В горещите летни дни басейните са любимо място за прохладна почивка, спорт или забавления с приятели. Но преди да отидете да поплувате в обществения басейн, може би ще искате да помислите за това, в което се впускате…

Прекаленото хлориране на водата

Химическото третиране на басейните цели унищожаване на опасните за здравето микроорганизми, които живеят във водата. Хлорирането и дезифенкцирането с химически препарати е основно изискване на санитарните служби във всички басейни за обществено ползване. Именно това свежда до минимум опасността от развитие на бактерии и гъбички. Хлорът обикновено не оказва неблагоприятен ефект върху здравето, въпреки че свръх хлорираните басейни могат да предизвикат дразнене. В големи количества хлорът може да причини различни проблеми като зачервяване на очите, парене в носната лигавица и обриви на кожата.  Високите му нива понижават рН на водата. Човешкото око има рН между 7.4 и 7.6. Ако рН балансът на водата е твърде далеч извън този диапазон, той ще дразни очите и кожата.

Кожни проблеми

Останал по кожата след излизане от водата, хлорът може да причини преждевременно остаряване, образуване на фини линии и бръчки по лицето. Най-добре изплакнете лицето и тялото си с чиста вода, подсушете с кърпа и нанесете слънцезащитен фактор всеки път, когато излезете от басейна.

Подходете с особено внимание към хлора и басейните, ако страдате от кожни заболявания, защото плуването в басейн често води до обостряне на кожни заболявания като дерматит. В обществените басейни влизат много хора с различни кожни и други инфекции, тежки обриви по кожата и други. За да се предпазите от тях и да запазите мекотата на кожата използвайте кокосово масло. Нанасяйте кокосово масло на кожата преди влизане в басейна. То ще осигури допълнителен предпазен слой на кожата, който ще попречи на абсорбирането на нежеланите химикали и микроорганизми. Кокосовото масло също ще хидратира кожата, а естественият слънцезащитен фактор ще я предпази от вредните слънчеви лъчи.

Пикочно-полови инфекции

Въпреки широко разпространените митове рискът от заразяване с пикочно-полови инфекции по време на плуване в басейн е минимален. Причината е, че гъбичките, които ги причиняват, живеят изключително кратко във водата, особено когато е обработена с необходимите препарати. Всъщност по-голям риск представляват мокрите синтетични бански, които създават подходяща среда за развитието на бактерии и гъбички. За да се предпазите, най-добре е винаги да сменяте банския си с чист и сух.

При хората с хронични бактериални инфекции на половите органи (най-вече жени) е възможно инфекцията да се изостря при посещение на водни басейни, но не поради зараза, а заради влажната среда. При лечение на такава инфекция не се препоръчва плуването в басейни.

Жените в менструален цикъл не е препоръчително да посещават басейн, защото в този период организмът е по-податлив на инфекции, освен това натоварването от плуване може да усили кръвотечението. Тампоните са най-често срещаното решение за плуване по време на месечния цикъл, но имайте предвид, че те все пак поглъщат малко вода, докато плувате.

Хлорът и риска от астма

happy children kids group at swimming pool class learning to swim

Хлорът увеличава риска от развитие на астма при възрастните хора, но най-вече при децата, защото хлорният аромат в басейните причинява дразнене на белите дробове. Това особено се засилва при редовно и продължително плуване. Лошата поддръжка и неадекватната вентилационна система влошават ситуацията при закритите басейни. Ако често плувате на закрито, намерете басейн с добра вентилация, за да се уверите, че хлорните изпарения от водата няма да дразнят белите дробове.

Кога да не посещаваме басейна

При остри инфекции като диария или повръщане, конюнктивит, отворени рани, ушни инфекции или температура не се препоръчва плажуването на басейн. Най-добре изчакайте поне 48 часа за възстановяване на организма. Така ще предпазите не само себе си от обостряне на заболяването, но и другите хора от заразяване с инфекции.

Бременност и басейн

Плуването може да помогне за предотвратяване или намаляване на един голям проблем с бременността: оток. По време на бременността тялото произвежда 50% повече течности от обикновено. Това, в съчетание със задържане на вода, може да предизвика подуване на крайниците, ръцете и краката. Плуването може да помогне за намаляване на подуването чрез намаляване на влиянието на тежестта върху течността в тялото.

