Изкривена носна преграда – симптоми и лечение

Обновена: 14.06.2024|
Изкривена носна преграда.

Наличието на изкривена носна преграда е изключително разпространено. При това състояние тънката стена (носната преграда), която разделя двете ноздри, е изместена или изкривена. При много хора тя не е идеално центрирана, но когато отклонението е значително, това води до запушване на едната или двете ноздри.

Причините за състоянието, както и последствията и методите на лечение – ще разгледаме в тази статия.

Защо е важно носното дишане?

Изкривена носна преграда представлява проблем, при който тънката стена между носните проходи е изместена, поради което единият назален проход е по-малък. В следствие на това състояние качеството на носното дишане бива нарушено.

keto 02
rejimat kniga 600
keto 02
rejimat kniga 600

 

Както знаем, носното дишане е изключително важно, защото филтрира, затопля и овлажнява входящия въздух, като предпазва дихателната система от вредни частици и патогени. Освен това насърчава оптималния обмен на кислород в белите дробове, осигурявайки ефективна оксигенация на кръвта. Помага за регулиране на честотата на дишане и поддържане на подходящи нива на въглероден диоксид в тялото, като поддържа цялостната дихателна функция.

Назалното дишане също играе роля за здравето на устната кухина и зъбите, като насърчава производството на слюнка и поддържа рН баланса на устната кухина.

При индивиди със силно изкривена носна преграда тези процеси са затруднени, тъй като носните проходи са блокирани. Това може да доведе до появата на различни здравословни проблеми.

 

Как можем да проверим дали имаме изкривена носна преграда?

Състоянието в повечето случаи може лесно да бъде установено с визуална проверка. Ако искате да проверите дали имате изкривена носна преграда, може да използвате ръчно огледало, за да разгледате вътрешността на ноздрите си. Ако забележете видими признаци на асиметрия между двете – например едната изглежда по-тясна или по-свита от другата, това може да бъде знак за изкривена носна преграда.

Различни симптоми могат да придружават състоянието в зависимост от тежестта на случая. Обикновено колкото по-голяма е асиметрията, толкова по-сериозни могат да бъдат усложненията.

Ако подозирате, че имате изкривяване на носната преграда, наблюдавайте за:

 • Затруднено дишане през едната или двете ноздри, което може да се влоши по време на определени дейности като лежане или упражнения
 • Забележими разлики във въздушния поток в едната и другата ноздра
 • Повишена секреция от носа (особено ако изкривената преграда засяга дренажа на синусите)
 • Често кървене на носа, причинено от дразнене или увреждане на носната лигавица
 • Болка, натиск или дискомфорт в лицето около носа, бузите или челото
 • Повтарящи се главоболия, локализирани около челото или зад очите
 • Хъркане или шумно дишане по време на сън
 • Нарушение на съня
 • Повтарящи се инфекции на синусите
 • Отслабено обоняние

 

Имайте предвид, че не всеки с изкривена носна преграда се сблъсква с тези симптоми. Ако във вашия случай състоянието започне да засяга сериозно качеството на живот, трябва да се консултирате с отоларинголог (специалист по УНГ). Той може да диагностицира подобни структурни аномалии и да препоръча възможности за лечение въз основа на вашите индивидуални нужди.

Не бива да пренебрегвате силно изкривяване на носната преграда, защото, когато не се лекува, крие повишен риск от индиректни здравословни проблеми. Например хипертонията не е непосредствено свързана с изкривяването на носната преграда. Но затрудненията с дишането през носа допринасят за дискомфорт и стрес, които може да повлияят на кръвното налягане.

 

Защо се получава изкривяване на носната преграда?

 

Изкривена носна преграда - лечение.

 

Някои хора се раждат с неправилно подравнена носна преграда. Това може да бъде резултат от анормално развитие на преградата по време на растежа на плода или генетично предразположение. Изкривяването може да варира от леко до тежко и в някои случаи става по-изразено с течение на времето.

Различни наранявания като спортни травми, автомобилни катастрофи, физически сблъсъци или падания също могат да станат причина за аномалии в преградата.

Състояния като сенна хрема, хроничен синузит или ринит могат да причинят подуване и конгестия и съответно да окажат натиск върху носната преграда. Продължителната конгестия може да доведе до структурни промени в носната преграда, водещи до отклонение или деформация.

Предишни медицински интервенции за коригиране на изкривена носна преграда или козметични интервенции за подобряване на формата на носа понякога също могат да доведат до изкривяване, ако лечебният процес не е оптимален или възникнат усложнения.

Дегенеративните промени в хрущяла и костите на носната преграда, както и загубата на еластичност на тъканите, могат да допринесат за промени във формата и подравняването на носа с течение на времето. Навици като хронично бъркане в носа, повтарящо се триене на носа или спане в определена поза също могат да окажат негативно влияние.

Някои медицински състояния като назални полипи, тумори или структурни аномалии на носните проходи също потенциално водят до изкривена носна преграда.

