За първи път в живота на много от нас преди около три месеца настъпи тя – неочаквана, рязка и изключително променяща живота ни… карантина, съпътствана от умората. Дали ще я наричаме с това име или пък “социална изолация”, факт е, че това принудително състояние на обществото и ежедневия ни ред няма как да не окаже влияние върху нас.

Много хора наблегнаха на физическите измерения (и изменения) в дните. Много по-рядко обаче става и стана дума за психологическите промени и ефекти. А те са не по-малко важни за доброто ни здраве. Какво се промени, как карантината се комбинира с ежегодната пролетна умора и как да се справим с двете… ще ви разкажем в следващите редове!

Защо умората ни събаря след преминалата карантина?

През тази пролет се събраха редица фактори, които направиха месеците от сезона трудни за организма ни. От една страна – настъпи така дълго чаканото възраждане на природата.  То обаче донесе със себе си променливи температури и традиционните вирусни инфекции. След тях настъпиха пък цъфтящите растения, които също не пощадиха дихателната система на мнозина.

От друга страна, за първи път от десетилетия бяхме принудени да поставим всички активности извън домовете си на пауза заради настъпилата карантина. А това доведе до поглеждане “навътре”. Това засегна условията на живот, които сме изградили, но и самата ни духовност. И очаквано – разместването на мебелите и повечето дейности у дома: повече подреждане и готвене, по-често почистване, ни изтощаваха физически и умората си казваше думата. Изоставили обичайните си развлечения пък, се принудихме да разберем повече за себе си и най-близките си хора. Това не подмина психиката ни. Особено при тези от нас, които положиха усилие да вникнат в реалните проблеми зад сдърпванията и затрудненията в комуникацията. Оттук и умората за съзнанието и ума ни.

Немалка роля в последното имаха и социалните мрежи, като последно останало убежище за развлечение. От там ни заливаха снимки на вдъхновени и дисциплинирани хора с подредени домове и перфектни ястия. Както и абсолютният им контрапункт – модерните саркастични и осмиващи картинки за “новото нормално” положение в света.

multi 400
vitc 600 1

Намалената ни подвижност по време на продължителната карантина е още един фактор. Тези, които са спортували активно, и то сред природата, изпитваха неописуем глад за движение. При останалите пък още повече намаля мотивацията за спорт, но и движението, което имаха извън дома преди това.

И така уравнението се подреди по такъв начин, че след края на карантината вече сме по-свободни, но… и по-уморени. И то, въпреки повечето сън, с който се сдобихме, вместо пътуването до работното място или училище.

Влияе ли ни пролетната умора?

 

Умората след карантинаЖена с мигрена, как конопеното масло помага при мигрена

 

За съжаление отговорът на този въпрос не е еднозначен. И както много други неща в живота ни и процеси в тялото ни, зависи от това какъв начин на живот водим.

Пролетната умора сама по себе си е причинена от недостатъчно количество от определени витамини и минерали в тялото ни. Обикновено усещаме този феномен в края на зимата и началото на пролетта заради малкото източници на естествени полезни вещества и слънчева светлина. Карантината съчета и двата фактора. Те се допълниха от обездвиженост и неспособност да включим в дните си активности, които да повишават нивото на серотонин – хормонът на щастието, който влияе и върху енергията ни.

В този смисъл, по време на карантината имаше два типа хора. Първите използваха времето да затвърдят или започнат нови навици за хранене, съобразено със сезона и нуждите на тялото им. Те не нарушиха или почти не се отклоняваха от обичайните си режим на хранене, както и на спортуване. При много от тях, заради това, че запазиха баланса на вещества в тялото си, умората почти не настъпи.

Вторият тип хора по-скоро обърна поглед към навиците на ленивото хранене. Той пренебрегна движението у дома и опциите, които модерните технологии дават за това. При тези хора в ежедневието се забелязваха повече храни с рафинирани продукти в тях, захар и сол. Те натоварваха организма им по няколко пъти на ден. И липсата на движение понижи значително възможностите на тялото за производство на някои видове хормони и вещества. Оттам и много от тях се оплакаха от пролетна умора.

