EMDR терапия – невербален метод за лекуване на травми

Обновена: 24.04.2024|
EMDR терапия.

Чувате ли сте за невербална терапия, която разчита на връзката между очите и мозъка, за да се справи с дълбоки психологически проблеми? Това е така наречената EMDR терапия, която се доказва като изключително добра форма на лечение на посттравматично стресово разстройство и други разстройства, произлизащи от емоционална травма.

Повече за нейното действие и състоянията, които може да третира – ще разкажем в тази статия.

Какво представлява EMDR терапия?

EMDR терапията е психотерапевтичен подход. Той се основава на модела на адаптивна обработка на информация (adaptive information processing – AIP), който предполага, че травматичните преживявания могат да нарушат естествените механизми за обработка на мозъка. Това води до съхраняване на тревожни спомени в необработена и неадаптивна форма.

vitc 400 1
chrevno 600
vitc 400 1
chrevno 600

Разработен от Франсин Шапиро в края на 80-те години, EMDR има за цел да направи възможна повторната обработка на травматични спомени по адаптивен и здравословен начин.

Абривиатурата „EMDR“ – Eye Мovement Desensitisation and Reprocessing, се превежда като „десенсибилизация и повторна обработка на движението на очите“.

С други думи, очите се използват като форма на двустранна стимулация за улесняване на обработката на травматични спомени и свързаните с тях емоции.

Един от ключовите компоненти на EMDR терапията е двустранната стимулация, защото тя включва ангажиране на двете полукълба на мозъка едновременно. Това може да се постигне чрез различни средства, като движение на очите отстрани, потупване или слухови тонове. Предполага се, че двустранната стимулация подпомага обработката на травматични спомени и интегрирането им в съществуващите мрежи на паметта на мозъка.

 

С какви проблеми може да ни помогне да се справим?

 

EMDR терапия.

 

EMDR терапия се използва за справяне с различни проблеми, свързани с психичното здраве, като например:

 • Посттравматично стресово разстройство (PTSD). Използване на EMDR терапията при PTSD е добре проучено и се смята за особено ефективно при намаляване на симптоми като натрапчиви спомени, ретроспекции, кошмари, свръхбдителност и поведение на избягване.
 • Тревожни разстройства. EMDR терапия се прилага още при различни тревожни разстройства, включително паническо разстройство, генерализирано тревожно разстройство (GAD), социално тревожно разстройство (социална фобия) и др.
 • Фобии и страхове. Може да бъде ефективна при лечение на фобии и ирационални страхове, като помага на хората да преработят травматични преживявания или негативни вярвания и да се десенсибилизират към страховите стимули по безопасен и контролиран начин.
 • Травма и злоупотреба. Може да се прилага за справяне с широк спектър от травматични преживявания, включително физическо, емоционално и сексуално насилие, както и инциденти, природни бедствия и др.
 • Скръб и загуба. EMDR терапията може да помогне на хората да се справят със смъртта на любим човек, развод или прекъсване на връзка, както и други значителни промени в живота.
 • Ниско самочувствие и самооценка. EMDR терапията може да помогне на хората да се справят със скритите травми или негативни вярвания, които допринасят за проблемите със самочувствието като например телесна дисморфия, хранителни разстройства и др.
 • Депресия. Въпреки че не се счита за първа линия лечение на депресия, терапията с EMDR може да бъде полезна за отработване на неблагоприятни житейски събития, които допринасят за появата на депресивни симптоми.
 • Зависимост и злоупотреба с вещества. Може да се използва като част от цялостен подход за лечение на пристрастяването, като се таргетира психологическата причина за него.

 

Как протича една сесия?

 

EMDR терапия - приложения.

 

Терапевтичната сесия обикновено започва с обсъждане на текущите притеснения на клиента и конкретните цели за сеанса. По време на тази фаза терапевтът му помага да се чувства комфортно и го информира подробно за процеса на EMDR.

Двамата си сътрудничат, за да набележат конкретните преживявания, към които да се насочат по време на сесията. Това обикновено са травматични спомени, които влияят негативно върху психическото състояние на клиента.

След като бъде идентифицирана целевата памет, терапевтът насърчава пациента да си припомни случилото се и в същото време да участва в двустранна стимулация.

Двустранната стимулация обикновено изисква клиентът да следва с очите си движенията на ръцете на терапевта или визуален стимул (като светлинна лента или движещ се пръст), докато държи в ума си травматичния спомен. Движенията на очите са ритмични и повтарящи се.

