Френска салата Нисоаз

Обновена: 02.01.2025|
френска салата Нисоаз

Френска салата Нисоаз е чудесно допълнение към летните леки храни, които обичаме. Тази рецепта съчетава свежи и пресни съставки с питателни продукти, богати на полезни мазнини и белтъчини. Тя предлага голяма доза енергия за тялото, без да натоварва стомаха.

 

Рецепта за френска салата Нисоаз

Предлагаме ви лесна и бърза салата, която ще донесе интересен френски полъх в ежедневното меню. Френска салата Нисоаз е питателна, но лека, за да осигури важни хранителни вещества, без да преяждаме и да предизвикаме подуване.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
15 минути 4 375 калории
6 г нетни въглехидрати
40 г белтъчини
20 г мазнини

Необходими продукти:

  • 180 г зелен боб
  • 6 броя яйца
  • 300 г филе от риба тон, от консерва в собствен сос
  • 100 г черни маслини, без костилка
  • 10 броя чери домати (~150 г)
  • 1/2 глава маруля (~300 г)
  • 10 броя филе от аншоа (~40 г)
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. винен оцет
  • 1/2 ч. л. чесън на прах
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Сварете шестте яйца. Може да са рохки или добре сварени – в зависимост от вашите лични предпочитания.
  2. Извадете зеления боб от консерва. Хубаво го измийте и отцедете.
  3. Измийте марулята и я нарежете на ленти.
  4. Покрийте дъното на чиниите с марулята, която ще служи за канапе на салатата.
  5. В отделна купа смесете нарязаните чери домати, зеления боб, 8 филета от аншоа, маслините и рибата тон.
  6. В малка чаша намачкайте останалите 2 броя филе от аншоа и към него прибавете горчицата, зехтина, винения оцет, чесъна на прах и солта.
  7. Разбъркайте добре тази смес до получаване на хомогенен дресинг.
  8. Залейте зеленчуците в купата с дресинга и разбъркайте добре.
  9. Изсипете равни части от салатата с дресинг върху канапетата от маруля.
  10. Подредете нарязаните варени яйца върху салатата.
  11. По желание може да поръсите яйцата с черен пипер.
  12. Сервирайте френска салата Нисоаз в компанията на подходящо основно ястие или друга френска вкусотия.

 

Хранителни стойности във френска салата Нисоаз

 

френска салата Нисоаз

 

Френска салата Нисоаз съдържа полезни хранителни вещества и е чудесен източник на полезни белтъчини. С помощта на 1 порция от салатата може да си набавим:

  • 181% селен
  • 133% витамин Б12
  • 115% витамин Б3
  • 104% омега-3 мастни киселини
  • 98% витамин К
  • 53% витамин Б2
  • 46% витамин А
  • 49% фосфор

 

*Процентите са калкулирани спрямо препоръчителната дневна доза.

 

За френска салата Нисоаз

Оригиналното име на френска салата Нисоаз е Niçoise, което отбелязва нейния произход – тя идва от Ница в Югоизточна Франция. Първите писмени доказателства за тази салата датират от 1894 година. През 20-те години на 20. век тя се популяризира в ресторанта на френския готвач Жан Орси в Сан Франциско.

В оригиналната рецепта за френска салата Нисоаз се добавят пресни картофи, които предварително се сваряват и овкусяват. Въпреки че някои хора твърдят, че картофите и зеления боб не са традиционни за салатата, тези съставки се откриват в повечето съвременни рецепти за френска салата Нисоаз.

Те са приятна лека съставка, която чудесно се комбинира с останалите продукти в тази салата.

Картофите обаче са високовъглехидратни зеленчуци и не присъстват в храните, позволени по време на кето режим, и поради тази причина ние приготвяме френска салата Нисоаз без тях. Вкусът на салатата обаче по нищо не отстъпва на оригинала въпреки тази липса.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

Охлюви по френски - рецепта.

 

Френската кухня има редица вкусотии, които можем да пригодим за консумация по време на кетогенен режим на хранене. Предлагаме ви пълно френско меню, в което да включите френска салата Нисоаз и да впечатлите гостите си:

 

В комбинация с нашето френско меню ви предлагаме безплатно ежеседмично кето меню, което да направи нисковъглехидратното хранене лесно като детска игра. Присъединете се към нашата Вайбър група, в която ще откриете седмично меню заедно с удобен списък за пазаруване за цялата седмица.

За още по-пълно и вкусно кето меню ви каним да се присъедините към нашата споделена кухня във Фейсбук. В нея сме събрали хиляди кето съмишленици, които споделят любимите си кето рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
77b4e8bfbbc2c5326156c9a35bcebe95?s=96&d=mm&r=g

Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар