Агорафобия – какво я поражда и как да се справим

Обновена: 22.02.2024|
Агорафобия.

Тревожността е характерна за всички хора и може да бъде свързана с финансови и кариерни затруднения, семейни проблеми, съмнение в себе си и още много фактори.

За някои хора обаче тревогата е хроничен проблем – така нареченото тревожно разстройство.

Агорафобията е състояние от този тип, което може да се развие в резултат на различни фактори, често включващи комбинация от биологични и психологически влияния. Какво представлява, как се проявява, как да го разпознаем и победим – ще научим в тази статия.

 

Какво е агорафобия?

Агорафобията е вид тревожно разстройство, характеризиращо се с интензивен и ирационален страх от попадане в ситуации, които могат да предизвикат паническа атака или други симптоми на тревога на място, където е невъзможно за човека да избяга или да получи помощ.

omega3 400
stev tabletki 600
omega3 400
stev tabletki 600

Агорафобията надхвърля страха от открити пространства. Може да се изразява в силно притеснение от посещаване на многолюдни места, обществен транспорт, самотни и непознати места или такива, които са далеч от дома.

 

Какви са симптомите?

 

Агорафобия.

 

Някои от симптомите на агорафобия включват:

  • Страх от специфични ситуации и места. Например претъпкани места, обществен транспорт, открити пространства, затворени пространства (асансьори, тунели), престой далече от дома.
  • Пристъпи на тревожност или паника. Те могат да включват симптоми като учестено сърцебиене, задух, изпотяване, треперене, замаяност, гадене, болка в гърдите.
  • Избягващо поведение. За да предотвратят пристъпите на тревожност, хората с агорафобия обикновено активно избягват ситуациите или местата, които предизвикват техния страх.
  • Зависимост от другите. Често тези хора се нуждаят от спътник, който да се погрижи за безопасността им.
  • Физически симптоми. Страхът и безпокойството могат да доведат до физически симптоми като стомашно-чревен дискомфорт, главоболие, мускулно напрежение и умора.
  • Прекомерно безпокойство. Хората с агорафобия могат постоянно да се тревожат за потенциални пристъпи на паника, смущение или чувство, че са в капан в определени ситуации.
  • Изолация. Страхът от определени ситуации може да доведе до оттегляне и изключително интровертен начин на живот.
  • Трудности при пътуване. Пътуването до непознати места може да бъде особено тревожно за хората с агорафобия, което води до ограничения в мобилността и изследването.

 

Важно е да се отбележи, че сериозността на състоянието може да варира. Не всеки ще изпита всички изброени симптоми.

Подходящото и навременно лечение могат значително да облекчат симптомите и да подобрят качеството на живот.

 

Какви са причините за развиване на агорафобия?

 

Агорафобия.

 

Агорафобията често е тясно свързана с паническото разстройство. Хората, които са преживели пристъпи на паника, могат да развият такова състояние като начин да избегнат ситуации, които свързват с паника или срам.

Има доказателства, които предполагат генетично предразположение към тревожни разстройства, включително агорафобия.

Травматични преживявания – злополуки, спешни медицински случаи или инциденти, настъпили на обществени места, също могат да отключат агорафобия.

Може да се появи и вследствие на живот със свръхпротективни родители и детство, в което липсва излагане на нови или предизвикателни ситуации.

По подобен начин тя може да се породи заради научено поведение. Ако човек види някой близък да избягва определени места поради тревожност, той може да се научи да прави същото.

Някои хора имат повишена чувствителност към безпокойство и стрес. Тези хора може да са по-податливи и по-склонни да развият агорафобия. Това може да се дължи и на неврохимичен дисбаланс.

Негативните мисловни модели и вярвания, като катастрофално мислене или силен страх от загуба на контрол, също могат да допринесат за развитието и поддържането на агорафобия.

 

Какви са вредите от агорафобията?

 

Агорафобия.

 

Агорафобията може да има значително и трайно въздействие върху различни аспекти от живота на човек.

За хората с този проблем широк спектър от дейности могат да представляват трудност – ходене на работа, посещаване на социални събития, пътуване и дори напускане на дома. Ако те избягват тези ситуации, това може да доведе до множество пропуснати възможности, силно намалени социални взаимодействия и ограничено личностно развитие.

Агорафобията може да попречи на възможностите за образование и кариера и на формирането на приятелства и дългосрочни взаимоотношения.