Въпреки че най-често се използва движението на очите, има и алтернативни методи като почукване или двустранни слухови тонове (като редуващи се тонове във всяко ухо).

По време на тези процеси терапевтът насърчава клиента да забележи всякакви мисли, емоции или физически усещания, които възникват, и да им позволи да идват и да си отиват. Могат да бъдат въведени и положителни убеждения, които противодействат на отрицателните вярвания, свързани с травматичното преживяване.

Към края на сесията терапевтът води клиента през упражнение за сканиране на тялото, за да провери за останало напрежение или дискомфорт, свързани с целевата памет. Той трябва да се съсредоточи върху дъха си и постепенно да върне вниманието си към настоящия момент. С това сесията приключва, като прогресът и новите открития могат да бъдат обсъдени.

В зависимост от напредъка на клиента и плана за лечение, могат да бъдат възложени задачи за домашна работа като водене на дневник, техники за релаксация или други терапевтични дейности, съобразени с индивидуалните нужди.

 

С какви терапевтични методи може да се комбинира EMDR терапия?

 

EMDR терапия - очи.

 

EMDR терапията може да се комбинира със следните техники и терапии:

 • Когнитивно-поведенческа терапия. Този широко използван терапевтичен подход се фокусира върху идентифицирането и предизвикването на негативни мисловни модели и поведения.
 • Диалектическа поведенческа терапия. Тя съчетава когнитивно-поведенчески техники с практики на внимание, за да помогне на хората да регулират емоциите, да подобрят междуличностните отношения и да изградят умения за толерантност към дистрес.
 • Техники за осъзнатост. Някои от опциите включват медитация, автогенен тренинг, дихателни техники и др. Те могат да помогнат на хората да култивират осъзнаване на настоящия момент и да развият състрадание към себе си и неосъждащо отношение към вътрешните преживявания.
 • Терапия с експозиция. Представлява техника на поведенческа терапия, която включва постепенно и систематично излагане на опасни или избягвани ситуации, обекти или спомени. Когато се комбинират с EMDR, може да помогне за десенсибилизиране на индивидите към травматични спомени или задействания.
 • Психодинамична терапия. Тя изследва несъзнателни модели и конфликти, които могат да допринесат за настоящите симптоми и поведение. Комбинирана с EMDR терапия, тя може да осигури по-дълбоко вникване в основните корени на проблема.
 • Арт терапия или терапии с експресивни изкуства. Творческите дейности като рисуване, скулптура или писане могат да бъдат допълнителни средства за изразяване и обработка на травматични преживявания при EMDR терапия.
 • Лекарства. В някои случаи те могат да бъдат предписани за справяне със специфични симптоми на психични заболявания, като депресия, тревожност или нарушения на съня.

 

Комбинирането на EMDR терапия е препоръчително, тъй като все още съществуват някои резерви относно нея в психотерапевтичните среди. Резултатите от проучванията на метода до момента не успяват напълно да докажат или оспорят неговата ефективност, така че решението дали да започнете и продължите терапията е най-добре да базирате на личното си усещане и индивидуалния си прогрес и цели.

 

Заключение

EMDR терапията е сравнително нов метод, който Франсин Шапиро разработва в края на 80-те години с идеята да третира индивиди с посттравматично стресово разстройство. За целта пациентите трябва да върнат в съзнанието си травматичните спомени и в същото време да участват в двустранна стимулация. Смята се, че по този начин те могат да обработят по нов начин целевата памет и с времето да преодолеят травмата.

 

Често задавани въпроси

Какво означава EMDR?

Абривиатурата „EMDR“ – Eye Мovement Desensitisation and Reprocessing, се превежда като „десенсибилизация и повторна обработка на движението на очите“.

С каква цел е създадена EMDR терапията?

Първоначално е разработена за справяне с посттравматично стресово разстройство при войници, полицаи и т.н.

Как работи EMDR терапията?

Пациентите трябва да върнат в съзнанието си травматични спомени и в същото време да участват в двустранна стимулация - най-често с движението на очите. Смята се, че по този начин те могат да обработят по нов начин целевата памет и с времето да преодолеят травмата.

Категории: Психология и емоционално здраве|Публикувана: 08.04.2024|

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 24 април 2024 в 09:39 | Публикувана: 8 април 2024 в 14:38 | Категория: Психология и емоционално здраве