Горчив пъпеш (момордика): природен лек срещу диабета

Обновена: 03.06.2025|
5 мин. четене
горчив пъпеш

Горчив пъпеш е малко познат в България екзотичен плод. На фокус в тази статия ще са неговите вкусови качества, приложения и ползи за здравето.

 

Какво е горчив пъпеш?

Горчив пъпеш или момордика е тропическо растение с ярко оранжеви плодове и горчив вкус. Богато е на витамини, антиоксиданти и съединения, които регулират кръвната захар. Използва се в традиционната медицина и кулинарията, особено в Азия, заради своите здравословни свойства и положително влияние върху храносмилателната система.

 

Растението момордика наподобява лоза и има стъбло, което достига дължина до 5 метра. То принадлежи към семейство Тиквови (Cucurbitaceae), към които спадат още краставиците, пъпешите и тиквите. Нарича се още горчив пъпеш и горчива краставица. Най-известният вид е Momordica charantia.

То образува малки жълти цветове, които могат да бъдат мъжки или женски.

Тропическият плод има продълговата, грапава форма с набръчкана кора. Може да достигне дължина от 10-25 см, но това варира според сорта. Визуално прилича на краставица или тиквичка, тъй като в началото е зелен, но има по-груба повърхност. При узряване плодът вече става жълт или оранжев. Вътрешността е куха, с тънък месест слой, заобикалящ семенна кухина, пълна с големи плоски червеникави семена.

 

Произход на горчив пъпеш

 

Горчив пъпеш

 

Растението вирее в тропическите и субтропичните региони на Азия включително Индия, Китай и Югоизточна Азия, както и части от Африка и Карибите.

В Индия и Китай горчив пъпеш се отглежда повече от 2000 години за медицински и кулинарни цели. Растението се споменава в древните индийски аюрведични текстове заради своите терапевтични ползи. То е ценна част и от традиционната китайска медицина заради охлаждащите си свойства и способността си да балансира енергията в тялото.

Смята се също, че Африка е допринесла за разпространението на растението чрез търговия и миграция през вековете. Сега плодовете се отглеждат в широк спектър от тропически региони като Карибите, Централна и Южна Америка и различни части на Субсахарска Африка.

Горчивият пъпеш предпочита топъл и влажен климат без резки температурни колебания, като вирее най-добре при температури между 24°C и 35°C. Нуждае се от много слънчева светлина (поне 6-8 часа дневно) и висока влажност. Подходяща е добре дренираната, плодородна почва с неутрално до леко кисело pH.

 

Хранителна стойност

100 г горчив пъпеш ни осигуряват:

  • 21 калории
  • 4 г въглехидрати
  • 2 г фибри
  • 99% от препоръчителния дневен прием (ПДП) витамин С
  • 44% от ПДП витамин А
  • 17% от ПДП фолиева киселина

 

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

Плодът осигурява и фолат, който е от съществено значение за растежа и развитието. В по-малки, но все пак достойни за отбелязване количества растението съдържа калий, цинк и желязо.

Той е добър източник и на мощни антиоксидантни съединения като катехин, галова киселина, епикатехин и хлорогенна киселина. Те могат да помогнат за защита на клетките от увреждане.

 

Приложения

 

Момордика, сок

 

Горчив пъпеш се използва широко в кулинарията в Азия, Африка и Карибите. Въпреки че е горчив, когато се приготви правилно, вкусът може да бъде балансиран. Често горчив пъпеш се включва в супи и яхнии, тъй като се съчетава добре с подправки, меса и зеленчуци.

В много кухни плодовете се пълнят с пълнеж като кайма или тофу и след това се задушават. Може и да се маринова или суши, за да се запазят хранителните му качества и да се подобри вкусът. Освен това горчивият пъпеш се консумира като сок или чай.

Момордика има и медицински приложения, които далеч не остават на заден план. В народната медицина от векове се използва за подкрепа на различни здравословни състояния, като се прилага под формата на отвари, чайове и екстракти.

Днес активните съединения влизат в производството на хранителни добавки, билкови лекарства и мехлеми. В някои случаи се включва във фармацевтични препарати, особено такива, които са насочени към регулиране на кръвната захар и подобряване на храносмилането.

Ползи от момордика

Благодарение на хранителната си стойност и ценните витамини и минерали, които съдържа, горчив пъпеш може да подкрепи здравето ни в най-различни аспекти.

