Филе от сьомга на фурна

Обновена: 26.06.2025|
gotovofile redcar 1

Сьомгата е риба, която носи усещане за специално ястие независимо по какъв начин я сготвим. Освен това е изключително полезна, тъй като в нея се съдържат ценни хранителни вещества. Затова си заслужава да я опитаме както на тиган, така и на фурна.

 

Рецепта за филе от сьомга на фурна

Приготвянето на филе от сьомга на фурна е бързо и лесно, тъй като рибата не се нуждае от много подготовка или дълго готвене, за да бъде вкусна.

 

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
20 минути 2 665 калории
2 г нетни въглехидрати
77 г белтъчини
37 г мазнини

 

Необходими продукти:

  • 600 г филе от сьомга
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1 лимон
  • 2 скилидки чесън
  • стрък розмарин (по желание)
  • сол на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Разрежете лимона на половина. Изстискайте едната половина и оваляйте филето в сока. Другата половина нарежете на шайби. Тях ще поставим върху филето от сьомга, докато се пече.
  2. Натъркайте филето със сол и черен пипер.
  3. Затоплете фурната и сложете маслото в тавата, в която ще печете сьомгата. Оставете тавата за 1-2 минути в топлата фурна, за да се разтопи.
  4. Оваляйте сьомгата в маслото и я сложете в тавата.
  5. Обелете чесъна и с плоската страна на ножа го смачкайте.
  6. В маслото, около рибата, сложете стръка розмарин и скилидките чесън. След като сьомгата е готова те ще бъдат извадени, тъй като те ще са оставили своя вкус в маслото.
  7. Сложете алуминиево фолио и сложете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 5 минути.
  8. След това махнете фолиото и печете за още 5-8 минути до позлатяване.
  9. Сервирайте готовото филе от сьомга на фурна с подходяща гарнитура или сос.

 

Съвет: Към маслото в тавата може да добавите също пресен босилек, тънки шайби джинджифил или парчета червен лук за допълнително аромат към рибата.

 

Хранителни стойности

 

филе от сьомга на фурна

 

Сьомгата е изключително полезна и съдържа големи количества от ценни хранителни вещества, които по-рядко се откриват в други риби. Затова е хубаво, когато е възможно, да хапваме от тази риба, като я приготвяме по здравословен начин.

В 1 порция от нашето филе от сьомга на фурна се съдържат:

  • >500% омега-3 мастни киселини
  • >300% витамин Б12
  • 256% селен
  • 219% витамин Б6
  • 216% витамин Б3
  • 175% витамин Д
  • 134% витамин Б2
  • 116% витамин Б5
  • 110% фосфор
  • 109% мед
  • 76% витамин Б1
  • 74% калий

*Процентите са калкулирани според препоръчителната дневна доза.

Изобилието от витамини и минерали в тази риба е наистина забележително. Също в добри количества може да си набавим витамин Е, витамин Б1, калий, цинк, магнезий, витамин А и Ц.

 

Марината за сьомга на фурна

 

филе от сьомга на фурна

 

В нашата рецепта за филе от сьомга на фурна избираме да мариноваме сьомгата семпло – с лимон, масло и ароматни добавки. Други страхотни съставки в една незабравима марината за сьомга са:

  • Екстра върджин зехтин
  • Горчица
  • Мащерка
  • Портокалова кора
  • Сок от лайм
  • Лют сос
  • Песто
  • Маслинова паста

Не се притеснявайте да експериментирате и да опитвате нови вариации за приготвянето на филе от сьомга на фурна.

Сос за сьомга на фурна

Като гарнитура за сьомга на фурна може да използвате подходящи кето зеленчуци или да направите вкусен сос за филето, с който да залеете ястието.

  • Може да приготвите млечен сос, който да внесе допълнително вкус на ястието.
  • Опитайте и комбинация от масло и лимонов сок – сос, който допълва нашата рецепта, съдържаща същите съставки.
  • Барбекю сос без захар също би си отивал с ароматната сьомга на фурна.

 

Както с маринатата, така и със соса за сьомга може да експериментирате, за да откриете най-доброто за своя собствен вкус.

 

Още от нашата здравословна кухня

 

котлет от сьомга

 

Кето кухнята обожава да използва вкусната морска храна за приготвяне на разнообразни нисковъглехидратни ястия. В нашия кулинарен блог ще откриете още предложения като:

 

За още вкусни рецепти за основни, предястия и десерти ви каним да се присъедините към споделената ни кухня във Фейсбук. Освен в нея може да ни намерите и във Вайбър канала на ForLife. Неговите членове получават безплатно седмично меню за нисковъглехдиратно хранене, което улеснява живота и храненето. Очакваме ви!

Добър апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 12.06.2025|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front
banner blood donation mobile

Популярни продукти

4ff7ca7b8808dd2224958fe9d5bf28afa487e2dd07448e195917dd02b9eb797f?s=96&d=mm&r=g

Радина Питтас завършва бакалавърска програма "Българска филология" и магистър "Семиотика, език и реклама". Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Свързани публикации

  • котлет от сьомга

    Котлет от сьомга е една от най-вкусните храни с риба, които може да си приготвим. Той запазва сочността

  • Кето панирана риба.

    Днес приготвяме една чудесна кето панирана риба, за която използваме нисковъглехидратна панировка, за да получим златиста, хрупкава и

  • Рецепти със сьомга.

    Тези три рецепти със сьомга са нашите любими нисковъглехидратни предложения, които определено си заслужава да се опитат. Сами

Оставете коментар