Гъбен пастет – лесна рецепта

Обновена: 23.05.2025|
3 мин. четене
гъбен пастет

Искало ли ви се е да си направите гъбен пастет у дома и да сте сигурни в състава му?! Предлагаме ви една рецепта за домашен гъбен пастет, която е лесна за изпълнение, не отнема много време и е вкусна. По този начин няма да се съмнявате в това какво консумирате и ще може да го овкусите според вашите лични предпочитания. 

 

Рецепта за гъбен пастет

Нисковъглехидратен и вкусен – това е домашният гъбен пастет. Може да го добавяте към различни сандвичи и като гарнитура на салати. Подходящ е и за комбинация с различни видове месо.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности за 1 порция
40 минути 50 20,42 калории
0,4 г нетни въглехидрати
0,43 г протеини
1,91 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 1 кг гъби печурки
  • 4 с. л. гръцки студено пресован зехтин „екстра върджин“
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • сол и черен пипер на вкус
  • магданоз

 

Начин на приготвяне:

  1. Измийте добре магданоза и го нарежете на ситно.
  2. Добре почистете гъбите, като ги обелите и измиете.
  3. След това ги нарежете на дребни парченца.
  4. Сложете 2 с. л. от зехтина в тиган и го загрейте. 
  5. Прибавете 2-3 скилидки чесън, които с помощта на нож смачкате добре така, че да пуснат вкуса си.
  6. Добавете гъбите и гответе, докато се изпари водата и гъбите омекнат. 
  7. Гъбената смес поставете в блендер, добавете сол и черен пипер на вкус, както и накълцания магданоз.
  8. Прибавете останалия зехтин.
  9. Блендирайте до получаване на гладка смес.

Вашият гъбен пастет е готов за консумация веднага. Съхранявайте го в хладилник, в добре затворен буркан в рамките на седмица. Може да консервирате гъбения пастет, като преварите бурканчетата, в които е поставен. 

 

История на гъбен пастет

 

история на пастета, гъбен пастет

 

Историята на гъбения пастет има корени в европейската кулинарна традиция, като се свързва най-силно с френската и източноевропейската кухня. В класическата френска гастрономия, пастетите са известни като pâté – фино пасирани смеси от месо, зеленчуци или гъби, комбинирани с мазнина и подправки. Гъбеният пастет е възникнал като вегетарианска или постна алтернатива на месните пастети особено в домакинства или периоди, в които месо не е можело да се консумира.

През XIX и XX век с развитието на гурме културата и ресторантите гъбите – особено ароматни сортове като печурки, манатарки и шийтаке – започват да се използват все по-често в кремообразни разядки и пастети. Гъбеният пастет става популярен и в Източна Европа, където често се комбинира с лук, чесън и билки. Днес той е предпочитан както от вегетарианци и вегани, така и от любителите на леките и ароматни храни, като намира място и в кето и нисковъглехидратни режими.

 

От какво друго може да се приготви пастет?

 

гъбен пастет, от какво друго може да се прави пастет

 

Пастетът е кремообразна разядка, която може да се приготви от разнообразни продукти в зависимост от вкусовите предпочитания и режима на хранене. Традиционно се прави от месо – например черен дроб (най-често пилешки или свински), който се задушава с лук, подправки и мазнина, след което се пасира до гладка текстура. 

Вегетарианските и веган варианти включват основи като гъби, леща, нахут, боб, печен патладжан или печени чушки, комбинирани със зехтин, тахан, ядки или семена. Могат да се добавят чесън, билки, лимонов сок и подправки за по-наситен вкус. Други популярни съставки са риба тон, пушена сьомга, яйца, маслини, сирена и сметана. Пастетът може да бъде както солен, така и леко пикантен или пушен, и се сервира обикновено върху хляб, крекери или като част от плато с разядки.

Още от здравословната ни кухня

 

Сандвич с кето безглутенов хляб.

 

Ако идеята ни за гъбен пастет ви е харесала, предлагаме да разгледате още рецепти, подходящи за нисковъглехидратния режим, в секцията „Кето рецепти“. Може да комбинирате гъбен пастет със сандвич с кето безглутенов хляб. 

За още интересни и разнообразни идеи, може да се присъедините към здравословната ни кухня във фейсбук, където ще може заедно с другите участници да обменяте интересни идеи. В безплатната ни вайбър група публикуваме ексклузивни менюта и списъци за пазаруване, които ще улеснят пътя на кето режима ни.

Добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

84b0d9718f97ecd590622ac66a21c5bdfa8cb27339245d7c9e6067d46b19ea20?s=96&d=mm&r=g

Санита Куцарова завършва специалност “Драматургия” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Има интереси в различни области на изкуството, но писането е най-голямата ѝ страст. Обича да съчетава здравословния начин на хранене с ежедневни тренировки и да прекарва свободното си време в природата или в четене на книги.

Свързани публикации

Оставете коментар