Антиоксидантни и противовъзпалителни свойства

Той е богат на различни антиоксидантни съединения. Едно от тях е витамин С, който е познат като защитник срещу възпаленията и помощник в укрепването на имунната система. Той е от значение за синтеза на колаген и за поддържане на кожата и съединителната тъкан.

Каротеноидите, които предшестват витамин А, също се съдържат в добро количество в момордика и се свързват с подсилено зрението и намален риск от хронични заболявания. Присъствието на флавоноиди в плода е важно за поддържане на сърдечно-съдовото здраве.

Регулиране нивата на кръвната захар

Заради високото си съдържание на фибри и ниското съдържание на захар плодът спомага за понижаване нивата на кръвната захар (глюкоза) по естествен път.

За разлика от други видове въглехидрати тялото не може да смила фибрите. В резултат на това то не произвежда глюкоза.

Освен това момордика съдържа съединенията мормордицин и чарантин, които имитират действието на инсулин, което помага на тялото да абсорбира глюкозата по-ефективно и понижава нейните нива в кръвта. Тези свойства са важни за хората с диабет тип 2 и инсулинова резистентност.

Ползи за храносмилането и метаболизма

 

Горчив пъпеш, жълт

 

Благодарение на флавоноидите горчивият пъпеш стимулира производството на храносмилателни сокове и ензими, които са необходими за ефективното разграждане на храната.

По тази причина множество храносмилателни проблеми могат да бъдат преодолени с помощта на момордика, защото тя улеснява процеса на храносмилане и усвояване на хранителни вещества. Понеже има леко слабително действие, може да помогне за регулиране чревната подвижност и предотвратяване на запек.

Съединенията в плода подпомагат и разграждането на мазнините и така ускоряват метаболизма, което може да улесни контрола на теглото.

Понижаване на холестерола

Няколко са механизмите, по които горчив пъпеш може да понижи холестерола. Първо, биоактивните съединения като сапонини и флавоноиди спомагат за разграждането и елиминирането на LDL (лошия) холестерол, което намалява риска от натрупване на плаки в артериите. В същото време плодът може да увеличи нивата на HDL (добрия) холестерол, който подпомага изчистването на излишния холестерол от кръвта.

Високото съдържание на фибри от своя страна намалява усвояването на мазнини в червата, което допринася за по-ниски нива на общия холестерол.

Други предимства

Разбира се, всичко това далеч не изчерпва добрите ефектите, които могат да се почерпят.

Някои други предимства включват:

  • Подпомага детоксикацията
  • Подсилва имунната система
  • Антимикробно действие
  • Улеснява детоксикацията
  • Предотвратяване дефицита на желязо и свързаната с него анемия
Всеки от тези аспекти могат да мотивират консумацията на горчив пъпеш или приема на добавки с такъв състав.

Потенциални странични ефекти и противопоказания

 

Горчив пъпеш, узрял

 

Диабетиците, които приемат медикаменти, трябва да внимават с консумацията, защото горчивият пъпеш може допълнително да понижи нивата на кръвната захар. Плодът може да си взаимодейства още с лекарства за кръвно налягане и разреждане на кръвта.  В тези случаи консултацията със здравен специалист може да е полезна.

Когато се консумира в големи количества, крие риск и от храносмилателни проблеми като стомашни болки, диария, гадене и повръщане.

Не е подходящ при бременни жени, защото може да стимулира контракции на матката, което повишава риска от спонтанен аборт. Не се препоръчва и при кърмене. При автоимунни състояния като лупус, ревматоиден артрит и множествена склероза също трябва да се внимава, защото момордика има потенциал да стимулира имунната система и това може да влоши състоянието.

Заключение

Горчив пъпеш, познат и като момордика, е тропическо растение от семейство Тиквови, което се отглежда в Азия, Африка и Карибите. Плодът има грапава кора и при узряване променя цвета си от зелен до жълт или оранжев. Богат е на фибри, витамини и антиоксиданти, като се смята, че подпомага храносмилането, понижава холестерола и регулира кръвната захар.

Често задавани въпроси

Какво е горчив пъпеш?

Горчив пъпеш или момордика е тропическо растение с ярко оранжеви плодове и горчив вкус.

Какви приложения има горчивият пъпеш?

Горчив пъпеш се използва в традиционната медицина и кулинарията, особено в Азия, заради своите здравословни свойства и положително влияние върху храносмилателната система.

Категории: Пълноценно хранене, Хранене и видове храни|Публикувана: 03.06.2025|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

626479756011e81a92bc0c4a19b2896f81316c16492851e232a61563755651d7?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова завършва "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар