Фурми – история и полезни свойства
Сушените фурми са богат източник на хранителни вещества, като са основна храна в Близкия изток от хиляди години. Мюсюлманите ги смятат за свещени и през целия религиозен пост на Рамадан те присъстват в менюто им.
Тези сладки плодове зареждат тялото с енергия и неслучайно в арабската култура се казва, че само 6 фурми са нужни, за да се прекоси цяла Сахара.
Според някои изследователи ботаническото име произлиза от финикийската дума „phoenix“, което е препратка към митологичната птица феникс, възкръсваща от пепелта, поради способността на това дърво да израства отново след пожар.
Фурмите са класифицирани от диетолозите като здравословни източници на естествени захари, минерали, полифеноли, фловоноиди, допринасящи за ефективното усвояване на храната.
Те притежават противовъзпалителни, противоракови и антиоксидантни свойства, като са важна част от лечението на различни заболявания в ислямския свят.
Произход и състав
Произходът на финиковата палма не е ясен, но се смята, че тя е може би най-древното култивирано дърво в света (преди повече от 6000 г пр н. е).
То е било използвано за построяването на храма на Луната в град Ур, днешен Ирак – един от най-старите градове на месопотамската цивилизация.
Еврейската дума за финиковата палма е „тамар“, като това дърво се превърнало в символ на изящество и елегантност и е било свързвано с акадската богиня Ищар.
Но също така това растение е било важна част от бита на шумерите, акадците и вавилонците. Според археологическите доказателства, те са го използвали като храна, за медицински цели, а техните къщи били покрити с палмови листа и стволове.
Финиковата палма е смятана за свещена от древните, като често е споменавана в Авраамическите религии (юдаизма, християнството и исляма).
Финиковата палма е спомената 50 пъти в Библията и 20 пъти в Корана.
Една легендата гласи, че всъщност тя е едемското дърво на познанието и, че фурмата, а не ябълката, е плодът, който Ева и Адам са опитали, правещо ги „равни на боговете“.
Хранителна стойност
Фурмите са богати на полезни вещества.
Те имат изключително висока хранителна стойност в 100 г фурми:
- 282 калории
- 75 г въглехидрати (от които 8 г фибри)
- 1.02 мг желязо
- 656 мг калий
- 62 мг фосфор
- 43 мг магнезий
- 39 мг калций
- 2 мг натрий
- 6,30 мг Витамин В4 (холин)
- 1,27 мг Витамин В3 (ниацин)
Видове
Съществуват повече от 200 сорта, които се отглеждат като основна култура в Египет, Саудитска Арабия и много други държави в Близкия Изток.
Сорт Medjool
Този сорт е сред водещите на световния пазар, класифицирани като първи клас фурми. Те са с голям размер, влакнесто месо, червеникавокафяво, сладко. Произвеждат се в Мароко, Палестина, Йордания.
Омански фурми
Обикновено са големи, тъмнокафяви, сочни и сладки на вкус. Произвеждат се в Оман.
Сорт Пиаром
Този сорт се характеризира с овална форма, тънка и дълга, тъмнокафява или черна на цвят, полуизсушена, уникален сладък вкус с нотки на карамел/тофи. Произвеждат се в региона на Персийския залив и Близкия изток.
Сорт Deglet Nour
Плодовете са средно големи, дълги и тесни, златистокафяви с тъмен оттенък, меки, месести. Произвеждат се в Алжир.
Сортът е популярен още в Либия и Тунис, като често се нарича „кралицата на всички фурми.“
Сорт Мазафати
Характеризират се с нормален размер, мека и тъмнокафява кожа, мек вкус с нотки на шоколад. Произвеждат се в Иран.
Сорт Бархи
Малка овална форма, жълтеникав цвят, един от най-сладките видове фурми с кремообразна консистенция и аромат на карамел. Произвеждат се в Ирак.
Какви ползи има консумацията им?
Шепа фурми може да има изключителни здравословно действие за организма. Освен че са полезни, сушените фурми са много сладки и вкусни.
Намаляват нивата на лошия холестерол
Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry, една сред многото ползи от честата консумация на фурми е намаляването на нивата на триглицеридите.
Укрепват костите
Също така укрепват костите. Тези плодове са богати на мед, селен и магнезий, които са много важни хранителни вещества за поддържане на костната структура и предотвратяване на костни заболявания.