 

Лечение при изкривена носна преграда

 

Изкривена носна преграда.

 

Има различни възможности за лечение на изкривена носна преграда.

Лекарства

Съществуват различни лекарства, които могат да намалят запушването на носа, като помогнат за свиване на кръвоносните съдове в носните проходи. С тях може временно да се подобри въздушният поток, но дългосрочната им употреба не се препоръчва.

Има и назални кортикостероидни спрейове, за които се смята, че намаляват възпалението в носните проходи, облекчават назалната конгестия и подобряват дишането. Те често се използват при изкривена носна преграда и като цяло са безопасни за продължителна употреба.

Ако алергиите допринасят за състоянието, то може да се третира с антихистамини за облекчаване на симптомите.

Носни промивки

Носните промивки с физиологичен разтвор могат да бъдат част от лечението, като действат за временно отстраняване на слуз, алергени и дразнители и за овлажняване на носната лигавица.

Назален дилатор

Вътрешните назални дилатори могат да помогнат за отваряне на носните проходи. Те са направени от медицински силикон и се поставят в ноздрите, за да улеснят процеса на дишане. Често се използват нощем за подобряване качеството на съня и справяне с хъркането. Освен това са подходящи при алергии или изкривена носна преграда.

Съществуват и външни назални дилатори, които се поставят от външната страна на носа.

Хирургични корекции

 

Изкривена носна преграда - лечение.

 

Септопластиката е хирургична процедура, която обикновено се извършва под обща анестезия. Нейната цел е да се постигне изправяне или препозициониране на изкривената преграда. По време на нея хирургът прави разрез вътре в носа и премахва или променя формата на изместените части на преградата, за да подобри назалния въздушен поток и да облекчи симптомите.

Процедурата в някои случаи се препоръчва на пациенти, които страдат от обструктивна сънна апнея или проблеми с хъркането, при които нехирургичните лечения не са дали резултат.

Септопластиката не се прави с козметична цел. В някои случаи обаче се налага пациенти, които планират ринопластика, да я комбинират със септопластика, за да се постигне желаната визия. Това се нарича септоринопластика.

Процедурата се смята за нискорискова. Някои от проблемите, които, макар и рядко, все пак могат да възникнат, включват:

 • Кървене по време на операция или след нея
 • Получаване на инфекция
 • Несполучливо пълно изправяне на преградата по време на операцията или изкривяване с течение на времето. Може да се наложи ревизионна операция, ако отклонението продължава или се повтаря.
 • Промени във формата или функцията на носа. В някои случаи може да са необходими допълнителни процедури като ринопластика за справяне с естетически проблеми.
 • Перфорация (дупка в преградата). Това може да причини образуване на корички в носа, кървене, свистене по време на дишане и повишен риск от инфекция.
 • Болка, дискомфорт, подуване и синини в носа и околните области след процедурата
 • Сухота в носа и образуване на корички
 • Загуба на обоняние или вкус

Ако забележете каквито и да е усложнения, се консултирайте с лекар, за да избегнете влошаване на състоянието.

Балонна синупластика

Това е минимално инвазивна процедура, която се използва за отваряне на запушени синусови проходи и подобряване на дренажа. Може да се извърши заедно със септопластика, ако съществуват проблеми със синусите, свързани с изкривена преграда.

По време на процедурата малък балонен катетър се вкарва в блокираната синусова кухина и се надува, за да се разшири отворът на синусите, което позволява по-добър дренаж и подобрен въздушен поток.

 

Правилното лечение за вас трябва да бъде обсъдено с лекар. Решението се базира на тежестта на симптомите, степента на отклонение на преградата и цялостното ви здравословно състояние. Преминаването към хирургични методи като септопластика обикновено се осъществява при невъзможност за контролиране на симптомите с неоперативни лечения.

 

Заключение

Ако имате изкривена носна преграда, не се тревожете – това е често срещано. Подкрепата от здравен специалист може да ви помогне да научите повече за състоянието и за съществуващите методи за облекчаване на симптомите и лекуване на изкривяването.

 

Често задавани въпроси

Какви са причините за изкривена носна преграда?

Състоянието може да се дължи на генетика, различни травми, състояния като сенна хрема и хроничен синузит, медицински интервенции или дегенеративни причини.

До какви проблеми може да доведе?

Може да доведе до затруднено дишане, повишена секреция на носа, често кървене, болка и натиск в областта на носа, бузите и челото, главоболия, инфекции на синусите, проблеми със съня и хъркане.

Как се лекува изкривена носна преграда?

Използват се нехирургични методи на лечение като лекарства, назални спрейове, промивки с физиологичен разтвор и назални дилатори. Ако те не успяват да облекчат симптомите и състоянието засяга сериозно качеството на живот, се прави септопластика.

Категории: Здраве, Здравна енциклопедия|Публикувана: 12.04.2024|

Източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 юни 2024 в 10:48 | Публикувана: 12 април 2024 в 15:35 | Категория: Здраве, Здравна енциклопедия