За бременните жени е противопоказно потапянето в обществени басейни, особено тези, в които има много хора, а нивото на хигиената е под съмнение. Бременността понижава имунитета и жените са предразположени към бактериални инфекции, които могат да стигнат и до плода – т.нар. майчино-фетални инфекции.

Бебе в басейна

Давенето, макар и най-голямото притеснение, не е единствената опасност, когато бебетата са в басейна. Малките деца и бебетата са особено чувствителни към болести и инфекции, които могат да се разпространят чрез водата в басейна.

След потапяне, измийте бебето с мек сапун и шампоан за коса, за да премахнете химикалите от басейна. Също така внимателно сушете ушите му с кърпа или памучен тампон, за да предотвратите отит на ушите.

Децата също могат да бъдат причина за разпространение на болести в басейна. Бактериите криптоспоридии (Cryptosporidium) могат да бъдат разпространени в басейни чрез бебета, които се потапят във водата с памперси. При поглъщане на заразена вода от други хора в басейна, паразитът може да предизвика тежка диария, гадене, повръщане, загуба на тегло и дехидратация.

Най-безопасното е да не плувате с бебето си в публични басейни, докато детето не използва тоалетна самостоятелно. Ако все пак решите да потопите бебето в басейна, използвайте само водонепроницаеми памперси и често сменяйте пелените (но не и край басейна!).

Как да се предпазим от опасностите?

Athletic swimmer is diving in a swimming pool

Носете плувни очила

Един от най-честите проблеми, които можете да очаквате от водата в басейна, са сърбеж, парене и червени очи. Това състояние обикновено отшумява след известно време, но в случаите, в които очите ви продължат да горят, може би става въпрос за конюнктивит и е нужна консултация с лекар.

Преди всичко, ако носите контактни лещи, ги извадете преди плуване. Ако сте редовен плувец, който понася контакта с хлор, трябва да разберете, че очите ви все пак реагират и са раздразнени от водата, в следствие на разпадането на сълзния слой. Дори и да не усещате болка и дискомфорт, все пак трябва да предпазвате очите си със специални плувни очила. Ако плувате без очила, можете да третирате очите си с противовъзпалителни капки за очи, за да успокоите очите, да ги овлажните и да ги предпазите от възникване на възпаления.

Предпазете ушите

Попаднала в ушите, хлорираната вода може да доведе до възпаления и инфекции. Отит е често срещана инфекция във външния ушен канал, който минава от тъпанчето към външната страна на главата. Често се причинява от вода, която остава в ухото след плуване, създавайки влажна среда, която подпомага растежа на бактериите. Основните симптоми са болка и дискомфорт при дъвчене или прозяване, сърбеж в ушите, запушване, промени в остротата на слуха. Острият отит е най-често срещан при деца, отколкото при възрастни.

Взимайте си душ преди и след басейна

Кратък душ преди да се потопим в басейна ще премахне голяма част от мръсотията и потта по кожата ни. Душ след като излезем от басейна пък ще отмие хлора и другите дезинфектанти от повърхността на кожата и ще ни предпази от кожни раздразнения. Така не само ще премахнете неприятната миризма на хлор от кожата и косата, но и ще предпазите очите, ушите и носа от раздразнение и зачервявания.

Опасност крият и мокрите пространства около басейните. Специалистите препоръчват да носите джапанки, за да предпазите краката си от гъбички.

Косата също е уязвима по време на плуване в басейн. Хлорът обезцветява боядисаната коса и я прави чуплива, суха, изтощена и без блясък. За да я предпазите, използвайте плувна шапка и изплаквайте с шампоан.

Дали удоволствието от плуването и играта в басейна си заслужават рисковете за здравето от водата в публичните басейни?

Много са различните опасности около плувния басейн, с които плувците се сблъскват редовно, но с подходящи предпазни мерки и здрав разум много рискове могат да бъдат сведени до минимум, като същевременно максимално се насладите на удоволствието от един забавен ден в басейна.

Автор: Лиляна Узунова