Благоприятно ли протича заболяването?

При подходяща терапия прогнозата е много добра. При антибиотична терапия децата обикновено са напълно здрави след 1 седмица. Фарингитът обикновено преминава няколко дни след началото на терапията и обривът също изчезва в рамките на една седмица.

Тъй като скарлатината се причинява от различни щамове стрептококи, децата могат да се заразят повече от веднъж.

В много редки случаи фарингитът може да прерасне в абсцес на сливиците. Това се забелязва, защото терапията не действа и има силни болки в гърлото и проблеми с отварянето на устата. Ако е необходимо, пациентът ще бъде приет в болница и ще му бъдат приложени антибиотици интравенозно. Може да се наложи абсцесът да бъде отворен по хирургичен път.

Увреждането на бъбреците след стрептококова инфекция е много рядко срещано в днешно време.

Болните се наблюдават в продължение на един месец за късни усложнения, като урината се изследва няколко пъти.

 

Как се лекува скарлатината?

Скарлатината се лекува с антибиотици, които намаляват симптомите на инфекцията и предпазват от разпространението й сред други хора.

Антибиотиците също така предпазват от развитие на други здравословни проблеми.

При някои хора бактериите, които причиняват скарлатина, могат да предизвикат сериозно заболяване, наречено “остра ревматична треска“. Това заболяване уврежда сърцето и причинява други проблеми. Увреждането на сърцето се влошава с течение на времето.

 

Защита и профилактика

 • Избягвайте контакт с хора, които все още са заразни.
 • Измивайте ръцете си редовно и старателно със сапун и вода.
 • Обикновено не е необходимо превантивно лечение на контактните лица с антибиотици. Препоръчва се само за хора, които са особено изложени на риск и които страдат от тежки основни заболявания или слаба имунна система.

Не е налична ваксина. Болните се карантинират в дома, а контактните лица се наблюдават.

Какво е скарлатина?

Скарлатината е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от β-хемолитични стрептококи от група А (Streptococcus pyogenes).

Какви са симптомите на скарлатина?

Скарлатината се характеризира с дребнопетнист обрив, висока температура и ангина. Хората със заболяването обикновено имат и възпалено гърло.

Кой най-често се разболява от скарлатина?

Скарлатината е широко разпространена в целия свят. Най-често се среща при деца на възраст между 6 и 12 години. Кърмачета до 1 г. и възрастни почти не боледуват.

Как се предава заболяването?

Източник на инфекцията са болните и заразоносителите. Механизмът на предаване на инфекцията е въздушно-капков, чрез пръските, които се отделят при говор, кихане, кашлица, пеене. Предаването може да настъпи и по контактно-битов механизъм.

Как се лекува скарлатина?

При подходяща терапия прогнозата е много добра. Скарлатината се лекува с антибиотици, които намаляват симптомите на инфекцията и предпазват от разпространението й сред други хора.