Гъбен пастет – лесна рецепта

Искало ли ви се е да си направите гъбен пастет у дома и да сте сигурни в състава му?! Предлагаме ви една рецепта за домашен гъбен пастет, която е лесна за изпълнение, не отнема много време и е вкусна. По този начин няма да се съмнявате в това какво консумирате и ще може да го овкусите според вашите лични предпочитания.
Рецепта за гъбен пастет
Нисковъглехидратен и вкусен – това е домашният гъбен пастет. Може да го добавяте към различни сандвичи и като гарнитура на салати. Подходящ е и за комбинация с различни видове месо.
| Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности за 1 порция |
|---|---|---|
| 40 минути | 50 | 20,42 калории 0,4 г нетни въглехидрати 0,43 г протеини 1,91 г мазнини |
Необходими продукти:
- 1 кг гъби печурки
- 4 с. л. гръцки студено пресован зехтин „екстра върджин“
- 1 ч.л. чесън на прах
- сол и черен пипер на вкус
- магданоз
Начин на приготвяне:
- Измийте добре магданоза и го нарежете на ситно.
- Добре почистете гъбите, като ги обелите и измиете.
- След това ги нарежете на дребни парченца.
- Сложете 2 с. л. от зехтина в тиган и го загрейте.
- Прибавете 2-3 скилидки чесън, които с помощта на нож смачкате добре така, че да пуснат вкуса си.
- Добавете гъбите и гответе, докато се изпари водата и гъбите омекнат.
- Гъбената смес поставете в блендер, добавете сол и черен пипер на вкус, както и накълцания магданоз.
- Прибавете останалия зехтин.
- Блендирайте до получаване на гладка смес.
Вашият гъбен пастет е готов за консумация веднага. Съхранявайте го в хладилник, в добре затворен буркан в рамките на седмица. Може да консервирате гъбения пастет, като преварите бурканчетата, в които е поставен.
История на гъбен пастет

Историята на гъбения пастет има корени в европейската кулинарна традиция, като се свързва най-силно с френската и източноевропейската кухня. В класическата френска гастрономия, пастетите са известни като pâté – фино пасирани смеси от месо, зеленчуци или гъби, комбинирани с мазнина и подправки. Гъбеният пастет е възникнал като вегетарианска или постна алтернатива на месните пастети особено в домакинства или периоди, в които месо не е можело да се консумира.
През XIX и XX век с развитието на гурме културата и ресторантите гъбите – особено ароматни сортове като печурки, манатарки и шийтаке – започват да се използват все по-често в кремообразни разядки и пастети. Гъбеният пастет става популярен и в Източна Европа, където често се комбинира с лук, чесън и билки. Днес той е предпочитан както от вегетарианци и вегани, така и от любителите на леките и ароматни храни, като намира място и в кето и нисковъглехидратни режими.
От какво друго може да се приготви пастет?

Пастетът е кремообразна разядка, която може да се приготви от разнообразни продукти в зависимост от вкусовите предпочитания и режима на хранене. Традиционно се прави от месо – например черен дроб (най-често пилешки или свински), който се задушава с лук, подправки и мазнина, след което се пасира до гладка текстура.
Вегетарианските и веган варианти включват основи като гъби, леща, нахут, боб, печен патладжан или печени чушки, комбинирани със зехтин, тахан, ядки или семена. Могат да се добавят чесън, билки, лимонов сок и подправки за по-наситен вкус. Други популярни съставки са риба тон, пушена сьомга, яйца, маслини, сирена и сметана. Пастетът може да бъде както солен, така и леко пикантен или пушен, и се сервира обикновено върху хляб, крекери или като част от плато с разядки.
Още от здравословната ни кухня

Ако идеята ни за гъбен пастет ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате гъбен пастет със сандвич с кето безглутенов хляб.
За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.
Добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Ако търсим леко и здравословно предястие, тази рецепта за сандвичи от тиквички е перфектното решение. Приготвени в еър
Този сандвич с гуакамоле и поширано яйце приготвяме с нашия кето хляб, който се приготвя бързо от готова смес.
Разядка с извара и хрупкави зеленчуци се хапва самостоятелно, с кето хляб или в компанията на вкусна салата.