Какво да правим, ако отново попаднем под карантина?

По време на карантината от последните месеци се разграничиха няколко подхода, които проработиха за по-добър тонус и здравословно състояние на организма. А именно:

  • Спорт у дома – открийте мотивация да постелете йога мат-а, да вземете гиричките или да се включите в онлайн урока по танци. Всяко движение ще помогне на тялото ви да обработва по-бързо веществата и да произвежда от полезните за него хормони.
  • Слънчева светлина в безопасните части на дома – в идеалния случай е добре да можете да излезете на двор и да съберете витамин D на чист въздух. Ако не разполагате с тази опция по време на карантина, приспособете балкон със слънце по няколко часа на ден. Повярвайте ни – дори само това ще направи чудеса за тонуса ви!
  • Пийте допълнителни витамини – в карантината много сезонни плодове не успяха да достигнат до трапезите ни. Оттам – и да ни предадат полезните си вещества. В случай на пролетна умора, се обърнете към бери плодовете и зелените зеленчуци. Всички те са богати на магнезий и микроелементи, които отговарят за енергията и по-добрата работа на тялото ни.
  • Не нарушавайте обичайния си ритъм – истински съсипващо за организма ви е да не оправяте леглото по цял ден, само защото сте вкъщи. Или пък да работите по пижама. Специалистите твърдят, че тонуса, нивата на енергия и желанието за работа ще бъдат по-големи в карантината, ако следвате обичайните си стъпки.
  • Намерете креативна дейност, която ви подхожда – доказано е, че пеенето, танцуването и дори плетенето и бродирането повишават количеството хормони на щастието в системата ни и успокояват нервите. Открийте своето изкуство и му позволете да ви спаси от карантината!

Къде и как да спортуваме сега, за да преборим и умората?

 

Колаген - ползи. Умората след карантина.

 

След края на карантината светът малко по малко се връща към нормалните си темпове. Макар и с нови правила, залите отново отварят, а спортът на открито е позволен. Какво ще се случи, ако отново попаднем в подобна ситуация?

На първо място ще бъде важно да се дисциплинираме. Ако убедим себе си и си докажем, че е важно да спортуваме, то нищо няма да може да ни спре да го правим в домашни условия. Има безброй приложения, които ще ни помогнат в начинанието. Част от личната ни дисциплина може да бъде и видеовръзка за тренировка с приятел/ка, така че да сравнявате резултати и начина, по който правите упражнения.

Ако пък сте решили да спортувате в някоя от отворените зали, то най-важно е преди и след тренировка да дезинфекцирате добре уредите и пособията, които сте използвали. Не разчитайте само на персонала – колкото и внимателни да са, при повече хора, дори в голямо пространство, нещо може да бъде изпуснато. Носете собствена кърпа и внимателно изваждайте и прибирайте дрехите си при преобличане, така че максимално да намалите риска от разнасяне на бактерии.

На открито спортувайте отговорно. Това значи да давате достатъчно пространство на останалите спортуващи и да бъдете поне на 1,5 – 2 метра един от друг при бягане или тренировки на уреди за обществено ползване. И тук важи правилото за дезинфекция, доколкото е възможно. Дори с още по-голяма сила, тъй като дори деца ги докосват постоянно.

Лесна адаптация на тялото в променливото време и борбата с умората

Когато пролетта ни изненада в променливи температури, кого викаме на помощ? Плодовете, зеленчуците и витамините, разбира се.

Нашият съвет: фокусирайте се върху такива с богато съдържание на витамин C и магнезий. Такива са червените чушки, броколите, спанака, копривата, джинджифилът. Нареждаме до тях и бери плодовете, но и зелените салати.

Ако пък карантината не се е отразила на начина ви на живот и той е все така динамичен, не забравяйте, че те са лесно достъпни и под формата на добавки.

На последно, но не и по значение място – не пренебрегвайте движението. Спортът е здраве, а през пролетта и в карантина можете да преборите умората с него, а това е от голямо значение за тонуса на тялото!