5 познати билки за добро женско здраве

Обновена: 11.03.2024|
Бял дроб - пречистване с прясна мащерка, откъсната скоро и приготвена в букетче за сусшене.

Науката познава безброй растения с лечебни свойства, които наричаме билки. От тях се извличат редица полезни за организма вещества, които намират приложение в много хранителни добавки, фармацевтични препарати и козметични средства – от лекарства до кремове.

Някои от тези дарове на природата се отличават със свойства, изключително полезни за женското тяло и организъм. Запознаваме ви с ТОП ПЕТ от тях и техните действия!

Невен

Невенът е една от онези билки, които се използват широко в билколечението – и има много солидни причини за това. Има около 20 известни вида невен, основно разпространени в по-умерените части на Европа и Средиземноморието. Известността й обаче не търпи граници – намерени са текстове, описващи плюсовете й дори в Индия. Древните гърци описват невена като чудодейна билка, която влияе добре на всички части от организма.

Наглед билката изглежда като красиво цветче с жълт или оранжев цвят, но зад красотата и малко по-тежкия й аромат се крият редица полезни свойства. В съвремието дори го наричат „чудо за красота„. В него откриваме:

  • елементи, които намаляват възпаленията
  • съставки за намаляване на свободните радикали в организма
  • антибактериални вещества, които влияят на цялото тяло и атакуват инфекциите
  • антисептични съставки
  • отблъскващи насекомите съставки
02 drob 400 copy
kurk 600
02 drob 400 copy
kurk 600

От гледна точка на вътрешно здраве, невенът е незаменимо облекчаващо средство при заболявания на черния дроб – пречиствателната система на нашето тяло. Освен на него, той помага при спазми на вътрешните органи, причинени от различни състояния.

Ползите му за тях не се изчерпват с това – невенът подпомага и храносмилателните функции, приет под формата на чай. Специфично при женския организъм, влияе изключително добре при менструални болки.

Билки, подготвени за сушене и подготвяне на чай

В козметиката се използва широко в състава на шампоани за суха коса, както и хидратиращи кожата кремове. Много често се използва след прекалено излагане на слънце, при акне и мехури вследствие на изгаряния.

Бял равнец

Белият равнец също е първенец сред билките за женско здраве. Растението е познато и като „лек за всички болести“ – включително и при дамите. То расте най-вече в Северното полукълбо, което поставя неговата естествена среда и в нашите ширини. Най-често се използва в изсушен вид или на чай.

В миналото белият равнец е бил известен като мъжка билка, защото е използван много често за лечение на наранявания, получени по време на военни действия от мъжете. Това негово действие се дължи главно на антибактериалните му и антисептични свойства, както и на възможностите му да съсирва бързо кръвта.

По-късно тези качества са приложени и при дамите при състояния на менструални болки, вътрешни кръвоизливи, травми, получени при раждане и дори за облекчаване на симптомите на менопауза. Нещо повече – белият равнец е една от малкото билки, които помагат при състоянието аменорея. При него липсва менструация, а билката е средството, която я стимулира с естественото си действие.

Освен това, белият равнец помага и при специфично състояние, свързано с жлезите на гърдите при жените – мастит. То представлява възпаление на млечните жлези и най-често се проявява при жени-кърмачки. Прилагането на бял равнец върху зоната облекчава болката и лекува възпалението ефективно и бързо.

Две свойства на белия равнец са относително нови. В последните години той става все по-популярен заради силните си възможности да пречиства кръвта. Затова и много често се използва в режими за детоксикация на организма. Друго относително неизвестно негово качество се свързва със здравето на устната кухина – счита се, че той забавя и предотвратява образуването на кариеси.

Билки за отделителната система: полски хвощ

Тази недобре известна билка в съвремието е сред най-полезните за женското здраве. Нейните свойства са били широко известни на нашите предци от Древна Гърция и Рим. В днешно време тя е много популярна при различни видове здравословни проблеми, основно свързани с отделителната система.

Полският хвощ се отличава от повечето билки с:

  • диуретично действие – помага на организма да отдели по-бързо събраните течности
  • антисептично действие – лекува успешно уринарни инфекции и леки рани
  • поддържа функциите на яйчниците
  • подобрява състоянието на косата и ноктите

Една от най-важните му функции за женското здраве се изразява именно в полезните свойства за отделителната система. Тъй като много често срещан проблем при дамите е циститът, полският хвощ подобрява отделителната функция и оттам – помага за прочистването на организма от бактериите, причиняващи болките при този здравословен проблем.

Не пропускайте да прочетете и малко повече за още няколко билки, които помагат на бъбреците. 

Лайка

Билки за женско здраве, подбрани за сушени

Следваща по ред, но не и по важност в списъка ни, е лайката. Също като невена, и тя е сред растенията, които са изключително популярни в билколечението от векове. Най-често се свързва с успокояващо съзнанието и тялото действие и благотворно влияние върху организма по време на всички периоди от живота – от пубертета, през съзряването, до менопаузата. Специална роля има и по време на бременността и майчинството.

Ароматната и деликатна билка помага с активните си съставки при спазми и нарушения на съня, свързани с предменструалния синдром. Лайката ги успокоява и не влияе върху сънливостта и способността за извършване на ежедневните действия. Известно е и действието й върху мускулни болки от стрес, тревожност, пренатоварване, вследствие на бременност. Една от малкото билки е, които можете да използвате без притеснения по време на бременност и кърмене, тъй като не отлага в организма опасни за майката и бебето вещества.

Червена детелина

Червената детелина е добре позната на вид билка, но въпреки това, малко хора знаят името й. Още по-малко известно е действието й върху женския организъм.

Съдържанието на фитоестрогени – вещества с растителен произход, близки по действие до естрогена, правят червената детелина една от най-полезните билки за жените. Това с особена сила важи за периода на менопауза. Билката се отразява добре на нощните изпотявания и безсънието, като облекчава тези така неприятни симптоми. При по-младите жени облекчава болезнена овулация и менструация. Сред най-полезните ефекти на билката е и поддържането на баланса на вещества при женските репродуктивни органи.

По време на периоди на детоксикация помага за запазване на баланса на организма и здравето на цялата система.

А за това как да разпознаете дефицита на витамини в тялото си, прочетете тук.

Автор: Васи Дюлгерова

Категории: Билки и чайове|Публикувана: 28.10.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 10:02 | Публикувана: 28 октомври 2019 в 15:47 | Категория: Билки и чайове