Холи – пролетният фестивал на цветовете
Вероятно всички сте чували, виждали или присъствали на фестивал на цветовете, който от няколко години се организира и в България. Макар и доста комерсиализиран, този фестивал всъщност е с индийски корени, известен е като Холи и присъства като вековна традиция при посрещането на пролетта.
Докато тук си разменяме мартеници с благопожелания, в Индия отбелязват края на зимния сезон с пищни, цветни фестивали, с които празнуват настъпването на пролетта.
Самият фестивал всъщност започва един ден преди Dhulandi (така се нарича денят, в който всичко и всички се оцветяват). Хората палят огньове и се отдават на пеене и танцуване около тях.
Празничната треска пък започва няколко седмици преди това. Пазарите са с динамичен изглед и разнообразни магазини, които продават цветове и вкусни сладкиши като gujiyas, rasgulla, malpua и много други. Що се отнася до напитките, ако имате възможност да отидете на фестивала, не пропускайте Bhang (вид напитка, приготвена от канабис) или тандай.
Хората танцуват по улиците и крещят „Холи хай!“. Никой не е пощаден, всеки е омазан с цветен прах и напръскан с вода с pichkaris (вид воден пистолет).
Легендата разказва
Празнуването на Холи е обвързано с няколко легенди. Според най-популярната от тях думата „холи“ произлиза от демона Холика. Тя била сестра на Хираня Кашипу (името означава „любов към златото и мекото легло“) – крал-демон, който победил боговете и провъзгласил своето надмощие над всички останали в света.
Но синът на Кашипу бил пламенно предан на бог Вишну и Кашипу, разгневен, решава да го накаже. Той използва помощта на сестра си Холика, която имала невероятна способност – огънят не можел да й причини никаква вреда. Холика занася малкото момче Прахлад, синът на Кашипу, в огъня, но божествената намеса го спасява – Холика изгаря в огъня без да нанесе никаква вреда на малкия Прахлад.
Друга легенда разказва за ревността на младия Кришна (осмият аватар на бог Вишну) към светлия тен на богинята Радха, тъй като неговият бил много тъмен.
Един ден Кришна се оплакал на майка си Яшода за несправедливостта на природата, която направила Радха толкова светла, а него – толкова тъмен. За да успокои плачещия млад Кришна, любящата майка го помолила да отиде и да оцвети лицето на Радха в какъвто цвят поиска.
В палаво настроение, непослушният Кришна се вслушал в съвета на майка си и оцветил лицето на Радха в тъмен цвят, точно като неговото. Прекрасната сцена с шегата на Кришна, в която той играе с цветовете заедно с Радха, е съживена и запазена в многобройни картини и стенописи.
По някакъв начин забавната шега на Кришна добива популярност и то толкова голяма, че се превръща във фестивал. Хвърлянето на цветове върху любимите хора изразява привързаността им един към друг, любовта и толерантността. Легендата оживява всяка година в цяла Индия.
Как се празнува фестивалът Холи?
Хората на фестивала хвърлят оцветена вода и цветни прахове един върху друг и се дава разрешение за отклонение от обичайните обществени норми по отношение на каста, пол, статус и възраст. По улиците празнуващите „играят“ Холи (хинди: Holi khelna ), често под звуците на силна музика и викове „Holi hai“ (от хинди: „Това е Холи!“. В края на празника всички се къпят, обличат чисти дрехи и посещават приятели, учители и роднини.
В някои части на страната има традиция да се поставят идоли на Кришна и Радха в украсен паланкин, който след това се носи по главните улици на града. През това време поклонниците на Кришна го възпяват, пеят химни на предаността и танцуват в негово име.
По време на фестивала има множество традиционни деликатеси, които правят празника още по-приятен. По-надолу ще ви споделим една от рецептите, типични за фестивала, която да направите с любов за вашите близки и да усетите духа на празника – puran poli.
Цветовете на Холи могат да се използват под формата на прах (на хинди: gulal ) или като оцветена вода, която се излива от кофи или се пръска от водни пистолети (picchkaris). Традиционно тези цветове са получени от растителни източници:
- Зелено от листата на ним и къна
- Жълто от куркума и невен
- Синьо от индиго
- Червено от нарове, горски пламък ( Butea monosperma ) и червено сандалово дърво
В съвремието по-често се използват синтетично произведени цветни прахове. Те са евтини, лесно достъпни и се предлагат в ярки нюанси.
