Горчив пъпеш (момордика): природен лек срещу диабета

Горчив пъпеш е малко познат в България екзотичен плод. На фокус в тази статия ще са неговите вкусови качества, приложения и ползи за здравето.
Растението момордика наподобява лоза и има стъбло, което достига дължина до 5 метра. То принадлежи към семейство Тиквови (Cucurbitaceae), към които спадат още краставиците, пъпешите и тиквите. Нарича се още горчив пъпеш и горчива краставица. Най-известният вид е Momordica charantia.
То образува малки жълти цветове, които могат да бъдат мъжки или женски.
Тропическият плод има продълговата, грапава форма с набръчкана кора. Може да достигне дължина от 10-25 см, но това варира според сорта. Визуално прилича на краставица или тиквичка, тъй като в началото е зелен, но има по-груба повърхност. При узряване плодът вече става жълт или оранжев. Вътрешността е куха, с тънък месест слой, заобикалящ семенна кухина, пълна с големи плоски червеникави семена.
Произход на горчив пъпеш
Растението вирее в тропическите и субтропичните региони на Азия включително Индия, Китай и Югоизточна Азия, както и части от Африка и Карибите.
В Индия и Китай горчив пъпеш се отглежда повече от 2000 години за медицински и кулинарни цели. Растението се споменава в древните индийски аюрведични текстове заради своите терапевтични ползи. То е ценна част и от традиционната китайска медицина заради охлаждащите си свойства и способността си да балансира енергията в тялото.
Смята се също, че Африка е допринесла за разпространението на растението чрез търговия и миграция през вековете. Сега плодовете се отглеждат в широк спектър от тропически региони като Карибите, Централна и Южна Америка и различни части на Субсахарска Африка.
Горчивият пъпеш предпочита топъл и влажен климат без резки температурни колебания, като вирее най-добре при температури между 24°C и 35°C. Нуждае се от много слънчева светлина (поне 6-8 часа дневно) и висока влажност. Подходяща е добре дренираната, плодородна почва с неутрално до леко кисело pH.
Хранителна стойност
100 г горчив пъпеш ни осигуряват:
- 21 калории
- 4 г въглехидрати
- 2 г фибри
- 99% от препоръчителния дневен прием (ПДП) витамин С
- 44% от ПДП витамин А
- 17% от ПДП фолиева киселина
*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.
Плодът осигурява и фолат, който е от съществено значение за растежа и развитието. В по-малки, но все пак достойни за отбелязване количества растението съдържа калий, цинк и желязо.
Той е добър източник и на мощни антиоксидантни съединения като катехин, галова киселина, епикатехин и хлорогенна киселина. Те могат да помогнат за защита на клетките от увреждане.
Приложения
Горчив пъпеш се използва широко в кулинарията в Азия, Африка и Карибите. Въпреки че е горчив, когато се приготви правилно, вкусът може да бъде балансиран. Често горчив пъпеш се включва в супи и яхнии, тъй като се съчетава добре с подправки, меса и зеленчуци.
В много кухни плодовете се пълнят с пълнеж като кайма или тофу и след това се задушават. Може и да се маринова или суши, за да се запазят хранителните му качества и да се подобри вкусът. Освен това горчивият пъпеш се консумира като сок или чай.
Ползи от момордика
Благодарение на хранителната си стойност и ценните витамини и минерали, които съдържа, горчив пъпеш може да подкрепи здравето ни в най-различни аспекти.
Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства
Той е богат на различни антиоксидантни съединения. Едно от тях е витамин С, който е познат като защитник срещу възпаленията и помощник в укрепването на имунната система. Той е от значение за синтеза на колаген и за поддържане на кожата и съединителната тъкан.
Каротеноидите, които предшестват витамин А, също се съдържат в добро количество в момордика и се свързват с подсилено зрението и намален риск от хронични заболявания. Присъствието на флавоноиди в плода е важно за поддържане на сърдечно-съдовото здраве.
Регулиране нивата на кръвната захар
Заради високото си съдържание на фибри и ниското съдържание на захар плодът спомага за понижаване нивата на кръвната захар (глюкоза) по естествен път.
За разлика от други видове въглехидрати тялото не може да смила фибрите. В резултат на това то не произвежда глюкоза.
Освен това момордика съдържа съединенията мормордицин и чарантин, които имитират действието на инсулин, което помага на тялото да абсорбира глюкозата по-ефективно и понижава нейните нива в кръвта. Тези свойства са важни за хората с диабет тип 2 и инсулинова резистентност.
Ползи за храносмилането и метаболизма
Благодарение на флавоноидите горчивият пъпеш стимулира производството на храносмилателни сокове и ензими, които са необходими за ефективното разграждане на храната.
По тази причина множество храносмилателни проблеми могат да бъдат преодолени с помощта на момордика, защото тя улеснява процеса на храносмилане и усвояване на хранителни вещества. Понеже има леко слабително действие, може да помогне за регулиране чревната подвижност и предотвратяване на запек.
Съединенията в плода подпомагат и разграждането на мазнините и така ускоряват метаболизма, което може да улесни контрола на теглото.
Понижаване на холестерола
Няколко са механизмите, по които горчив пъпеш може да понижи холестерола. Първо, биоактивните съединения като сапонини и флавоноиди спомагат за разграждането и елиминирането на LDL (лошия) холестерол, което намалява риска от натрупване на плаки в артериите. В същото време плодът може да увеличи нивата на HDL (добрия) холестерол, който подпомага изчистването на излишния холестерол от кръвта.
Високото съдържание на фибри от своя страна намалява усвояването на мазнини в червата, което допринася за по-ниски нива на общия холестерол.
Други предимства
Разбира се, всичко това далеч не изчерпва добрите ефектите, които могат да се почерпят.
Някои други предимства включват:
- Подпомага детоксикацията
- Подсилва имунната система
- Антимикробно действие
- Улеснява детоксикацията
- Предотвратяване дефицита на желязо и свързаната с него анемия
Потенциални странични ефекти и противопоказания
Заключение
Често задавани въпроси
Какво е горчив пъпеш?
Горчив пъпеш или момордика е тропическо растение с ярко оранжеви плодове и горчив вкус.
Какви приложения има горчивият пъпеш?
Горчив пъпеш се използва в традиционната медицина и кулинарията, особено в Азия, заради своите здравословни свойства и положително влияние върху храносмилателната система.
Източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Дуриан е плод, който вирее на тропически климат, затова у нас се знае малко за него.
Сочният пъпеш е един силно освежаващ и питателен плод, който се предлага в различни примамливи разновидности. В тази
Кои са популярните екзотични плодове и с какво е полезна консумацията им, ще разгледаме в статия по темата.