Освен това може да представлява голяма тежест в емоционален и психически аспект и да доведе до чувство на неудовлетвореност и самота, безпомощност и ниско самочувствие.

Повишените нива на стрес при това състояние, разбира се, могат да навредят и на физическото здраве в дългосрочен план.

Някои хора с агорафобия може да станат прекалено зависими от доверен спътник, който да ги придружава, когато излизат, осигурявайки им чувство за безопасност и подкрепа. Тази зависимост може да повлияе зле чувството им за независимост и самочувствие.

 

 

Как се лекува?

 

Агорафобия.

 

Въпреки че преодоляването на агорафобията може да бъде предизвикателство, то е възможно, ако човек подходи с отдаденост, търпение и подходящи стратегии.

Консултацията със специалист по психично здраве – психолог, психиатър или терапевт, е решаваща първа стъпка. Само обучен специалист може да постави точна диагноза и да разработи персонализиран план за лечение.

Когнитивно-поведенческа терапия (CBT) се смята за ефективен подход за лечение, защото се фокусира върху идентифицирането и преформулирането на негативни мисловни модели и поведения.

Експозиционната терапия, специфична форма на CBT, от своя страна, работи, като постепенно излага човек на опасни ситуации по контролиран начин, който му помага да изгради толерантност, да намали тревожността си и да осъзнае вътрешната си сила.

В някои случаи могат да бъдат предписани антидепресанти и лекарства за справяне със симптомите на състоянието. Това става след консултация с психиатър и определяне на подходящото лекарство и дозировка.

Практикуването на внимателност, дълбоко дишане, прогресивна мускулна релаксация и медитация могат да помогнат за справяне с безпокойството и намаляване на физическите симптоми на паника.

Свързването с други, които са преживели агорафобия, може да осигури усещане за разбиране и общност. Подкрепата на близки хора също може да подейства окуражаващо.

Здравословният начин на живот под формата на редовни тренировки, балансирана диета, достатъчно сън са една добра предпоставка за управление на състоянието. Важно е също така да се минимализира приемът на кофеин и алкохол.

 

Заключение

Агорафобията е тревожно разстройство, характеризиращо се със силен страх от ситуации, в които бягството е трудно. То надхвърля страха от открити пространства и може да включва многолюдни места, обществен транспорт и др.

Симптомите включват пристъпи на паника, поведение на избягване, физически симптоми, прекомерно безпокойство, изолация и трудности при пътуване. Агорафобията може да бъде резултат от паническо разстройство, генетика, травматични преживявания, чувствителност към стрес, научено поведение или негативни мисловни модели.

Често този проблем води до множество пропуснати възможности, силно намалени социални взаимодействия и ограничено личностно развитие, затова трябва да се лекува. 

Лечението включва комбинация от терапии, включително когнитивно-поведенческа терапия (CBT), експозиционна терапия и лекарства. Техниките за внимателност, групите за подкрепа, здравословният начин на живот също са важни.

Какво е агорафобия?

Агорафобията е вид тревожно разстройство, характеризиращо се с интензивен и ирационален страх от попадане в ситуации, които могат да предизвикат състояние на паника на място, където бягството може да бъде трудно или невъзможно.

Какви са симптомите?

Симптомите включват пристъпи на паника, поведение на избягване, физически симптоми, прекомерно безпокойство, изолация и трудности при пътуване.

Какво може да породи агорафобия?

Тя може да бъде резултат от паническо разстройство, генетика, травматични преживявания, чувствителност към стрес, научено поведение или негативни мисловни модели.

Какви са вредите от нея?

Често тя води до множество пропуснати възможности, силно намалени социални взаимодействия и ограничено личностно развитие. Може да попречи на възможностите за образование и кариера и на формирането на приятелства и дългосрочни взаимоотношения.
 

Как се лекува?

Лечението често включва комбинация от терапии, включително когнитивно-поведенческа терапия (CBT), експозиционна терапия и лекарства. Техниките за внимателност, групите за подкрепа и здравословният начин на живот също са важни.

Категории: Здраве, Психология и емоционално здраве|Публикувана: 20.09.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

730811db8333e8400e5fcddd2e25fec9?s=96&d=mm&r=g

Йоана Иванова учи "Книгоиздаване" в СУ "Св. Климент Охридски". Писането и четенето са й страст. Интересува се от йога, дихателни практики и грижа за вътрешния и външния баланс.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 22 февруари 2024 в 17:26 | Публикувана: 20 септември 2023 в 09:22 | Категория: Здраве, Психология и емоционално здраве