В някои случаи наличните в търговската мрежа синтетични бои могат да съдържат токсични пигменти на основата на метал или потенциално опасни багрила и да причинят дразнене и парене на кожата и очите.
Поради тези причини много хора предпочитат да използват билкови оцветители.
Рецепта за Puran Poli
Puran Poli е плосък хляб, пълнен със сладка плънка от леща. На маратски език сладката плънка е известна като пуран, а плоският хляб се нарича поли. Докато пуран поли се счита за сладък, съставките го правят доста здравословен.
Има няколко варианта на този вкусен плосък хляб, открити в западните и южните части и региони на Индия. Подобна вариация в Южна Индия и от кухнята на Андхра и Карнатака се нарича Bobbatlu, също Obbattu или Holige, където пропорциите на брашната могат да варират заедно с вида на използваните ароматизиращи подправки и леща.
В автентичната рецепта Puran Poli плънката се прави от chana dal – лющен нахут. Ние използваме жълта леща. Рецептата не е подходяща за кето режим, заради високовъглехидратната леща, но можете да посетите секцията „Кето рецепти“ за вдъхновение.
Време за приготвяне | Порции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 6 | 45 г нетни въглехидрати 9,36 г фибри 512,25 калории 26,73 г протеин 23,8 г мазнини |
Необходими продукти:
- 300 г жълта леща
- 150 г стевиола на прах
- 1 с. л. кардамон на прах
- 150 г бадемово брашно
- 1 с. л. краве масло гхи
- топла вода за замесване на тестото
- краве масло Гхи за сервиране
Начин на приготвяне:
- Сварете лещата в топла вода до омекването й. Изцедете я в гевгир за 10-15 мин.
- Смелете отцедената леща с мелничка за ядки или я намачкайте с лъжица, ако нямате мелница. Смачкайте я хубаво, за да премахнете останалите бучки.
- Поставете сместа в тенджерка, добавете стевиолата и кардамона и гответе, докато се образува мека буца, като бъркате постоянно, за да не загаря. Отстранете я от котлона.
- Смесете маслото гхи с брашното, добавете достатъчно вода, за да направите меко, гъвкаво тесто.
- Вземете малка част от тестото, оформете топче от него. Поставете го на дъската за размесване, като леко го притиснете отгоре. Вземете малка част от приготвената леща, оформете топче, с по-малки размери от това от брашното, поставете го върху първото и го завийте отстрани. Идеята е топчетото от лещата да остане в сърцевината на това от брашно.
- След това разточете получената топка на тънка, палачинкообразна форма и разстелете в нагорещен тиган. Печете до златисто от двете страни, като намазвате леко страните с гхи.
- Сервирайте горещи с гхи или ги залейте с една супена лъжица от пречистеното масло.
Празнувайте настъпването на пролетта по един фестивален, цветен начин и се потопете в индийската култура и кухня, приготвяйки традиционно Холи-ястие.
Често задавани въпроси
Какво е значението на Холи в индуската култура?
Холи има дълбоко културно и религиозно значение в индуизма. Той отбелязва победата на доброто над злото, настъпването на пролетта и края на зимата. Свързва се и с различни легенди от индуистката митология, като историята за Холика и Прахлад.
Как обикновено се празнува Холи в Индия?
Холи се празнува с голям ентусиазъм в цяла Индия. Хората се събират, за да играят с цветове, да пеят и танцуват, да се насладят на празнични храни и сладкиши и да споделят радост с приятели и семейство. Традиционни ритуали като Холика Дахан (запалване на огньове) и игриво пръскане на цветни прахове и вода са централни за празника.
Как хората се подготвят за празненствата на Холи?
Подготовката за Холи обикновено включва правене или закупуване на ярки цветове, водни пистолети (пичкари) и традиционни сладкиши. Домовете се почистват и украсяват, а хората често приготвят специални ястия за случая, като puran poli.
Източници
- Narayanan, V. "Sacred times and festivals", Encyclopedia Britannica
- Dohutia, S. et al. "Holi – Hindu festival", Encyclopedia Britannica
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кукерство е традиционен български обичай, в който основните участници – кукерите, се обличат в специални костюми и скриват лицата си зад страшни маски.
Оригами е японско изкуство с интересна история, поверия и ползи за психичното и физическото ни здраве.
Мандала е популярно азиатско изкуство, което се използва за постигане на по-добро психично и физическо здраве, както и за интериорни цели.