Богати на антиоксиданти
Тези сладки плодове доставят на организма мощни антиоксиданти, които защитават клетките от вредното действие на свободните радикали.
В тях се съдържат:
- Каротеноиди – имат много ползи за здравето на сърцето и очите.
- Флавоноиди – мощни антиоксиданти, известни със своите противовъзпалителни свойства.
- Фенолова киселина – има противовъзпалителни свойства и помага за намаляване на риска от някои видове рак.
Детоксикират организма
Фурмите поддържат здравето на черния дроб, като спомагат тялото да се детоксикира от отпадъците и токсичните вещества по естествен начин.
Също така редовната консумация на фурми предотвратява риска от развитието на чернодробна фиброза и цироза.
Полезни са за мозъка
Плодовете на финиковата палма са богат източник на холин (витамин B4), който е много полезен за здравето на мозъка, паметта и когнитивните функции.
Редовната им консумация е свързана с намален риск от невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер. Както и по-добри когнитивни резултати при по-възрастните хора, тъй като фурмите притежават противовъзпалителни свойства и предотвратяват образуването на плаки в мозъка.
Подобряват здравето на сърцето
Те са полезни и за сърдечно-съдовата система, като предотвратяват образуването на атеросклеротични плаки по кръвоносните съдове.
Балансират нивата на желязо
Фурмите са пълни с желязо и са отличен източник, който спомага за балансирането на нивата при хора с анемия.
Като превенция на диабет
Фурмите са полезни и при профилактиката при диабет, тъй като намаляват нивата на кръвната захар и подпомагат усвояването на глюкозата.
Изследванията показват, че консумацията на фурми стимулира производството на инсулин и намалява риска от развитието на диабет.
Подобряват храносмилането
Фибрите в тях помагат за регулиране на движенията на червата и подобряват храносмилането.
Освен това редовната им консумация може да ви помогне да облекчите констипацията и множеството проблеми, които носи.
Източник на енергия
Те са с високо съдържание на естествени захари като глюкоза, фруктоза и захароза, като повишават енергийните запаси на организма.
Когато се чувствате уморени, хапнете шепа фурми – ще ви помогнат за бързо повишаване на енергийните нива.
Домашни бонбони с фурми
Ако сте любители на сладкото, ви предлагаме една лесна идея за домашни бонбони само с три съставки.
Фурмите притежават един приятен и ненатрапчив сладък вкус, като са чудесен здравословен заместител на готовите сладкиши и захарни изделия.
Тези бонбони са идеален начин да заситите глада за сладко на подрастващите по един здравословен начин, тъй като фурмите се считат за идеален източник хранителни вещества за децата.
Време за приготвяне | Брой | Хранителна стойност в един бонбон |
---|---|---|
40 минути | 12 | 9 г въглехидрати, 97 kcal |
Необходими продукти:
- 12 броя фурми Medjool
- 150 г сурово кашу
- 200 г черен шоколад
Начин на приготвяне:
- Накиснете кашуто във вода.
- Премахнете костилките на фурмите с помощта на малко ножче.
- На мястото на костилката поставете кашуто.
- Разтопете шоколада на водна баня.
- Потопете всяка фурма в разтопения шоколад с помощта на вилица.
След като шоколадът стегне, може да се насладите на невероятния вкус на фурмите.
Имат ли странични ефекти?
Странични ефекти могат да се наблюдават при консумацията на повече от 10 фурми на ден.
Противопоказанията са при наличието на захарен диабет, затлъстяване, непоносимост към фруктоза и хиперкалиемия.
Заключение
Тези плодове са истински, сладък дар от природата. Фурмите са доказали своята лечебна и хранителна стойност, а в миналото те служели за храна на войните, зареждаща ги със сила, преди да влязат в битка.
Какво представляват фурмите?
Това са сладките плодове на финиковата палма.
Какви полезни действия имат?
Тези плодове притежават висока хранителна стойност и противовъзпалителни, противоракови и антиоксидантни свойства.
Кои са най-добрите сортове?
Най-известните сортове са Medjool, класифицирани като първи клас фурми, като те са водещите на световния пазар.
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Популярните кайсии са вкусни плодове, пълни с витамини, фибри и антиоксиданти.
Разглеждаме какви са известните от смокини ползи и как това дърво играе важна роля в културата на много народи.
Любимите на мнозина сини сливи произхождат от района между Каспийско и Черно море в сегашния регион на Кавказ.